Arama

Sol bacağımın dizden yukarısı uyuşmakta, sebebi ne olabilir?

Güncelleme: 3 Mart 2018 Gösterim: 24.393 Cevap: 1
33carlo - avatarı
33carlo
Ziyaretçi
27 Haziran 2009       Mesaj #1
33carlo - avatarı
Ziyaretçi
Sol bacağımın dizden yukarısı uyuşmakta, sebebi ne olabilir?
Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 03:51
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Sol Bacak Uyuşması


Sol Bacak Uyuşması damar sertliğinin habercisi olabilir. Bacak uyuşması bacakta herhangi bir bölgede kan akışının düzgün sağlanamaması bacaklarda uyuşma karıncalanma hissi verir. Sol bacakta uyuşma vücudun sol tarafında alınan darbe veya travma gibi bir nedenden dolayı bacağa giden kaslardaki damarlardan kaynaklanabilir. Sol bacakta oluşan bir tümör veya sol bacaktaki kaslara gelen felç gibi olaylardan meydana gelmiş olabilir. Bacak uyuşmasının fazla korkulacak bir durum olmadığı düşünülse de altında yatan nedenleri öğrenmek için mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Bacak uyuşmasının nedenleri: Bacak uyuşmasının birçok nedenleri vardır. Bacaktaki dolaşım sisteminin iyi çalışmaması, bacakta sinir hastalıkları uyuşmaya neden olur. Aşırı sigara tüketen kişilerde damar sertliği, vitamin eksikliği sağlıksız beslenme kan dolaşımının düzenini bozar ve yavaşlatır. Bu durumda damar tıkanıklığına neden olur ve bacaklara giden kan akımı yavaşlar bacaklarda uyuşma meydana gelir.
  • Kalbe giden koroner damarlarda tıkanma başladığında sol bacağa giden damarlarda damar sertliği, bacağa giden damarlarda kan akışının yavaşlaması, yürürken meydana gelen bacak ağrısı, uyuşması en sık görülen belirtilerdir.
  • Bel fıtığında ileri gelen bacak uyuşması %65-70 arasıdır. Bel omurgasındaki disk daralmasıyla meydana gelen fıtıklaşma bacağa ve kalçaya giden sinir köklerine aşırı basınç yapar.
  • Bu durumda baskı yapılan bacakta güç kaybı, uyuşma, bacakta ağrı ve zamanla incelme olur.
  • Kireçlenme omuriliğin çevresindeki kemikler ve bağ dokusunda oluşan kireçlenme omuriliğe basınç oluşturur. Omuriliğe yapılan basınç sonucu tek bacakta veya iki bacakta uyuşma meydana gelir. Yürürken bacaklarda ağrı, uyuşma, karıncalanma, yürüme zorluğu çekilir.
  • Felç geçirme beyin damarlarında tıkanma veya beyin kanamaları sonucu vücudun sağ veya sol bacağına vuran felç sol tarafta ise sol bacağın hissizleşip uyuşmasına hareket zorluğuna neden olur.

Diz Uyuşması


Diz uyuşması, insanlarda çok sık karşılaşılan bir durumdur. Daha çok önceki zamanlara omurgalarından ya da diğer bölgelerinden ciddi ameliyatlar geçiren kişilerde görülmektedir. Diz uyuşmasının çok fazla nedeni vardır. Bu nedenle kişilerde sorun haline gelen diz uyuşmaları için detaylı bir muayene şarttır. Diz uyuşması, genel olarak bacak bölgesinin altı ve diz kapağı bölgelerinde görülen uyuşmalardır. Aslında diz uyuşmasının ciddiyetini anlamak için meydana gelen uyuşmanın sadece diz bölgesinde mi yoksa diz bölgesi ve alt kısımlarında mı görüldüğüne bakılmalıdır. Eğer diz uyuşması kişilerde diz ve altı olarak görülüyorsa bu durumda sorun daha ciddi olabilir. Bunun yanı sıra diz uyuşması her iki bacakta da karşılaşılabilir. Diz uyuşması her iki bacakta görüldüğünde bu sorunun büyük olasılıkla sinir bozukluklarından kaynaklandığı şüphesi duyulur. Normalde insanlarda bel ve alt kısımlarında kan daha fazla bulunur. Kişinin sürekli ayakta olmasına bağlı oluşan bu durum tam tersine sürekli yatış pozisyonunda olan insanlarda karşılaşılabilir. Çünkü bu kişilerde diz bölgesine daha az kan gider ve bu durum hem uyuşukluk hem de karıncalanma problemlerine neden olmaktadır. Bunların yanı sıra daha birçok farklı nedenlerden dolayı diz uyuşması ortaya çıkabilir. Fakat bilmelisiniz ki diz uyuşması, beraberinde çok ciddi komplikasyonlar gösteriyorsa ya da iki günden fazla sürüyorsa kişinin zaman kaybetmeden uzman bir doktora giderek sorunun çözümünü sağlaması gerekir.

Diz uyuşması durumunda kişilerde genellikle hissizlik problemleri meydana geldiği için insanlar felç korkusuna kapılmaktadır. Aslında bu gibi korkuların olmaması gerekmektedir. Çünkü her uyuşma sorunu felç belirtisi değildir. Kişilerde diz bölgesi her ne kadar uyuşsa bile hareket eder. Fakat felç olan insanlarda dizin hareket ettirilmesi mümkün değildir.

Bu şekilde iki sorunu birbirinden ayırt edebilirsiniz.
Diz uyuşması, beraberinde ne gibi etkiler gösterir?
  • Bu problemde kişinin uyuşma görüldüğü bölgesinde karıncalanma sorunları da görülür. Karıncalanma, kişilerde sanki bölgenin üzerine oturulmuş gibi etkiler gösterir. Görülen karıncalanma sorunu sık sık etki gösterdiği gibi sürekli de olabilir.
  • Diz uyuşmasıyla birlikte bazı insanlarda yanma problemi de görülebilmektedir. Bu problem daha çok sinirlerden kaynaklanır.
  • Sinirlerden kaynaklanan uyuşukluk sorunlarında ayrıca ağrı belirtisi de ortaya çıkar. Eğer şiddetli ağrılarınız varsa ya da bu bölgeyle ilişkisi olduğunu düşündüğünüz başka yerleriniz ağrıyorsa hemen doktora gitmelisiniz.
  • Bunların yanı sıra ayrıca kişide; İğnelenme hissi, spazmlar, aşırı kaşıntı, sık sık idrara çıkma, dokunma hassasiyeti, bel ağrısı ve kaygı hissi oluşabilir.
Diz uyuşması, en çok ileri yaştaki insanlarda meydana gelmektedir. Çünkü bu kişilerin diz bölgeleri gençlere göre daha fazla zedelenmiş ve yorulmuştur.

Diz uyuşmasının nedenleri:
  • Bu problemin en büyük nedeni kişilerde görülen zayıf kan dolaşımıdır.
  • Ortopedik nedenler, diz uyuşmasında çok büyük rol oynar. Özellikle bacağa ya da bele alınan kas darbeleri önemli etkiler yapar.
  • Sinirlerin sıkışması, zarar görmesi ya da darbe alması diz uyuşmasına neden olabilir.
  • Aşırı alkol ve sigara, vitamin eksikliği, ağır metale maruz kalma gibi basit nedenler bile diz uyuşması yapabilir.
  • Dikkatsiz beslenme (özellikle çocuklarda) diz uyuşmasına neden olabilir.
  • Son olarak aşırı soğuğa ya da sıcağa maruz kalma durumunda bu problem oluşabilir.
DEVAMI Vücutta Uyuşma Nedir?
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

28 Ekim 2015 / ozge Tıp Bilimleri
5 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
2 Eylül 2009 / Misafir Soru-Cevap
22 Nisan 2015 / Misafir Tıp Bilimleri