Arama

El ve yüzde oluşan uyuşmanın sebebi nedir?

Güncelleme: 3 Mart 2018 Gösterim: 95.994 Cevap: 2
bobmarley06 - avatarı
bobmarley06
Ziyaretçi
29 Mayıs 2009       Mesaj #1
bobmarley06 - avatarı
Ziyaretçi
El ve yüzde oluşan uyuşmanın sebebi nedir?
Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 14:47
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
3 Nisan 2010       Mesaj #2
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
boyun arkasında beyne giden bi sürü kılcal damarlar var.boyun fıtık münasebeti ile, kılcal damarlar araya sıkışmış olabilir. yüz uyuşması bu yüzden olabilir.kas gevşetici masaj yağları kullanabilirsiniz.aynı şeklilde gençlerde görülen el ayak uyuşmaları, fiziki yorgunluktan doğan kramp vb nedenlerlekas sıkışmalarından olabilir.kas gevşetici bitkisel yağlar kullanılabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Ellerde Uyuşma


Ellerde uyuşma, el uyuşması, tek ya da iki elde birden uyuşma, parmaklarda his kaybı şeklinde tarif edilebilir. Ellerde uyuşukluk, iğne batması, karıncalanma, elektriklenme, yanma, ağrı ya da daha farklı şikayetler ile ortaya çıkabilir. İsim olarak ne kadar ellerde uyuşma olarak tarif edilse de aslında uyuşma bir ya da birkaç parmakta görülür. Tüm elde uyuşma çok nadir olarak ortaya çıkar.

Ellerde uyuşma genellikle kol ve bileklerde bulunan sisnirlerin hasar görmesi ya da sıkışması nedeniyle oluşur. Bilekte gerçekleşen sinir sıkışması genellikle karpal tünel sendromu nedeniyle oluşur. Bilekte bulunan ufak bir kanalda sinir sıkuışması oluşur ve bu durum sonucu ellerde, kollarda ağrı ve uyuşma hissedilir. Bilekte oluşan sıkıntılar obezite, enfeksiyon, romatoid artrit gibi hastalıklar ya da bileğin aşırı zorlanması karpal tünel sendromunu tetikleyebilir. Sürekli el işi yapanlarda, bilgisayar başında oturanlarda, müzisyenlerde ve iş icabı bilek hareketlerini devamlı tekrarlayan kişilerde karpal tünel sendromuna daha sık rastlanır.

Şeker hastalığı gibi vücudun çevresel sinir sistemini etkileyen hastalıklar da ellerde uyuşmaya yol açabilir. Ancak bu tarz hastalıklarda eller ile beraber ayaklarda da hemen hemen aynı şikayetler yaşanabilir. Omurilik ya da beyin ile alakalı gelişen bazı problemler yine ellerde, kollarda uyuşukluğa, his kaybına ve güç kaybına yol açabilir.

Ellerde gelişen uyuşma nedenini tespit etmek için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Kişinin kendi kendine alacağı bazı tedbirler yaşanan şikayetlerin azalmasına yardımcı olur. Eğer kişi devamlı el işi yapıyorsa ya da marangozluk gibi bir işte çalışıyorsa bu işlere bir süre ara vererek sorunu hafifletebilir. Ellerde uyuşmanın nedenleri kısaca şu şekilde sıralanabilir;
  • Sinir sıkışması
  • Boyun düzleşmesi
  • Boyun fıtığı
  • Boyun tutulması
  • Ellerde Uyuşma
Kan şekeri ve vücut yağ oranı düzenleme
  • Diyabet
  • Hipotiroidi
  • Periferik nöropati
  • B12 vitamini eksikliği
  • Alkolizm
  • Migren
  • Lupus hastalığı
  • Omurilik tümörleri
  • Kırıklar
  • Kas hastalıkları
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • El ve el bileğinde kitle
  • Kol damarlarında tıkanıklık
  • Hızlı ve derin nefes almak
  • Romatizmal hastalıklar
  • MS hastalığı
Ellerde uyuşma, birden bire başlarsa, sersemlik, konuşma güçlüğü, baş dönmesi ya da ani baş ağrısına yol açarsa, kademeli olarak artarsa, vücuda yayılırsa, vücudun her iki tarafını olumsuz ya da elin sadece bir kısmını etkilerse hiç beklemeden doktora ulaşılmalıdır.

Ellerde uyuşma tedavisi
Ellerde yaşanan uyuşmanın nedenini araştırmak için uzman bir doktora başvurulmalıdır. Doktor uyuşmanın nedenini araştırmak için bazı tetkikler uygular. Ellerde uyuşmanın nedeni sinir sıkışması ise EMG uygulanarak tespite dilmelidir. Şayet sinir sıkışması söz konusu değilse MR çekilerek boyun fıtığı araştırılmalıdır. Hipertiroidi gibi bazı sağlık sorunlarından şüpheleniliyorsa kan tetkikleri yapılmalıdır. Beraberinde doktor hasta ile detaylı bir görüşme yaparak hastanın cevaplarına göre uyuşma nedenini tespit edip gerekli tedaviye başlayabilir.

DEVAMI Ellerde ve Kolda Uyuşma ve Nedenleri

Yüzün Sol Tarafında Uyuşma


Yüzün sol tarafından uyuşma, insanlarda çok sık karşılaşılan bir durumdur. Yüzde oluşan uyuşma problemlerinin birçok nedeni vardır. Bu nedenle kişilerde gerekli olan muayeneler yapılmadan herhangi bir neden belirlemek mümkün değildir. Fakat asıl önemli olan bu uyuşmaların ihmal edilmemesidir. Çünkü bu tür uyuşmalar birçok zaman daha büyük problemlerin belirtisi olarak ortaya çıkar ve daha sonradan hızlı bir şekilde artarak sorunlara neden olur. Yüzde oluşan uyuşma aslında sol tarafta ya da sağ tarafta fark etmeden aynı nedenle ortaya çıkar. Bu nedenle sol tarafın ya da sağ tarafın pek bir farkı yoktur. Birçok sorunda olduğu gibi yüzün sol kısmındaki uyuşma içinde erken teşhis, sizleri çok zor durumlardan kurtaracaktır. Yüzün sol tarafındaki uyuşmayla birlikte daha farklı belirtilerde meydana gelebilir. Özellikle karıncalanma ya da hissizlik durumlarıyla çok sık karşılaşılır. Yapılan araştırmalara göre bu sorun genelikle ergenlik dönemi yaşlarını geçmiş olan gençlerde ve yetişkinlerde görülmektedir. Eğer bu duruma müdahale edilmezse başta felç olmak üzere daha farklı sorunlar karşınıza çıkabilir. Bunun yanı sıra günümüzde bilinen bazı hastalıklarda yüzün sol kısmında uyuşmalara neden olur. Bu hastalıklardan biri Bell Paralizisi olarak bilinen bir hastalıktır. Bu hastalık ABD'de bir yıl içerisinde 5000 kişide görülmüştür. Bu oran aslında oldukça yüksektir. Yani hastalığın görülme riski bu orana göre çok fazladır.

Yüzün sol tarafında uyuşma neden kaynaklanır?

Yüzün son tarafında oluşan uyuşmanın en basit nedenlerinden bir kişinin sürekli olarak sol tarafında yatması ve bu nedenle yüzünün sol bölgesinde dolaşıma bağı olarak uyuşmanın meydana gelmesidir.
  • Fakat eğer sorun bu nedenden kaynaklanıyorsa bir sonraki uyuyuşunuza kadar tekrar etmez ve yaklaşık 5 dakika içerisinde ortadan kalkar.
  • İnsanlarda sadece yüz bölgesinde değil, tüm vücutta görülen sinir sıkışmaları uyuşukluğa neden olur. Bu durum yüzün sol tarafı içinde geçerlidir. Yani yüzün sol tarafında uyuşma sorunu, boyun bölgesinde sıkışan sinirlerden kaynaklanabilir. Bu durumun tedavisi yapılmadığı zaman çok ciddi problemler ortaya çıkabilir.
  • Yüzün sol tarafında uyuşma sorunu en çok yüz felci sorunlarında görülmektedir. Çünkü insanlarda görülen yüz felci problemi genelikle tek bir tarafta ortaya çıkar. Yüz felci, birçok zaman tedavi edilir. Bu nedenle uyuşukluk sorunları da ortadan kalkar.
  • Bu durumla bazen çocuklarda da karşılaşılmaktadır. Çocuklarda görülen yüzün sol tarafında uyuşma, en çok vitamin eksikliği nedeniyle oluşmaktadır.
  • Bu durumun bir diğer nedeni ise insanlarda meydana gelen psikolojik sorunlardır. Bu sorunlar daha çok stres, migren, panik atak, depresyon ve diğer rahatsızlıklar yüzün sol tarafında uyuşmaya neden olabilir.
Tıbbi olarak vücudun birçok yerinde olduğu gibi yüzün sol tarafında uyuşma sorununun teşhisi oldukça zordur. Bunun için uzman doktorların bazı testleri yapması ve bu testler sonrasında sorunun ortaya çıkarılması gerekir. Eğer sizlerde yüzün sol tarafında uyuşma problemi yaşıyorsanız net bir bilgi almak için doktorunuza gidin. Eğer yüzün sol tarafında uyuşmayla birlikte kişide yorgunluk, aşırı güçsüzlük ya da başka bir bölgede uyuşma görülüyorsa durum çok daha ciddi olabilir. Bunun için zaman kaybetmemelisiniz.

Yüzün Sağ Tarafında Uyuşma


Yüzün Sağ Tarafında Uyuşma; doğru olmayan bir duruş, sinir sıkışması gibi basit bir sebepten de kaynaklanabilir. Yüz felci ve nöropati gibi daha ciddi problemlerle de oluşabilir. Uyurken alınan normal olmayan pozisyonlar ya da başla yapılan aktivitelerde yanlış hareketler sinirlerde baskıya ve iltihap oluşmasına sebep olabilir. Bu durumlardaki uyuşma uzun süreli bir uyuşma değildir. Yüzün sağ kısmında oluşan uyuşukluk ve güçsüzlük yüzdeki sinirlerin zayıflamasının neticesidir. Bilgisayarda çalışırken ve ya okurken, başın uzun süre anormal bir pozisyonda kalması sonucunda ağrı meydana gelebilir. Tuhaf şekillerde uyumak da aynı belirtilere sebebiyet verebilir.

Sinir Sıkışması; Yüz sinirleri bütün yüzde hissetmeyi sağlamak için üç bölüme ayrılır. Sinir dalları, yaralanmadan, hasar görmeden ya da tahrişten ötürü sıkışabilir. Bu durum genellikle zamanla ve dinlenmeyle kendi kendine geçer. Sinir sıkışmasına doğru orantılı olarak yüzün sağ tarafında ve ya belirli bir bölgesinde meydana gelen uyuşukluk ve karıncalanmadır. Sinir sıkışması, şiddetli bir ağrıya neden olabilir.

DEVAMI Vücutta Uyuşma Nedir?
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

11 Kasım 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
29 Nisan 2012 / Cemil Kaya Soru-Cevap
6 Mayıs 2014 / Misafir Soru-Cevap
9 Şubat 2013 / berusa55 Soru-Cevap
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri