Arama

Uyuşturucu madde bağımlılığından kurtulmanın yolları nelerdir?

Güncelleme: 27 Aralık 2016 Gösterim: 237.609 Cevap: 16
darmalar_32 - avatarı
darmalar_32
Ziyaretçi
1 Mayıs 2009       Mesaj #1
darmalar_32 - avatarı
Ziyaretçi
Uyuşturucu madde nasıl bırakılır?
Uyuşturucu bağımlılığının tedavisi nedir?
Son düzenleyen Safi; 18 Temmuz 2016 20:29
MeLL - avatarı
MeLL
Ziyaretçi
1 Mayıs 2009       Mesaj #2
MeLL - avatarı
Ziyaretçi
MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMANIN YOLLARI
Eğer ben kendimde bağımlılık problemi fark edersem , kendim ne yapabilirim?

Sponsorlu Bağlantılar
* Bu halde ilk adımı atmış bulunuyorsun.
* Güven duyduğun bir kimseyle sorununu konuş.
* Bu kişiye problemi başkalarına açmamasını rica et.
* Yardım edebilecek kişi ve kuruluşların adreslerini bul.
* Yardım kabul etmek kolay değildir zorunludur.
* Kendi açıklamalarına ve sözverişlerine inanma.
* Bir defa dah, bu son , bunu herkes yüz kere söylemiştir. Bu soruna dahildir.
* Bedensel ve Ruhsal çok kötü bir duruma düşmeyi bekleme.

Bu konuda ilgili bir merkeze gidip yardım almanız sizin için en iyisi olacaktır.Lütfen ihmal etmeyiniz.Allah(C.c.) yardımcınız olsun.

Son düzenleyen Safi; 17 Eylül 2016 23:03
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Ocak 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bende ıkı yıl kullandım ve bıraktım defalarca bıraktım basladım 5 aydan sonra 6 aydan sonra tekrar basladıgım oldu her seferınde bırakmak daha da zorlasıyor fakar arkadaslar amatem e basvurun yazacakları ılacları kullanarak bırakın oraya gıttıgınızde eroını ıcıp gıdın kendınızde olun ılaclarınızı onunuze koyun ve son kez ıcıyorum bu eroınım benım son ıctıgım eroın dıye kendı kendınızde kafanızda bıtırın son kez ıcın ve ustune artık verılen ılaclara hemen baslayabılırsınız dıazem, seraqual, gamaflex, apranax vb 56 cesıt ılac yazacaklar kas agrılarınız ıcın sızı uyutmak ıcın bu ılaclar cekıcegını acı 2 veya 3 gun sonra yavas yavas yenıden dogmus gıbı olucaksınız bu arada bırakma asamasında ıctıgınız ılaclar cok yogun olucak mesela gunde dort kez ıkıser tane 10 ar mg dıazem demek ucmanız demek zaten ustune 300mg sabah ve aksam bırer seraqual attıgınızda dunyadan kopuyorsunuz bunu 3 4 gun boyle alıcaksınız zaten bu asamada kusucak ıshal olucak mıde krampları bıraz yasıcaksınız ama ınanın buna degecektır dorduncu gunden sonra yasama donmeye baslıcaksınız ılacların dozunu dusurceksınız zaten bır hafta oldugunda doktorunuza tekrar gıdın artık gunde 3 kez dıazem ıcın seraqual ü sadece yatarken atın yavas yavas ılacları azaltın asla bırden kesmeyın maddeye donersenız bu cektıgınız zahmetın herseyın bosa gıdecegını o berbat boktan kendınıze yakıstırmadıgınız hayata gerı donecegınızı unutmayın aklınızdan gecırmeyın sakın bırkez agzıma sureyım bırkez kaydırayım bıdaha ıcmem demeyın emın olun bırkezı kabul ettıgınız anda olay bıter yenıden baslamıs olursuzun artık
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Şubat 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Öncelikle bağımlılığın tedavi edilebilir bir durum olduğunu vurgulamak gerekir. Genelde madde bağımlılığından kurtuluşun olmadığı inancı yaygındır. Ancak bu yaygın kanının aksine madde bağımlılığı tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Bağımlılık tedavisindeki başarı kişiye, çevreye, yönteme ve iyileşme ölçütüne göre değişkenlik gösterir. Örneğin bir ay iyileşme ile 12 ay iyileşme arasındaki oranlar çok çeşitli biçimlerde yorumlanabilir. Tedavide başarıyı artıran faktörlerden en önemlisi kişinin istekli ve kararlı olmasıdır. Bağımlı kendini değiştirmeye çalışırken, ailesi de değişimlere uğramayı kabul etmelidir. Bu noktada ailenin desteği önemlidir.

Özellikle eroin gibi bağımlılık potansiyeli yüksek olan maddelerde uzun süreli tedavi, başarı şansını artırmaktadır. Ağır kişilik bozukluklarının olması tedavinin başarısını olumsuz yönde etkilemektedir. Bağımlılığın tedavisi her tip madde kullanımı için aynıdır. Bağımlılık bir hastalık olduğu için kişi sigara, kullanmış, alkol kullanmış, eroin kullanmış fark etmez.

Karar Vermek


Tedaviye karar vermek bağımlı için çok önemli bir süreçtir. Karar verme tek bir aşamadan oluşmaz. Kişi önce madde kullanımının kendisine getirdiği zararların haberi yoktur ya da bunların farkında değildir. Daha sonra farkındalık dönemi gelir. Kişi artık madde kullanımının kendisi için zararlı olduğunu kabul etmektedir. Ancak henüz bırakıp bırakmamaya karar verememişti. Bu noktadan sonra madde kullanmayı bırakmaya karar verme aşaması gelir. Karar vermiştir ancak bunun için bir eylemde bulunmamıştır. Daha sonra bırakmak için girişimlerde bulunur ve bırakır. Bıraktıktan sonra ise, tekrar başlamamak için karar vermesi ve bu yönde adımlar atması gereklidir.

İstekli Olmak


Kişinin maddeyi bırakmaya istekli olması gerekir. Birçok bağımlı madde kullanmayı bırakma isteğini belirtmektedir. Ancak isteğin belirtilmesi yeterli değildir. Çünkü, bırakma isteği bazı koşulları içerir. Örneğin benim görüştüğüm bir bağımlı eroini bırakmaya kesin kararlı olduğunu söylüyordu. Eroini bırakacaktı, ancak esrar kullanmayı sürdürecekti. Hatta benim ona bunu teklif bile etmememi söylemişti. Halbuki eroini tek başına bırakmak biliyoruz ki yeterli değildir. Sonuçta esrarda bağımlılık yapan bir madde. Esrarı kullandığı sürece, eroine başlama olasılığı çok yüksektir. Bu noktada başvuran bu bağımlının aslında yeterince istekli olmadığı söylenebilir. Çünkü eroini bırakmaya istekli olmakla birlikte aslında bağımlılıktan uzaklaşmak gibi bir niyeti olmadığı düşünülebilir.

Değişmeye Karar Vermek


Bağımlılık tedavisinde esas olan kişinin yaşamını ve kendisini tümüyle değiştirmeye karar vermesidir. Yukarıda verilen örnekte olduğu gibi, kişi sadece bağımlı olduğu tek bir maddeyi bırakarak tedaviyi başaramaz. Çünkü bağımlılık bir bütündür. Kişinin bütün yaşamı içine girmiştir. Yaşadığı ortam, arkadaşları, ailesi ve işi önemli belirleyicilerdir. Sözkonusu olan bu dış etkenler ötesinde kişi kendi düşünce ve davranışlarını değiştirmeyi ve duygularını yönlendirmeyi öğrenmelidir. Örneğin bir bağımlı hasta, belli bir yaşam biçimi kurmuştu. Çalışmıyordu, annesinin yardımı ile geçiniyordu, sadece arkadaşları ile konuşuyordu. Hergün gittiği belli yerler ve yaptığı işler vardı. Bunların hiçbirini değiştirmeye yanaşmadı. Ancak yaptığı tüm bu davranışları eroin ortamı içindeydi. Dolayısıyla bunları değiştirmeliydi. Bu yaşam biçiminden uzaklaşmadığı sürece başarılı olması mümkün değildi. Nitekim başarılı olamadı.

BAĞIMLILIKTA TEDAVİNİN AŞAMALARI


Madde bağımlılığının tedavisi oldukça güç ve zahmetli bir iştir. Bağımlılık tedavisinde bugün çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin birbirine olan üstünlüğü henüz ispatlanabilmiş değildir. Bağımlılığın tedavisinden söz edildiğinde tek bir tedaviden ve aşamadan söz etmek mümkün değildir. Tedavi uzun bir süreç olduğu için, bu süreç içinde çeşitli aşamaların sırayla geçilmesi gerekir. Bu aşamalar şöyle özetlenebilir:

1. Tedaviye yönlendirme:
Tedaviye yönlenme oldukça önemli bir aşamadır. Kişi kendisi istemedikçe ona zorla kullandığı maddeyi bıraktırma şansı yoktur. Bu nedenle kişinin maddeyi bırakma yönünde motive olması gerekir. Motivasyonel görüşme teknikleri ve tedavisi son yıllarda büyük önem kazanmıştır. Kısa süreli bir yöntem olan motivasyonel artırma tedavisi, madde kullanan kişinin maddeyi bırakmaya karar vermesini sağlamak için iyi bir araç olmaktadır.

2. Detoksifikasyon (arındırma)
Detoksifikasyon tıbbi bir dönemdir. Kullanılan maddenin bırakıldıktan sonra ortaya çıkan yoksunluk belirtilerinin kaldırılmasını hedefler. Her maddenin yoksunluk belirtisinin niteliği ve şiddeti farklıdır. Yoksunluk belirtilerinin şiddeti kişiden kişiye de değişebilir. Madde kullanımı sırasında bedenin kurduğu denge, madde bırakıldıktan sonra yeni bir denge oluşturmaya çalışır. İşte bu dönemde önemli bedensel sorunlar yaşanabilir. Bu bedensel belirtileri gidermek için tıbbi müdahaleler gerekir. Detoksifikasyon süreci tek başına tedavi değildir. Detoksifikasyon aşamasını takiben terapi ve rehabilitasyon sürecinin başlaması, iyilik sürecini uzatacaktır.

3. Bağımlılığın terapisi
Terapi kişinin kendini tanıması, anlaması ve kendini değerlendirme yetisini kazanmasını, madde kullanmaya başlama nedenlerinin araştırılmasını ve bununla ilgili etkenlerin ortadan kaldırılmaya çalışılmasını (kişilik sorunları, güvensizlik vb), sözkonusu maddelerin kendisinde yarattığı etkileri tanımasını, tekrar kullanmaya başlamasının engellenmesi için gerekli bilgileri ve yetileri kazanmasını, dış dünyaya karşı kendisini hazırlamasını sağlamaya yöneliktir.

4. Rehabilitasyon

Rehabilitasyon, bağımlılığın getirdiği davranış kalıplarının yıkılıp yerlerine yeni davranış biçimlerinin yerleşmesini, içinde bulunduğu ortamda diğer insanlar ile ilişki kurmaya başlamasını ve yeni ilişki biçimlerinin kurulması, madde kullandığı süreç içinde bozulan aile ve çevre ilişkilerinin tekrar düzenlenmesini içerir. Kişinin tekrar topluma dönmesinin sağlanması, bozulan dengelerinin kurulması, yeni bir hayat ve davranış biçimini kazanması oldukça zaman alan bir uğraştır. Yeni bir hayat kurma, kurulan bu yeni hayata alışma bu dönemde öğrenilir. Bu dönemde aynı zamanda başlanan terapiler devam etmelidir.

Kişinin yeni bir çevre edinmesi önemlidir. Bu çevre içinde kişi yaşamayı öğrenecektir. Kendisine bir iş bulacaktır ya da çeşitli yardım kuruluşlarının desteği ile ona bir iş bulunacak ve çalışması sağlanacaktır.

ARKADAŞLAR BUNU MUTLAKA DİKKATE ALIP OKUYUN VE İLK ADIMINIZI ATIN 1 SAAT SONRA BIRAKIRIM YARIN BIRAKIRIM GİBİ KELİMELER KULLANMAYIN ARKDAŞLARDAN GERKİRSE Bİ SÜRE UZAK DURUN BU TR ŞEYER SİZLEERİ DAHA DA İLERLEMEYE ZORLAR SİZ FARKINDA OLMADAN BİLE AMA MUTLAKA ERTELEEYİN BUNU OKUYUN VE HEMEN BIRAKMAYA KARA VERİN ZAMNINIZI BİLGİSAYARDA VEYA HERHANGİ BİR AKTİVİTEYLE GEÇİRİN SABAHLARI ERKEN KALKMAYIN GERKİRSE BGÜNÜN YARISINI UYUYARAK GEÇİRİN HERKEZE ALLAH YARDIM ETSİN ALLAHIM NE OLUR YARDIM ET... (ADSIZ..!)
Son düzenleyen Safi; 17 Eylül 2016 23:04
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Mart 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
10 sene kullandım.. 1 yıldır temizim buraya kadar en az 15 defa tedavi oldum.
hastaneden çıkar çıkmaz tekrar başladım. şuan yabancı bir şehirdeyim uzak durmak için ailemi görmeye bile istanbula gitmiyorum..
ayrca eroinden sonra ne alkol nede daha hafif uyuşturucuları kullanmayacaksın, yorgun olan vücudumuza ilk önce iyi geldiğini sandığımız alkol ve diğer hafif maddeler ertesi gün bizi bitkin ve zayıf düşürmektedir. buda eroine tekrar kapı açar..
inanın ki arkadaşlar ben çok mücadele ettim, bazen ateşim çıkar, eğer bide esnemeye başlarsam o krizlerin korkusunu tekrar tekrar yaşıyorum..
hastanede ki hallerimi hatırladıkça (bir insanın düşeceği en rezil durumlar) bir daha asla diyorum.
ama kesin olan birşey var ki bir defa bağımlı olan kişiler ömür boyu risk altında eğer maddi durumunuz iyiyse lütfen her 3 ayda bir palet taktırın....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Mart 2010       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ARKADAŞLAR BUNUN EN GÜÇLÜ BIRAKMA YOLU İMAN GÜCÜ ALLAHA BOL BOL DUA EDİN ALLAHA SIGININ ALLAHTAN YARDIM DİLEYİM O ÖYLE BÜYÜKTÜRKÜ HER DİLEĞİNİZİ DUYAR VE KABUL EDER HELE BÖYLE COK ACİZ DURUMDAYKEN BENDE İCİYORDUM AMA İNANDIM ALLAHA DUA ETTİM HEP GECELERİ NAMAZ KILDIM ALLAHA ŞÜKÜRLER OLSUN ALLAHU TEALA SESİMİ DUYDU BENİM GİBİ Bİ ACİZ KULUNUN DUALARINI KABUL ETTİ SİZDE ALLAHA DUA EDİN NAMAZ KILIN BOL BOL DUA EDİN İNŞALLAH SİZİNKİNİDE KABUL EDER AMA İNANIN İNANMADAN BOŞUNA UGRAŞMAYIN İNANINKİ DUANIZ KABUL OLSUN İNŞALLAH BIRAKIRSINIZ BEN BU İLLETİ YAHUDİNİN ERMENİNİN HRISTİYANIN TÜM İNSANLARIN YANİ BUNA BAŞLAMIŞ BIRAKAMAYANLARIN KURTULMASINI CANI GÖNÜLDEN İSTİYORUM İNŞALLAH BIRAKIRSUNIZ ALLAHA EMANET OLUN...................
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Temmuz 2010       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
1) Kendi isteğinizin ve motivasyonunuzun olması
2) Aile desteği ve sosyal destek
3) PSİKİYATRİST (Ruh ve sinir hastalıkları doktoru) yardımı ve ilaç desteği
4) Bulunduğunuz kötü çevreden bir an önce uzaklaşmak, telefon hattınızı kapatmak ve mümkünse adres değişikliği
5) Tevekkül ve sabır etmek
Unutmayın eroini pazarlayan, satan, temin eden şahısların karanlık bağlantılarının olmasının yanında elde edilen paranın büyük kısmı terör örgütlerinin (özellikle PKK) kasasına girmektedir; hem Türkiye'nin geleceği yani genç insanlarımız zehirlenip uyuşturucu tutsağına itilmekte hemde Türkiyemize karşı silahlı eylemler uyuşturucu ile finanse edilmektedir. Bize dönen her kurşunda uyuşturucu maddelerin maddi katkısı olduğu unutulmamalı ayrıca insanlarımız uyuşturucu batağında yavaş yavaş ölümün kucağına sürüklenilmektedir. Biz Türkiye olarak bu illetten halkımızı korumak insanlık ve vatandaşlık görevimiz olmalıdır.
ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN
Dr.E.A. (psikiyatrist)
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
17 Eylül 2010       Mesaj #8
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ben 1 senedir kullanıyorum burundan çekiyorum hergün 3-4 kere ve çok pişmanım bırakmak istiyorum ama kendim başarmak istiyorum yalvarrım bana yardımcı olun bi akıl verin daha 17 yaşındayım be hayatım mahfoldu satmadığım hiç birşey kalmadı hırsızlık yapıyorum herşey yapıyorum hastalığa düşmemek için günde en az 30 tl bulmak zorundayım lütfen yardım edin bana yalvarıyorum

Profesyonel destek almadan uyuşturucu madde bağımlılığından kurtulamazsınız. Bu sebeple en kısa sürede size en yakın bir tedavi merkezine başvurmalı ve tedaviye başlamalısınız.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Eylül 2010       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaslar bende bırbagımlıydımben ıkı bucuk uc senedır ıcıyordum aynı bende tek basıma evde koyde bırakmaya calıstım fakat bende gerı ona dondum en cok ıcmedıgım uc ay oldu fakat su an bu ıslarde profosyenel yardım alıp ılac tedavısı kulandım ve su an haytımın yuzde yuznu degıstırmeye calısyorum bu hayatla ılgılı ama bu ısın bence adımları var ılkı tedavı ıkıncısı onun adını bıle unutmak ucuncusu onı ıcen ne kadar arkadasın warsa sankı hıc oyle bırılerıyle tanısmamıs gıbı davranıp o arkadaslıklarını ve o ortamı unutmak calısmak ve aılenle zaman gecırmek ınsan cok zor gelıyor ılk basta krız olmasa bıle krız cekıyormus gıbı oluyor ama kendıne mesale bulup ken dı zamanını aska turde gecırmeyı ogrenmek bence cok onemlı ben su an bu dedıklerımı yapıyor ve o ılletten bayadır uzak duruyorum ve bırakmıs olsanız bıle kendınızden korkun kedınıze ben onu azıma surersem tekrar kendımı kontural edemeyıp tekrar duserım dıye korkun korku olmadan bu haytta bır sey yapamazsınız YUCE RABBIM Hhepımızı bu ılletten kurtarsın ve hayırlısını nasıp etsın
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Eylül 2010       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ben bağımlı biri değilim ama bağımlı bir arkadaş topluluğun içerisindeyim. Bir hafta önce arkadaşım sahilde kafasına sıkıp hayatına son verdi. "Emrullah Toker" ismi ile google.com'da aratabilirsiniz. Belki izleyeceğiniz video size bir ders olabilir.

Bıraktırdığım arkadaşlarım var, ağır bağımlı (eroin) bir bayan arkadaşıma bıraktırmayı başardım. Bu yöntemleri sizinle paylaşmak istiyorum ve emin olun denemek bile sizin bırakma isteğinizi arttıracaktır. Bırakmayı her denediğinizde biraz daha başarılı olacağınızı unutmayın.

Burada annelerin feryatlarını okudum ve onlarda mutlaka bunları denesinler.
1) Azaltarak bırakmak diye bir sistem yoktur.
Beyniniz asla azaltmaz aldıkça ihtiyacım var diye sinyaller yollayıp size daha fazla almanızı isteyecektir. Siz eroine bağımlı değilsiniz, beyninizin kölesi durumundasınız. Beyin her gün uyuştuğu için sizi korumak için komutlarını yitirir, eğer kendinizi uyuşturmazsanız bu seferde içmemek için komutlar verir ve vücutunuzu toparlamak için var gücüyle sinyaller yollar. Bu vücuttan atılma sürecinde ağrılar, baskılar, bulantılar vs. kısaca kriz dediğimiz durum ortaya çıkar. Bu kriz dediğiniz yeniden doğuşunuz, organlarınızın yenilenmesini anne karnında olduğu gibi yaşıyorsunuz. Tek farkınız bilinciniz açık, bu nedenle her değişimin ağrısını hissetmektesiniz. Ağrım geçsin diye biraz daha alayım azaltarak kullanayım demek saçmalık, yenilenen organlarınıza karşı koyuyor ve ağrı sandığınız yeniden doğuşu her kullanımda en baştan vücutunuza yaşatıyorsunuz. Dişinizi biraz sıksanız bu süreç zaten sona erecek.

2) Bir defter alın ve aklınıza ne geliyorsa "saçma, anlamsız, aptalca" bile olsa her şeyi yazın.
Bu sizin psikologunuz olacak, yazarak beyni boşaltacaksınız. Anlattıkça rahatlamak gibi düşünün, çünkü beyninize takılan her konuyu dışarı vurmak beyninizin o konudan uzaklaşmasını sağlar. Bağımlılığınızı, buna olan aciziğinizi, zayıf olan bu yönünüzü içinize atarak kendinizi psikolojik sorunlara itiyorsunuz.
Birine anlatamayacağınız durumları bile bu deftere yazarak kendinizi arındırabilirsiniz. Defter bittiğinde veya dilediğiniz zaman bu yazdıklarınızı yakarak yok edin. Okumayın, okutmayın ve yeniden bir deftere aklınıza ne geliyorsa yazmaya başlayın. Kendinizi hafiflemiş hissedeceksiniz bundan %100 emin olun.

3) Bir kağıda bu içtiğiniz süre içerisinde kaybettiğiniz her şeyi yazın (bu eksileriniz) diğer tarafına ise içtiğinizde kazandıklarınızı.
Kaybettiklerinizi yazdığınızda emin olun listenin kabarmasına hayret edeceksiniz. Bundan dolayı işini, ailesini, sevdiği kadını veya erkeği, arkadaşlarını, okulunu, çocukluğunu, bedenlerini, kişiliklerini kaybedenler var. Kullandığınız madde anlık zevk ama kayıpları kalıcı ve belki de bir daha geri alamayacaksınız.

4) Hobiler edinin beceriksiz biri bile olsanız deneyin dilediğiniz hobiyi. Resim yapın, fotoğraf çekin, kurslara gidin, kedi köpek besleyin.
Ben arkadaşıma resim setleri aldım ve bir gecede tablo bitiriyordu, ilk önceleri çok saçma anlamsız çizimler yapıyordu (bu ruhunuzun dışa vurumu) daha sonra giderek becerisi ortaya çıktı harika resimler yapmaya başladı. Uykusuzluğunu hobisi ile dengeledi. Şimdi bir çok tablomuz var Çevresinde eşine dostuna bile yapıp hediye ediyor, bu yeniden sosyalleşmesini ve kendinin farkına varmasına sağlıyor.
Son düzenleyen Safi; 17 Eylül 2016 23:06

Benzer Konular

13 Kasım 2016 / Disasterforpiec Cevaplanmış
28 Ocak 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
1 Ağustos 2014 / ahmetcan kast Sağlıklı Yaşam
1 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
16 Ekim 2009 / Misafir Cevaplanmış