Arama

Gazetecilik mesleği hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 28 Eylül 2018 Gösterim: 52.754 Cevap: 2
şeyda - avatarı
şeyda
Ziyaretçi
12 Nisan 2009       Mesaj #1
şeyda - avatarı
Ziyaretçi
Gazetecilik mesleği hakkında bilgi verir misiniz?
Son düzenleyen Safi; 28 Eylül 2018 16:54
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
12 Nisan 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
GAZETECİLİK NEDİR?
ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Gazetecilik alanı, kamuya ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların iletişim sektöründe hizmet ürettiği bir alandır. Bu alanda gazeteler, dergiler, haber ajansları, televizyon ve radyolar, reklâm ajansları vb. kurum ve kuruluşlar faaliyet göstermektedir.
Sponsorlu Bağlantılar

Ülkemizde medya, dünya standartlarında yayın yapan ve hızla gelişmeye devam eden bir sektördür. Sektörün, alanında yetişmiş nitelikli eleman ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Yazılı, görsel ve işitsel basın-yayın kuruluşları ülke ekonomisine sağladıkları katkının yanı sıra kamuoyu oluşturma işlevi ile toplumsal ve sosyal gelişmelerde de etkin rol oynamaktadır. Bu durum, medya sektöründe istihdam edilecek kişilerin eğitimlerini daha da önemli bir noktaya taşımaktadır.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

Yazılı Basın Muhabiri


Medya sektöründe gündemi takip eden, haber değeri taşıyan olayla ilgili bilgi ve belgeleri toplayan ve haber yazan nitelikli kişidir.

Televizyon Muhabiri


Televizyon aracılığı ile geniş kitlelere ulaştırılacak haberleri araştıran, toplayan ve yazıp kurgulayarak yayına hazır hale getiren nitelikli kişidir.

Sayfa Sekreteri

Yazılı basın kuruluşlarında haber, ilan, fotoğraf ve resim gibi materyalleri, masaüstü yayıncılık programlarını kullanarak okuyucunun ilgisini çekecek şekilde düzenleyen, basıma hazır hâle gelme sürecinde gerekli çalışmaları yapan nitelikli kişidir.

Foto Muhabiri


Yazılı basın kuruluşlarında, haber fotoğrafı çeken, fotoğrafları bilgisayar ortamına aktaran ve basılmaya hazır hâle getiren, gerektiğinde haber yazan nitelikli kişidir.

Yazılı basın muhabiri olmak isteyenlerin; meraklı, olaylar arasında neden-sonuç ilişkilerini görebilen, sezgisel zekâsı yüksek, olayları haber olarak algılayabilen, topladığı bilgileri haber formatında yazabilen, diksiyonu düzgün ve dış görünüşüne özen gösteren kişiler olmaları gerekir. Ayrıca ülke ve dünya gündemi ile haber iletişim teknolojilerini yakından takip eden, iş ahlakına sahip, iyi iletişim kurabilen, dikkatli, görsel hafızası güçlü, problem çözebilen, ikna yeteneği olan, protokol bilgisi ve insan psikolojisi bilgisine sahip kişiler olmalıdır.

Foto muhabiri olmak isteyenlerin, yaratıcı, iyi gözlem yapabilen, atik, hızlı karar alabilen, estetik duyguya sahip, el becerileri gelişmiş, isabetli zamanlama yapabilen, pratik zekâlı, görme keskinliğine sahip, renkleri ayırt edebilen, gözleriyle ellerini eş güdümle kullanabilen, güzel sanatlara ilgili, ayrıntıları algılayabilen, dikkatli, sabırlı, insanlarla iyi ilişkiler kurabilen, iletişim teknolojilerini yakından takip eden, yeteneğini geliştirmeye önem veren kişiler olmaları gerekir. Yaratıcılık, meslekte başarıyı artıran en önemli faktördür. İleri derecede görme bozukluğu, el ve ayakların sakatlığı bu mesleğin yürütülmesini engeller.

TV muhabiri olmak isteyenlerin ; meraklı, olaylar arasında neden-sonuç ilişkilerini görebilen, sezgisel zekâsı yüksek, olayları haber olarak algılayabilen, topladığı bilgileri haber formatında yazan, kurgulayan ve sunabilen, diksiyonu düzgün ve dış görünüşüne özen gösteren kişiler olmaları gerekir. Ayrıca ülke ve dünya gündemi ile haber iletişim teknolojilerini yakından takip eden, iş ahlakına sahip, iyi iletişim kurabilen, dikkatli, görsel hafızası güçlü, problem çözebilen, ikna yeteneği olan, protokol bilgisi ve insan psikolojisinden anlayan, canlı yayında haber sunabilecek rahatlığa sahip kişiler olmaları gerekir.

Sayfa sekreteri olmak isteyenlerin, yaratıcı, hafızası güçlü, dil bilgisi kurallarına hakim, iyi gözlem yapabilen, planlı çalışan, estetik duyguya sahip, güzel sanatlara ilgili, el becerileri gelişmiş, pratik zekâlı, görme keskinliğine sahip, renkleri ayırt edebilen, gözleriyle ellerini eş güdümle kullanabilen, ayrıntıları algılayabilen, dikkatli, sabırlı, insanlarla iyi ilişkiler kurabilen, etkili bilgisayar kullanabilen, iletişim teknolojilerini yakından takip eden, yeteneğini geliştirmeye önem veren, kararlı kişiler olmaları gerekir. Yaratıcılık ve planlı çalışma meslekte başarıyı artıran en önemli faktördür. İleri derecede görme bozukluğu mesleğin sağlıklı yapılmasını engeller.

DEVAMI
Gazetecilik Nedir?
Türkiye'de Gazete ve Gazetecilik
Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Öğretmeni
Gazete Muhabiri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 28 Eylül 2018 16:58
Quo vadis?
LiLyum Çiçeği - avatarı
LiLyum Çiçeği
Ziyaretçi
6 Şubat 2012       Mesaj #3
LiLyum Çiçeği - avatarı
Ziyaretçi
ANKARA ÜNİVERSİTESİ İletişim Fakültesi Gazetecilik SÖZ-2 307,483
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ (ERZURUM) İletişim Fakültesi Gazetecilik SÖZ-2 302,787
EGE ÜNİVERSİTESİ (İZMİR) İletişim Fakültesi Gazetecilik SÖZ-2 308,356
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ (KAYSERİ) İletişim Fakültesi Gazetecilik SÖZ-2 303,917
GAZİ ÜNİVERSİTESİ (ANKARA) İletişim Fakültesi Gazetecilik SÖZ-2 306,874
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İletişim Fakültesi Gazetecilik SÖZ-2 310,233
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İletişim Fakültesi Gazetecilik SÖZ-2 306,419
MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) İletişim Fakültesi Gazetecilik SÖZ-2 311,109
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ (KONYA) İletişim Fakültesi Gazetecilik SÖZ-2 305,088
BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) İletişim Fakültesi Gazetecilik SÖZ-2 242,845
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) İletişim Fakültesi Gazetecilik SÖZ-2 261,637
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ İletişim Fakültesi Gazetecilik SÖZ-2 231,023
DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (KKTC-GAZİMAĞUSA) İletişim Fakültesi Gazetecilik SÖZ-2
LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ (KKTC-LEFKE) İletişim Bilimleri Fakültesi Gazetecilik SÖZ-2
ULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ (KKTC-LEFKOŞA) İletişim Fakültesi Gazetecilik SÖZ-2
BAKÜ DEVLET ÜNİVERSİTESİ (BAKÜ-AZERBAYCAN) Gazetecilik SÖZ-2 294,958
HOCA AHMET YESEVİ ULUSLARARASI TÜRK-KAZAK ÜNİVERSİTESİ (TÜRKİSTAN-KAZAKİSTAN) Türkoloji ve Yabancı Filolojiler Fakültesi (Türkistan Yerleşkesi) Gazetecilik SÖZ-2 294,939
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ (BİŞKEK-KIRGIZİSTAN) İletişim Fakültesi Gazetecilik SÖZ-2 299,086
I.I.MECHNIKOV ODESSA MİLLİ ÜNİVERSİTESİ (ODESSA-UKRAYNA) Filoloji Fakültesi Gazetecilik SÖZ-2 285,634
Alintidir. Msn Happy

Benzer Konular

29 Ekim 2014 / gamze1019 Soru-Cevap
16 Mart 2012 / misafir Meslekler
13 Ağustos 2018 / Misafir Meslekler
28 Eylül 2018 / ahmet07 Meslekler
20 Mayıs 2015 / Misafir Meslekler