PC Görünümü Üye Ol
Forum Ana Sayfa
Soru-Cevap > Kökleri yenen bitkiler nelerdir?
1 2
«Önceki KonuSonraki Konu»
zorhans15:07, 13 Nisan 2009 
kökünü yedigimiz bitkiler
En iyi cevap Keten Prenses tarafından gönderildi

Sebzelerin yenen kısımlarına göre en basit sınıflama şekli:
1. Kökleri yenen sebzeler

Havuç, fındık, bayır ve kestane turpu, kök kerevizi, yemeklik kırmızı pancar, şalgam
2. Yaprakları yenen sebzeler

Yaprak, kıvırcık ve baş salata, marul, ıspanak, pazı, semiz otu, ebegümeci, dere otu, nane, maydanoz, yaprak ve baş lahanalar, pırasa

3. Meyveleri yenen sebzeler

Domates, patlıcan, biber, hıyar, kavun, karpuz, sakız ve bal kabakları, taze fasulye, bakla ve bezelye, çilek

4. Soğanları yenen sebzeler
Soğan ve sarımsak

5. Yumruları, rizomları ve sürgünleri yenen sebzeler
Yer elması, tatlı patates, patates, kuşkonmaz

Sebzelerin yenen kısımlarına göre en gelişmiş şekli :

1. Kökleri yenen sebzeler

Havuç, turp, pancar, kök kerevizi, şalgam

2. Yumruları yenen sebzeler
Patates, yer elması, tatlı patates

3. Soğanları yenen sebzeler
Soğan, sarımsak

4. Soğan ve yaprak gövdesi yenen sebzeler
Taze soğan ve sarımsak, pırasa

5. Sürgünleri yenen sebzeler
Kuşkonmaz

6. Yapraklan yenen sebzeler

Yaprak lahana, baş lahana, salata ve marul, ıspanak, pazı, ebegümeci

7. Yaprak sapları yenen sebzeler
Ravent, sap kerevizi

8. Çiçek ve çiçek organları yenen sebzeler
Karnabahar, hıyar ve kabak çiçekleri

9. Çiçek tablası ve meyvesi yenen sebzeler
Enginar, bamya

10. Taze meyvesi yenen sebzeler

Taze bakla, fasulye, bezelye, hıyar, yazlık kabaklar, biber, patlıcan, tatlı mısır

11. Olgun meyvesi yenen sebzeler

Domates, kavun, karpuz, kışlık kabaklar, çilek

12. Tohumlan yenen sebzeler

îç bakla, fasulye, bezelye, mısır

13. Kokulu otlar

Maydanoz, nane, dere otu, tere, roka

Dikkat edilecek olursa çok geliştirilmiş sistemi ele almak ve uygu*lamak fazla ayrıntı meydana getirdiği için konuyu dağıtabilmektedir. Bu bakımdan biz burada konuyu incelerken

1. Kökleri yenen sebzeler

2. Yumruları yenen sebzeler

3. Soğanları yenen sebzeler

4. Yaprakları yenen sebzeler

5. Çiçek ve çiçek tablası yenen sebzeler

6. Meyveleri yenen sebzeler

şeklinde gruplara ayıracağız.

Süs bitkilerinin sınıflandırılmasında

1. Kesme çiçekler

Gül karanfil, krizantem vb.

2. Saksı çiçekleri

3. Çelikler

Aşı ve çoğaltma materyalleri

4. Soğan, yumru, rizom ve kökler

5. Fidan, fide ve çelikler


Kaynak: Sera Ürünlerinin Pazarlanması

Prof.Dr.Atilla GÜNAY - Prof.Dr. Mehmet BÜLBÜL
Benzer Konular:
Cevap
Keten Prenses16:14, 13 Nisan 2009 
Sebzelerin yenen kısımlarına göre en basit sınıflama şekli:
1. Kökleri yenen sebzeler

Havuç, fındık, bayır ve kestane turpu, kök kerevizi, yemeklik kırmızı pancar, şalgam
2. Yaprakları yenen sebzeler

Yaprak, kıvırcık ve baş salata, marul, ıspanak, pazı, semiz otu, ebegümeci, dere otu, nane, maydanoz, yaprak ve baş lahanalar, pırasa

3. Meyveleri yenen sebzeler

Domates, patlıcan, biber, hıyar, kavun, karpuz, sakız ve bal kabakları, taze fasulye, bakla ve bezelye, çilek

4. Soğanları yenen sebzeler
Soğan ve sarımsak

5. Yumruları, rizomları ve sürgünleri yenen sebzeler
Yer elması, tatlı patates, patates, kuşkonmaz

Sebzelerin yenen kısımlarına göre en gelişmiş şekli :

1. Kökleri yenen sebzeler

Havuç, turp, pancar, kök kerevizi, şalgam

2. Yumruları yenen sebzeler
Patates, yer elması, tatlı patates

3. Soğanları yenen sebzeler
Soğan, sarımsak

4. Soğan ve yaprak gövdesi yenen sebzeler
Taze soğan ve sarımsak, pırasa

5. Sürgünleri yenen sebzeler
Kuşkonmaz

6. Yapraklan yenen sebzeler

Yaprak lahana, baş lahana, salata ve marul, ıspanak, pazı, ebegümeci

7. Yaprak sapları yenen sebzeler
Ravent, sap kerevizi

8. Çiçek ve çiçek organları yenen sebzeler
Karnabahar, hıyar ve kabak çiçekleri

9. Çiçek tablası ve meyvesi yenen sebzeler
Enginar, bamya

10. Taze meyvesi yenen sebzeler

Taze bakla, fasulye, bezelye, hıyar, yazlık kabaklar, biber, patlıcan, tatlı mısır

11. Olgun meyvesi yenen sebzeler

Domates, kavun, karpuz, kışlık kabaklar, çilek

12. Tohumlan yenen sebzeler

îç bakla, fasulye, bezelye, mısır

13. Kokulu otlar

Maydanoz, nane, dere otu, tere, roka

Dikkat edilecek olursa çok geliştirilmiş sistemi ele almak ve uygu*lamak fazla ayrıntı meydana getirdiği için konuyu dağıtabilmektedir. Bu bakımdan biz burada konuyu incelerken

1. Kökleri yenen sebzeler

2. Yumruları yenen sebzeler

3. Soğanları yenen sebzeler

4. Yaprakları yenen sebzeler

5. Çiçek ve çiçek tablası yenen sebzeler

6. Meyveleri yenen sebzeler

şeklinde gruplara ayıracağız.

Süs bitkilerinin sınıflandırılmasında

1. Kesme çiçekler

Gül karanfil, krizantem vb.

2. Saksı çiçekleri

3. Çelikler

Aşı ve çoğaltma materyalleri

4. Soğan, yumru, rizom ve kökler

5. Fidan, fide ve çelikler


Kaynak: Sera Ürünlerinin Pazarlanması

Prof.Dr.Atilla GÜNAY - Prof.Dr. Mehmet BÜLBÜL
Cevap
broken*16:40, 13 Nisan 2009 
amerikan fıstığı....kökü yenir....
Cevap
Misafir17:19, 29 Mart 2010 
turp pancar
Cevap
Misafir15:20, 4 Nisan 2010 
Alıntı:
kokunu yedigimiz bitkiler
nelerdir
Cevap
Misafir21:06, 8 Nisan 2010 
YEDİİĞİMİZ BİTKİLERDE KÖKÜNÜ YEDİĞİMİZ BİTKİLER HANGİLERİDİR
Cevap
_KleopatrA_22:00, 8 Nisan 2010 
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı:
YEDİİĞİMİZ BİTKİLERDE KÖKÜNÜ YEDİĞİMİZ BİTKİLER HANGİLERİDİR
Kökleri yenen sebzeler

Havuç, fındık, bayır ve kestane turpu, kök kerevizi, yemeklik kırmızı pancar, şalgam
Cevap
Misafir07:52, 27 Mart 2012 
Sebzelerin yenen kısımlarına göre en basit sınıflama şekli:
1. Kökleri yenen sebzeler

Havuç, fındık, bayır ve kestane turpu, kök kerevizi, yemeklik kırmızı pancar, şalgam
2. Yaprakları yenen sebzeler

Yaprak, kıvırcık ve baş salata, marul, ıspanak, pazı, semiz otu, ebegümeci, dere otu, nane, maydanoz, yaprak ve baş lahanalar, pırasa

3. Meyveleri yenen sebzeler

Domates, patlıcan, biber, hıyar, kavun, karpuz, sakız ve bal kabakları, taze fasulye, bakla ve bezelye, çilek

4. Soğanları yenen sebzeler
Soğan ve sarımsak

5. Yumruları, rizomları ve sürgünleri yenen sebzeler
Yer elması, tatlı patates, patates, kuşkonmaz

Sebzelerin yenen kısımlarına göre en gelişmiş şekli :

1. Kökleri yenen sebzeler

Havuç, turp, pancar, kök kerevizi, şalgam

2. Yumruları yenen sebzeler
Patates, yer elması, tatlı patates

3. Soğanları yenen sebzeler
Soğan, sarımsak

4. Soğan ve yaprak gövdesi yenen sebzeler
Taze soğan ve sarımsak, pırasa

5. Sürgünleri yenen sebzeler
Kuşkonmaz

6. Yapraklan yenen sebzeler

Yaprak lahana, baş lahana, salata ve marul, ıspanak, pazı, ebegümeci

7. Yaprak sapları yenen sebzeler
Ravent, sap kerevizi

8. Çiçek ve çiçek organları yenen sebzeler
Karnabahar, hıyar ve kabak çiçekleri

9. Çiçek tablası ve meyvesi yenen sebzeler
Enginar, bamya

10. Taze meyvesi yenen sebzeler

Taze bakla, fasulye, bezelye, hıyar, yazlık kabaklar, biber, patlıcan, tatlı mısır

11. Olgun meyvesi yenen sebzeler

Domates, kavun, karpuz, kışlık kabaklar, çilek

12. Tohumlan yenen sebzeler

îç bakla, fasulye, bezelye, mısır

13. Kokulu otlar

Maydanoz, nane, dere otu, tere, roka

Dikkat edilecek olursa çok geliştirilmiş sistemi ele almak ve uygu*lamak fazla ayrıntı meydana getirdiği için konuyu dağıtabilmektedir. Bu bakımdan biz burada konuyu incelerken

1. Kökleri yenen sebzeler

2. Yumruları yenen sebzeler

3. Soğanları yenen sebzeler

4. Yaprakları yenen sebzeler

5. Çiçek ve çiçek tablası yenen sebzeler

6. Meyveleri yenen sebzeler

şeklinde gruplara ayıracağız.

Süs bitkilerinin sınıflandırılmasında

1. Kesme çiçekler

Gül karanfil, krizantem vb.

2. Saksı çiçekleri

3. Çelikler

Aşı ve çoğaltma materyalleri

4. Soğan, yumru, rizom ve kökler

5. Fidan, fide ve çelikler


Kaynak: Sera Ürünlerinin Pazarlanması

Prof.Dr.Atilla GÜNAY - Prof.Dr. Mehmet BÜLBÜL

Kaynak: Kökleri yenen bitkiler nelerdir?
Cevap
Misafir16:03, 8 Nisan 2012 
gövdesini yediğimiz besinler hangileri ?????????????
Cevap
By_Neşeli17:22, 24 Ekim 2013 
VITAMİN KAYNAGI HAVUÇ
Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür. Birinci yıl yenilen kök kısmı teşekkül eder, ikinci yıl çiçek açıp, tohum bağlar. Havuç, özellikle A vitamini bakımından çok zengindir, ayrıca B~ ve B2 vitaminlerince de zengindir. Son yıllarda uzun, sivri uçlu çeşitlerin yerini Nantes tipi dediğimiz küt, uçlu, odun kısmı denilen özü az ve yumuşak dokulu, ıslah edilmiş çeşitler almıştır.

TURP
Turplar, çeşitli şekil, renk ve büyüklükteki yumruları yenilen yıllık ve iki yıllık kültür sebzeleridir. Ülkemizde turplar, Fındık turpu (Ay turpu), kestane turpu ve bayır turpu olarak üçe ayrılırlar.

FINDIK TURPU
Fındık turpları, yuvarlak, hafifi basık, uzunca ve topaç şekilli ve kırmızı, beyaz veya yarı yarıya kırmızı-beyaz renkte ve değişik irilikte olan genellikle küçük turplardır.
Kökünü yediğimiz bitkiler arkdaşlar
KESTANE TURPU
Kestane turpları; yuvarlak, hafif veya hafifçe uzun şekilli, kabuk ve et rengi beyaz yazlık çeşitlerdir.

BAYIR TURPU
Bayır turpları ise; yuvarlak, basık veya dip kısmı hafif sivrice olmak üzere değişik şekilli, kabuğu siyah, eti beyaz kışlık çeşitlerdir. Fındık turpları yıllık, kestane ve bayır turpları ise 2 yıllık sebzelerdir.

YEMEKLERE LEZZET VEREN SOGAN
Soğan bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok tüketilen sebzelerin başında gelip, besin değeri oldukça yüksektir. Yemeklere lezzet vermesi bakımından vazgeçilmeyen sebze olan soğanın insan sağlığına metabolizmada düzenleyici, mikrobik hastalıklarda bağışıklılığı arttırmak gibi fonksiyonları vardır.

TANSİYON İLACI SARIMSAK
Kültür sebzeleri arasında yemeklik ve ilaç olarak kullanılan sarımsak çok eski zamanlardan beri bilinen bizde ve diğer Akdeniz memleketlerinde bol miktarda tüketilen bir sebzedir.
Cevap
1 2
«Önceki KonuSonraki Konu»
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adınız:
Doğrulama
Mesaj:
Tüm Soru-Cevap Konuları
Benzer Konular
Nesli tükenmekte olan bitkiler ve nesli tükenmiş bitkiler nelerdir?
Gövdesi yenen bitkiler nelerdir?
Fiil kökleri ve isim kökleri nelerdir?
Yeşil bitkiler nelerdir?
Bitkisi, çiçeği, kökü ve yaprağı yenen bitkiler nelerdir?