Arama

Isı etkilerinin özellikleri nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 16 Mart 2012 Gösterim: 14.367 Cevap: 5
Duyquu - avatarı
Duyquu
Ziyaretçi
29 Nisan 2009       Mesaj #1
Duyquu - avatarı
Ziyaretçi
Isının EtKilerinin ÖzeLikLeRiii
EN İYİ CEVABI fadedliver verdi
ISI
Bitkilerin yetişmeleri ve yeryüzünde dağılışlarında ISI önemli bir faktör olarak kendini gösterir. Asimilasyon, transpirasyon, solunum gibi bitkilerin yaşamsal fonksiyondan mutlaka az ya da çok, bir miktar ısı ile gerçekleşir. Isı azaldıkça klorofil özümlemesi (asimilasyon) ve transpirasyon (terleme) yavaşlamaktadır. Her bitki taksonunun ısı gereksinimi ayrıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
Bunlar:
Megaterm (Sıcaksever) : 20°C ve yukarı
Mezoterm (Ilıksever) : 15-20°C
Mikroterm (Soğuksever) : 0-15°C
Hekistoterm (Donsever) : 0°C'nin altında

olmak üzere genel bir sınıflandırmaya alınabilir.
Bunlardan sonuncusu yani hekistoterm grubundakiler talli bitkiler (Tallophyt) gurubunu içerirler. Her bitki taksonunda ısı gereksinimi minimum, optimum ve maksimum olarak değişiktir.
Bitki en iyi, optimum ısı derecelerinde yetişir, gelişir, büyür. Minimumda yaşam faktörleri yavaşlar. Nitekim kışın yaprakların dökülmesi, büyümenin hemen hemen sıfıra yaklaşması bu sebeptendir. Aksine, maksimum sınırını bulursa bu defa ölüme doğru yaklaşmış olur. Bu sınırı geçince de ölür (yanıklar). [ Bu ölümcül ısı limiti yurdumuz için pek söz konusu olmamakla birlikte, nadiren görülen solmalar, kurumalar daha ziyade fazla terleme ve kuraklıktan kaynaklanmaktadır.]
Isının etkisi, güneş ışınlarının yönelişine göre değişir. Bu ışınlar toprağa ne kadar dik gelirse etkisi o oranda artar. Bu nedenle güneşin maksimum ısı etkisi öğle vaktidir.
Meteoroloji bültenlerinde verilen değerler gölgede ölçülen değerlerdir. [Meteoroloji istasyonlarında görüleceği gibi yeşil bir saha üzerinde, topraktan 1.70m. yüksekte, aralarında 15-20cm. bulunan çift tavanlı ve bu tavanların güneye doğru 30 derecelik toprak açısı ile eğik olduğu bir mahfaza içindeki termometrelerle ölçülen, yani dünyanın her yerinde aynı koşullar taşıyan cihazlar, günün aynı meteorolojik saatlerinde saptanan değerlerdir.] Bitkiler için söz konusu olan değer ise direkt güneş ışınlandır
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
29 Nisan 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Temel Isı Etkileri

Sponsorlu Bağlantılar

Günümüzde, çeşitli pişirme usullerini gerçekleştirmede yardımcı olan bir çok araç-gereç vardır. Ancak, bütün bu pişirme usulleri başlıca üç grupta toplanır:
  • Konsantrasyon
  • Yayılma
  • Karışık
Bu üç ısı etkisi yiyecek maddenin yapısına, yapılacak yemeğin özelliğine ve pişirme usulüne göre değişebilir.


Konsantrasyon

Çok kızgın ve yoğun ısı.
Bu ısı etkisinin amacı yiyecek maddenin öz suyunu ve tadını içinde bırakmaya yarar. Yiyeceği, önce yüksek ısıda bir müddet pişirerek, yüzeyinin pıhtılaşmasını sağlayıp böylece bünyedeki yayılabilir su ve tatların dışa çıkmasını önler. Konsantrasyon ısı etkisine giren pişirme usulleri;
  • Kızartma
  • Izgara
  • Tava
  • Fri
  • Buhar
  • Haşlama usulleridir.

Yayılma

Orta ısı, kısık ateş veya yavaş yavaş pişirme.
Bu ısı etkisi pişme esnasında, yiyecek madde ile pişme sıvısının sıcaklığını birleştirir. Aynı esnada, yiyecekteki tatların bir kısmı sıvıya geçer, sıvıdaki aromatik tatların bir kısmıda yiyeceğe geçerek arzu edilen tatlar elde edilir.
Aynı zamanda, fırında fırında pişirmede de ısının orta ısıda yayılarak gelmesiyle yiyeceğin yavaş yavaş pişmesi sağlanır. Bu yayılma ısı etkisine giren pişirme usulleri;
  • Poşe
  • Benmari
  • Etüve
  • Ragu
  • Bazen
  • Breze
  • Fırında pişirme (bazen)
  • Kaynatarak pişrme (bazen) usulleridir.
Yani ısının yayılarak (kısık ateş veya orta ısı) gelmesiyle yiyeceği yavaş yavaş pişirmesidir.
Karışık

Çok kızgın ısıyla başlayıp orta ısıda veya kısık ateşte devam etme.
Bu ısı etkisi konsantrasyon ve yayılma ısı etkilerinin bir karışımıdır. Yiyeceğe önce konsantrasyon(kuvvetli ve yoğun ısı), sonrada yayılma ısı etkisi uygulanır.Bu karışık ısı etkisine giren pişirme usulleri;
  • Tencere yemekleri
  • Yahniler
  • Breze pişirme usulleridir.
Örneğin, taskebabının kavurma işlemi konsantrasyon, suyunu verdikten sonra yavaş yavaş pişirme işlemi de yayılma ısı etkisine girmektedir
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
29 Nisan 2009       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
ISI
Bitkilerin yetişmeleri ve yeryüzünde dağılışlarında ISI önemli bir faktör olarak kendini gösterir. Asimilasyon, transpirasyon, solunum gibi bitkilerin yaşamsal fonksiyondan mutlaka az ya da çok, bir miktar ısı ile gerçekleşir. Isı azaldıkça klorofil özümlemesi (asimilasyon) ve transpirasyon (terleme) yavaşlamaktadır. Her bitki taksonunun ısı gereksinimi ayrıdır.
Bunlar:
Megaterm (Sıcaksever) : 20°C ve yukarı
Mezoterm (Ilıksever) : 15-20°C
Mikroterm (Soğuksever) : 0-15°C
Hekistoterm (Donsever) : 0°C'nin altında

olmak üzere genel bir sınıflandırmaya alınabilir.
Bunlardan sonuncusu yani hekistoterm grubundakiler talli bitkiler (Tallophyt) gurubunu içerirler. Her bitki taksonunda ısı gereksinimi minimum, optimum ve maksimum olarak değişiktir.
Bitki en iyi, optimum ısı derecelerinde yetişir, gelişir, büyür. Minimumda yaşam faktörleri yavaşlar. Nitekim kışın yaprakların dökülmesi, büyümenin hemen hemen sıfıra yaklaşması bu sebeptendir. Aksine, maksimum sınırını bulursa bu defa ölüme doğru yaklaşmış olur. Bu sınırı geçince de ölür (yanıklar). [ Bu ölümcül ısı limiti yurdumuz için pek söz konusu olmamakla birlikte, nadiren görülen solmalar, kurumalar daha ziyade fazla terleme ve kuraklıktan kaynaklanmaktadır.]
Isının etkisi, güneş ışınlarının yönelişine göre değişir. Bu ışınlar toprağa ne kadar dik gelirse etkisi o oranda artar. Bu nedenle güneşin maksimum ısı etkisi öğle vaktidir.
Meteoroloji bültenlerinde verilen değerler gölgede ölçülen değerlerdir. [Meteoroloji istasyonlarında görüleceği gibi yeşil bir saha üzerinde, topraktan 1.70m. yüksekte, aralarında 15-20cm. bulunan çift tavanlı ve bu tavanların güneye doğru 30 derecelik toprak açısı ile eğik olduğu bir mahfaza içindeki termometrelerle ölçülen, yani dünyanın her yerinde aynı koşullar taşıyan cihazlar, günün aynı meteorolojik saatlerinde saptanan değerlerdir.] Bitkiler için söz konusu olan değer ise direkt güneş ışınlandır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Nisan 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kesinlikle hatalı yanlış konu işlenmiş
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Mart 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
aradığımı bulamıyorum
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Mart 2012       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ısının özelliklerini daha ayrıntılı yazsanızzz

Benzer Konular

17 Aralık 2017 / asla_asla_deme Fizik
17 Mayıs 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
9 Mayıs 2010 / Edd-iTöR Soru-Cevap
20 Mayıs 2016 / FA59 Cevaplanmış