Arama

Varisin ilerlemesi nasıl engellenir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 17 Aralık 2009 Gösterim: 16.107 Cevap: 4
ZEYNEP38 - avatarı
ZEYNEP38
Ziyaretçi
18 Haziran 2009       Mesaj #1
ZEYNEP38 - avatarı
Ziyaretçi
merhaba.öncelikle herkese geçmiş oLsun..Ben 14yaşındayım,bi arkadaşımda(erkek) varis hastalığı var ve ancak 18 yaşına geLince ameliyat olabileceğini söylüyorlar kemiklerinin gelişmesini bekliyorlar.ama arkadaşımı bi türlüü ikna edemiyorum.çok korkuyo hastalığının ilerlediğini söylüyoo ve üzüntüden naptını biLmiyo Msn Sad
türlü türlü ilaçlar içiyo ama faydasının olmadığını gittikçe kötüleştiğini söylüyo.ne yapmamızz gerekiyor ?? Lütfenn yardım eedinn Msn Sad...ne yaparsaa biraz daha geçer .bide her sabah kalktığında biraz daha şiştiğini söylüyo gerçekten çok üzülüyorum . çok teşekkürLer Msn Sad
...ZEYNEP...
EN İYİ CEVABI fadedliver verdi
Alıntı
ZEYNEP38 adlı kullanıcıdan alıntı

merhaba.öncelikle herkese geçmiş oLsun..Ben 14yaşındayım,bi arkadaşımda(erkek) varis hastalığı var ve ancak 18 yaşına geLince ameliyat olabileceğini söylüyorlar kemiklerinin gelişmesini bekliyorlar.ama arkadaşımı bi türlüü ikna edemiyorum.çok korkuyo hastalığının ilerlediğini söylüyoo ve üzüntüden naptını biLmiyo :(
türlü türlü ilaçlar içiyo ama faydasının olmadığını gittikçe kötüleştiğini söylüyo.ne yapmamızz gerekiyor ?? Lütfenn yardım eedinn :(...ne yaparsaa biraz daha geçer .bide her sabah kalktığında biraz daha şiştiğini söylüyo gerçekten çok üzülüyorum . çok teşekkürLer :(

Sponsorlu Bağlantılar
...ZEYNEP...

Geçmiş olsun, acil şifalar..


VARİS TEDAVİSİ

VARİSLERDE TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
Bacaklardaki toplardamar duvarlarının elastikiyetinin bozulması suretiyle kanı ileriye doğru hareket ettirememesi, taşıyıcı görevini yapamaması sonucu damarların genişleyip kese halini alması ve belirgin hale gelmesine varis adı verilir. Erişkin erkeklerin yarısında, kadınların ise üçte ikisinde değişik oranlarda varisli damarlar bulunmaktadır.Normalde atar damarlar tarafından hücrelere kadar taşınan oksijenli kan, kullanıldıktan sonra ven adı verilen toplar damarlar tarafından kalbe taşınır. Toplardamarların hepsinde olmasa da genelde bu damarlardaki kanı kalbe doğru yönlendiren ve geri kaçmasını engelleyen kapakları vardır.

Vücudun tüm yükünü taşıyan bacaklardır. Kanın yerçekimine karşı ayak parmaklarından başlayarak yukarı doğru kalbe geri dönmesi, bir nehrin tersine akması kadar zordur. Atardamarlarda kanı pompalayan kalptir. Bu görevi bacaklarda kas pompası adını verdiğimiz baldır adaleleri üstlenir. Özellikle diz altındaki baldır adaleleri yürürken kasılarak kirli kanın büyük kısmını taşıyan kaslar arasındaki iç toplar damarları sıkıştırarak kanın kalbe doğru ilerlemesini sağlarken, kapaklarda kanın geri kaçmasını engeller.
Varisin tedavisi temelde üç ana hedefe yönelik yapılmaktadır.
1. Varis ve varisle ilgili şikayetlerin ortadan kaldırılması
2. Estetik görüntünün sağlanması
3. Nükslerin önlenmesi
Bu hedeflere yönelik olarak pek çok tedavi alternatifi bulunmaktadır. Tedavi başlıca üç grup altında incelenebilir; tıbbi tedavi, girişimsel tedavi ve cerrahi tedavi.
Tıbbi tedavi: İlaç, varis çorabı/elastik bandaj ve önerilerden oluşmaktadır. Mevcut varisin ortadan kaldırılmasından çok varisin ilerlemesine engel olmayı ve varisle ilgili şikayetleri (ağrı, şişme gibi) azaltmayı amaçlar. Kronik venöz yetmezliği olanlarda, cerrahi tedavinin uygun olmadığı hastalarda, girişimsel ve cerrahi tedaviye destek amacıyla veya koruyucu önlem olarak önerilebilir.
Girişimsel tedavi: Skleroterapi (iğne tedavisi), termokoagülasyon, ışık tedavisi (IPL) ve lazer tedavisini kapsar. Varisin tipine göre uygun yöntem seçilir. Doğrudan mevcut varislerin ortadan kaldırılmasına yönelik tedavilerdir, derin damar sistemindeki sorunları çözmez. Beraberinde tıbbi tedavi önerilir. Muayenehane koşullarında uygulanabilir. İşlem süreleri genelde 15-30 dk. arasındadır. Kremlerle yüzeyel uyuşturma sağlanarak işlem esnasında ağrı oluşması engellenir.
Cerrahi tedavi: Flebektomi, varis ameliyatı (high-ligation, stripping, pake eksizyonu), EVLT ve VNUS yöntemlerini kapsar. Varisin tipine ve yaygınlığına göre uygun seçenek tercih edilir. Beraberinde tıbbi tedavi önerilir. Flebektomi yerel uyuşturma ile muayenehane koşullarında, diğerleri yerel, genel veya belden uyuşturma ile ameliyathane koşullarında uygulanır. İşlem süreleri genelde 1-3 saat arasında değişir.
Tedavi alternatiflerinden kısaca bahsedilecek olursa;
1. Varis tedavisinde yıllardır uygulanan varis çorapları güncelliğini hala yitirmedi. Ailesinde varis bulunan ya da yukarıda belirtilen risk faktörlerini taşıyan kişilerin en azından koruyucu düzeyde, düşük basınçlı varis çorabını günlük yaşamlarında kullanmaları tavsiye edilir. (Sabah yataktan kalkmadan, ayaklar yukarı kaldırılarak dinlendirilmeli ve bu konumdayken çoraplar giyilmeli. Ancak yatarken çıkarılmalı.)
2. Enjeksiyon Skleroterapisi yöntemi, küçük ve orta büyüklükteki varislerde uygulanan, son yıllarda oldukça popüler olan ve ayaktan hastalara rahatlıkla uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Belli aralıklarla 2-4 seans yapılan tedavide, genellikle 10 dakika kadar süren seanslarda yatar pozisyondaki hastaların varisli damarlarına ince uçlu bir iğne ile sklerozan madde içeren ilaç enjekte edilmekte ve bacak bandaja alınarak hasta evine yürüyerek gidebilmektedir. Seansların bitiminden sonra belirli süre (30-45 gün)varis çorabı giyilmesi gerekmektedir. İlacın yaktığı varisli damarlar bu sürede iz bırakmadan vücut tarafından emilerek yok edilmektedir. Yaz aylarında varis çorabı giymenin zorluğu nedeniyle tedavinin diğer aylarda yapılması tavsiye edilmektedir.
3. Son yıllarda uygulanmaya başlayan tedavi yöntemlerinden biri olan radyofrekans termokoagülasyon (Radiofrequency Thermocoagulation-RFTC) yüksek frekanslı (4 MHz) radyo dalgalarının oluşturduğu ısı enerjisi (mikrodalga enerjisi) prensibine dayanarak çalışır. Nikel veya altın içeren ince bir iğne ile (0,075 mm kalınlığında) damar üzerine uygulanan kısa süreli ve yüksek frekanslı radyofrekans enerjisi damarda çok büyük ısı enerjisi oluşumuna neden olur. Oluşan bu ısı enerjisi damara hasar vererek ortadan kaybolmasına yol açar. Uygulama alanı çok küçük ve uygulama süresi çok kısa olduğundan damar etrafındaki dokuda hasar gelişmez. Özellikle kılcal damar varislerinin (telenjiektazi) tedavisinde çok yüksek başarı oranları ile uygulanabilmektedir. Lazer ve IPL tedavilerine üstünlükleri arasında her mevsim yapılabilmesi, işlem sonrası güneşten korunma ihtiyacının olmaması, ciltte yanık, renk değişikliği, soyulma ve su kabarcığı oluşturmaması, sonucun hemen elde edilmesi, her tip kılcal damara ve küçük retiküler venlere uygulanabilmesi, elastik bandaj veya varis çorabı kullanma zorunluluğunun bulunmaması, daha az seans sayısına ihtiyaç duyulması, işlem maliyetinin daha düşük olması bulunur. İşlem termokoagülasyon cihazına bağlı kalem şekilli bir tutacağın ucundaki oldukça ince iğnenin varis üzerine bastırılarak enerjinin verilmesi ile uygulanır. Varis boyunca her 4-5 mm.'de bir işlem tekrarlanır. İşleme bağlı ağrı yok veya çok azdır. İşlem sonrası ilk haftalarda uygulama sahasında hafif kabarma ve ardından kabuklanma oluşur. Bu kabuklanma kısa sürede dökülerek kaybolur. Elde edilen sonuçlar oldukça başarılı olup hasta memnuniyeti yüksektir.
4. Variste Lazer tedavisi ve fototerapi yöntemleri ancak sınırlı alanlarda ve durumlarda verimli olabilmektedir. Her iki tedavi yöntemi de ciltte kalıcı renk değişiklikleri yapabilmektedir. Bu ışın ve ısıdan cilt de etkilenmekte ve bu nedenle oluşan renk değişimi kalıcı ve ciddi kozmetik sorunlar ortaya çıkarabilmektedir.
5. Yüzeyel toplardamarın büyük çaplı varislerinin (trunkal varisler) tedavisinde cerrahiye alternatif olarak geliştirilmiş yöntemlerdir. EVLT (Endovenous Laser Treatment, Toplardamar içi lazer tedavisi) lazer sistemi ile uygulanırken VNUS Closure (VNUS Technologies Inc.) sisteminde radyofrekans kullanılır. Her iki yöntem de uygulama amacı ve yöntemi açısından benzerdir. Ayak bileği veya diz seviyesinde varisin içine ince bir iğne ile girilerek cihazın ucu damar içinde kasığa kadar ilerletilir. Ardından damar içine EVLT'de lazer ışını, VNUS'da radyofrekans dalgalar verilerek geri çekilir. Damar içine verilen enerji damar duvarının hasar görmesine yol açarak varisin ortadan kalkmasını sağlar. Cerrahiye alternatif olan bu yöntem yerel anestezi ile uygulanır, cerrahiye göre işlem süresi çok kısadır, bacakta kesi açılmadığı için yara izi oluşmaz, çok büyük çaplı varislerin bile bu yöntemle ameliyatsız tedavisi mümkündür, işlem sonrası hastanede yatış gerekmez, hasta o gün günlük işlerine dönebilir, etkinliği cerrahi ile kıyaslanabilir düzeydedir. Tüm bu avantajlarından ötürü işlem artan sıklıkta uygulanmaktadır. Yöntemin en önemli dezavantajı uygulama maliyetinin oldukça yüksek olmasıdır. En sık karşılaşılan yan etkiler yok olan varis hattında sertlik, ağrı ve renk değişikliğidir. Bu yan etkiler geçici vasıfta olup kısa sürede ortadan kalkmaktadır. Yöntemin nadiren de olsa ciddi yan etkileri olabilir. En önemlisi işlem esnasında derin toplardamarın hasar görmesi ve derin toplardamarda kan pıhtılaşması, bu pıhtının yerinden koparak kalp veya akciğere parça atmasıdır.
6. Cerrahi tedavide ise variköz damarların kısmen ya da tamamen çıkarılması, varis pakelerinin bağlanarak devre dışı bırakılması gibi işlemler özellikle geniş çaplı varislerde başarılı sonuçlar vermektedir.

kaynak
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
18 Haziran 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Alıntı
ZEYNEP38 adlı kullanıcıdan alıntı

merhaba.öncelikle herkese geçmiş oLsun..Ben 14yaşındayım,bi arkadaşımda(erkek) varis hastalığı var ve ancak 18 yaşına geLince ameliyat olabileceğini söylüyorlar kemiklerinin gelişmesini bekliyorlar.ama arkadaşımı bi türlüü ikna edemiyorum.çok korkuyo hastalığının ilerlediğini söylüyoo ve üzüntüden naptını biLmiyo Msn Sad
türlü türlü ilaçlar içiyo ama faydasının olmadığını gittikçe kötüleştiğini söylüyo.ne yapmamızz gerekiyor ?? Lütfenn yardım eedinn Msn Sad...ne yaparsaa biraz daha geçer .bide her sabah kalktığında biraz daha şiştiğini söylüyo gerçekten çok üzülüyorum . çok teşekkürLer Msn Sad

Sponsorlu Bağlantılar
...ZEYNEP...

Geçmiş olsun, acil şifalar..


VARİS TEDAVİSİ

VARİSLERDE TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
Bacaklardaki toplardamar duvarlarının elastikiyetinin bozulması suretiyle kanı ileriye doğru hareket ettirememesi, taşıyıcı görevini yapamaması sonucu damarların genişleyip kese halini alması ve belirgin hale gelmesine varis adı verilir. Erişkin erkeklerin yarısında, kadınların ise üçte ikisinde değişik oranlarda varisli damarlar bulunmaktadır.Normalde atar damarlar tarafından hücrelere kadar taşınan oksijenli kan, kullanıldıktan sonra ven adı verilen toplar damarlar tarafından kalbe taşınır. Toplardamarların hepsinde olmasa da genelde bu damarlardaki kanı kalbe doğru yönlendiren ve geri kaçmasını engelleyen kapakları vardır.

Vücudun tüm yükünü taşıyan bacaklardır. Kanın yerçekimine karşı ayak parmaklarından başlayarak yukarı doğru kalbe geri dönmesi, bir nehrin tersine akması kadar zordur. Atardamarlarda kanı pompalayan kalptir. Bu görevi bacaklarda kas pompası adını verdiğimiz baldır adaleleri üstlenir. Özellikle diz altındaki baldır adaleleri yürürken kasılarak kirli kanın büyük kısmını taşıyan kaslar arasındaki iç toplar damarları sıkıştırarak kanın kalbe doğru ilerlemesini sağlarken, kapaklarda kanın geri kaçmasını engeller.
Varisin tedavisi temelde üç ana hedefe yönelik yapılmaktadır.
1. Varis ve varisle ilgili şikayetlerin ortadan kaldırılması
2. Estetik görüntünün sağlanması
3. Nükslerin önlenmesi
Bu hedeflere yönelik olarak pek çok tedavi alternatifi bulunmaktadır. Tedavi başlıca üç grup altında incelenebilir; tıbbi tedavi, girişimsel tedavi ve cerrahi tedavi.
Tıbbi tedavi: İlaç, varis çorabı/elastik bandaj ve önerilerden oluşmaktadır. Mevcut varisin ortadan kaldırılmasından çok varisin ilerlemesine engel olmayı ve varisle ilgili şikayetleri (ağrı, şişme gibi) azaltmayı amaçlar. Kronik venöz yetmezliği olanlarda, cerrahi tedavinin uygun olmadığı hastalarda, girişimsel ve cerrahi tedaviye destek amacıyla veya koruyucu önlem olarak önerilebilir.
Girişimsel tedavi: Skleroterapi (iğne tedavisi), termokoagülasyon, ışık tedavisi (IPL) ve lazer tedavisini kapsar. Varisin tipine göre uygun yöntem seçilir. Doğrudan mevcut varislerin ortadan kaldırılmasına yönelik tedavilerdir, derin damar sistemindeki sorunları çözmez. Beraberinde tıbbi tedavi önerilir. Muayenehane koşullarında uygulanabilir. İşlem süreleri genelde 15-30 dk. arasındadır. Kremlerle yüzeyel uyuşturma sağlanarak işlem esnasında ağrı oluşması engellenir.
Cerrahi tedavi: Flebektomi, varis ameliyatı (high-ligation, stripping, pake eksizyonu), EVLT ve VNUS yöntemlerini kapsar. Varisin tipine ve yaygınlığına göre uygun seçenek tercih edilir. Beraberinde tıbbi tedavi önerilir. Flebektomi yerel uyuşturma ile muayenehane koşullarında, diğerleri yerel, genel veya belden uyuşturma ile ameliyathane koşullarında uygulanır. İşlem süreleri genelde 1-3 saat arasında değişir.
Tedavi alternatiflerinden kısaca bahsedilecek olursa;
1. Varis tedavisinde yıllardır uygulanan varis çorapları güncelliğini hala yitirmedi. Ailesinde varis bulunan ya da yukarıda belirtilen risk faktörlerini taşıyan kişilerin en azından koruyucu düzeyde, düşük basınçlı varis çorabını günlük yaşamlarında kullanmaları tavsiye edilir. (Sabah yataktan kalkmadan, ayaklar yukarı kaldırılarak dinlendirilmeli ve bu konumdayken çoraplar giyilmeli. Ancak yatarken çıkarılmalı.)
2. Enjeksiyon Skleroterapisi yöntemi, küçük ve orta büyüklükteki varislerde uygulanan, son yıllarda oldukça popüler olan ve ayaktan hastalara rahatlıkla uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Belli aralıklarla 2-4 seans yapılan tedavide, genellikle 10 dakika kadar süren seanslarda yatar pozisyondaki hastaların varisli damarlarına ince uçlu bir iğne ile sklerozan madde içeren ilaç enjekte edilmekte ve bacak bandaja alınarak hasta evine yürüyerek gidebilmektedir. Seansların bitiminden sonra belirli süre (30-45 gün)varis çorabı giyilmesi gerekmektedir. İlacın yaktığı varisli damarlar bu sürede iz bırakmadan vücut tarafından emilerek yok edilmektedir. Yaz aylarında varis çorabı giymenin zorluğu nedeniyle tedavinin diğer aylarda yapılması tavsiye edilmektedir.
3. Son yıllarda uygulanmaya başlayan tedavi yöntemlerinden biri olan radyofrekans termokoagülasyon (Radiofrequency Thermocoagulation-RFTC) yüksek frekanslı (4 MHz) radyo dalgalarının oluşturduğu ısı enerjisi (mikrodalga enerjisi) prensibine dayanarak çalışır. Nikel veya altın içeren ince bir iğne ile (0,075 mm kalınlığında) damar üzerine uygulanan kısa süreli ve yüksek frekanslı radyofrekans enerjisi damarda çok büyük ısı enerjisi oluşumuna neden olur. Oluşan bu ısı enerjisi damara hasar vererek ortadan kaybolmasına yol açar. Uygulama alanı çok küçük ve uygulama süresi çok kısa olduğundan damar etrafındaki dokuda hasar gelişmez. Özellikle kılcal damar varislerinin (telenjiektazi) tedavisinde çok yüksek başarı oranları ile uygulanabilmektedir. Lazer ve IPL tedavilerine üstünlükleri arasında her mevsim yapılabilmesi, işlem sonrası güneşten korunma ihtiyacının olmaması, ciltte yanık, renk değişikliği, soyulma ve su kabarcığı oluşturmaması, sonucun hemen elde edilmesi, her tip kılcal damara ve küçük retiküler venlere uygulanabilmesi, elastik bandaj veya varis çorabı kullanma zorunluluğunun bulunmaması, daha az seans sayısına ihtiyaç duyulması, işlem maliyetinin daha düşük olması bulunur. İşlem termokoagülasyon cihazına bağlı kalem şekilli bir tutacağın ucundaki oldukça ince iğnenin varis üzerine bastırılarak enerjinin verilmesi ile uygulanır. Varis boyunca her 4-5 mm.'de bir işlem tekrarlanır. İşleme bağlı ağrı yok veya çok azdır. İşlem sonrası ilk haftalarda uygulama sahasında hafif kabarma ve ardından kabuklanma oluşur. Bu kabuklanma kısa sürede dökülerek kaybolur. Elde edilen sonuçlar oldukça başarılı olup hasta memnuniyeti yüksektir.
4. Variste Lazer tedavisi ve fototerapi yöntemleri ancak sınırlı alanlarda ve durumlarda verimli olabilmektedir. Her iki tedavi yöntemi de ciltte kalıcı renk değişiklikleri yapabilmektedir. Bu ışın ve ısıdan cilt de etkilenmekte ve bu nedenle oluşan renk değişimi kalıcı ve ciddi kozmetik sorunlar ortaya çıkarabilmektedir.
5. Yüzeyel toplardamarın büyük çaplı varislerinin (trunkal varisler) tedavisinde cerrahiye alternatif olarak geliştirilmiş yöntemlerdir. EVLT (Endovenous Laser Treatment, Toplardamar içi lazer tedavisi) lazer sistemi ile uygulanırken VNUS Closure (VNUS Technologies Inc.) sisteminde radyofrekans kullanılır. Her iki yöntem de uygulama amacı ve yöntemi açısından benzerdir. Ayak bileği veya diz seviyesinde varisin içine ince bir iğne ile girilerek cihazın ucu damar içinde kasığa kadar ilerletilir. Ardından damar içine EVLT'de lazer ışını, VNUS'da radyofrekans dalgalar verilerek geri çekilir. Damar içine verilen enerji damar duvarının hasar görmesine yol açarak varisin ortadan kalkmasını sağlar. Cerrahiye alternatif olan bu yöntem yerel anestezi ile uygulanır, cerrahiye göre işlem süresi çok kısadır, bacakta kesi açılmadığı için yara izi oluşmaz, çok büyük çaplı varislerin bile bu yöntemle ameliyatsız tedavisi mümkündür, işlem sonrası hastanede yatış gerekmez, hasta o gün günlük işlerine dönebilir, etkinliği cerrahi ile kıyaslanabilir düzeydedir. Tüm bu avantajlarından ötürü işlem artan sıklıkta uygulanmaktadır. Yöntemin en önemli dezavantajı uygulama maliyetinin oldukça yüksek olmasıdır. En sık karşılaşılan yan etkiler yok olan varis hattında sertlik, ağrı ve renk değişikliğidir. Bu yan etkiler geçici vasıfta olup kısa sürede ortadan kalkmaktadır. Yöntemin nadiren de olsa ciddi yan etkileri olabilir. En önemlisi işlem esnasında derin toplardamarın hasar görmesi ve derin toplardamarda kan pıhtılaşması, bu pıhtının yerinden koparak kalp veya akciğere parça atmasıdır.
6. Cerrahi tedavide ise variköz damarların kısmen ya da tamamen çıkarılması, varis pakelerinin bağlanarak devre dışı bırakılması gibi işlemler özellikle geniş çaplı varislerde başarılı sonuçlar vermektedir.

kaynak
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
18 Haziran 2009       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Varisli damarlarin tedavisi - Genel Bilgi blank Varisli damarlar, kalbe dönen kanı taşıyan venöz damarların genişlemesidir. Sık görülen bir hastalık olup, tüm yetişkinlerin yaklaşık %20’sinde ve elli yaşın üstündeki insanların da %50’sinde ortaya çıkar. Kadınlarda daha sık gözlenir.
Bacaklardaki venöz damarların içinde, kanın yer çekimine karşı kalbe doğru akışını sağlayan ve pompa görevi gören kapakçıklar vardır. Kapakçıkların işlevlerinin bozulması durumunda kanın kalbe doğru pompalanması bozulur ve kan venlerin içinde birikerek onların genişlemesine ve görünür duruma gelmesine neden olur. Venöz yetmezlik olarak tanımlanan bu durumda görünür duruma gelen damarlar, cildin içindeki küçük toplardamarlar ise kılcal varisler (telenjektazi veya örümcek damarlar), cildin altındaki daha büyük toplardamarlar ise varisli damarlar olarak bilinirler.
Varislerin ortaya çıkması toplardamar yetmezliğinin ilk belirtilerindendir. CEAP klinik evrelerine göre kılcal varislerin belirmesi toplardamar yetmezliğinin 1. evresini, daha büyük varisli damarların ortaya çıkması ise 2. evresini gösterir. Varisli damarlar tedavi edilmezse, kanın bacaklarda birikmesi sonucu hastalık daha ilerleyerek bacaklarda şişme (evre 3), ciltte sertleşme, renk değişimi ve dermatit gibi değişiklikler (evre 4), zor iyileşen yaralar (evre 5) ya da iyileşmeyen yaralar (evre 6) ortaya çıkmasına neden olabilirler. Varislerin ya da toplardamar yetmezliği durumunun tedavi edilmesi bu nedenle büyük önem taşır. Tedavide amaç hasta toplardamarların tedavi edilerek, kanın sağlam toplardamarlar içinden kalbe dönmesinin sağlanması ve hastalığın ilerlemesinin önlenmesidir.
Varislerin tedavisinde cilt üstü lazer, damar içi lazer (EVLT), skleroterapi (varisli damar içine ilaç uygulanması), filebektomi (varislerin küçük insizyonlarla çıkarılması), stripping (varisli damarın tümünün cerrahi olarak çıkarılması) gibi yöntemlerden ve varis çoraplarından yararlanılır.
Varis çorapları kanın hasta olmayan toplardamarlar içinden dönüşünü arttırırlar ve varislerin ilerlemesini engellerler ancak oluşmuş varisli venlerin tedavisini sağlamazlar.
Varisli venlerin tedavisinde uzun süreli ayakta kalmalardan kaçınılmasına ve otururken bacakların yukarı kaldırılmasına özen gösterilmelidir.
Endovasküler Lazer Tedavisi (EVLT)
Büyük varisli damarların, içlerinden uygulanan lazer ışını yardımıyla kapatılmasıdır. Bu yöntem, cerrahi bir girişim olan, ameliyathanede anestezi altında uygulanan ve iyileşme dönemi daha uzun süreli olan stripping yöntemine alternatif olarak son yıllarda geliştirilmiştir. Stripping yönteminde varisli damar, kasık bölgesinde ve ayak bileği düzeyinde yapılan kesilerle ve anestezi altında cerrahi olarak tümüyle çıkarılırken, EVLT yönteminde damar, içine alt uyluk bölgesinden uygulanan ince bir kateter yardımıyla lazer ışını kullanılarak kapatılmaktadır. EVLT, hekim ofisinde ve genel anestezi gerekmeden uygulanır. EVLT’nin başarı oranı %97 civarındadır.
Teknik. Varisli damarın içine, alt uyluk bölgesinde ince bir lazer kateteri yerleştirilir. Daha sonra damarın içine lazer ışını uygulanarak damarın kapanması sağlanır. işlem sırasında kateterin yerleştirilmesi ultrason görüntüsü altında gerçekleştirilir. EVLT genellikle 30-45 dakikada ve lokal anestezi yardımıyla uygulanır.
iyileşme. Bu yöntemin en önemli özelliklerinden birisi, iyileşme döneminin rahat ve kısa süreli olmasıdır. EVLT’den sonra hasta yürüyerek evine döner ve normal aktivitelerine devam eder. Tedavi edilen bacağa uygulanan bandaj yaklaşık 2-3 gün sonra çıkarılır. Daha sonra 7 gün süreyle varis çorabı giyilir. Ağrı olursa aspirin içermeyen ağrı kesiciler ile kontrol edilebilir. iki hafta içinde spor aktivitelerine ve sıcak banyolara başlanabilir.
Riskler. Her girişim gibi EVLT’nin de bazı riskleri mevcuttur. Bunlar arasında genellikle iki hafta içinde iyileşen morarma, ağrı, kaşınma ve ciltte duyu azalması sayılabilir.

Diğer Varis tedavi yöntemleri
Skleroterapi. Küçük varisli damarların ve kılcal varislerin tedavisinde yararlanılır. Burada genişleyen toplardamarlar, içlerine enjekte edilen değişik ilaçlar yardımıyla kapatılmaktadır.
Lazer. Ciltteki kılcal varislerin cilt üstünden uygulanan lazer ışını ile tedavisidir. Lazer ışını EVLT’de cildin altındaki genişlemiş damarın içinden uygulanırken, burada cilt düzeyindeki daha küçük varislere cildin üstünden uygulanmaktadır. Skleroterapi ile birlikte ya da sonrasında uygulanabilir.
Lazer tedavisinden ayrıca yüz ve vücudun diğer bölgelerindeki görünür kılcal damarların, hemanjiyom gibi doğumsal damar lezyonlarının, Psoriazis-sedef hastalığının, Rosa hastalığının, aktif aknelerin, ciltte yaşlanmaya bağlı leke ve kırışıklıkların tedavisinde ve istenmeyen tüylerin epilasyonunda da yararlanılabilir.
Filebektomi. Büyük varisli damarların, üzerlerinden yapılan küçük kesilerle bölge bölge çıkarılmasıdır. Hekim ofisinde ya da ameliyathanede uygulanabilir.
Stripping. Büyük varisli damarların cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Burada genellikle kasık ve bilek bölgelerinden yapılan kesiler yardımıyla, varisli damarın içine stripper aleti yerleştirilir ve damar tüm uzunluğunca çıkarılır. Anestezi altında ve ameliyathanede uygulanır.

Kılcal Varislerin Tedavisi
Kılcal varisler , genellikle yüz ve bacak cildi içindeki ince damarların genişleyerek mor-mavi-kırmızı renklerde görünür duruma gelmesidir. Tedavilerinde skleroterapi ve lazer uygulamalarından yararlanılır.
Skleroterapide, ince bir iğne yardımıyla kılcal damarın içine ilaç enjekte edilerek damarın kapanması sağlanır. Lazer tedavisinde ise, kılcal damarın üstüne cilt dışından lazer ışını uygulanır. Bu yöntemler tek başına ya da birlikte kullanılabilirler. Merkezimizde skleroterapi ile kılcal damarları besleyen damarın tedavisini izleyerek daha küçük boyutlu kılcal damarlara lazer uygulaması tercih edilmektedir. Bunun nedeni skleroterapide iğnenin çok küçük damarların içine girmesindeki güçlük ve cilt üstünden uygulanan lazerlerin ise küçük boyutlu damarlara daha etkili olmasıdır.
Skleroterapi ve ciltte lazer tedavileri, doktor ofisinde yapılan, 15-30 dakika süren girişimlerdir, anestezi gerektirmezler. işe dönüş lazer sonrasında hemen, skleroterapi sonrasında 3 gün içinde olanaklıdır. Ağır egzersizlere başlama lazer sonrasında 2-3 günde, skleroterapi sonrasında genellikle 2-4 hafta içinde gerçekleşir.
Başlıca riskler infeksiyon, kanama, damar içinde pıhtı oluşumu (filebit), kılcal damarların yeniden belirmesi, cilt hasarı ve renk değişiklikleri ve bazen kalıcı olabilen izlerdir.

kaynak
broken* - avatarı
broken*
Ziyaretçi
18 Haziran 2009       Mesaj #4
broken* - avatarı
Ziyaretçi
Benim ablamındada var.Yeni farkedildi.Ablamda 21 yaşında.Çok erken yaşta dediler fakat ilk bir doktora gidecek ve ilaçla tedavi edilip edilemeyeceğine bakılcak.Edilemezle özel bir hastanede Lazerle tedavi görücek 10 gün...Özel bir hastanede maliyet 700-800 tutar dediler.bilmiyorum yardımcı oldumu?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Aralık 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bende devamlı ayakta durulması gereken bir işte çalışıyorum.diz üstünden kasığıma kadar bir damar şişmiş bir şekilde beni rahaatsız ediyor.kara kara bu dertten nasıl kurtulacağımı düşünüyorum.insanlar varis var deyince tam olarak anlamıyor.işin ciddiyetini.ayakta dursam olmuyor,otursamda rahatsız oluyorum.26 yaşında erkeğim,kan sulandırıcı ilaç ve varis çorabını denedim,ilaç bitti 2. kutuya başladım, ama varis çorabı kullanışlı olmuyor çalışırken,aşağı kaçıyor hep.ihtiyacım olan asıl şey bu konuda(ilerlemiş varis ameliyatlrında) uzmanlaşmış bir klinik adı ve adresi,tamam ameliyat olalım ama nerde??en önemli soru bu.şimdiden teşekkür ederim.

Benzer Konular

12 Nisan 2014 / _AERYU_ Sosyal Ağlar
14 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap