Arama

Fizyoterapist olabilir miyim? Şartları nelerdir?

Güncelleme: 8 Ekim 2017 Gösterim: 21.236 Cevap: 4
şükran - avatarı
şükran
Ziyaretçi
17 Mayıs 2009       Mesaj #1
şükran - avatarı
Ziyaretçi
Fizyoterapist olabilir miyim? Şartları nelerdir?
Son düzenleyen Safi; 8 Ekim 2017 20:08
SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
17 Mayıs 2009       Mesaj #2
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
FİZYOTERAPİST
TANIM
Sponsorlu Bağlantılar
Yaralanma, hastalık, doğuştan gelen özür, hareket sistemi bozuklukları veya diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarından yakınan kişilere hekimin tanısına uygun bir fizik tedavi programını planlayan ve uygulayan kişidir.
GÖREVLER
- Sırt ve boyun kireçlenmeleri olanların önce vücutlarının rahatsız bölgelerini ısı veren aletlerle ısıtır, daha sonra çeşitli aletlerle veya elle uyarır, sertlikleri yumuşatır,
- Sürekli akım cihazları ile felçli hastaların sinirlerini gevşetir,
- Felçli hastaları sıcak su havuzuna yatırarak ve aletlerle hastanın vücuduna su fışkırtarak özürlü bölgenin uyarılmasını sağlar,
- Yaralanma veya hastalık sonucunda vücudun hareket yetisi azalmış kısımlarını güçlendirici egzersizler planlar ve uygulanmasını denetler,
- İşlev yetersizliği giderilemeyen veya tümüyle yok olan organların desteklenmesi için takılan yardımcı cihazların (protez veya ortezlerin) kullanımını hastaya öğretir.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Ultrasyon,
- Boyun traksiyon aleti,
- Elektrikli stimulasyon aleti,
- Kum torbaları, ağırlıklar,
- Parafin,
- Vakum,
- Lumbal traksiyon aleti.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Fizyoterapist olmak isteyenlerin;
- Fen bilimlerine, özellikle biyoloji ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı,
- Bedence güçlü ve dayanıklı,
- Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,
- El ve parmak becerileri gelişmiş,
- Başkalarını anlayabilen ve onlara yardım etmekten hoşlanan,
- Sabırlı, sevecen, dikkatli ve sorumluluk sahibi
kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Fizyoterapistler hastanelerde ve rehabilitasyon merkezlerinde görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz ve sessizdir. Fizyoterapistler genellikle ayakta ve çeşitli aletleri kullanarak görevlerini yürütürler. Görev sırasında hastalarla, hekimlerle ve diğer fizyoterapistlerle etkileşim halindedirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Fizyoterapistler devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, belediye ve üniversite araştırma hastanelerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, özel kliniklerde, spor kulüplerinde, huzurevlerinde çalışabilirler.

DEVAMI (Meslekler) Fizyoterapist
Son düzenleyen Safi; 8 Ekim 2017 20:09
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Mart 2016       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

fizyoterapist olmak için hangi lisyi tercih edelimm...

önce adam gibi bir liseye git sonra özellikle 11.-12. Sınıfta adam gibi ders çalış fizyoterapist olursun inşaellah hepinize tavsiye ederim abim fizyoterapist 6 milyar maaş alıyo şükür...
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
4 Mart 2016       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Kişilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek, hareket kabiliyetlerini arttırmak için gerekli ölçüm ve testleri yapan fizyoterapistler bu işlemlerin ardından koruyucu ve geliştirici bir program belirler ve uygularlar. Fizyoterapistlik mesleğinin çalışma alanları çok geniştir ve birçok kuruluşta istihdam edilebilirler.

Bir kişinin fizyoterapist olabilmesi için öncelikle üniversitelerin sağlık birimleri ve sağlık yüksekokullarında fizyoterapi ve rehabilitasyon okuması gerekir. Sağlık yüksekokulları YGS-2 puanı ile sağlık bilimleri fakülteleri ise MF-3 puanları ile alım yapar. Fizyoterapist olmak isteyen kişi, üniversiteye hazırlık bölümünde bu puan türüne yönelik çalışmalar yapmalıdır. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünün eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince tıp ve insan fizyolojisi ile ilgili dersler alınır. Bu bölümden mezun olan kişiler diğer bölümlere oranla daha geniş bir sektörde çalışabilir.

Bir fizyoterapist yalnızca sağlık sorunu yaşayan hastalarla ilgilenmez. Sağlık sorunu olmayan kişilerle de çalışabilir. Kişilerin sakatlığa yakalanmama, fiziksel yeterlilikleri artırma gibi çalışmalarında da bulunabilir. Eğitimlerini tamamlamış olan fizyoterapistler, fizyoterapi ve rehabilitasyon merkezleri, spor kulüpleri, spor merkezleri, okullar, huzur evleri ve diğer birçok sağlık kuruluşunda çalışabilir.

Fizyoterapistler kaza yaralanmaları sonrası fiziksel uyum, boyun ve bel ağrıları, felç durumları, omurilik yaralanmaları, kırık vakaları, protez, spor sakatlıkları ve yaralanmaları, genel rehabilitasyon ve diğer sağlık sorunları üzerinde çalışırlar. Bunun için fizyoterapistler sağlık kuruluşları dışında birçok alanda görev alabilirler. Günümüzde spor kulüplerin kendi sağlık ekibi bulunur. Sağlık ekiplerinde de mutlaka fizyoterapist bulundururlar. Çünkü fizyoterapistler sakatlık ve yaralanma sonrasında oyuncuların sağlık planlarını düzenlerler.

Kaza ve yaralanmaların tedavi sürecinden sonra hayata alışma süreci başlar. Fizyoterapistin görevi fiziksel sağlığına kavuşmak isteyen kişiyi yaptığı çalışmalar ile normal yaşantısına döndürmektir. Fizyoterapistler tedavi süresi boyunca kendilerine yardımcı olan birçok makine ve eşya kullanırlar. Kişinin normal hayata dönüş süreci fizyoterapisti ile birlikte yapacağı çalışmalar ile mümkündür. Fakat fizyoterapist tek başına yeterli olmayıp kişinin de tedavi sürecinde çaba göstermesi gerekir. Tedavi sonrası normal hayata dönme ve fiziksel yeterlilikleri kazandırabilme özelliğine sahip olan fizyoterapistler sağlık çalışanları arasında önemli bir göreve sahiptir.


Son düzenleyen Safi; 8 Ekim 2017 20:09
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Ekim 2017       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hangi üniversiteyi okudu ve kaç puan aldı

Benzer Konular

15 Ocak 2012 / Pollyanna Meslekler
8 Temmuz 2009 / 9C153RK Soru-Cevap
5 Aralık 2017 / Misafir Soru-Cevap