Arama

Kan bağışının toplum ve veren kişi için faydaları ve önemi nelerdir?

Güncelleme: 13 Mayıs 2016 Gösterim: 54.916 Cevap: 3
webwebweb - avatarı
webwebweb
Ziyaretçi
27 Mayıs 2009       Mesaj #1
webwebweb - avatarı
Ziyaretçi
Kan bağışının toplum için önemi,kan veren için önemi nedir?
Son düzenleyen Safi; 12 Mayıs 2016 23:51
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Nisan 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kan bağışı hem topluma hemde bizlere büyük bir yardımı olur.ka verdiğimizde kan hücrelerimiz yeni kan üretir ve kanımız yenilenir ve bu vücudumuzun her zaman gerekli olduğu bir durumdur en azından yılda bir kez herkez kan verse ülkemizdeki çoğu insan kurtulmuş olur. kısaca kan bağışına katkı sağladığımızda bizim sayemizde birçok insan kurtulmuş olur..
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Nisan 2014       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kan Bağışının toplum için önemi
Kan bağışında bulunmak bireyin kendisine sağlık yönünden bir çok faydalar sağlamaktadır bu faydaları internet aracılığı ile öğrenebilirsiniz benim asıl yazmak istediğim konu Kan bağışının toplum adına yararlarıdır.Toplumumuz ne yazakki kan bağışı konusunda yeterli bilgiye sahip değildir bu yüzdende kan bağışları yeterli düzeyde değildir,Kan bağışlarının yeterli düzeylerde olmaması insanların yaşamlarını kaybetmelerine sebeb olmaktadır binlerce insan kan bulunamadığı için hayatlarını kaybetmektedirler, hepimizin bir gün kaza geçirme olasılığı bulunmaktadır bir şekilde herkesin kana ihtiyacı olabilir bu yüzden canlar Kan bağışı konusunda bilgilenmeliyiz bilgilendikten sonra çevremizdeki insanları bu konuda bilgilendirmeliyiz,insanları düzenli olarak kan bağışında bulunmaları için teşvik etmeliyiz kan bagışlamak faydalı ve insanlara yardim etmemnin en iyi yoludur kan bagışı bazen hastanelerde bir insanın yaşam tehlikesi oldugu an kan bulanamıyor kan bagışı yapıldıgında Kızılay ve hastanelerde depolanmaktadır.kan bagışı Kızılay tarafından toplanan ve kan ihtiyaci olan insanlara yetiştiren bir mercidir.kan bagışlamak bazen bir insanın hayatını kurtarmak demektir
Son düzenleyen Safi; 12 Mayıs 2016 23:58
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Mayıs 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Kan bağışının önemi
Kan bağışı yapmak yalnızca bir saat gibi bir vaktinizi alır fakat karşılığında bir hastanın hayatını kurtarabilirsiniz.
Bağışlanan kanlar; ciddi bir kaza ile veya ameliyat nedeniyle hastanın kaybettiği kanı yenilemek veya Hemofili ( kanın pıhtılaşamadığı hastalık), Lösemi ( kan kanseri ) ve Cooley Anemisi gibi kan hastalıklarının tedavisi için kullanılmaktadır. Kanın diğer kısımları ise yanıkların tedavisinde veya sarılık ve tetanos hastalıklarından korunmak için yapılan enjeksiyonlarda kullanılmaktadır.
Her toplumun kan bağışçılarına ihtiyacı vardır ve gerekli olan kan miktarı da her geçen gün artmaktadır. Tıbbi teknikler ilerledikçe ve nüfusumuz arttıkça daha fazla miktarda kan gereklidir. Kan bağışı yapmayı düşünüyorsanız aşağıdaki bilgiler sizin için yararlı olabilir.
Kan Bağışlarımız Nerelerde Kullanılıyor?
Kan nakli (transfüzyon), tedavide çok önemli yeri olan ve aranan kan elde edilemediği taktirde başka alternatifi olmayan bir tedavi aracıdır. Hemen hemen bütün ameliyatlarda transfüzyona ihtiyaç olabilir. Bazı ameliyatlarda ise kan, kan bileşenleri (komponentleri) ve kan ürünlerine aynı anda ihtiyaç olabilir. Örneğin bir kalp ameliyatı olan koroner by-pass ameliyatında; 4-6 ünite eritrosit süspansiyonu, 5-6 ünite plazma, 2-4 ünite trombosit süspansiyonu aynı ameliyat sürecinde hastaya gerekli olabilmektedir. Görüldüğü gibi böyle bir durumda sadece 1 hasta için ortalama 10 kişinin kan bağışı yapması gerekmektedir.
48770d1462995256 kan bagisi nedir nasil kan bagisi yapilir kanbagisi3

Kan Vermenin Faydaları

  • Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur.
  • Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur.
  • Kandaki yüksek yağ oranı düşer.
  • Kan bağışı kalp krizi ihtimalini %90 azaltır.
  • Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur.
  • Kan bağışçısı her kan verdiğinde: AIDS , Hepatit B , Hepatit C , Sifiliz Kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur.
  • Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan uyuşmazlığı olan bir bebeğin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının, size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür. Bağışınız çok insancıl ve onurlu bir davranıştır.

KAN BAĞIŞÇISI SEÇİMİ


Bağışçıya Ait Genel Bilgilerin Değerlendirilmesi
Kan Bağışı Yaş Aralığı
  • Başlangıç: Bağışçı 19 yaşından gün almış olmalı,
  • Bitiş: 66 yaşından gün almamış olmalı.
  • İlk kez kan verecek olan bağışçılar için üst yaş sınırı: 61 yaşından gün almamış olmalı.
  • Düzenli kan bağışçıları için üst yaş sınırı: 70 yaşından gün almamış düzenli kan bağışçısı, yılda en fazla 1 kez olmak üzere kan bağışlayabilir.
Bağış Sıklığı
Tam Kan Bağış Sıklığı:
  • Erkeklerde; Bağış aralığı 90 günde birdir.
  • Kadınlarda; Bağış aralığı 120 günde birdir. Tam kan bağışı ve bağış aferezi uygulamaları için bağış aralıkları tabloda verilmiştir.
48750d1462989729 kan bagisi nedir nasil kan bagisi yapilir kan bagosi1

DEVAMI Kan Bağışı Nedir? Nasıl Kan Bağışı Yapılır?
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

31 Mayıs 2012 / aktaş rabia Tıp Bilimleri
20 Aralık 2009 / Casioo Lincoln Soru-Cevap
23 Kasım 2014 / Misafir Soru-Cevap
10 Nisan 2011 / Misafir Soru-Cevap