Arama

Ödev araştırması nasıl yapılır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 18 Mart 2015 Gösterim: 17.917 Cevap: 16
TANJU0003 - avatarı
TANJU0003
Ziyaretçi
20 Mayıs 2009       Mesaj #1
TANJU0003 - avatarı
Ziyaretçi
ÖDEV ARAŞTIRMAK İŞTİYORUM YARDIM GEREKİYOR AMA BİRAZ
EN İYİ CEVABI Theni's verdi
Siz sınıfta sessizce oturup, yapacağınız işleri kafanızda şöyle bir toparlayıp hafta sonu hakkında planlar yapacaksınız.
Birdenbire öğretmeniniz sizden bir ödev hazırlamanızı isteyecek hiçbir uyanda bulunmadan size yeni görevinizin bir Araştırma Raporu hazırlamak olduğunu bildirecek.
Sponsorlu Bağlantılar
Hiçbir şey bir öğrenciyi daha fazla korkutamaz. Kütüphanede bilgi bulmak için saatler harcanacak, uzun, detaylı bir ödev daktilo edilecek. Tanrı aşkına, eğer bu gerçek bir terör havası estirmeye yeterli değilse bile, kısa süreli bir panik için kesinlikle yeterli olacaktır!
"Bunu nasıl yapacağım?" diye düşüneceksiniz. "Nereden başlayacağım?" ve hiç şüphesiz "Neden ben?" diye kendi kendinize soracaksınız. Sizi rahatlatmama izin verin: Başaracaksınız. Çok iyi bir not alacaksınız. Bu süre boyunca bu kitap yardımıyla pek çok şey öğreneceksiniz. Bu kitap yardımıyla. Ben orada bulunmuştum. (Ve tüm geçen yılların ardından hala yazıyorsam ben hala oradayım!) Size adım adım yöntemlerimi göstereceğim.
Ufak parçalarla yemek, hızla atıştırmaktan daha iyidir
Bir Budist atasözüne göre: "Bin millik yolculuk, tek bir adımla başlar." Evet, sizin araştırma ödevinizde aynı bu şekilde yazılacak. İşin sun ilk anda ilk adımı atmakta. Ödeviniz ne kadar geniş kapsamlı veya zaman alıcı bir proje olursa olsun, arka arkaya atacağınız birkaç küçük adım sizi başarıya ulaştıracaktır.
Birinci Bölümde bir araştırma ödevi için gerekli etmenleri öğreneceksiniz. Size çalışma programıyla bunları nasıl birleştireceğinizi göstereceğim ve zaman yönetimi hakkında da bazı yöntemler teklif edeceğim.
İkinci Bölümde ise belirli, özel bir konuyu seçmenize yardım edeceğim ve size ekşi sütten kaçınır gibi kaçınmanız gereken konulan göstereceğim. Aynı zamanda tezinizi belirli bir araştırma açısından nasıl geliştireceğinizi ve ön girişini nasıl hazırlamanız gerektiğini anlatacağım.
Burada işinize yarayacak kaynakları nerede aramanız gerektiğinizi öğreneceksiniz. İşinize yarayan bilgileri nasıl not alacağınıza dair bir sistem inceleyeceğiz. Oldukça hızlı bir biçimde, etkili ve organize bir araştırmacıya dönüşeceksiniz ve az zamanda daha çok iş halledeceksiniz.
Artık İnternet üzerinden online olarak çok geniş araştırma yapma imkanları var ve bazı mükemmel yazılım programlan size her türde rapor veya ödev hazırlamada yardım edecektir. Bütün bunlar "Nasıl Çalışmalı?" serisinden Bilgisayar Nasıl Kullanılır? Sınırlı yazılım alanından dolayı o bilgilerin çoğunu bu kitaba dahil etmedim ama size mutlaka Bilgisayar Nasıl Kullanılır? kitabını bu konuda rehber olarak tavsiye ediyorum.
Ödevi toparlamanıza yardımcı olacak, yazarın yazılarını anlamanızı sağlayacak ipuçları ve bir de düzensiz olmanıza engel olacak bir kontrol listesi modeli göstereceğim.
Yazınızı daha iyi, itinalı ve anlaşılır hale getirecek özel stratejileri öğreneceksiniz.
10. bölümde bir bibliyografi oluşturmanın -ödevinizi hazırlarken kullandığınız kaynaklar- girdilerini ve çıktılarını öğreneceksiniz. Sizin ihtiyacınız olan uymanız gereken tüm kuralları vereceğim.
11. bölümde bazı yanlışları düzeltmek için süper hünerler öğreteceğim böylece yazınızdaki her bir imla ve yazım hatasını fark edeceksiniz. Ve işte! Sınıfa doğru elinizde tamamlanmış bir şaheser taşıyarak gideceksiniz.
Kompozisyonlar da kısa bir bölümde ele alınmıştır. Bu bölümde aynı zamanda sözlü ödev hazırlamayı da öğreneceksiniz.
Onlara Teşekkür Edeceksiniz - gerçekten!
Bir araştırma ödevi hazırlamak çok çalışma gerektirir. Fakat bunca çabanın karşılığı da mükemmel olur. Bilinen faydasının yanında -araştırma konunuz hakkında pek çok şey öğrenmek yolunuzun her adımında çok önemli beceriler- bazı yetenekler edinirsiniz. Örneğin, şunları öğreneceksiniz:
1. Her konuda bir bilginin izini nasıl süreceğinizi.
2. Bilgiyi nasıl tarayacağınızı ve konu hakkında nasıl sonuca varacağınızı.
3. Derin içeriği olan bir raporu nasıl hazırlayacağınızı.
4. Fikirlerinizi en açık ve en etkili bir biçimde nasıl verebileceğinizi.
Unutmayın bu becerileri bir kere geliştirirseniz, artık onlara sahipsiniz demektir.
Bunların tümünden lise ve yüksek öğreniminizde istifade edip uygulayacaksınız. Sadece başka ödevler hazırlarken değil, makale kompozisyon veya sözlü rapor gibi daha ufak ödevlerle uğraşırken de buniarı pratik bir biçimde uygulayacaksınız.
Mezun olduğunuz zaman aynı beceriler size iş dünyasında da yardımcı olacak; bir konuyu analiz edebilmek ve yazışma prosedürünü bilmek seçtiğiniz meslek ne olursa olsun başarının anahtarıdır.
Öğretmeniniz araştırma ödevi hazırlamanızı yaşamınızı çekilmez kılmak için istememiştir. Okulda öğrendiğiniz her şey, araştırma ödevinizle edindiğiniz her beceri sizin için oldukça değerli olacaktır.
Bir iki sayfayı kaleminizle işaretledikten sonra bu aşamaları kişisel çalışma stilinize uyarlayabilirsiniz.
Bu çok güzel, sadece tüm adımlardan vazgeçmeyin. Belirli bir adımın yararlarını o sürecin içinde olursanız daha iyi görürsünüz. İşlemin içerisine girmeden tek bir adımın faydasını anlamayabilirsiniz. Bu nedenle tüm aşamalı atlamayın.
Hadi hemen başlayalım
Bir araştırma ödevi yazmak zaman alır, ciddi düşünme ve gayret gerektirir. Kolay değildir. En önemlisi öğretmeninizin beğeneceği türden bir hazırlık yapmanız . gerekmektedir.
Ama size şunu söyleyebilirim, eğer bu kitapta açıklanmış olan adımlan izlerseniz tahmin edebileceğinizden çok daha iyi ödevler hazırlayacaksınız. Aynı zamanda size yol boyunca öğrendiğiniz her bilginin yaşamınızın sonuna kadar sizinle birlikte kalacağını garanti edebilirim.
Pek ağnsız olmayacak ama en azından operasyon başarıyla sonuçlanacak
!



Araştırma, problemlere güvenilir çözümler aramak, bilinmeyen ya da tartışmalı olan bir konuya açıklık getirmek kısacası karanlığa ışık tutmak amacıyla yapılan sistematik bir veri toplama ve değerlendirme sürecidir.
Dönem ödevi ya da bitirme ödevi gibi isimlerle de anılan araştırma ödevleri ise bir tür araştırma raporu olarak düşünülebilir. İyi bir araştırma ödevi aşağıda belirtilen özellikleri taşımalıdır. (Karasar, 1995)
1. Anlaşılırlık
2. Amaca uygunluk
3. Etkililik

Araştırma ödevinizin başarısı problemin ve elde edilen sonuçların anlaşılırlığına bağlıdır. Amacınız okuyucunun kafasını karıştırmak değil, ona elde ettiğiniz sonuçları ulaştırmaktır. Bu nedenle ödevi süslemeye kaçmadan basit bir dille kaleme alın. Ancak bunu yaparken kullanacağınız kelimeleri özenle seçin. (Day, 1997) Özellikle Türkçe’yi doğru kullanmaya özen gösterin.
Araştırma ödevinizi öncelikle danışmanınız ya da üniversitenizin belirlediği biçim kurallarına uygun olarak hazırlamalısınız. Ödevin içeriği ise iyi bir literatür araştırmasına dayanmalı ve araştırma konusu tüm boyutları ile ele alınmalıdır.
Araştırma ödevinizin amacına ulaşabilmesi için okuyucunun zihninde aydınlatıcı bir iz bırakması gerekir. Bu da ancak etkili bir anlatımla mümkün olabilir.
Araştırma Yöntemi
Araştırma ödevinin hazırlanmasında ise yaygın olarak iki yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemler ikincil kaynak araştırması ve birincil kaynak araştırmasıdır.
İkincil kaynak araştırması İkincil kaynak araştırmasında, genellikle başka amaçlarla toplanmış veri ve bilgiler araştırma sorusunu cevaplamak için bir araya getirilir, özetlenir, analiz edilir ve değerlendirilir. (Day, 1997) Bu veri ve bilgiler, kitaplar, süreli yayınlar, tezler, başvuru eserleri, resmi yayınlar ve özel belgelerden elde edilebilir.
Birincil kaynak araştırması Birincil kaynak araştırmasında veri ve bilgiler bizzat araştırmacı tarafından gözlem, deney, anket ve görüşme teknikleri yardımı ile toplanır. (Kurtuluş,1989) Fakat bu yöntem ikincil kaynak araştırmasına göre oldukça maliyetli ve zaman alıcıdır. Dolayısıyla birincil kaynak araştırmasına geçmeden önce daha önce yapılmış araştırmaların incelenmesi gerektiği söylenebilir. Ancak ikincil kaynak araştırmasının yeterli olmadığı durumlarda birincil kaynaklara başvurulmalıdır.
Araştırma Prosesi
Burada araştırma ödevinin hazırlanışı basamak basamak açıklanmıştır. Fakat gerçekte araştırma prosesi bir “yo–yo” yaklaşımını gerekli kılar.
Yo–yo yaklaşımı Uygulamada genellikle bir basamağı tamamlayarak diğer basamağa sorunuz olarak geçmek mümkün olmaz. Karşılan problemler bir önceki basamağa dönmenizi ya da faaliyetlerinizi bir sonraki basamağı düşünerek yapmanızı gerektirebilir.
Örneğin literatür araştırmasını tamamladıktan sonra da belli bir alandaki açığı kapatmak ya da iddianızı desteklemek için yeni verilere ihtiyaç duyabilirsiniz. Benzer şekilde araştırmanın planını oluşturduktan sonraki aşamalarda konunun akıcı olarak ifade edilemediğini fark ederek en başa dönmek zorunda kalabilirsiniz. Dolayısıyla araştırma ödevini hazırlarken pek çok durumda geri dönmeniz, tekrar düşünmeniz, tekrar okumanız ya da tekrar yazmanızı gerekebileceği söylenebilir. Bu yo–yo yaklaşımı, araştırma ödevinin son çıktısını alana kadar sürecektir. (Madsen, 1991)
Zaman Planlaması ve Konu Seçimi
Şimdi belirli bir sürede hazırlamanız gereken bir araştırma ödevi aldığınızı varsayalım. Belki de araştırmanız gereken konu size genel hatları ile verildi. Bu durumda konuyu daraltmalı, derinlemesine araştırmalı ve bulgularınızı bir rapor haline getirmelisiniz.

Hazırlayan: Dr.Türker BAŞ


Bilimsel araştırma ödevi nasıl hazırlanır basamakları-adımları nelerdir?

Dr.Türker BAŞ tarafından hazırlanmış olan bu e-kitap içerisinde yukarıdaki tüm soruların yanıtını bulabiliyor, en azından fikir edinebiliyorsunuz.Kitabın içeriği ise aşağıdaki başlık ve adımları içeriyor.
    • *Araştırma Ödevinin Tanımlanması
    • *Araştırma Yöntemi
    • *Araştırma Prosesi
    • *Zaman Planlaması ve Konu Seçimi
      • Basamak 1 – Zamanın Planlanması
      • Basamak 2 – Araştırma Konusunun Seçimi
      • Basamak 3 – Problemin Belirlenmesi
      • Basamak 4 – Araştırma Amacının Netleştirilmesi
      • Basamak 5 Araştırma İçeriğinin Belirlenmesi
    • *İkincil Kaynakların Bulunması
      • Basamak 6 Kaynakça Havuzunun Oluşturulması
      • Basamak 7 Planın Hazırlanması
    • *İkincil Kaynakların Kullanılması
      • Basamak 8 – Notların Alınması
      • Basamak 9 – İkincil Verilerin İşlenmesi
    • *Birincil Kaynakların Kullanılması
      • Basamak 10 – Araştırma Tekniğinin Seçilmesi
      • Basamak 11 – Birincil Verilerin Toplanması
    • *Taslak Ödevin Hazırlanması
      • Basamak 12 – Planın Gözden Geçirilmesi
      • Basamak 13 – Taslak Ödevin Hazırlanması
    • *Araştırma Raporunun Yazılması
      • Basamak 14 – Organizasyonun Tamamlanması
      • Basamak 15 – Ödevin Yazım Kurallarına Uygun Olarak Kaleme Alınması
      • Basamak 16 – Çizelge ve Çizimlerin Hazırlanması
      • Basamak 17 – Atıfların Gösterilmesi
      • Basamak 18 – İçeriğin Gözden Geçirilmesi

fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
20 Mayıs 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Ansiklopedi, internet, konuya uygun kaynak kitaplar, geçmişten ya da genel örneklerden faydalanılabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ekim 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ARAŞTIRMA NASIL YAPILIUR,
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Kasım 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
araştırmanın basamakları nelerdır?örnek bir araştırma örneğini nasıl bulabilirim?
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Kasım 2009       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ARAŞTIRMA NASIL YAPILIUR,

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

araştırmanın basamakları nelerdır?örnek bir araştırma örneğini nasıl bulabilirim?


Ödev: Öğretmenler tarafından çocukların ders dışı zamanlarda da hazırlanmaları için verilen; bazen derse hazırlık ve çok defada derste öğrenilenleri pekiştirme, genişletme ve tamamlamayı amaçlayan çalışmalardır.
Ödev yaparken aşağıdaki sırayı izleyebilirsiniz:

1. Literatür Taraması:
  • Ansiklopedi
  • Ders kitapları
  • İnternet
  • Kütüphanelerde (Okul veya şehir) araştırma
2. Araştırma Probleminin Belirlenmesi:
Konuyu araştırdıkça problem, konu daha netleşecektir. Siz ödevinizin çerçevesini - sınırlarını belirlemelisiniz.
3. Kaynakların okunması ve özetlenmesi:
Kopyala-yapıştır yöntemi yerine sizin katkılarınızla oluşan bir ödev yapınız.
4. Araştırma ve analiz yöntemlerinin belirlenmesi:
Kaynaklardan edindiğiniz bilgileri nasıl araştırıp analiz edeceğinize karar vermelisiniz.
5. Veri toplama ve analiz:
Veriler ödevinizi oluşturacaktır, doğru veri başarılı ödev yapmanızı sağlar.
6. Bulguların yorumlanması:
Yorum size ait olmalıdır.
7. Araştırma raporunun hazırlanması
Ödev hazırlama.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Kasım 2009       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bence sen internette araştır çünkü en çok bilgi olan yer internettir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Mart 2010       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ödev

ÖDEVİMİ NASILYAPMALIYIM
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
17 Mart 2010       Mesaj #8
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
.
Alıntı
Daisy-BT adlı kullanıcıdan alıntı


Ödev: Öğretmenler tarafından çocukların ders dışı zamanlarda da hazırlanmaları için verilen; bazen derse hazırlık ve çok defada derste öğrenilenleri pekiştirme, genişletme ve tamamlamayı amaçlayan çalışmalardır.
Ödev yaparken aşağıdaki sırayı izleyebilirsiniz:

1. Literatür Taraması:

  • Ansiklopedi
  • Ders kitapları
  • İnternet
  • Kütüphanelerde (Okul veya şehir) araştırma
2. Araştırma Probleminin Belirlenmesi:
Konuyu araştırdıkça problem, konu daha netleşecektir. Siz ödevinizin çerçevesini - sınırlarını belirlemelisiniz.
3. Kaynakların okunması ve özetlenmesi:
Kopyala-yapıştır yöntemi yerine sizin katkılarınızla oluşan bir ödev yapınız.
4. Araştırma ve analiz yöntemlerinin belirlenmesi:
Kaynaklardan edindiğiniz bilgileri nasıl araştırıp analiz edeceğinize karar vermelisiniz.
5. Veri toplama ve analiz:
Veriler ödevinizi oluşturacaktır, doğru veri başarılı ödev yapmanızı sağlar.
6. Bulguların yorumlanması:
Yorum size ait olmalıdır.
7. Araştırma raporunun hazırlanması
Ödev hazırlama.

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ödev

ÖDEVİMİ NASILYAPMALIYIM

Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ocak 2011       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
öğretmenimiz beyin cerrahları ile ilgili araştırma yapmamızı istedi ben burada yazan herşeyi yaptım ama sonuca ulaşamadım bana öğretmenin istediği şeyleri yazın
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Şubat 2011       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
öğretmenimiz beyin cerrahları ile ilgili araştırma yapmamızı istedi ben burada yazan herşeyi yaptım ama sonuca ulaşamadım bana öğretmenin istediği şeyleri yazın

--------------------------------------------------------------------------------

arkadaşım öğretmenin senden konuyu özetlemeni deil konu hakkında bilgi edinnmeni istiyor ... ödevini kendin hazırlamalısın

Benzer Konular

10 Mart 2013 / havva_ Soru-Cevap
14 Ekim 2012 / Misafir Cevaplanmış
6 Şubat 2008 / KisukE UraharA Taslak Konular
22 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap