Arama

Makine teknolojisi bölümü nasıl bir bölümdür?

Güncelleme: 2 Nisan 2017 Gösterim: 109.967 Cevap: 61
musty1225 - avatarı
musty1225
Ziyaretçi
1 Ağustos 2009       Mesaj #1
musty1225 - avatarı
Ziyaretçi
ben lise de makine teknolojisi bölümü okuyacağım bu bölüm ile ilgili sizlerden bir şeyler duymak isterim iyi veya kötü olarak..!

Sponsorlu Bağlantılar
bu bölümü okuduğum zaman üniversiteyide 2 yıllık bitirip iş bulma olanakları ve ücretler ne kadar olur bilgi verirseniz sevinirim..!
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
1 Ağustos 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
musty1225 adlı kullanıcıdan alıntı

ben lise de makine teknolojisi bölümü okuyacağım bu bölüm ile ilgili sizlerden bir şeyler duymak isterim iyi veya kötü olarak..!

Sponsorlu Bağlantılar
bu bölümü okuduğum zaman üniversiteyide 2 yıllık bitirip iş bulma olanakları ve ücretler ne kadar olur bilgi verirseniz sevinirim..!

Bölüm Hakkında



Günümüzde makine sanayii kalkınmış ve kalkınmakta olan tüm ülkeler için temel sanayi türüdür ve bu nedenle de iş olanaklarının en yüksek olduğu sanayi alanlarındandır.
Bu konularda bilim yapan, düşünen, fikir üreten uzman kişilere göre gelecekte de böyle olacaktır.
Bundan dolayı gençlere meslek seçiminde gönül rahatlığı ile önerilebilecek bir meslek alanıdır. İnsanlar çevrelerine, kullandıklarına baktıklarında sanayi ürünü olup da makine veya kalıpla yapılmamış bir ürün göremezler, gösteremezler.
Ayrıca sanayide kullanılan bütün makine türlerinin hem bakım ve onarımları hem de kullanılmaları için gereken elemanlar da genellikle makinacılardır.

MAKİNA ALANININ ALTINDA YER ALAN DALLAR (MESLEKLER)
-Bilgisayar Destekli Makine İmalatı
-Endüstriyel Kalıpçılık
-Makine Bakım ve Onarımı
-Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
-Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme
-Mermer İşleme Dalları

Okulumuzda Makine teknolojileri alanında makinacılık eğitimi üç dalda verilebilmektedir.
Bu dallar;
-Bilgisayar Destekli Makine İmalatı ( CNC)
-Endüstriyel Kalıpçılık
-Makine Bakım ve Onarımı






tesv1
tesv2




Makine Tek. Atölyesinden Bir Görünüm



10. sınıf Makina Teknolojileri alanında ortak sınıftır. makinacılığın temel işlemleri öğretilmektedir.
10. sınıfta Temel El İşlemlerive Torna,Freze,Matkap tezgahı (makinası), Düzlem Taşlama, Silindirik Taşlama, Tezgahlarında (makinalarında) temel işlemlerin yapılması konularında gerekli bilgi ve beceriler kazandırılmaktadır.Teknik resim ve Teknik resmin bilgisayar ile uygulanması olan AutoCad programının kullanılması öğretilmektedir. Bu daldaki öğrenci her ne kadar Bilgisayar Destekli Makine İmalatı mesleğini öğrenmekte ise de Teknik resim ve Bilgisayarlı çizim dersi sayesinde ikinci bir meslek olarak Makine Ressamlığını da öğrenmektedir.
Bilgisayar Destekli Makine İmalatı:
Bu dalda;
11. sınıfta Bilgisayarlı Sayısal Denetim Tezgah İşlemleri dersinde CNC Torna ve Freze tezgahlarının (Makinalarının) programlanmaları öğretilmekte İmalat İşlemleri dersinde üretim işlemlerinin uygulamaları yaptırılmakta, Mekanik Bakım Onarım derslerinde makinaların bakım ve onarımları öğretilmekte, Meslek Resim derslerinde Makine resmi (ressamlığı) konularında bilgi ve beceriler geliştirilmekte Üç boyutlu çizim teknikleri öğretilmektedir. Meslek Resim dersi Makine ressamlığında kullanılan çizim tekniklerini, bilgi ve becerilerini kazandırdığı için bu daldan mezun olan öğrenciler Atelye ortamında Makinalarla çalışmayı tecih etmezler ise Büroda makine ressamı olarak da çalışabilirler.
İyi yetişmiş bir CNC programcısı veya iyi yetişmiş bir AutoCad kullanan makine ressamı iyi ücretlerle iş bulabilmektedir.
12. sınıfta, öğrencilerimiz, haftanın üç günü işletmelerde eğitim aldıkları dalda CNC tezgahlarda eğitim ve üretim amaçlı çalışmalar yapacaklar, böylece CNC konusunda pratiklerini geliştirecekler, haftanın iki günü okulda teorik ders eğitimi alacaklardır. Son sınıf öğrencilerimiz işletmelerde çalışırken milli eğitim bakanlığı tarafından sigortalanırlar ve asgari ücretin % 30’undan az olmamak üzere ücret alacaklardır.
Ayrıca çalıştıkları yerlerde bilgi ve becerileriyle kendilerini kanıtlayıp kabul ettirenlerin iş arama sorunları da
olmayacaktır. Çünkü işine yarayan iyi bir elemanı hiçbir iş veren bırakmak istemez.


HPIM0849
PICT0028

-Endüstriyel Kalıpçılık:
Bu dalda;
11. sınıfta Temel Sac Metal Kalıpları İmalatı, İş Kalıpları İmalatı, Birleşik Sac Metal Kalıpları İmalatı ve Mekanik Bakım Onarım dersleri görmektedirler. Gerek sac kalıpları gerek Bileşik kalıplar gerekse iş kalıpları konularında gerekli temel bilgi ve becerileri kazanmakta, solidworks çizim programını kullanarak bilgisayarda kalıp tasarımını öğrenmekte,üretimde kullandıkları makinaların bakım ve onarımlarını öğrenmektedirler.
12. sınıfta, öğrencilerimiz, haftanın üç günü işletmelerde kalıp yapımında eğitim ve üretim amaçlı çalışmalar yapacaklar, böylece kalıp yapımı konusunda pratiklerini geliştirecekler, haftanın iki günü okulda teorik ders eğitimi alacaklardır. Son sınıf öğrencilerimiz işletmelerde çalışırken Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sigortalanırlar ve asgari ücretin % 30’undan az olmamak üzere ücret alırlar.
Çalıştıkları yerlerde bilgi ve becerileriyle kendilerini kanıtlayıp kabul ettirenlerin iş arama sorunları da olmayacaktır. Çünkü işine yarayan iyi bir elemanı hiçbir iş veren bırakmak istemez.
Bunların yanı sıra kendi işlerini kurmak isteyen mezunlarımız için iş yeri kurma koşulları ekonomik anlamda geçmiş yıllarla karşılaştırılamayacak kadar kolaylaşmıştır. Özellikle uzak doğu üretimi makinaların fiyatları inanılmaz düzeylere inmiştir. Örneğin 1000 YTL ‘ye Torna, 2500YTL’ye freze tezgahı (hiç kullanılmamış ambalajı açılmamış) alınabilmektedir. Fiyatlarına nedeniyle, özellikleri az bile olsa becerikli bir sanatkar bu tip tezgahlarla işe başlayıp 3-5 yıl gibi kısa sürede kazancıyla gelişmiş makinalar alarak işini büyütebilir.


kaynak
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
1 Ağustos 2009       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Makine Teknolojisi Alanı
mt
Alan Dalları

Endüstriyel Kalıpçılık
Talaşlı imalat tezgahlarını kullanabilen, üretilecek parçaya göre kalıp tasarımını yapabilen, yaptığı her türlü kalıpları preslere bağlayabilen, pres ayarlarını yapabilen, kalıptan ürün alabilen, kalıp onarımını ve çalıştığı tüm makinelerin periyodik bakımını yapabilen nitelikli kişidir.

Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme
Model imalat resmini çizen, malzeme, dökümcülük, ahşap, metal, termoset plastiklerin işleme ve şekillendirme ve bunları işleyecek tezgah ve makineleri kullanım bilgisine sahip, prototipleri yapan, seri üretim ve hızlı prototip teknolojilerini kullanarak modelleme ve maça sandıkları yapabilen, bilgisayar kontrollü ve mekanik tezgahları güvenli olarak kullanarak her türlü modellemeyi yaparak seri üretime hazır hale getiren, makinelerin periyodik bakımını yapabilen ve basit arızalarını gideren nitelikli kişidir.

Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
Endüstriyel üretimde; imalatı yapılacak ürünlerin yapım ve komple resimlerini bilgisayar destekli çizim ortamında iki ve üç boyutlu çizen, mekanik sistem dizaynlarını ve hesaplamalarını yapan, ürünlerin bakım ve kullanım kataloglarını hazırlayan, bilgisayar ile sayısal kod türetme yazılımlarını uygulayan nitelikli kişidir.

Makine Bakım Onarımı
Tezgah kurulumunu yapan, tezgahların bakım kataloglarını inceleyerek arıza tespitini yapan, arızalı parçayı onaran ya da yenisi ile değiştiren tezgah ve makinelerin periyodik bakımlarını yapan nitelikli kişidir.

Bilgisayarlı Makine Imalatı
Klasik ve bilgisayar kontrollü talaşlı imalat tezgâhlarını çalıştırıp sayısal kod üreterek kullanabilen, makine parçalarını işleyebilen, bu makinelerin her türlü ayar ve kontrollerini yapabilen, makinelerin üzerindeki tüm sistemlerin bakım ve onarımını yapabilen nitelikli kişidir.

Mermer Işleme
Ocaktan blok mermeri çıkararak istenilen ölçülerde işleyebilen, mermerden estetik ürünler, mozaik eskitme yapabilen ve mermercilikte kullanılan her türlü makine ve aletleri güvenli kullanarak bunların periyodik bakımlarını yapabilen nitelikli kişidir.

Aranan Özellikler

Makine teknolojisi elemanı olmak isteyenler;
Soyut düşünebilen,
El göz ve kulak koordinasyonunu sağlayan,
Sabırlı ekip çalışmasına yatkın olan,
Çevreye duyarlı,
Araştırmacı,
Mesleği ile ilgili gelişmeleri takip eden,
İş disiplini ve meslek ahlakına sahip prensipli kişiler olmalıdır.

Eğitim & Kariyer Imkanları

Alandan mezun olan öğrenciler, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içinde yer alan veya bölgesi dışındaki meslek yüksek okulları ile açık öğretim ön lisans (2 yıllık) programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir.

Makine teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler aşağıdaki meslek yüksek okulu programlarına sınavsız geçiş yapabilirler.

Makine Resim-Konstrüksiyon,
Makine,
Endüstriyel Kalıpçılık,
Hasat Sonrası Teknolojisi,
Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi,
Mekatronik,
Tarım Alet ve Makineleri,
Otomotiv,
Oto Boya Karoseri Doğrultma Teknikerliği,
Sondajcılık,
Metalurji Malzeme,
Gemi Makineleri,
Metalografi veMalzeme Muayenesi,
Termik Santral Makineleri,
Termik Santrallerde Enerji Üretimi,
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi,
Bilgisayar Destekli Teknik Çizim.

Makine Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler sayısal puan türüne göre aşağıdaki 4 yıllık (lisans) eğitim programlarına ek puan alarak devam edebilirler.

Talaşlı Üretim Öğretmenliği
Kalıpçılık Öğretmenliği
Mekatronik Öğretmenliği
Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği
Makine Resim ve Konstrüksiyon Öğretmenliği
Otomotiv Öğretmenliği

Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır. Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır. Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Makine Teknolojisi alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.
kaynak
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ağustos 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tesviye20001
Tesviye20003
Tesviye20005
Tesviye20006

Makine teknolojileri ana sanayisi ve yan sanayisi, ülkelerde istihdama çok büyük katkılarda bulunmaktadır. Üretime yönelik bir sektör olduğu için de ülke ekonomilerine yüksek oranda katma değer sağlamaktadır. Ülkemizde bu sektörde oldukça fazla kalifiye eleman ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir.

Makine Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programında;

1. Bilgisayarlı Makine İmalatı (CNC),

2. Endüstriyel Kalıp,

3. Makine Bakım Onarım

4. Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme,

5. Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı,

6. Mermer İşleme,dalları yer almaktadır.

Ülke çapında yapılan sektör taramaları ve inceleme çalışmaları sonunda sektörde faaliyet gösteren meslekler saptanmıştır. Sektörde çalışanların görüş ve önerilerinden yola çıkılarak her meslek alanına ait anket soruları hazırlanmış, daha sonra bu anketler yurt çapında uygulanarak mesleklere özgü yeterlikler ayrıntılı olarak çıkarılmıştır.

Program ve modüllerin hazırlanmasının her aşamasında iş piyasasının iş gücüne dönük gelişmelerin ve gereksinimlerin tüm yönleri ile dikkate alınması amacı ile sektörle karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuştur.

Mezun olan öğrenciler çeşitli makinelerin veya makine parçalarının imal edildiği işyerlerinde çalışabilecekleri gibi bu alanda atölye açma imkanına sahip olurlar

Makine Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Endüstriyel AR-GE çalışmaları ve tasarım sektöründe,

2. Makine imalatı sektöründe,

3. Endüstriyel modelleme sektöründe,

4. Endüstriyel kalıpçılık sektöründe,

5. Makine bakım ve onarım işlerinde,

6. Mermercilik sektöründe vb.

yerlerde çalışabilirler



kaynak

El tesviyeciliği ile başlayan atölye çalışmaları makinelerle devam eder. Bu makineler; Torna, Freze, matkap, vargel, taşlama ve bazı tezgahlardan oluşur. Bu alandan mezun olanlar; çeşitli makinelerin imal edildiği fabrikalar, küçük atölyeler, kamu kuruluşları veya kendi işini kurarlar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Eylül 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bence makina para bulmanın temelidir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Ekim 2009       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
BEN ŞUANDA EK KONTENJANDAN GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜNYAZMAK İSTİYORUM AMA HİÇ BİR BİLĞİM YOK DÜZ LİSE MEZUNUYUM VE BU BÖLÜM ŞUANDA AKLIMDA YAZCAM AMA NE İŞ YAPICAM GELECEKTE NASIL İŞ İMKANLARI OLACAK BU KONU HAKKINDA BİLĞİ VERİRSENİZ SEVİNİRİM
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Ekim 2009       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ARKADAŞLAR BEN ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ MAKİNA OKUYACAGIM SİZCE NASIL BİR BÖLÜM PİŞMAN OLURMUYUM
buyukeskil - avatarı
buyukeskil
Ziyaretçi
14 Ekim 2009       Mesaj #8
buyukeskil - avatarı
Ziyaretçi
OKU KARDEŞİM AC KALMAZSIN.ŞİMDİLERDE MESLEK LİSELERİNİN ÖNÜ AÇILDIĞI İÇİN KALİTESİDE ARTMAYA BAŞLAMAK ZORUNDA.HABERLERİ TAKİB EDERSEN MESLEK LİSELERİNDE MÜFREDATI BÜYÜK İŞ ADAMLARININ AYARLAYACAĞINI DUYMUŞSUNDUR.DÜŞÜNME AMA BİLGİSAYAR BÖLÜMÜ DAHA İYİ OLUR İLERİSİ İÇİN.TEMİZ Bİ İŞİN OLUR ÜNİ BİTİRİRSENDE ATANIR ÖĞRETMEN OLURSUN.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Aralık 2009       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ben Kocaelinde üniversitesinde okuyorum ii bir bölüm ama üniversiteyi okumak şartıyla güzel bir bölüm yoksa ağır bir bölüm.....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Aralık 2009       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben makine bölümü mezunuyum en çok tavsiye edeceüğim bölümlerden biri

Benzer Konular

18 Ağustos 2017 / Misafir Cevaplanmış
24 Ağustos 2011 / OKSİ Cevaplanmış
12 Haziran 2010 / Misafir Soru-Cevap