Hoş geldiniz sayın ziyaretçi Neredeyim ben?!

Web sitemiz; forum, günlük, video ve sohbet bölümlerinin yanı sıra; Skype ile ilgili Türkçe teknik destek makaleleri, resim galerileri, geniş içerikli ansiklopedik bilgiler ve çeşitli soru-cevap konuları sunmaktadır. Daima faydalı olmayı ilke edinmiş sitemize sizin de katkıda bulunmanız bizi son derece memnun eder :) Üye olmak için tıklayınız...


Sohbet (Flash Chat) Forumda Ara

Gövdesi yenen bitkiler nelerdir?

Bu konu Soru-Cevap forumunda BUKIZ İSİMSİZ tarafından 8 Nisan 2009 (14:39) tarihinde açılmıştır.FacebookFacebook'ta Paylaş
16667 kez görüntülenmiş, 10 cevap yazılmış ve son mesaj 31 Mart 2014 (09:54) tarihinde gönderilmiştir.
  • 5 üzerinden 3.24  |  Oy Veren: 17      
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın:    « Önceki Konu | Sonraki Konu »      Yazdırılabilir Sürümü GösterYazdırılabilir Sürümü Göster    AramaBu Konuda Ara  
Eski 8 Nisan 2009, 14:39

Gövdesi yenen bitkiler nelerdir?

#1 (link)
BUKIZ İSİMSİZ
Ziyaretçi
BUKIZ İSİMSİZ - avatarı
GÖVDESİ YENEN SEBZELER NELERDİR?
En iyi cevap _KleopatrA_ tarafından gönderildi

Alıntı:
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

Gövde yenilebilen bitkilere 7 örnek verin.
A-Gövdesi Yenilen Sebzeler
1-Balcan(Patlıcan):Yazları sıcak olan şehrimizde patlıcan ekilir.Yalnız yaz ayları geç geldiği için Konya patlıcanı diğer bölgelere göre geç yetişir.Konya yüksek bir şehir olduğundan ilkbaharları soğuk geçer.Yaz ayları da çabuk geçtiğinden bahçelerdeki patlıcanın ömrü az olur.Eylül ve Ekim aylarında kalan patlıcanlar da turşu için kullanılır.
Patlıcan rüzğarı sevmediğinden çok rüzğar alan bahçelerin patlıcanları yanıgara dediğimiz bereli bir şekil alır.
Konya bahçelerinde tek tip patlıcan yetiştirlir.Bunlar orta boyda,sivri ve mor renktedir.
2-Gabak(Kabak):Suyu çok seven kabak,çekirdekten yetiştirilir ve değişik türleri vardır.Konya’da yetiştirilen en ünlü türleri arasında kara kabak,asma kabağı ve tatlısı yapılan bal kabağı ile ekşili ve nohutlu olarak pişirilen et kabağını sayabiliriz.
3-Tomatis(Domates)Domates gerek yeşilken,gerekse olgunlaştığı zaman değişik yemeklere çeşni vermek üzere kullanılır.Ayrıca yeşillerinden turşu ve olgunlarından domates suyu çıkarılır.Konya’da genellikle ince kabuklu,kırmızı ve sulu olan bir türlü domatesin yanında turşu için söbü ve ampul gibi bir türü de yetiştirilir.
4-Pasille(Fasulye):fasulye memleketimizde tae ve kuru kullanılmak üzere çok yerde ekilir.
Yaz aylarında özellikle tazesi yenilen fasulye Konya’da Meram’daki bahçeler ile Başarakavak’ta yetiştirilirdi.Şimdilerde ise ekim alanları oldukça yaygınlaşmıştır.Türleri arasında Ayşe Kadın fasulyesi,şeker fasulyesi ile çalı fasulyesi yaygındır.Bu tür fasulye(çalı fasulyesi)kılçıklı olur.
Bu türlerin yanında bir de turşularda kullanılan ak fasulye vardır.
5-Bamya:Bamya,taze ve kuru sebze olarak yemeklerde ve çorbalarda kullanılır.Bamya lezizi,midevi ve hazma yardımcı olan bir sebzedir.
Konya’da Meram ve civar bahçelerde özellikle Çayırbağında yetiştirilen sivri uzun,çekirdeksiz sarı ve açık yeşil renkli bamyalar yemeklerde,topak küçük bamyalar yazdan kurutularak çorbalarda kullanılır.Genellikle büyük davetler ile Konya düğün pilavlarında ise Konya bakkallarında kilo ile satılan kuru,Amasya çiçek bamyası kullanılır.
6-Bakla:İlkbaharın ilk üretilen sebzesidir.Konya’da bakla turfanda olarak ilk çıktığı zaman taze iken yemeklerde kullanılır.Bahçe ve sakız türleri en iyileridir.Etli ve zeytin yağlı olarak pişirilir.Etlisi üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yenilir.Tere otu baklanın garnitürüdür.
7-Biber:Konya’da yemeklerde dolmalık olarak kullanılan biberlerin yanında söğüş olarak yenilen ve salatalara katılan ince uzun kıl biber tamamen Konya’ya özgü bir biberdir.Başka şehir bahçelerinde bu kıl biberlerin benzeri yoktur.Kıl biberler yeşil,gevrek ve tatlı olur.Pek nadir olarak ara sıra acısı da çıkabilir.Konya’da yazdan kış için dolmalık ve kıl biber kurutulur.Ayrıca kıl biberin tazesi turşu için kullanılır.
8-Patatis(Patates):Yaz ve kış sebzesi olarak yemeklerde kullanılan patetesin en iyileri Konya dolaylarındaki köy ve kasabalarda yetiştirilir.İnlice patetesi Konmya’da tüketilen en iyi patetesler arasında sayılır.Bu patetesler kesildiği zaman içleri sarı bir görüntü verir.
9-Bezelye,Böğrülce,Karnıbahar,Kereviz,Enginar:Bu sebzelere eski Konya mutfağında pek ilgi gösterilmezdi.Bununla beraber bazı yabancılar dışarıdan getirdikleri adı geçen sebzelerden yemek pişirtilebilerdi.Bu bakımdan bu sebzeler hiçbir zaman Konya mutfağının sebzesi olmamıştır.
Benzer Konular: Etiketler:
  • govdesi besin olan bitkiler
  • govdesi yenen bitkiler
  • govdesi yenen bitkiler nelerdir
  • govdesi yenilen bitkiler
  • havuc kok mu govde mi
Rapor Et
Reklam
Eski 9 Nisan 2009, 02:41

Gövdesi yenen bitkiler nelerdir?

#2 (link)
MsXLabs Üyesi
Keten Prenses - avatarı
Sebzelerin yenen kısımlarına göre en basit sınıflama şekli:
1. Kökleri yenen sebzeler

Havuç, fındık, bayır ve kestane turpu, kök kerevizi, yemeklik kırmızı pancar, şalgam
2. Yaprakları yenen sebzeler

Yaprak, kıvırcık ve baş salata, marul, ıspanak, pazı, semiz otu, ebegümeci, dere otu, nane, maydanoz, yaprak ve baş lahanalar, pırasa

3. Meyveleri yenen sebzeler

Domates, patlıcan, biber, hıyar, kavun, karpuz, sakız ve bal kabakları, taze fasulye, bakla ve bezelye, çilek

4. Soğanları yenen sebzeler
Soğan ve sarımsak

5. Yumruları, rizomları ve sürgünleri yenen sebzeler
Yer elması, tatlı patates, patates, kuşkonmaz

Sebzelerin yenen kısımlarına göre en gelişmiş şekli :

1. Kökleri yenen sebzeler

Havuç, turp, pancar, kök kerevizi, şalgam

2. Yumruları yenen sebzeler
Patates, yer elması, tatlı patates

3. Soğanları yenen sebzeler
Soğan, sarımsak

4. Soğan ve yaprak gövdesi yenen sebzeler
Taze soğan ve sarımsak, pırasa

5. Sürgünleri yenen sebzeler
Kuşkonmaz

6. Yapraklan yenen sebzeler

Yaprak lahana, baş lahana, salata ve marul, ıspanak, pazı, ebegümeci

7. Yaprak sapları yenen sebzeler
Ravent, sap kerevizi

8. Çiçek ve çiçek organları yenen sebzeler
Karnabahar, hıyar ve kabak çiçekleri

9. Çiçek tablası ve meyvesi yenen sebzeler
Enginar, bamya

10. Taze meyvesi yenen sebzeler

Taze bakla, fasulye, bezelye, hıyar, yazlık kabaklar, biber, patlıcan, tatlı mısır

11. Olgun meyvesi yenen sebzeler

Domates, kavun, karpuz, kışlık kabaklar, çilek

12. Tohumlan yenen sebzeler

îç bakla, fasulye, bezelye, mısır

13. Kokulu otlar

Maydanoz, nane, dere otu, tere, roka

Dikkat edilecek olursa çok geliştirilmiş sistemi ele almak ve uygu*lamak fazla ayrıntı meydana getirdiği için konuyu dağıtabilmektedir. Bu bakımdan biz burada konuyu incelerken

1. Kökleri yenen sebzeler

2. Yumruları yenen sebzeler

3. Soğanları yenen sebzeler

4. Yaprakları yenen sebzeler

5. Çiçek ve çiçek tablası yenen sebzeler

6. Meyveleri yenen sebzeler

şeklinde gruplara ayıracağız.

Süs bitkilerinin sınıflandırılmasında

1. Kesme çiçekler

Gül karanfil, krizantem vb.

2. Saksı çiçekleri

3. Çelikler

Aşı ve çoğaltma materyalleri

4. Soğan, yumru, rizom ve kökler

5. Fidan, fide ve çelikler


Kaynak: Sera Ürünlerinin Pazarlanması

Prof.Dr.Atilla GÜNAY - Prof.Dr. Mehmet BÜLBÜL
Rapor Et
Eski 31 Mart 2010, 19:22

Gövdesi yenilen sebzeler nelerdir?

#3 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
Gövde yenilebilen bitkilere 7 örnek verin.
Rapor Et
Eski 1 Nisan 2010, 02:33

Gövdesi yenen bitkiler nelerdir?

#4 (link)
_KleopatrA_
Ziyaretçi
_KleopatrA_ - avatarı
Alıntı:
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

Gövde yenilebilen bitkilere 7 örnek verin.
A-Gövdesi Yenilen Sebzeler
1-Balcan(Patlıcan):Yazları sıcak olan şehrimizde patlıcan ekilir.Yalnız yaz ayları geç geldiği için Konya patlıcanı diğer bölgelere göre geç yetişir.Konya yüksek bir şehir olduğundan ilkbaharları soğuk geçer.Yaz ayları da çabuk geçtiğinden bahçelerdeki patlıcanın ömrü az olur.Eylül ve Ekim aylarında kalan patlıcanlar da turşu için kullanılır.
Patlıcan rüzğarı sevmediğinden çok rüzğar alan bahçelerin patlıcanları yanıgara dediğimiz bereli bir şekil alır.
Konya bahçelerinde tek tip patlıcan yetiştirlir.Bunlar orta boyda,sivri ve mor renktedir.
2-Gabak(Kabak):Suyu çok seven kabak,çekirdekten yetiştirilir ve değişik türleri vardır.Konya’da yetiştirilen en ünlü türleri arasında kara kabak,asma kabağı ve tatlısı yapılan bal kabağı ile ekşili ve nohutlu olarak pişirilen et kabağını sayabiliriz.
3-Tomatis(Domates)Domates gerek yeşilken,gerekse olgunlaştığı zaman değişik yemeklere çeşni vermek üzere kullanılır.Ayrıca yeşillerinden turşu ve olgunlarından domates suyu çıkarılır.Konya’da genellikle ince kabuklu,kırmızı ve sulu olan bir türlü domatesin yanında turşu için söbü ve ampul gibi bir türü de yetiştirilir.
4-Pasille(Fasulye):fasulye memleketimizde tae ve kuru kullanılmak üzere çok yerde ekilir.
Yaz aylarında özellikle tazesi yenilen fasulye Konya’da Meram’daki bahçeler ile Başarakavak’ta yetiştirilirdi.Şimdilerde ise ekim alanları oldukça yaygınlaşmıştır.Türleri arasında Ayşe Kadın fasulyesi,şeker fasulyesi ile çalı fasulyesi yaygındır.Bu tür fasulye(çalı fasulyesi)kılçıklı olur.
Bu türlerin yanında bir de turşularda kullanılan ak fasulye vardır.
5-Bamya:Bamya,taze ve kuru sebze olarak yemeklerde ve çorbalarda kullanılır.Bamya lezizi,midevi ve hazma yardımcı olan bir sebzedir.
Konya’da Meram ve civar bahçelerde özellikle Çayırbağında yetiştirilen sivri uzun,çekirdeksiz sarı ve açık yeşil renkli bamyalar yemeklerde,topak küçük bamyalar yazdan kurutularak çorbalarda kullanılır.Genellikle büyük davetler ile Konya düğün pilavlarında ise Konya bakkallarında kilo ile satılan kuru,Amasya çiçek bamyası kullanılır.
6-Bakla:İlkbaharın ilk üretilen sebzesidir.Konya’da bakla turfanda olarak ilk çıktığı zaman taze iken yemeklerde kullanılır.Bahçe ve sakız türleri en iyileridir.Etli ve zeytin yağlı olarak pişirilir.Etlisi üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yenilir.Tere otu baklanın garnitürüdür.
7-Biber:Konya’da yemeklerde dolmalık olarak kullanılan biberlerin yanında söğüş olarak yenilen ve salatalara katılan ince uzun kıl biber tamamen Konya’ya özgü bir biberdir.Başka şehir bahçelerinde bu kıl biberlerin benzeri yoktur.Kıl biberler yeşil,gevrek ve tatlı olur.Pek nadir olarak ara sıra acısı da çıkabilir.Konya’da yazdan kış için dolmalık ve kıl biber kurutulur.Ayrıca kıl biberin tazesi turşu için kullanılır.
8-Patatis(Patates):Yaz ve kış sebzesi olarak yemeklerde kullanılan patetesin en iyileri Konya dolaylarındaki köy ve kasabalarda yetiştirilir.İnlice patetesi Konmya’da tüketilen en iyi patetesler arasında sayılır.Bu patetesler kesildiği zaman içleri sarı bir görüntü verir.
9-Bezelye,Böğrülce,Karnıbahar,Kereviz,Enginar:Bu sebzelere eski Konya mutfağında pek ilgi gösterilmezdi.Bununla beraber bazı yabancılar dışarıdan getirdikleri adı geçen sebzelerden yemek pişirtilebilerdi.Bu bakımdan bu sebzeler hiçbir zaman Konya mutfağının sebzesi olmamıştır.
Rapor Et
Eski 3 Nisan 2010, 17:42

Gövdesi yenen bitkiler nelerdir?

#5 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
patates bitkisi kök müdür gövde midir ?
Rapor Et
Eski 7 Kasım 2010, 09:31

Gövdesi yenen bitkiler nelerdir?

#6 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
patates gövdedir
Rapor Et
Eski 10 Nisan 2011, 15:04

Gövdesi yenen bitkiler nelerdir?

#7 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
Gövdesini yediğimiz bitkiler???Araştırma ödevim...
Rapor Et
Eski 28 Nisan 2011, 21:45

Gövdesi yenen bitkiler nelerdir?

#8 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
Size şu secenekleri vercem ve hangisinie göre Armut domates havuç lahana limon maydanoz patates şeker pancarı turp yer elması
bunlar kökmüdür gövdemidir yaprakmıdır sebzemidir yardım lütfen güncell
Rapor Et
Eski 3 Mayıs 2011, 22:24

Gövdesi yenen bitkiler nelerdir?

#9 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
hangilerinin gövdesini yeriz????
Rapor Et
Eski 22 Ekim 2011, 12:20

bitkiler

#10 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
sapı yenen bitkiler hangileridir.cevabınızı belliyooooooooooooooooooooooooooorum.
Rapor Et
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:
Önce bu soruyu cevaplayın
Mesaj:








Yeni Soru
Sayfa 0.246 saniyede (76.11% PHP - 23.89% MySQL) 17 sorgu ile oluşturuldu
Şimdi ücretsiz üye olun!
Saat Dilimi: GMT +3 - Saat: 22:15
  • YASAL BİLGİ

  • İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan MsXLabs.org forum adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre tüm kullanıcılarımız yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. MsXLabs.org hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler buradan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 (üç) iş günü içerisinde MsXLabs.org yönetimi olarak tarafımızdan gerekli işlemler yapıldıktan sonra size dönüş yapılacaktır.
  • » Site ve Forum Kuralları
  • » Gizlilik Sözleşmesi