Arama

Gövdesi yenen bitkiler nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 1 Nisan 2010 Gösterim: 35.076 Cevap: 2
BUKIZ İSİMSİZ - avatarı
BUKIZ İSİMSİZ
Ziyaretçi
8 Nisan 2009       Mesaj #1
BUKIZ İSİMSİZ - avatarı
Ziyaretçi
GÖVDESİ YENEN SEBZELER NELERDİR?
EN İYİ CEVABI _KleopatrA_ verdi

Gövdesi Yenilen Sebzeler


Balcan(Patlıcan):


Sponsorlu Bağlantılar
Yazları sıcak olan şehrimizde patlıcan ekilir.Yalnız yaz ayları geç geldiği için Konya patlıcanı diğer bölgelere göre geç yetişir.Konya yüksek bir şehir olduğundan ilkbaharları soğuk geçer.Yaz ayları da çabuk geçtiğinden bahçelerdeki patlıcanın ömrü az olur.Eylül ve Ekim aylarında kalan patlıcanlar da turşu için kullanılır.
Patlıcan rüzğarı sevmediğinden çok rüzğar alan bahçelerin patlıcanları yanıgara dediğimiz bereli bir şekil alır.

Gabak(Kabak):


Suyu çok seven kabak,çekirdekten yetiştirilir ve değişik türleri vardır.Konya’da yetiştirilen en ünlü türleri arasında kara kabak,asma kabağı ve tatlısı yapılan bal kabağı ile ekşili ve nohutlu olarak pişirilen et kabağını sayabiliriz.

Tomatis(Domates)


Domates gerek yeşilken,gerekse olgunlaştığı zaman değişik yemeklere çeşni vermek üzere kullanılır.Ayrıca yeşillerinden turşu ve olgunlarından domates suyu çıkarılır.

Pasille(Fasulye):

fasulye memleketimizde tae ve kuru kullanılmak üzere çok yerde ekilir.Şimdilerde ise ekim alanları oldukça yaygınlaşmıştır.Türleri arasında Ayşe Kadın fasulyesi,şeker fasulyesi ile çalı fasulyesi yaygındır.Bu tür fasulye(çalı fasulyesi)kılçıklı olur. Bu türlerin yanında bir de turşularda kullanılan ak fasulye vardır.

Bamya:


Bamya,taze ve kuru sebze olarak yemeklerde ve çorbalarda kullanılır.Bamya lezizi,midevi ve hazma yardımcı olan bir sebzedir.

Özellikle yetiştirilen sivri uzun,çekirdeksiz sarı ve açık yeşil renkli bamyalar yemeklerde,topak küçük bamyalar yazdan kurutularak çorbalarda kullanılır.

Bakla:


İlkbaharın ilk üretilen sebzesidir..Bahçe ve sakız türleri en iyileridir.Etli ve zeytin yağlı olarak pişirilir.Etlisi üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yenilir.Tere otu baklanın garnitürüdür.

Biber:


Kıl biberler yeşil,gevrek ve tatlı olur.Pek nadir olarak ara sıra acısı da çıkabilir.Konya’da yazdan kış için dolmalık ve kıl biber kurutulur.Ayrıca kıl biberin tazesi turşu için kullanılır.

Patatis(Patates):


Yaz ve kış sebzesi olarak yemeklerde kullanılan patetesin en iyileri Konya dolaylarındaki köy ve kasabalarda yetiştirilir.İnlice patetesi Konmya’da tüketilen en iyi patetesler arasında sayılır.Bu patetesler kesildiği zaman içleri sarı bir görüntü verir.

Bezelye,Böğrülce,Karnıbahar,Kereviz,Enginar:

Bununla beraber bazı yabancılar dışarıdan getirdikleri adı geçen sebzelerden yemek pişirtilebilerdi.Bu bakımdan bu sebzeler hiçbir zaman Konya mutfağının sebzesi olmamıştır.

BAKINIZ
Bitki Anatomisi - Gövde
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
9 Nisan 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Sebzelerin yenen kısımlarına göre en basit sınıflama şekli:
1. Kökleri yenen sebzeler
Sponsorlu Bağlantılar
Havuç, fındık, bayır ve kestane turpu, kök kerevizi, yemeklik kırmızı pancar, şalgam

2. Yaprakları yenen sebzeler
Yaprak, kıvırcık ve baş salata, marul, ıspanak, pazı, semiz otu, ebegümeci, dere otu, nane, maydanoz, yaprak ve baş lahanalar, pırasa

3. Meyveleri yenen sebzeler
Domates, patlıcan, biber, hıyar, kavun, karpuz, sakız ve bal kabakları, taze fasulye, bakla ve bezelye, çilek

4. Soğanları yenen sebzeler
Soğan ve sarımsak

5. Yumruları, rizomları ve sürgünleri yenen sebzeler
Yer elması, tatlı patates, patates, kuşkonmaz

Sebzelerin yenen kısımlarına göre en gelişmiş şekli :
1. Kökleri yenen sebzeler
Havuç, turp, pancar, kök kerevizi, şalgam

2. Yumruları yenen sebzeler
Patates, yer elması, tatlı patates

3. Soğanları yenen sebzeler
Soğan, sarımsak

4. Soğan ve yaprak gövdesi yenen sebzeler
Taze soğan ve sarımsak, pırasa

5. Sürgünleri yenen sebzeler

Kuşkonmaz

6. Yapraklan yenen sebzeler
Yaprak lahana, baş lahana, salata ve marul, ıspanak, pazı, ebegümeci

7. Yaprak sapları yenen sebzeler
Ravent, sap kerevizi

8. Çiçek ve çiçek organları yenen sebzeler
Karnabahar, hıyar ve kabak çiçekleri

9. Çiçek tablası ve meyvesi yenen sebzeler
Enginar, bamya

10. Taze meyvesi yenen sebzeler
Taze bakla, fasulye, bezelye, hıyar, yazlık kabaklar, biber, patlıcan, tatlı mısır

11. Olgun meyvesi yenen sebzeler
Domates, kavun, karpuz, kışlık kabaklar, çilek

12. Tohumlan yenen sebzeler
îç bakla, fasulye, bezelye, mısır

13. Kokulu otlar
Maydanoz, nane, dere otu, tere, roka
Son düzenleyen Safi; 13 Aralık 2016 00:46
Quo vadis?
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
1 Nisan 2010       Mesaj #3
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Gövdesi Yenilen Sebzeler


Balcan(Patlıcan):


Yazları sıcak olan şehrimizde patlıcan ekilir.Yalnız yaz ayları geç geldiği için Konya patlıcanı diğer bölgelere göre geç yetişir.Konya yüksek bir şehir olduğundan ilkbaharları soğuk geçer.Yaz ayları da çabuk geçtiğinden bahçelerdeki patlıcanın ömrü az olur.Eylül ve Ekim aylarında kalan patlıcanlar da turşu için kullanılır.
Patlıcan rüzğarı sevmediğinden çok rüzğar alan bahçelerin patlıcanları yanıgara dediğimiz bereli bir şekil alır.

Gabak(Kabak):


Suyu çok seven kabak,çekirdekten yetiştirilir ve değişik türleri vardır.Konya’da yetiştirilen en ünlü türleri arasında kara kabak,asma kabağı ve tatlısı yapılan bal kabağı ile ekşili ve nohutlu olarak pişirilen et kabağını sayabiliriz.

Tomatis(Domates)


Domates gerek yeşilken,gerekse olgunlaştığı zaman değişik yemeklere çeşni vermek üzere kullanılır.Ayrıca yeşillerinden turşu ve olgunlarından domates suyu çıkarılır.

Pasille(Fasulye):

fasulye memleketimizde tae ve kuru kullanılmak üzere çok yerde ekilir.Şimdilerde ise ekim alanları oldukça yaygınlaşmıştır.Türleri arasında Ayşe Kadın fasulyesi,şeker fasulyesi ile çalı fasulyesi yaygındır.Bu tür fasulye(çalı fasulyesi)kılçıklı olur. Bu türlerin yanında bir de turşularda kullanılan ak fasulye vardır.

Bamya:


Bamya,taze ve kuru sebze olarak yemeklerde ve çorbalarda kullanılır.Bamya lezizi,midevi ve hazma yardımcı olan bir sebzedir.

Özellikle yetiştirilen sivri uzun,çekirdeksiz sarı ve açık yeşil renkli bamyalar yemeklerde,topak küçük bamyalar yazdan kurutularak çorbalarda kullanılır.

Bakla:


İlkbaharın ilk üretilen sebzesidir..Bahçe ve sakız türleri en iyileridir.Etli ve zeytin yağlı olarak pişirilir.Etlisi üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yenilir.Tere otu baklanın garnitürüdür.

Biber:


Kıl biberler yeşil,gevrek ve tatlı olur.Pek nadir olarak ara sıra acısı da çıkabilir.Konya’da yazdan kış için dolmalık ve kıl biber kurutulur.Ayrıca kıl biberin tazesi turşu için kullanılır.

Patatis(Patates):


Yaz ve kış sebzesi olarak yemeklerde kullanılan patetesin en iyileri Konya dolaylarındaki köy ve kasabalarda yetiştirilir.İnlice patetesi Konmya’da tüketilen en iyi patetesler arasında sayılır.Bu patetesler kesildiği zaman içleri sarı bir görüntü verir.

Bezelye,Böğrülce,Karnıbahar,Kereviz,Enginar:

Bununla beraber bazı yabancılar dışarıdan getirdikleri adı geçen sebzelerden yemek pişirtilebilerdi.Bu bakımdan bu sebzeler hiçbir zaman Konya mutfağının sebzesi olmamıştır.

BAKINIZ
Bitki Anatomisi - Gövde
Son düzenleyen Safi; 13 Aralık 2016 00:55

Benzer Konular

5 Ekim 2010 / Rockerrr Cevaplanmış
24 Nisan 2014 / Misafir Soru-Cevap
24 Ekim 2013 / zorhans Cevaplanmış
4 Haziran 2014 / Misafir Cevaplanmış