Arama

Çemen otu nasıl yetiştirilir?

Güncelleme: 7 Mayıs 2011 Gösterim: 20.937 Cevap: 4
thespear - avatarı
thespear
Ziyaretçi
14 Temmuz 2009       Mesaj #1
thespear - avatarı
Ziyaretçi
çemen otu nasıl yetiştirilir sulama aralığı tohum aralığı nedir ?
Sponsorlu Bağlantılar
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
14 Temmuz 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
thespear adlı kullanıcıdan alıntı

çemen otu nasıl yetiştirilir sulama aralığı tohum aralığı nedir ?

BOTANİK ÖZELLİKLERİ: Çemenotu 20-60 cm boyunda bir yıllık bir kütür bitkisi olup dikine veya nadiren yatay olarak büyür ve az çatallaşır. Uzun düşey ve iğ formunda bir kökü vardır. Nisan-haziran aylarinda, sarimsi-beyaz renkli bazen hafif pembe renkli çiçekler açan otsu bir bitki. Acımsı ve aromatiktir. Esansında 40 çeşit madde bulunur.

Sponsorlu Bağlantılar
GÖVDESİ: Gövdesi açık yeşil renkli, yuvarlak kesitli, ince tüylü, içi bos ve dallara ayrılan yapıdadır. Bitki dikine ve kimi zaman da yere yatarak gelişir..

YAPRAKLAR: Yaprakları yonca yaprağı gibi üçlü şeklinde bir arada kısa bir sap üzerindedir. Kenarları ince dişli ve oval biçimli üç yaprakçıktan oluşan yaprakları da açık yeşil renklidir. Yaprağı meydana getiren yaprakçıklar 1-3cm uzunluğunda 0,5-2cm eninde, ters yumurta veya ters mızrak şeklinde, yeşil renkli orta yaprak kısa saplı, yan yaprakçıklar sapsız 1-2cm büyüklüğünde, tacın ortadaki yaprağı, yan kanat taç yaprakları, büyükçe olup taçyaprakları sarmış, beyaz, veya beyaz renkli ve oldukça kısa sapı veya sapsızdır.

ÇİÇEKLER: Sarımsı beyaz çiçekleri yaz ortasında açar. Bu çiçekler olgunlaşınca her biri 10-20 adet sarı-kahverengi minik tohum taşıyan tohum zarfına dönüşür. Çiçekler teker teker veya 2 tânesi bir arada olmak üzere bir yaprağın koltuğundan çıkar.

MEYVELERİ: Meyveleri düz veya az çok kıvrılmış olup, fasulye meyvesine benzer. Kapsülleri 3-12 cm uzunluğunda, 0,5-1 cm eninde. İçinde esmer-sari veya kırmızımsı 6-20 tohum taşır. 5-11 cm uzunlukta ve 10-20 tohumludur. Osmanlı kılıcını andırır şeklide hafif yay gibi eğik, uca doğru 2-4 cm kuş gagası gibi sivricedir.

TOHUMLAR: Tohumlar elde edildiği bölgeye göre değişik şekillerde (düzensiz, rombik, oblong veya kare şeklinde) ve sarı, zeytin yeşili veya açık ya da koyu kahverengi renklidir. 4-6mm uzunluğunda, 2-3mm eninde üzeri hafif pürtüklü, yumurta ve ya kare veya hutta dört köşeli şeklindedir. Tohumlar toz edilince kuvvetli ve özel bir koku duyulur.
Olgun meyveler toplanır, güneşte kurutulduktan sonra, sopa ile dövülerek tohumlar meyvelerden dışarı çıkarılır. Tohumlarında müsilaj, uçucu yağ ve sâbit yağ, alkaloit, kolin, rutin gibi maddeler vardır.
Tohumlar: % 50 müsilaj, yağ, fosforlu bileşikler ve steroidal saponinler taşır. Bunlardan diosgenin yağlı embriyoda bulunur. Kuru tohumlar % 0.8-2.2 oranında diosgenin ihtiva eder. Diosgenin miktarı Dioscorea ’ lardan düşük olduğundan Çemen Tohumu daha çok sabit yağ elde etmekte ve hayvan yemi olarak kullanılır.
Bol güneşli yerleri; suyu iyi akıntılı, taşlı, bitek ve alkalik toprakları seven çemenotu, tohumlarıyla çoğaltılır.

POY: Tohum alındıktan sonra geriye kalan meyve parçalarının toz edilmesi ile elde edilen bir üründür. Halen bilhassa İnegöl ve Karacabey köylerinde elde edilmektedir.
Açık sarı renkli, hafif kokulu ve lifli bir tozdur. İstanbul ve Bursa bölgelerinde baharat olarak kullanılır. Kullanışı Bulgar Göçmenleri tarafında başlatılmış ve zamanla yaygınlaştırılmıştır.

TOPLAMA VE HASAT ZAMANI: Çemen kapçıkları Ağustos ve Eylül aylarında sırası ile olgunlaşanları toplanır, kurutulur ve dövülerek tohumları çıkarılır ve tohumları kurutulur. Kurutulan tohumları ya bu şekli ile kullanılmak için muhafaza edilerek veya öğütülerek unu (tozu) elde edilir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Temmuz 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çemen otu (Trigonella foenum-graecum)

Bitki familyası

Fabaceae (fasulye familyası)
Botanik sinonimi

-
Orjini

Akdeniz'den Çin'e.
Kullanılan kısmı

Eşkenar dörtgen biçiminde kahverengimsi sarı tohumlar. Hindistan'da dahi taze yapraklar yenilmekte ve çok lezzetli bir sebze olarak düşünülmektedir. Yapraklar ıspanak gibi hazırlanır yada kurutulur ve lezzetlendirici olarak kullanılır.
Duyusal özelliği

Acı ve aromatik.
Temel bileşenler

Çemen otu esansiyel yağı çok az içerir. Esansiyel yağda, 40 farklı bileşen bulunmaktadır, bunlar hemiterpenoid γ-lakton, sotolon (3-hidroksi-4,5-dimetil-2(5H)-furanon)'dur, bunlar en önemli aroma bileşenleri gibi görünmektedir; ayrıca, n-alkanlar, sesquiterpenler, alkanollar ve laktonlar rapor edilmiştir.
Uçucu olmayan bileşenler arasında, furostanol glikosidler acı tatdan kesinlikle sorumludur; birçok bileşen daha tanımlanmamıştır, sterol- ve diosgenin türevleri ( farmasötik endüstriyi ilgilendirir) ve trigonellin ( N -metil-piridinium-3-karboksilat, %0.4) ‘nin çok değerli olduğu belirlenmiştir.
fenugreek
Çemen otu bitkisi


Kullanımı

Çemen otu, Batı ülkelerinde çok fazla bilinmemesine rağmen çok eski bir baharattır ; Orta Çağ boyunca tıbbi bitki olarak yetiştirilmiştir. Günümüzde, Batı ülkelerinde bir çok insan çemen otunun lezzetini sevmemektedir, keçimsi ve acı olduğunu iddia etmektedirler. Şimdilerde Batı, Merkez ve Güney Asya'da çok kullanılmaktadır; Hindistan'da, turşu yapımında popülerdir. Izgarada lezzeti zenginleştirebilir ve acılığı azaltır, tohumlarının yanmamasına dikkat edilmelidir.
Çemen otunun az miktarı curry powders‘da bulunmalıdır. Çemen otu Hindistan'ın güneyinde dahi popülerdir veaynı zamanda Tamil baharat karışımı sambaar podi‘de görülmektedir. Son olarak, acı-aromatik tohumlar Bengali beş baharat karışımı panch phoron‘nın bir kısmını oluşturur.
Çemen otu yaprakları Batı Asya'dan Kuzey Hindistan'a kadar önemli bir baharattır; örneğin, kurutulmuş çemen otu yaprakları Georgia 'nın baharat karışımı khmeli-suneli‘de görülmektedir . Hindistan'da, Kuzey-stili ekmek mayasında (methi naan) bazen bulunmaktadır.
İran, çemen otu yaprakları yemekleriyle zengin bir geleneğe sahiptir; bunlar arasında en ünlü örnek ghorme sabzi‘ dir , yoğun bir sos, taze yada kurutulmuş sebzelerden (pırasa, soğan, arasıra fasulye) ve bitkilerden (çemen, maydanoz, nane; bazı tariflerde frenksoğanı ve kişniş yaprakları dahi bulunmaktadır) yapılır. Sosa kurutulmuş ıhlamur eklenerek karakteristik ekşi tat kazandırılır. Khoreshte ghorme sabzi bu aromatik şifalı bitki sosunda pişirilmiş koyun etidir.
Çemen otu, Kuzey ve Batı Afrika'da dahi bilinmektedir; mısır papirüslerinde mumyalama işlemi için gerekli bir bitki olarak anılmaktadır. Ethopyalı baharat karışımı berebere az miktarda çemen otu içerir
alintidir...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mayıs 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tip-1 diabet hastasıyım ve çemen otu tohumunun çayı yapılıp içildiği takdirde şekeri düşürücü etkisi olduğunu öğrendim.Çemen otu tohumu aldım fakat çayının nasıl yapılacağını bilmiyorum. Bana bu konuda yardım eder misiniz
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
7 Mayıs 2011       Mesaj #5
ener - avatarı
Ziyaretçi
Çayı hazırlama;

Çemen otunun tohumları sonbaharda olgunlaştıkları zaman toplanır.1,5 tatlı kaşığı tohum 1 bardak sıcak suya konulup 10 dakika süreyle ağır ağır kaynatılır.böylece elde edilen dekoksiyondan günde 3 kez birer bardak içilir.

Benzer Konular

3 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
17 Aralık 2010 / mehmet64 Cevaplanmış
16 Aralık 2010 / Misafir Taslak Konular
23 Nisan 2010 / _Yağmur_ Botanik
18 Kasım 2012 / _Yağmur_ Taslak Konular