Arama

Bilgisayardan dinleyerek Kur'an hatim yapılmış sayılır mı? - Sayfa 2

Güncelleme: 22 Mart 2016 Gösterim: 71.762 Cevap: 11
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
28 Aralık 2015       Mesaj #11
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
nurhanb. adlı kullanıcıdan alıntı

selamuneleykum
bilgisayardan dinleyerek kuran hatmi yapılmış sayılırmı?

aleyküm selam
Sponsorlu Bağlantılar
Kur'ân mukabelesi âdeti, ilk olarak Peygamber Efendimizle (a.s.m.) Hz. Cebrail'in Kur'ân'ı karşılıklı okumaları, birisinin okuyup diğerinin dinlemesi tarzında başlamıştı. Hadiste Peygamberimizle (a.s.m.) Hz. Cebrail'in Kur'ân mukabelesi için "Fe-yüdârisuhû" ifadesi kullanılır. Bu ibareyi Buharî mütercimi Aynî şöyle açıklar:

"Kur'ân-ı Kerimi Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâmla Hz. Cebrail karşılıklı okurlardı. Bu okuyuşu daha sonra Kur'ân hâfızları devam ettirmişlerdir. Yani, meselâ on âyet birisi okur, diğeri dinler, on âyet de birisi okur, diğeri dinlerdi; bu müşterek bir okumaydı." (Umdetü'l- Karî, 1:75.)

Bugün cami ve mescitlerimizde ise bir veya birkaç hâfız her gün bir cüz'ü paylaşarak okuyor; okumasını bilen Müslümanlar Kur'an'dan takip ediyor, bilemeyenler de sadece dinliyorlar. Ramazan'ın son gününde de 30. cüz okunarak Kur'ân hatmedilmiş oluyor. Burada sadece Kur'ân okuyan hâfızlar değil, hem Kur'ân'ı takip edenler, hem de bir ay boyu aralıksız dinleyenler Kur'ân'ı hatmetmiş sayılıyorlar ve sevabını alıyorlar. Kur'ân'ı dinlemek, okumaktan daha sevaplıdır. Bu husustaki hadislerin meâlleri şöyle: "Kur'ân okuyan için bir sevap, dinleyen için iki sevap vardır." "Kim Allah'ın kitabından bir âyeti can kulağıyla dinlerse, onun için iki kat sevap yazılır." (Dârimî, Fedâilü'l-Kur'ân: 10.)

Demek ki, Kur'ân-ı Kerimi dinlemek, onu okumaktan daha sevaplıdır. Kur'ân'ı dinleyen kimse onu dinleme sevabını aldığı gibi, tamamını dinleyen de aynı sevabı kat kat almaktadır.

Kur'ân'ı bizzat okuyandan dinleyenin durumu böyle olduğu gibi, teyp, TV ve CD'lerden dinleyenler de aynı sevabı alırlar. Çünkü bu âletler ses yansıması olmayıp okuyanın sesinin aynısıdır. Okuyandan bizzat dinlemekle, böyle bir vasıtayla dinleme arasında bir fark yoktur. Her iki halde de değişen bir şey bulunmuyor. Yani Kur'ân'ın lafzında, kelime ve âyetlerinde bir değişiklik söz konusu değildir. Yani Kur'ân'ı dinlemekle Kur'ân sevabını alan kimse, aynı zamanda hatim sevabını da alıyor demektir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Mart 2016       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben bir cüz aldım yetiştiremem okumasamda dinlesem olurmu
Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

25 Ekim 2011 / asla_asla_deme X-Sözlük
3 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap
18 Haziran 2010 / _Yağmur_ Müslümanlık/İslamiyet
5 Aralık 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış