Masaüstü Görünümü Üye Ol
Forum Ana Sayfa
Soru-Cevap > Gövdesi yenen bitkiler nelerdir?
1 2
«Önceki KonuSonraki Konu»
BUKIZ İSİMSİZ14:39, 8 Nisan 2009 
GÖVDESİ YENEN SEBZELER NELERDİR?
En iyi cevap _KleopatrA_ tarafından gönderildi

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı:
Gövde yenilebilen bitkilere 7 örnek verin.
A-Gövdesi Yenilen Sebzeler
1-Balcan(Patlıcan):Yazları sıcak olan şehrimizde patlıcan ekilir.Yalnız yaz ayları geç geldiği için Konya patlıcanı diğer bölgelere göre geç yetişir.Konya yüksek bir şehir olduğundan ilkbaharları soğuk geçer.Yaz ayları da çabuk geçtiğinden bahçelerdeki patlıcanın ömrü az olur.Eylül ve Ekim aylarında kalan patlıcanlar da turşu için kullanılır.
Patlıcan rüzğarı sevmediğinden çok rüzğar alan bahçelerin patlıcanları yanıgara dediğimiz bereli bir şekil alır.
Konya bahçelerinde tek tip patlıcan yetiştirlir.Bunlar orta boyda,sivri ve mor renktedir.
2-Gabak(Kabak):Suyu çok seven kabak,çekirdekten yetiştirilir ve değişik türleri vardır.Konya’da yetiştirilen en ünlü türleri arasında kara kabak,asma kabağı ve tatlısı yapılan bal kabağı ile ekşili ve nohutlu olarak pişirilen et kabağını sayabiliriz.
3-Tomatis(Domates)Domates gerek yeşilken,gerekse olgunlaştığı zaman değişik yemeklere çeşni vermek üzere kullanılır.Ayrıca yeşillerinden turşu ve olgunlarından domates suyu çıkarılır.Konya’da genellikle ince kabuklu,kırmızı ve sulu olan bir türlü domatesin yanında turşu için söbü ve ampul gibi bir türü de yetiştirilir.
4-Pasille(Fasulye):fasulye memleketimizde tae ve kuru kullanılmak üzere çok yerde ekilir.
Yaz aylarında özellikle tazesi yenilen fasulye Konya’da Meram’daki bahçeler ile Başarakavak’ta yetiştirilirdi.Şimdilerde ise ekim alanları oldukça yaygınlaşmıştır.Türleri arasında Ayşe Kadın fasulyesi,şeker fasulyesi ile çalı fasulyesi yaygındır.Bu tür fasulye(çalı fasulyesi)kılçıklı olur.
Bu türlerin yanında bir de turşularda kullanılan ak fasulye vardır.
5-Bamya:Bamya,taze ve kuru sebze olarak yemeklerde ve çorbalarda kullanılır.Bamya lezizi,midevi ve hazma yardımcı olan bir sebzedir.
Konya’da Meram ve civar bahçelerde özellikle Çayırbağında yetiştirilen sivri uzun,çekirdeksiz sarı ve açık yeşil renkli bamyalar yemeklerde,topak küçük bamyalar yazdan kurutularak çorbalarda kullanılır.Genellikle büyük davetler ile Konya düğün pilavlarında ise Konya bakkallarında kilo ile satılan kuru,Amasya çiçek bamyası kullanılır.
6-Bakla:İlkbaharın ilk üretilen sebzesidir.Konya’da bakla turfanda olarak ilk çıktığı zaman taze iken yemeklerde kullanılır.Bahçe ve sakız türleri en iyileridir.Etli ve zeytin yağlı olarak pişirilir.Etlisi üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yenilir.Tere otu baklanın garnitürüdür.
7-Biber:Konya’da yemeklerde dolmalık olarak kullanılan biberlerin yanında söğüş olarak yenilen ve salatalara katılan ince uzun kıl biber tamamen Konya’ya özgü bir biberdir.Başka şehir bahçelerinde bu kıl biberlerin benzeri yoktur.Kıl biberler yeşil,gevrek ve tatlı olur.Pek nadir olarak ara sıra acısı da çıkabilir.Konya’da yazdan kış için dolmalık ve kıl biber kurutulur.Ayrıca kıl biberin tazesi turşu için kullanılır.
8-Patatis(Patates):Yaz ve kış sebzesi olarak yemeklerde kullanılan patetesin en iyileri Konya dolaylarındaki köy ve kasabalarda yetiştirilir.İnlice patetesi Konmya’da tüketilen en iyi patetesler arasında sayılır.Bu patetesler kesildiği zaman içleri sarı bir görüntü verir.
9-Bezelye,Böğrülce,Karnıbahar,Kereviz,Enginar:Bu sebzelere eski Konya mutfağında pek ilgi gösterilmezdi.Bununla beraber bazı yabancılar dışarıdan getirdikleri adı geçen sebzelerden yemek pişirtilebilerdi.Bu bakımdan bu sebzeler hiçbir zaman Konya mutfağının sebzesi olmamıştır.
Cevap
Keten Prenses02:41, 9 Nisan 2009 
Sebzelerin yenen kısımlarına göre en basit sınıflama şekli:
1. Kökleri yenen sebzeler

Havuç, fındık, bayır ve kestane turpu, kök kerevizi, yemeklik kırmızı pancar, şalgam
2. Yaprakları yenen sebzeler

Yaprak, kıvırcık ve baş salata, marul, ıspanak, pazı, semiz otu, ebegümeci, dere otu, nane, maydanoz, yaprak ve baş lahanalar, pırasa

3. Meyveleri yenen sebzeler

Domates, patlıcan, biber, hıyar, kavun, karpuz, sakız ve bal kabakları, taze fasulye, bakla ve bezelye, çilek

4. Soğanları yenen sebzeler
Soğan ve sarımsak

5. Yumruları, rizomları ve sürgünleri yenen sebzeler
Yer elması, tatlı patates, patates, kuşkonmaz

Sebzelerin yenen kısımlarına göre en gelişmiş şekli :

1. Kökleri yenen sebzeler

Havuç, turp, pancar, kök kerevizi, şalgam

2. Yumruları yenen sebzeler
Patates, yer elması, tatlı patates

3. Soğanları yenen sebzeler
Soğan, sarımsak

4. Soğan ve yaprak gövdesi yenen sebzeler
Taze soğan ve sarımsak, pırasa

5. Sürgünleri yenen sebzeler
Kuşkonmaz

6. Yapraklan yenen sebzeler

Yaprak lahana, baş lahana, salata ve marul, ıspanak, pazı, ebegümeci

7. Yaprak sapları yenen sebzeler
Ravent, sap kerevizi

8. Çiçek ve çiçek organları yenen sebzeler
Karnabahar, hıyar ve kabak çiçekleri

9. Çiçek tablası ve meyvesi yenen sebzeler
Enginar, bamya

10. Taze meyvesi yenen sebzeler

Taze bakla, fasulye, bezelye, hıyar, yazlık kabaklar, biber, patlıcan, tatlı mısır

11. Olgun meyvesi yenen sebzeler

Domates, kavun, karpuz, kışlık kabaklar, çilek

12. Tohumlan yenen sebzeler

îç bakla, fasulye, bezelye, mısır

13. Kokulu otlar

Maydanoz, nane, dere otu, tere, roka

Dikkat edilecek olursa çok geliştirilmiş sistemi ele almak ve uygu*lamak fazla ayrıntı meydana getirdiği için konuyu dağıtabilmektedir. Bu bakımdan biz burada konuyu incelerken

1. Kökleri yenen sebzeler

2. Yumruları yenen sebzeler

3. Soğanları yenen sebzeler

4. Yaprakları yenen sebzeler

5. Çiçek ve çiçek tablası yenen sebzeler

6. Meyveleri yenen sebzeler

şeklinde gruplara ayıracağız.

Süs bitkilerinin sınıflandırılmasında

1. Kesme çiçekler

Gül karanfil, krizantem vb.

2. Saksı çiçekleri

3. Çelikler

Aşı ve çoğaltma materyalleri

4. Soğan, yumru, rizom ve kökler

5. Fidan, fide ve çelikler


Kaynak: Sera Ürünlerinin Pazarlanması

Prof.Dr.Atilla GÜNAY - Prof.Dr. Mehmet BÜLBÜL
Cevap
Misafir19:22, 31 Mart 2010 
Gövde yenilebilen bitkilere 7 örnek verin.
Cevap
_KleopatrA_02:33, 1 Nisan 2010 
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı:
Gövde yenilebilen bitkilere 7 örnek verin.
A-Gövdesi Yenilen Sebzeler
1-Balcan(Patlıcan):Yazları sıcak olan şehrimizde patlıcan ekilir.Yalnız yaz ayları geç geldiği için Konya patlıcanı diğer bölgelere göre geç yetişir.Konya yüksek bir şehir olduğundan ilkbaharları soğuk geçer.Yaz ayları da çabuk geçtiğinden bahçelerdeki patlıcanın ömrü az olur.Eylül ve Ekim aylarında kalan patlıcanlar da turşu için kullanılır.
Patlıcan rüzğarı sevmediğinden çok rüzğar alan bahçelerin patlıcanları yanıgara dediğimiz bereli bir şekil alır.
Konya bahçelerinde tek tip patlıcan yetiştirlir.Bunlar orta boyda,sivri ve mor renktedir.
2-Gabak(Kabak):Suyu çok seven kabak,çekirdekten yetiştirilir ve değişik türleri vardır.Konya’da yetiştirilen en ünlü türleri arasında kara kabak,asma kabağı ve tatlısı yapılan bal kabağı ile ekşili ve nohutlu olarak pişirilen et kabağını sayabiliriz.
3-Tomatis(Domates)Domates gerek yeşilken,gerekse olgunlaştığı zaman değişik yemeklere çeşni vermek üzere kullanılır.Ayrıca yeşillerinden turşu ve olgunlarından domates suyu çıkarılır.Konya’da genellikle ince kabuklu,kırmızı ve sulu olan bir türlü domatesin yanında turşu için söbü ve ampul gibi bir türü de yetiştirilir.
4-Pasille(Fasulye):fasulye memleketimizde tae ve kuru kullanılmak üzere çok yerde ekilir.
Yaz aylarında özellikle tazesi yenilen fasulye Konya’da Meram’daki bahçeler ile Başarakavak’ta yetiştirilirdi.Şimdilerde ise ekim alanları oldukça yaygınlaşmıştır.Türleri arasında Ayşe Kadın fasulyesi,şeker fasulyesi ile çalı fasulyesi yaygındır.Bu tür fasulye(çalı fasulyesi)kılçıklı olur.
Bu türlerin yanında bir de turşularda kullanılan ak fasulye vardır.
5-Bamya:Bamya,taze ve kuru sebze olarak yemeklerde ve çorbalarda kullanılır.Bamya lezizi,midevi ve hazma yardımcı olan bir sebzedir.
Konya’da Meram ve civar bahçelerde özellikle Çayırbağında yetiştirilen sivri uzun,çekirdeksiz sarı ve açık yeşil renkli bamyalar yemeklerde,topak küçük bamyalar yazdan kurutularak çorbalarda kullanılır.Genellikle büyük davetler ile Konya düğün pilavlarında ise Konya bakkallarında kilo ile satılan kuru,Amasya çiçek bamyası kullanılır.
6-Bakla:İlkbaharın ilk üretilen sebzesidir.Konya’da bakla turfanda olarak ilk çıktığı zaman taze iken yemeklerde kullanılır.Bahçe ve sakız türleri en iyileridir.Etli ve zeytin yağlı olarak pişirilir.Etlisi üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yenilir.Tere otu baklanın garnitürüdür.
7-Biber:Konya’da yemeklerde dolmalık olarak kullanılan biberlerin yanında söğüş olarak yenilen ve salatalara katılan ince uzun kıl biber tamamen Konya’ya özgü bir biberdir.Başka şehir bahçelerinde bu kıl biberlerin benzeri yoktur.Kıl biberler yeşil,gevrek ve tatlı olur.Pek nadir olarak ara sıra acısı da çıkabilir.Konya’da yazdan kış için dolmalık ve kıl biber kurutulur.Ayrıca kıl biberin tazesi turşu için kullanılır.
8-Patatis(Patates):Yaz ve kış sebzesi olarak yemeklerde kullanılan patetesin en iyileri Konya dolaylarındaki köy ve kasabalarda yetiştirilir.İnlice patetesi Konmya’da tüketilen en iyi patetesler arasında sayılır.Bu patetesler kesildiği zaman içleri sarı bir görüntü verir.
9-Bezelye,Böğrülce,Karnıbahar,Kereviz,Enginar:Bu sebzelere eski Konya mutfağında pek ilgi gösterilmezdi.Bununla beraber bazı yabancılar dışarıdan getirdikleri adı geçen sebzelerden yemek pişirtilebilerdi.Bu bakımdan bu sebzeler hiçbir zaman Konya mutfağının sebzesi olmamıştır.
kaynak

Cevap
Misafir17:42, 3 Nisan 2010 
patates bitkisi kök müdür gövde midir ?
Cevap
Misafir09:31, 7 Kasım 2010 
patates gövdedir
Cevap
Misafir15:04, 10 Nisan 2011 
Gövdesini yediğimiz bitkiler???Araştırma ödevim...
Cevap
Misafir21:45, 28 Nisan 2011 
Size şu secenekleri vercem ve hangisinie göre Armut domates havuç lahana limon maydanoz patates şeker pancarı turp yer elması
bunlar kökmüdür gövdemidir yaprakmıdır sebzemidir yardım lütfen güncell
Cevap
Misafir22:24, 3 Mayıs 2011 
hangilerinin gövdesini yeriz????
Cevap
Misafir12:20, 22 Ekim 2011 
sapı yenen bitkiler hangileridir.cevabınızı belliyooooooooooooooooooooooooooorum.
Cevap
1 2
«Önceki KonuSonraki Konu»
Tüm Soru-Cevap Konuları
Benzer Konular
Çiçeksiz bitkiler nelerdir?
Nesli tükenmekte olan bitkiler ve nesli tükenmiş bitkiler nelerdir?
Kökleri yenen bitkiler nelerdir?
Yeşil bitkiler nelerdir?
Bitkisi, çiçeği, kökü ve yaprağı yenen bitkiler nelerdir?