Arama

Böbrek vücudumuzda nerede bulunur?

Güncelleme: 27 Haziran 2016 Gösterim: 55.140 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Ağustos 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Böbrek vücudumuzda nerede bulunur?
Son düzenleyen Safi; 27 Haziran 2016 00:38
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Haziran 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
BÖBREKLERİN ANATOMISI
51758d1466747241 bosaltim sistemi nedir bosaltim sisteminin yapisi ve gorevleri bs1

Sponsorlu Bağlantılar
Uriner sistemin (System urinaria) görevi, kanda erimiş halde bulunan mineraller (Na, K vb.) ile suyun, atılım veya biriktirilmesinin kontrolünü sağlayarak vücut iç ortamının dengesini korumaktır. Üriner sistem böbrekler, ureterler, vesica urinaria (mesane) ve urethradan oluşur.
Böbrekler (tekil Lat. ren, Gr. nephros), vücudun metabolik aktivite sonucu ortaya çıkan artık ürünleri ile fazla suyun organizmadan dışarı atılmasında rol oynayan organlardır. Bu yol ile vücudun elektrolit ve su dengesi sağlanır. Böbrekler bu görevini, filtrasyon (süzme), resorpsiyon (geri emme) ve ekskresyon (salgılama, dışarı atma) olayları ile gerçekleştirir.
51759d1466747296 bosaltim sistemi nedir bosaltim sisteminin yapisi ve gorevleri bs2

Sağlı - sollu bir çift organ olan böbrekler karın arka duvarında columna vertebralisin iki yanında retroperitoneal olarak yerleşmiştir. Sağ böbrek T12 - L3, sol böbrek T11 - L2 düzeyinde yer alır. Böbreklerin alt uçları, crista iliacadan 2.5 cm daha yukarıdadır. Sağ böbrek, sol böbreğe göre karaciğer ile olan komşuluğu nedeniyle biraz daha aşağıdadır. Yaklaşık 11 cm uzunluğunda, 6 cm genişliğinde ve 3 cm kalınlığındadır. Ortalama ağırlığı yetişkin erkeklerde 150 gr kadında ise 135 gr’dır. Böbrekler, şekil bakımından fasulyeye benzer.

Böbreklerin Yüzleri ve Kenarları
Böbreklerin öne ve dışa bakan yüzüne facies anterior; arkaya ve içe bakan yüzüne facies posterior adı verilir.
Ön yüz; (facies anterior)
Böbreklerin ön yüzleri konvekstir. Bu yüzün komşuluğu her iki böbrekte farklıdır. Sağ böbreğin ön yüz komşuluğu sağ böbreküstü bezi, karaciğerin sağ lobu, flexura coli dextra, medial kenarı boyunca duodenumun ikinci parçası ile alt ucun medial kısmı ince bağırsak kıvrımlarıyla komşuluk yapar. Sol böbreğin ön yüz komşuluğu; sol böbreküstü bezi, mide, dalak, hilum renaleye yakın kısmı pankreas, alt ucun lateral kısmı flexura coli sinistra ile medial kısmı ise ince bağırsak kıvrımlarıyla komşuluk yapar. Periton aracılığıyla mide, dalak ve ince bağırsak kıvrımlarıyla komşuluk eder.

Arka yüz; (facies posterior) Böbreklerin arka yüzleri peritonsuz olup yağ dokusu içine gömülü vaziyettedir. Her iki böbreğin arka yüz komşulukları hemen hemen aynıdır. Arka yüzün üst kısmı diaphragma, hilum renale boyunca m. psoas majör, orta kısım m. quadratus lumborum, dış kısmı ise m. transversus abdominisin aponörozu ile komşudur.

DEVAMI Boşaltım Sistemi Nedir - Boşaltım Sisteminin Yapısı ve Görevleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

4 Ağustos 2015 / Misafir Cevaplanmış
27 Haziran 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
23 Ekim 2014 / Misafir Cevaplanmış
27 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap
12 Mart 2014 / Misafir Cevaplanmış