Arama

Deri işleme aşamaları ile ilgili bilgi verir misiniz?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 11 Kasım 2016 Gösterim: 42.800 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Eylül 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Deri işleme aşamaları ile ilgili bilgi verir misiniz?
EN İYİ CEVABI fadedliver verdi

Deri Çeşitleri


Hayvan postunu yumuşak ve sağlam bir ürün olan deriye çevirmek için yapılan pek çok işlem vardır.
Sponsorlu Bağlantılar
  • Kromla Tabaklanmış Deri, 1858 de icat edilmiştir. Krom yada diğer krom tuzları ile yapılan bir tabaklama türüdür. Bitkisel tabaklanmış deriye göre daha yumuşak ve daha sağlamdır ve rengini ve şeklini suda bitkisel tabaklamada olduğu kadar korur. Krom tabaklama yönteminde çok özgün renkler elde edilebilir. Bu işlemlerde kullanılan krom tipleri, tabaklama yeteneği olmayan kanserojen hexavalent krom ile karıştırılmamalıdır. Hexavalent krom, kromlu derilerde ender olarak bazı durumlarda kullanılır ancak bu bile deride ağarmaya neden olarak sorun yaratır.
  • Bitkisel Tabaklanmış Deri, mazı tozu (tannin) yada diğer bitkiler, ağaç kabukları yada benzer kaynaklarda bulunan bileşimler kullanılarak yapılan tabaklama türüdür. Esnek ve kahverengi renklidir sonuçta elde edilecek renk ve yumuşaklık kullanılan kimyasalların karışımı ve derinin rengine bağlıdır. Bitkisel tabaklanmış deri sudan çok etkilenir, suda rengi bozulur, ıslatılıp ardından kurumaya bırakılırsa yumuşaklıgı azalır yani sertleşir. Sıcak suda çeker ve plastik gibi olur, sonunda katı ve kırılgan hale geçer. Haşlanmış deri bunun iyi bir örneğidir, deri sıcak suya, balmumuna yada benzer bir ürüne batırılarak sertleştirilir. Tarihte, sertliği ve hafifliği dolayısı ile zırh olarak yada kitap cildi olarak kullanıla gelmiştir.
  • Aldehite Tabaklanmış Deri, glutaraldehyde, oxazolidin yada bileşenleri kullanılarak yapılan tabaklanmadır. Tabakçıların çoğunlukla sönük krem yada beyaz rengi dolayısı ile ıslak beyaz deri olarak andıkları deridir. Bebek ayakkabılarında yada krom içermesi istenmeyen araba döşemelerinde kullanılan ana tip deridir. Formaldehyde tabaklama, (pek çok insanın formaldehyde e olan duyarlığı ve işçiler için tehlikesinden dolayı artık kullanılmamaktadır) aldehyde tabaklamanın bir başka yöntemidir. Beyin tabaklanmış deriler suyun emilmesi özelliği dışında bu sınıfa dahildir. Bu emek yoğun ve sıklıkla hayvan beyinlerinde bulunan yağlara benzer yağlarla yapılan bir işlemdir. Yıkanmaya dayanıklılığı ve yumuşaklığı ile bilinir. Keçi derisi aldehyde tabaklama yöntemi içindedir yada beyin tabaklama yöntemindeki ile tabaklanırsa çok emici olur. Keçi derisi, deri tabaklamak için aldehyde üreten marina yağı ile tabaklanır.
  • Yapay Tabaklanmış Deri, Novolac yada Neradol gibi güzel kokulu polyerler kullanılarak yapılan tabaklamadır. Bu derinin rengi beyazdır ve 2.Dünya savaşı sırasında bitkisel tabaklama malzemesi azaldığında bulunmuştur. Melamin yada diğer amino etkili reçineler bu guruba düşer. Üre formaldehyde reçine de bu tip tabaklamada serbest formaldehyde biçimleri istendikçe kullanılabilir.
  • Alum Tabaklanmı deri, un, yumurta ve diğer bağlayıcı protein çeşitleri ile aluminyum tuzları karıştırılarak yapılan tabaklama yöntemidir. İşin sadeliğinden yana olanlar yapılan alum tabaklama işlemine, tabaklama demektense tuzla işlenmiş anlamında “tawed” demeyi yeğlemektedirler çünkü sonuçta ortaya çıkan malzeme suda çürümektedir. Çok değişik şekiller bu işlemle elde etmek mümkündür ancak ortaya çıkan sonuç bitkisel tabaklama ile elde edilen kadar yumuşak olmamaktadır.
  • Hamderi, deriyi ince dilimler halinde kazıyarak, kireçte ıslatılması ve kururken gerilmesi esasına dayanır. Alumn tabaklama yöntemindeki gibi, hamderi teknik olarak deri değildir, ancak diğer şekillerle bir öbek halindedir. Hamderi sahtedir ve diğer deri tiplerine göre daha kırılgandır. Esnekliğin önemli olmadığı, davul derisi, fitilli pantolonların bağlanması ve dikilmesinde kullanılan malzeme yada köpeklerin çiğnemesi için deri gibi amaçlar için üretilir.
Deri, genellikle bitkisel tabaklanmış deriler, suya karşı dayanımı artırmak için yağlanabilirler. Yapılan bu ek işlem derinin üzerinde kalıcı olur ve her bir yıkamada açığa çıkar. Derinin vizon paça yağı yada benzer bir malzeme ile sık yağlanması yumuşaklığını korur ve ömrünü önemli ölçüde artırır.
Daha fazla bilgi için deri; maddesine bakabilirsiniz.

Deri Tipleri


Genel olarak deri 3 ayrı şekilde satılır,
  • Tamamen Damarlı deri, ham malzemeden yapılır ve derideki kusurları kaldırmak için kumlama yapılmamış temiz doğal deriden oluşur. Yalnızca tüyler temizlenir. Damarlar lif gücünü en iyi seviyede tutabilmek için doğal halinde bırakılır ve sonuçta daha iyi bir konfor elde edilir. Doğal tamamen damarlı yüzeyler diğerlerinde daha iyi giyilir. Zamanla eskimektense daha güzel bir görünüm kazanır. Eniyi deri mobilyaları ve ayakkabılar tamamen damarlı derilerden yapılır. Damarlı deriler aniline ve yarı anilin denilen iki tip halinde temel olarak iki grupta bulunur.
  • Düzeltilmiş Damarlı deri, buna En Damarlı deri de denilmektedir ve bir yanı kabarık diğer yanı ise yumuşak deridir. Yumuşak taraf tüy tarafıdır ve doğal damarlar kullanılır. Düşük kaliteli ham malzemeden yapılan derilerin tamamında doğal damar kumlaması giderilir ve yapay damarlama uygulanır. En damarlı deri genellikle presleme ve kumlamayı örtebilmek için oldukça ağır boyanır. Düzeltilmiş damarlı deri yarı anilin halde satılır.
  • Süet, damarların tamamen giderilmiş yada yarılmış haldeki deriye denir. Yarma işlemi sırasında damarlar ve yarılan kısım ayrılır. Yarılan kısım daha sonra sıyrılan yada ortadaki kısımdan kalınlık elverdiği sürece yeniden bölünebilir. En iyi süetler damarları tamamen ayrılmış kısımdan yada sıyrılmış ve kalınlığı istenilen seviyeye tıraşlanmış kısımdan oluşur. Süetler damarlılara göre daha az dayanıklıdır. Bir posttan damarlıda bir deri elde edilirken, süette birçok katman elde edildiği için daha ucuzdur. Ancak üreticiler süetler damarlı görünsün diye pek çok teknik uygulamaktadırlar. Örneğin, bir işlemde, süetin bir kısmına yapıştırıcı kullanılır ardından silindir ile baskı altında düzleştirilir böylece damarlıda olduğu gibi bir görünüm kazandırılır. Bu ürünün ticari adına Latigo denir. Ters süet damarlı deridir.
Diğer az bilinen deriler,
  • Güderi yada beyinli deri, tabaklama aşamasında deriyi değiştirmek için hayvan beyni yada diğer yağlı malzeme kullanılan deri tipidir. Sonuçta yumuşak, süet gibi bir deri oluşur ve çürümesin diye tütsülenir.
  • Patent Deri, bitiminden sonra çok cilalanmış deriye denir. Orijinal işlem Newark New Jersey de Seth Boyden tarafından yapılmıştır.
  • Shagreen (Sağrı), Stingray derisi olarak ta bilinir. Mobilya uygulamalarında yada sanatsal uygulamalarda kullanılır. Shagreen kelimesi Fransızca dır ve köpekbalığı derisi ile bazen karıştırılır.
  • Vachetta derisi, Louis Vuitton tarafından tanımlanan ve el çantası yada yada valiz yapımında kullanılan bir üründür. Deri işlenmeden bırakılır ve bu nedenle kirlenme ve suya karşı hassastır.
  • Slink, doğmamış buzağının derisinden yapılır. Oldukça yumuşaktır ve özellikle eldiven yapımında kullanılır.
  • Geyik derisi, belkide doğadaki en sert deridir. En vahşi geyiklerde bulunan ormanlardaki çalı ve dikenlere dayanıklı bir deri tipidir. Geyik derisi, toplumlarda her zaman bir ödül ölçütü olmuştur. Örneğin Kuzey Amerika yerlileri, geyik derisini yumuşatmak için kireç yada benzeri bileşenler kullana gelmişlerdir. Günümüzde geyik derisi daha çok üretme çiftliklerde yetişen geyiklerden sağlanmaktadır. Bu tür çiftlikler daha çok Yeni Zelanda ve Avustralya’da bulunmaktadır. Geyik derisi ceket yapımında kullanıldığı gibi valiz yada elçantasında da kullanılır.
  • Nubuk, kadife görüntülü yüzey izlenimi verebilmek için, sığır derisinin damar tarafında yada kısa protein çubuklarının az tüylü dış tarafında kumlanmış haldeki derisidir.
Deri Üretim İşlemleri,
Deri üretim işlemleri başlıca 3 alt işleme ayrılır, hazırlama aşaması, tabaklama ve kabuklama işlemi. Tüm gerçek deriler bu aşamalardan geçerler. Daha fazla işlem, yüzey kabuklama işlemi yukarıda bahsedilen işlemlere ek olara uygulanabilir fakat tüm deriler aynı işlemi kabul etmeyebilir. Tüm derilere uygulanan işlemleri listelemek mümkün değildir çünkü her deri tipine aynı işlemler uygulanamaz. Hazırlama aşaması koruma, ıslatma, kreçleme, tüy dökme, deri sıyırma, yarma, kırpma, yağ giderme, ağartma, asitle temizleme aşamalarından oluşur. Tabaklama ise deri çubuklarının bakteri saldırılarından etkilenmesini engellemek ve derinin kararlı duruma geçmesini sağlamak için yapılır. Tabaklama işlemi içine işleme ve sabitleme işlemlerini içerir.
Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 05:12
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
9 Eylül 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Deri Çeşitleri


Hayvan postunu yumuşak ve sağlam bir ürün olan deriye çevirmek için yapılan pek çok işlem vardır.
Sponsorlu Bağlantılar
  • Kromla Tabaklanmış Deri, 1858 de icat edilmiştir. Krom yada diğer krom tuzları ile yapılan bir tabaklama türüdür. Bitkisel tabaklanmış deriye göre daha yumuşak ve daha sağlamdır ve rengini ve şeklini suda bitkisel tabaklamada olduğu kadar korur. Krom tabaklama yönteminde çok özgün renkler elde edilebilir. Bu işlemlerde kullanılan krom tipleri, tabaklama yeteneği olmayan kanserojen hexavalent krom ile karıştırılmamalıdır. Hexavalent krom, kromlu derilerde ender olarak bazı durumlarda kullanılır ancak bu bile deride ağarmaya neden olarak sorun yaratır.
  • Bitkisel Tabaklanmış Deri, mazı tozu (tannin) yada diğer bitkiler, ağaç kabukları yada benzer kaynaklarda bulunan bileşimler kullanılarak yapılan tabaklama türüdür. Esnek ve kahverengi renklidir sonuçta elde edilecek renk ve yumuşaklık kullanılan kimyasalların karışımı ve derinin rengine bağlıdır. Bitkisel tabaklanmış deri sudan çok etkilenir, suda rengi bozulur, ıslatılıp ardından kurumaya bırakılırsa yumuşaklıgı azalır yani sertleşir. Sıcak suda çeker ve plastik gibi olur, sonunda katı ve kırılgan hale geçer. Haşlanmış deri bunun iyi bir örneğidir, deri sıcak suya, balmumuna yada benzer bir ürüne batırılarak sertleştirilir. Tarihte, sertliği ve hafifliği dolayısı ile zırh olarak yada kitap cildi olarak kullanıla gelmiştir.
  • Aldehite Tabaklanmış Deri, glutaraldehyde, oxazolidin yada bileşenleri kullanılarak yapılan tabaklanmadır. Tabakçıların çoğunlukla sönük krem yada beyaz rengi dolayısı ile ıslak beyaz deri olarak andıkları deridir. Bebek ayakkabılarında yada krom içermesi istenmeyen araba döşemelerinde kullanılan ana tip deridir. Formaldehyde tabaklama, (pek çok insanın formaldehyde e olan duyarlığı ve işçiler için tehlikesinden dolayı artık kullanılmamaktadır) aldehyde tabaklamanın bir başka yöntemidir. Beyin tabaklanmış deriler suyun emilmesi özelliği dışında bu sınıfa dahildir. Bu emek yoğun ve sıklıkla hayvan beyinlerinde bulunan yağlara benzer yağlarla yapılan bir işlemdir. Yıkanmaya dayanıklılığı ve yumuşaklığı ile bilinir. Keçi derisi aldehyde tabaklama yöntemi içindedir yada beyin tabaklama yöntemindeki ile tabaklanırsa çok emici olur. Keçi derisi, deri tabaklamak için aldehyde üreten marina yağı ile tabaklanır.
  • Yapay Tabaklanmış Deri, Novolac yada Neradol gibi güzel kokulu polyerler kullanılarak yapılan tabaklamadır. Bu derinin rengi beyazdır ve 2.Dünya savaşı sırasında bitkisel tabaklama malzemesi azaldığında bulunmuştur. Melamin yada diğer amino etkili reçineler bu guruba düşer. Üre formaldehyde reçine de bu tip tabaklamada serbest formaldehyde biçimleri istendikçe kullanılabilir.
  • Alum Tabaklanmı deri, un, yumurta ve diğer bağlayıcı protein çeşitleri ile aluminyum tuzları karıştırılarak yapılan tabaklama yöntemidir. İşin sadeliğinden yana olanlar yapılan alum tabaklama işlemine, tabaklama demektense tuzla işlenmiş anlamında “tawed” demeyi yeğlemektedirler çünkü sonuçta ortaya çıkan malzeme suda çürümektedir. Çok değişik şekiller bu işlemle elde etmek mümkündür ancak ortaya çıkan sonuç bitkisel tabaklama ile elde edilen kadar yumuşak olmamaktadır.
  • Hamderi, deriyi ince dilimler halinde kazıyarak, kireçte ıslatılması ve kururken gerilmesi esasına dayanır. Alumn tabaklama yöntemindeki gibi, hamderi teknik olarak deri değildir, ancak diğer şekillerle bir öbek halindedir. Hamderi sahtedir ve diğer deri tiplerine göre daha kırılgandır. Esnekliğin önemli olmadığı, davul derisi, fitilli pantolonların bağlanması ve dikilmesinde kullanılan malzeme yada köpeklerin çiğnemesi için deri gibi amaçlar için üretilir.
Deri, genellikle bitkisel tabaklanmış deriler, suya karşı dayanımı artırmak için yağlanabilirler. Yapılan bu ek işlem derinin üzerinde kalıcı olur ve her bir yıkamada açığa çıkar. Derinin vizon paça yağı yada benzer bir malzeme ile sık yağlanması yumuşaklığını korur ve ömrünü önemli ölçüde artırır.
Daha fazla bilgi için deri; maddesine bakabilirsiniz.

Deri Tipleri


Genel olarak deri 3 ayrı şekilde satılır,
  • Tamamen Damarlı deri, ham malzemeden yapılır ve derideki kusurları kaldırmak için kumlama yapılmamış temiz doğal deriden oluşur. Yalnızca tüyler temizlenir. Damarlar lif gücünü en iyi seviyede tutabilmek için doğal halinde bırakılır ve sonuçta daha iyi bir konfor elde edilir. Doğal tamamen damarlı yüzeyler diğerlerinde daha iyi giyilir. Zamanla eskimektense daha güzel bir görünüm kazanır. Eniyi deri mobilyaları ve ayakkabılar tamamen damarlı derilerden yapılır. Damarlı deriler aniline ve yarı anilin denilen iki tip halinde temel olarak iki grupta bulunur.
  • Düzeltilmiş Damarlı deri, buna En Damarlı deri de denilmektedir ve bir yanı kabarık diğer yanı ise yumuşak deridir. Yumuşak taraf tüy tarafıdır ve doğal damarlar kullanılır. Düşük kaliteli ham malzemeden yapılan derilerin tamamında doğal damar kumlaması giderilir ve yapay damarlama uygulanır. En damarlı deri genellikle presleme ve kumlamayı örtebilmek için oldukça ağır boyanır. Düzeltilmiş damarlı deri yarı anilin halde satılır.
  • Süet, damarların tamamen giderilmiş yada yarılmış haldeki deriye denir. Yarma işlemi sırasında damarlar ve yarılan kısım ayrılır. Yarılan kısım daha sonra sıyrılan yada ortadaki kısımdan kalınlık elverdiği sürece yeniden bölünebilir. En iyi süetler damarları tamamen ayrılmış kısımdan yada sıyrılmış ve kalınlığı istenilen seviyeye tıraşlanmış kısımdan oluşur. Süetler damarlılara göre daha az dayanıklıdır. Bir posttan damarlıda bir deri elde edilirken, süette birçok katman elde edildiği için daha ucuzdur. Ancak üreticiler süetler damarlı görünsün diye pek çok teknik uygulamaktadırlar. Örneğin, bir işlemde, süetin bir kısmına yapıştırıcı kullanılır ardından silindir ile baskı altında düzleştirilir böylece damarlıda olduğu gibi bir görünüm kazandırılır. Bu ürünün ticari adına Latigo denir. Ters süet damarlı deridir.
Diğer az bilinen deriler,
  • Güderi yada beyinli deri, tabaklama aşamasında deriyi değiştirmek için hayvan beyni yada diğer yağlı malzeme kullanılan deri tipidir. Sonuçta yumuşak, süet gibi bir deri oluşur ve çürümesin diye tütsülenir.
  • Patent Deri, bitiminden sonra çok cilalanmış deriye denir. Orijinal işlem Newark New Jersey de Seth Boyden tarafından yapılmıştır.
  • Shagreen (Sağrı), Stingray derisi olarak ta bilinir. Mobilya uygulamalarında yada sanatsal uygulamalarda kullanılır. Shagreen kelimesi Fransızca dır ve köpekbalığı derisi ile bazen karıştırılır.
  • Vachetta derisi, Louis Vuitton tarafından tanımlanan ve el çantası yada yada valiz yapımında kullanılan bir üründür. Deri işlenmeden bırakılır ve bu nedenle kirlenme ve suya karşı hassastır.
  • Slink, doğmamış buzağının derisinden yapılır. Oldukça yumuşaktır ve özellikle eldiven yapımında kullanılır.
  • Geyik derisi, belkide doğadaki en sert deridir. En vahşi geyiklerde bulunan ormanlardaki çalı ve dikenlere dayanıklı bir deri tipidir. Geyik derisi, toplumlarda her zaman bir ödül ölçütü olmuştur. Örneğin Kuzey Amerika yerlileri, geyik derisini yumuşatmak için kireç yada benzeri bileşenler kullana gelmişlerdir. Günümüzde geyik derisi daha çok üretme çiftliklerde yetişen geyiklerden sağlanmaktadır. Bu tür çiftlikler daha çok Yeni Zelanda ve Avustralya’da bulunmaktadır. Geyik derisi ceket yapımında kullanıldığı gibi valiz yada elçantasında da kullanılır.
  • Nubuk, kadife görüntülü yüzey izlenimi verebilmek için, sığır derisinin damar tarafında yada kısa protein çubuklarının az tüylü dış tarafında kumlanmış haldeki derisidir.
Deri Üretim İşlemleri,
Deri üretim işlemleri başlıca 3 alt işleme ayrılır, hazırlama aşaması, tabaklama ve kabuklama işlemi. Tüm gerçek deriler bu aşamalardan geçerler. Daha fazla işlem, yüzey kabuklama işlemi yukarıda bahsedilen işlemlere ek olara uygulanabilir fakat tüm deriler aynı işlemi kabul etmeyebilir. Tüm derilere uygulanan işlemleri listelemek mümkün değildir çünkü her deri tipine aynı işlemler uygulanamaz. Hazırlama aşaması koruma, ıslatma, kreçleme, tüy dökme, deri sıyırma, yarma, kırpma, yağ giderme, ağartma, asitle temizleme aşamalarından oluşur. Tabaklama ise deri çubuklarının bakteri saldırılarından etkilenmesini engellemek ve derinin kararlı duruma geçmesini sağlamak için yapılır. Tabaklama işlemi içine işleme ve sabitleme işlemlerini içerir.
Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 05:14
zalım - avatarı
zalım
Kayıtlı Üye
8 Kasım 2016       Mesaj #3
zalım - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

KOYUN POSTUNUN DERİSİNİN KOKUSU NASIL ALINIR

Bu iş tabakhanelerde yapılmaktadır ev ortamında zor.

Benzer Konular

5 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap
21 Şubat 2017 / Ziyaretçi Cevaplanmış
1 Kasım 2011 / 3d teknolojisi Soru-Cevap
21 Haziran 2012 / Misafir Soru-Cevap
28 Ağustos 2012 / Misafir Soru-Cevap