Arama

Diş eti kistinin riski nedir, ameliyatı zor mudur?

Güncelleme: 10 Ağustos 2018 Gösterim: 154.262 Cevap: 11
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Eylül 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Diş eti kisti ameliyatı hakkında bilgi verir misiniz?
Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 07:15
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Nisan 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Benimde ön dişlerimin kökünde kist vardı ve yaklaşık 1 ay önce ameliyat oldum. ameliyat esnasında bi sıkıntı olmadı. Ameliyat sonrası doktorun önerilerine dikkat ettim ve bi problem olmadı. tek sıkıntı 1 hafta boyunca sıvı gıdalarla beslenmek oldu. birde üst dudağımın ameliyat olduğum yerinde hafif bi şişlik kaldı. 1 ay oldu ama inşallah o şişlikte geçerrrr
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ağustos 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ya ben olacamda amelyat sırasında anestezi veriyorlarmı bayıltıyorlarmı yaşım 13 bendede var çok korkuyom valla kist içerde dursa ne olr

Merhaba,

Ben ramazanın başında problemli dişlerimin tedavisi için diş hekimine gittim. Kasım ayından kalan röntgenim vardı elinde o zaman tedaviye başlamamıştım. Röntgenimde kistimi görmüş korktuğum için bana bişey söylemedi. Tedavi sürecinde 20 yaş dişim ile birlikte yanındaki dişleri çekebileceğini söyledi. Gittim 4 dişim çekildi ve 4 dişim boyunca oluşan kisti ameliyatla aldı. 4 dikiş attı. Anestezi altında yaptığı için dişetimi kestiğini vs hiç hissetmedim. Sadece bir kaç saniyelik bir acı hissettim tamam geçtiii dedi rahatladım. Acıyı hissetmemin nedeninin kistin anesteziyi bloke ettiğini anestezinin kiste etki etmediğini söyledi. Ama çok kısa bir süre göz açıp kapayıncaya kadar sadece sonra dikiş atarken de bişey hissetmedim. Kanama yapabilir, yanağın şişebilir, morarabilir, soğuk kompres yap dedi. Gece yanağıma koydum kompresle uyudum. 2 gün sonra gittim doktor bile şaşırdı. Ne kanama, ne şişlik ne de morluk olmadı. Ama yoğun anestezi vardı burnuma kadar uyuşmuştum ameliyat esnasında. İhmal etmemenizi tavsiye ederim. Çünkü kist yerinde saymıyor, büyüyor tümörleşiyor ve çeneyi kırabiliyormuş. Benim sivilce kadar apsem vardı umursamadım büyüdü. Geçmiş olsun şimdiden. Korkulacak bişey yok merak etmeyin.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
27 Ağustos 2011       Mesaj #4
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Diş Kisti Operasyonu


Ağız ve diş sağılı diş hastalıklarının ihmali ile başlar. Erken tedavi edilemezse çok ciddi hastalıklara yolaçar. Diş kistleri oldukça önemli diş sorunlarındandır ve hemen tedavi edilmeleri gerekir.

Çenenin daha büyük kısmını kapsayan kistlerde çoklukla bir başka yöntem uygulanır. Mukoza periyostla birlikte, tüm kist alam açığa çıkacak biçimde, açılarak kaldırılır. Çoğu kez kist içinde sıvı bulunduğundan, kist boşluğu özenle yıkanarak temizlenir. Sonra kaldırılan parça kist boşluğu içine yatırılır ve antiseptik bir tampon yardımıyla içinde tespit edilir. Bu boşluğa yatırılan dişeti durağanlaşır durağanlaşmaz tampon çıkarılır.

Ancak tüm besin artıkları bu kovuk içerisinde yerleşebileceğinden, hastanın açık kist boşluğunu bir şırıngayla yıkayarak özenle temiz tutması gerekir. Zamanla kist boşluğu tümüyle yok olana dek gittikçe küçülür. Boşluk içine uzanan diş kökleri operasyondan önce ya da sonra gere­ğince tedavi edilirler. Ne olur ne olmaz diye uçları biraz kısaltılır. Özel durumlarda çene boşluğu da etkilendiğinden, bunu ayrıcalı tedavi etmek gerekir.
Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 07:15
Sen sadece aynasin...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Ağustos 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

slm arkdsnlar dun dokra gıttım fılm cektırdım bana kıst var dedı amelıyat olacaksın dedı ben bıde kasımda askere gıdecem yasım 21 ama korkuyorum bu dişten cektıgım nedır ya kıst amleyatı zormu kolaymı yaaaaaa Msn Sad(((((

hiç merak etme. çok kolay bir ameliyat. benim 4 dişim çekildi. 4 dişim boyunca oluşan kist alındı, büyüktü yani. sonra 4 dikiş atıldı 1 hafta sonra da dikişlerim alındı. hiç ağrı hissetmedim. ameliyat olurken farketmedim bile dikiş atarken ipi gördüm o zaman anladım ameliyat ettiğini Msn Happy 1 hafta sadece dikkat edeceksin onun dışında ağrı kesici de alırsan inan hiç acı yok. geçmiş olsun. hayırlı tezkereler.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Eylül 2012       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
diş eti kisdi ameliyatı zor değildir ama uzun sürebilir.ben geçirdim şu an çok memnunum ameliyata başlamadan önce diş etini uyuşturucu iğle ile iyice uyuşturuyolar ağzınız çeneniz yamuluyor ve hiç bişey hissetmiyosunuz sonrasında neşter yardımı ile diş etini yarıp kisdi pens ile alıyolar kanamaya karşı antiseptik pamuk kullanıyolar daha sonra dikiş atıp yarılan yeri kapatıyolar aldıkları kisdi içinde belki kanser hücresi vardır diye patolojiye gönderiyolar yanağınızdaki şişlik için içi buz dolu bir poşet veriyolar ve onu ortalama 40 dakika 1 saat civarı yanağınıza bastırıyorsunuz bütün bu işlemler bittikten sonra antibiyotik ve ağrı kesici ilaç yazıyolar düzenli olarak kullanıyosunuz gün aşırı veya 3 gün arayla kontrole çağırıyolar iltahap varmı complikasyon varmı dikişler patlamışmı diye bakıyolar bu arada antibiyotik alırken ve diş etinizde dikiş varken asla sigara alkol uyuşturucu uyarıcı madde kullanmayın dikişler patlıyo kontrollere gittiğiniz zaman diş etini bir enjektör içindeki tuzlu su ile yıkıyolar ortalama 1 hafta sonra dikişleri alıyolar dikişleri almak dikiş atmaktan çok daha kolay işte bu kadar hepsi bu korkulacak bişey yok...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Şubat 2014       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
can27 adlı kullanıcıdan alıntı

arkadaşlar diş hekimimden geliyorum.dişimde kist olduğunu öyledi.cok tedirgin oluyorum ve korkuyorum.ameliyatları izledim ama dehşet vericiydi.kötü bişey değil demi?kanser demek falan değil demi?

Hocam hiç korkma. Ben 1 hafta önce ameliyat oldum ve benimki bambaşka bir durumdu. Sağ alt çeneyi komple kaplayacak büyüklükte bir kistim vardı. Çenemi kıracağını bile söylediler. Kaburga ya da kalça kemiğinden kemik alıp oraya koyacaklarını söylediler. Ama bunların hiçbiri olmadı.

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde(Çapa) estetik ve plastik cerrahi bölümünde Uzman Dr. Emre Hocaoğlu var gidin ve bu doktoru bulun. Bu kadar iyi, bu kadar insanı rahatlatan, bu kadar sempatik, bu kadar işini iyi yapan bir doktor daha bilmiyorum ben. Emin olun en doğru kararı vermiş olursunuz.

Ameliyat sonrası 1 hafta sadece vişne suyu ve su içtim. 8. Gün çorbalara başlattı doktorum. Bugün 9. Gün ve çok iyiyim. Ağrım sadece ilk üç gün çok hafif oldu. 4. Günden itibaren çok iyiydim...

Not: Benim durumumu diğer kistler ile karşılaştırmayın. Benim çok büyük ve ciddi bir kistim vardı. Gönlünüz rahat olsun. Çok basit bir ameliyat. Hepinize şimdiden geçmiş olsun...
runeşya - avatarı
runeşya
Ziyaretçi
17 Temmuz 2015       Mesaj #8
runeşya - avatarı
Ziyaretçi
Diş eti kisti tanısı, kişilere ilk konulduğunda ne olduğu, nasıl oluştuğu, bundan sonra ne yapılması gerektiği tam olarak kestirilemiyor. Modaveyasam.com editörleri farklı şikayetleri ve bunlara verilen uzman cevaplarını sizler için derledi ve aklınızdaki soru işaretlerine cevap niteliğinde yazımızı hazırladı.

“Kist” kelimesini bir uzman bir hastaya kullandığı anda korkmayacak hasta yoktur sanıyoruz. Üstüne bir de sık karşılaşmadığımız “diş eti kisti” tanısını duyunca, uzman her nekadar rahatlatsa da, ciddi boyutlarda endişeye kapılmamak elde değil. Yapılması gereken en önemli şey, bütün hastalıklar için gererli olarak, iyi araştırmak ve durumu analiz etmektir.
Diş eti kisti inanılmaz derecede sinsi bir hastalıktır ve siz son haddine ulaşana kadar farkedemezsiniz. Diş kökünde ya da buraya çok yakın kısımlarda ve çenede meydana geldiğinden ve ağrı yapmadığından, ne hissederek ne de görerek farkına varamazsınız. Zaten o seviyeye geldikten sonra da ameliyat olmanız hatta yüksek ihtimalle dişinizi kaybetmeniz söz konusu olabilir.

Peki bunun önüne nasıl geçebiliriz? Tabii ki dişçi koltuğu fobisinden kurtulup rutin diş kontrolüne giderek. Yapmanız gereken çok basit; 6 ayda bir düşçiye gidip paranomik film çektirmek. Şimdi diş eti kistinin nelere sebep olabileceğinden bahsedelim ki paranomik filmin ve diş kontrolünün önemini anlayalım.

Diş eti kistleri dediğimiz gibi çok sinsi oluşur ve büyürler. Bu kistler içi sıvı dolu iltihap taşıyan keseciklerdir. Çok ilerleyen durumlarda çene kemiğini çatlatmaya kadar gidebilir. Ayrıca büyürken diş eti dokusunu tahrip ederek kaybedeceğiniz diş sayısını artırır. İçinde bulunan sıvıdan kanla karışık iltihap yayılır; bunlar iç organlara ulaştığında ölümcül zararlar verebilir.
Bu hastalığın sahiplerinin en büyük korkusu bu kistlerin yenileme ihtimalinin çok yüksek olması. Kistin oluştuğu dişi ya da dişleri çektirmek kesinlikle yeterli bir tedavi değil. Mutlaka diş kökünün ve kemik aralarının bu kistten tam anlamıyla arıdırılması gerekiyor. Basit bir ameliyatla tüm bu tedavi sürecini dikkat ederseniz rahatlıkla atlatabilirsiniz. Tekrarlama ihtimalini düşünmek içinse ilk bir hafta sadece pipet yardımıyla beslenmeniz gerekiyor. Devamında ise ortalama bir sene, yani açılan kist yuvası tamamen onarılıp kapanana kadar ağız temizliğinize azami özen göstermeniz gerekiyor.

Ameliyatta iki ihtimal var… Birincisi kist oluşturan dişi çekip diş etindeki kiste bu şekilde ulaşarak müdehale etmek. İkincisi ise apikal rezeksiyon denilen, diş kökünün içerden kesilip kısaltılarak kiste müdehale etmek. İkinci yöntem küçük kistler için geçerli; diş kaybını önlemek amaçlı bir yöntem. Birincisi ise birkaç dişi kaplayan, buruna doğru yayılan ya da çenede büyüyen kistler için geçerli.

Unutmayın ki diş hastalıklarının en büyük sebebi ihmaldir. Kontrollerinizi düzenli yaparsanız bu çok sinsi ve yavaş büyüyen kistleri dişlerinizi kaybetmeden farkedersiniz.
Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 07:15
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Kasım 2016       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yazılar bilgiler için teşekkür ederim öncelikle gerçekten çok heyecan yaptım, korktum. Kardeşimin süt dişleri çıkarken iltihabı dışarı atamaması ve içerde 20 yıl iltihabın birikmesi sonucu kaybettik o açıdan bende de böyle bir kist oluşmuş olduğunu söylenince çok korkuyorum. bendeki kistler üst dişlerimde başlamış dişerim güzel görünsün diye kestirdim biçtirdim 6 dişime protez yaptırmıştım 10 yıl önce onlarında zamanının doldugunu biliyordum değiştiricektim ama o zamanki dişleri takarken yapıştırıcıların iyi temizlenmediğinden bahsetti dr. kist oluşmaya başlamış küçük gibi ama acil tedavi olmalısın hatta ameliyat bile olabilir dedi dr ameliyat süreci tedavi süreci o açıdan çok merak ediyorum
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Aralık 2016       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ben de dün oldum arkadaşlar üst sağ çenemden çok şükür korktuğum gibi geçmedi çok video izleyip korkutmuştum kendimi sedasyon tekniği ile bilincim açık uyutuldum ve anestezi uzmanları çok iyiydi hiçbirşey hissetmedim görmedim ama komutları duyuyordum hipnoz gibi, ameliyat sonrası sadece dudağım ve yanağım şişti ki gayet normal kist üç dişimi kaplamıştı ancak bi tanesini çekmek zorunda kaldılar diğerlerini kurtardılar bir hafta sonra kontrolüm var parçayı da her ihtimale karşı Patalojiye yolluyorlar iğne ve ilaçlarla inşallah iyileşeceğim şimdiden tüm ameliyat olan ve olacak olanlara geçmiş olsun şakın korkmayın

Benzer Konular

3 Temmuz 2012 / hasta Soru-Cevap
6 Ağustos 2009 / RAMOCAN Soru-Cevap
22 Mart 2017 / zz-zülal Cevaplanmış