Arama

Sabah namazının kazası nasıl kılınır? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 10 Ocak 2015 Gösterim: 203.646 Cevap: 12
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Kasım 2012       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı
brock adlı kullanıcıdan alıntı

Kazâ Namazları Ne Zaman Kılınır? | Sorularla İslamiyet

Sponsorlu Bağlantılar
Yukarıdaki linkte kaza namazı 6 rekattan az olanın sırasıyla kılmadığında namazı fasid olur gibi bir cümle kullanılmış, kabul olmazmış. DOĞRU MUDUR? Benim 7 senelik borcum var eğer fasid olma durumu doğruysa benim hiçbir şekilde uymama gerek yok değil mi? yoksa günlük olarak mı düşüneceğiz. Günlük 6 dan az ise mi sırasıyla kılacağız ve geçmiş kazalarımız varsa sadece onların mı vakti ve sırası önemli değil?

Aslında önemli olan niyet edip ne olursa olsun kılmak. Böyle değişik şeyler yazıp uğraştırıyorlar. Umarım derdimi anlatabilmişimdir. Şimdiden teşekkürler.

Verdiğiniz bağlantıdaki bilgilere göre ,bir insanın üzerindeki kaza borcu 6 vakitten az ise böyle biri vakti giren namazlar ile kaza namazları arasında belli bir düzene uymalıdır.Ayrıca kaza edilecek namazlar arasında da bu düzene uymalıdır.Sabah namazının kazasından sonra öğle namazını kaza etmeli öğlenden sonra ikindi namazını...vsvs gibi.Yani öğlen namazının kazasını sabah namazını kaza etmeden kılamaz.Kaza edilecek namazlar 6 vakitten fazla olduğu takdirde bu sıralamaya uyulmasına gerek yoktur.Mekruh vakitler dışında istenildiği zaman kaza edilebilir.Vakti giren bir namazın fasid olması kendisinden önce kazaya kalmış bir namazı kılmadan önce kılınmasıdır (Kazaya kalmış ve kılınmamış bir akşam namazından önce yatsı namazının kılınması...vs gibi.)!

Alıntı

Öğle vaktinden önce yani 1-2 saat önce sabah namazının sünneti ve farzını kaza olarak kılarken ezan okunmalı mı yoksa normal kaza namazları gibi mi ezan okunmalıdır?

Aynı linkte sorunuzun cevabı verilmiş!

''Farz olan namaz kaza edilirken ezan ve kamet okumak sünnettir. Birkaç namaz birden kaza ediliyorsa,bir ezan ve her bir kaza namazı için de ayrı ayrı kamet lazımdır.''
Son düzenleyen nötrino; 23 Temmuz 2014 14:02
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Temmuz 2014       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Kazaya kalan bir namaz için nasıl niyet edilir?
  • Kazaya kalan sabah namazının sünnetini kaza ederken, " Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının sünnetinin kazasını kılmaya " şeklinde niyet edilir!
  • Farzını kaza ederken de, " Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzının kazasını kılmaya " şeklinde niyet edilir!
Daha fazla bilgi;
Sponsorlu Bağlantılar

Alıntı

Sabah namazının vakti imsak ile girer, güneşin doğması ile biter. Ancak Hanifilere göre hafif ışıyıncaya kadar bırakmak, Şafilere göre ise, erken karanlık iken kılmak faziletlidir.Tam namaz kılarken ve namaz bitmeden güneş doğarsa, Hanifilere göre namaz bozulur; kerahet vakti çıktıktan sonra yeniden kılmak gerekir. Zamanında sabah namazını kılamayan bir kişi, güneş doğduktan ve kerahet vakti çıktıktan sonra, öğle vakti kerahet girmeden kılarsa, hem sünnetini hem de farzını beraber kaza eder.

Sorularla İslamiyet


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Ocak 2015       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Geçmiş sabah namazlarında sadece farz kılınır.Niyet ederken de iki şekilde niyet edilir;
‘Niyet ettim Allah rızası için kazaya kalmış son sabah namazının farzını kılmaya…” veya ‘‘Niyet ettim Allah rızası için kazaya kalmış ilk sabah namazının farzını kılmaya…” Dikkat edersek kaza namazları ya sondan başa doğru ya da baştan sona doğru kaza edilmektedir. Bunlardan hangisi kişiye daha hoş geliyorsa onu seçer.

Benzer Konular

23 Aralık 2011 / ahmet can Soru-Cevap
5 Haziran 2011 / Ziyaretçib..se Soru-Cevap
2 Ekim 2009 / srtc155667 Soru-Cevap
13 Ocak 2009 / Ziyaretçi Cevaplanmış