Arama

Mide bulantısı, ishal ve karın ağrısının sebebi ne olabilir?

Güncelleme: 9 Ekim 2016 Gösterim: 122.830 Cevap: 4
by_fatih2 - avatarı
by_fatih2
Ziyaretçi
18 Eylül 2009       Mesaj #1
by_fatih2 - avatarı
Ziyaretçi
Mide bulantısı, ishal ve karın ağrısının sebebi ne olabilir?
Son düzenleyen Safi; 9 Ekim 2016 00:54
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Mide bulantısı ve kusmanın nedenleri
Mide bulantısı ve kusmanın birçok sebebi vardır. Bunlar arasında;
Sponsorlu Bağlantılar
  • Akut gastrit (mide yangısı, mide astarının doğrudan iritasyonu ya da tahrişi)
  • Beyinden gelen sinyallerin mide bulantısı ve kusmaya neden olduğu merkezi sebepler
  • Mide sorunlarıyla ilgili olmayan diğer hastalıklar
  • Bağırsakların mekanik obstrüksiyonu bulunur.
Akut gastrit, mide bulantısı ve kusma
Akut gastritin nedeni genellikle mide astarını tahriş eden bir şeydir. Bu tür durumlara örnek olarak şunlar verilebilir:

Enfeksiyonlar
Sık görülen bir virüs ya da farklı bir enfeksiyon türü olsun, mide yanmasına neden olan şeyler genellikle enfeksiyonlardır. Mide bulantısı ve kusmayla ilişkilendirilen krampsı üst karın ağrıları da enfeksiyonlara eşlik edebilmektedir. Bunun yanı sıra enfeksiyonlarla birlikte ateş ve üşüme de görülebilir. Norovirüsler ve rotovirüs de sık görüle viral enfeksiyonlar arasında sayılmaktadır. Helikobakter ailesinden (H. Pylori gibi) bakterinin neden olduğu enfeksiyon da bulaşıcı ajan olabilmektedir.

Mide gribi (mide üşütmesi)
Mide gribi (gastroenterit, mide-bağırsak iltihabı) viral bir enfeksiyona bağlı olarak kusma ve ishal aynı anda ortaya çıkar. Bu hastalık, belirtileri arasında ateş, üşüme, kas ağrısı ve öksürme de bulunan gribal enfeksiyonla karıştırılmamalıdır.

Yiyecek zehirlenmesi
Yiyecek zehirlenmesi büyük ölçüde kusmaya neden olabilir ve en sık görülen nedeni Staphylococcus aureus adı verilen bir bakterinin saldığı bir toksindir. Yiyecek zehirlenmesinin belirtileri zehirli ya da iyi hazırlanmamış bir yiyeceğin tüketilmesinden birkaç saat sonra ortaya çıkar. Yiyecek zehirlenmesinin diğer bakteriyel nedenleri arasında Salmonella, Kampilobakter, Şigella, Koli basili ve Listeriya sayılabilir.

Mideyi tahriş eden diğer nedenler
Alkol, sigara, aspirin ya da ibuprofen gibi steroit yapısında olmayan entienflamatuar ilaçlar mide astarını tahriş edebilir ve mide bulantısı ve kusmaya neden olabilirler.

Mide ülseri
Mide ülseri, mide astarının hafif bir tahrişinden midenin koruyucu astarında oluşan ve ülser adı verilen bir sorunun oluşmasına kadar değişiklik gösterebilmektedir.

Gastroözofageal reflü hastalığı (özofajit reflüsü)
Midedeki asitin yemek borusuna çıkması anlamına gelen bu hastalık da mide bulantısı ve kusmaya neden olabilmektedir.

Mide bulantısı ve kusmanın merkezi nedenleri

Baş ağrısı
Özellikle migren sık sık mide bulantısı ve kusmayla ilişkilendirilmektedir.


Son düzenleyen Safi; 9 Ekim 2016 00:53
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Mide ağrısının sebepleri nelerdir?

Mide ağrısı neredeyse herkesin başına, hayatın bir noktasında, gelebilecek bir rahatsızlıktır. Bununla beraber karın bölgesinde mide ve mide dışında pek çok organ daha bulunmaktadır. Mide ağrısının sebepleri mide kaynaklı olabileceği gibi başka organlar kaynaklı da olabilir.
Ağrı, kısa dönemli ve gelip geçici olabilir, veya sadece yemek yedikten sonra görülüyor olabilir. Ancak, daha uzun süren, devamlı ağrılara sebep olan rahatsızlıklar da mevcuttur.

Mide Ağrısının Sebepleri
Gastroözofageal Reflü Hastalığı Kaynaklı Mide ağrısı:
Mideyi yemek borusundan ayıran kapakçığın zayıflaması ile görülür. Midedeki yiyecek ve asitler yemek borusuna kaçar. Bu da hastanın üst midesinde veya göğüsünün alt kısmında mide ekşimesi şeklinde ağrılara sebep olur. Çok yemek yemek veya yanlış türden (örneğin çok yağlı) besinlerle beslenmek rahatsızlığı arttırabilir. Kilo vermek, ne yenileceğine dikkat edilmesi, ve antiasit veya proton pompası inhibitörleri gibi kimi ilaç tedavileri, ağrıları belirgin ölçüde azaltacaktır.

Laktoz Duyarlılığı:
Laktoz süt ve süt ürünlerinde bulunan bir şeker türüdür. Rahatsızlık, bu şekerin sindirilemeyişi ile ortaya çıkar. Dünyada milyonlarca insanda görülen bir rahatsızlıktır. Hatta bazı bölgelerde, süt ve süt ürünlerinin içinde bulunan bir şeker olan laktozu sindirebilenlerin sayısı, sindiremeyenlerin sayısından azdır. Hastalarda süt ve süt ürünleri tüketimi sonrası karın ağrısı, gaz, hazımsızlık, geğirme ve ishal görülebilir. Süt ve süt ürünlerinin tüketiminden uzak durulması bu hastalar için rahatsızlığı azaltıcı bir çözümdür.

Stres:
Stres, uykusuzluk, baş ağrısı ve tansiyona sebep olduğu gibi mide ağrılarının da sebebi olabilir. Kilo ve iştah kaybı, asabi bağırsak sendromu, stres kaynaklı karın ağrılarının diğer sonuçlarındardır. Dikkat edilmesi gereken bir husus, bu rahatsızlıklardaki neden-sonuç ilişkisinin çift yönlü olduğudur. Stres karın ağrılarının sebib olabiliyorken, karın ağrıları da stres ve depresyonların sebebi olabilirler.

Bazı ilaçların yan etkileri:
Hiçbir ilaç yan etkisiz değildir. Bazen bu yan etkiler arasında karın ve Mide ağrısı da bulunur. Örneğin kemik erimesini (osteoporoz) önleyen ve kemik yoğunluğunu korumaya yardımcı olan ve ağız yoluyla alınan bifosfonatlar,yemek borusunun alt kısmında şişkinliğe ve ağrıya sebep olabilirler. Yine ağrılar için alınan, ibuprofen ve aspirin gibi steroid yapıda olmayan anti inflamatuar ilaçlar, yemek borusunun alt kısmında şişkinlik ve ağrıya sebep olabilecek ilaçlardandırlar. Mide duvarında hasara sebep olabilecek bu ilaçları uzun süreli kullanmak ülsere dahi sebep olabilir.

Gluten Duyarlılığı:
Bazı insanların vücutları, buğday, arpa ve çavdarın içinde bulunan bir protein olan glütene tepki gösterirler. Bu rahatsızlığa glüten intoleransı denir. Bu hastalarda glüten ince bağırsak hasarına yol açar. Besinler ince bağırsakta emilemez. Hastalar buğday, arpa veya çavdar tükettiklerinde karın ağrısı, gaz, şişkinlik ve yorgunluk belirtilerini gösterirler. İnce bağırsağın besinleri emmede başarısız olması, kronik ishal, kilo kaybı ve yetersiz beslenmeye sebep olabilir.

Tiroit Problemleri Kaynaklı Mide ağrısı:
Tiroit bezi her ne kadar boyunda yer alsa da, tiroit bezi ile ilgili rahatsızlıklar vücudun karın bölgesinde de ağrılara sebep olabilir. Tiroit bezinin vücutta düzenlediği pek çok sistemden bir tanesi de sindirim sistemidir. Eğer tiroit bezi gerektiğinden fazla hormon üretirse bu hipertiroitizm denilen ve sindirim sistemini hızlandıran bir rahatsızlığa yol açabilir. Karın ağrısı ve ishal bu rahatsızlığın belirtileridir. Eğer titoit bezi gerektiğinden az çalışırsa bu hipotiroitizm denizlen bir rahatsızlığa sebep olur.Sindirim sistemi yavaşlar, kabızlık ve gaz kökenli ağrılar ortaya çıkabilir.

Parazit:
Mide ağrısı belirtilerini parazitlere yorumlayan azdır ancak parazitler de pekala mide ağrılarının sebeplerinden olabilirler. Bu rahatsızlıklara sebep olan bakteriler çok çeşitli olsa da en sık görülenlerinden iki tanesi Giardiaand Cryptosporidium’dur. Kirli suları içme ya da kirli havuz veya göllerde yüzme bu bakterilerin bulaşmasına neden olabilir. Kramp, ishal ve mide bulantıları parazit kaynaklı rahatsızlıkların belirtileridir. Diğer bakteriler kirli ya da az pişmiş besinlerle de bulaşabilirler.

Apandisit:
Apandisit apandistin iltihaplanmasıyla oluşan ve acı veren bir karın ağrısı ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Ağrı göbek deliği bölgesinde başlayabilir ancak daha sonra karnın sağ alt bölümüne doğru yayılır. Hafif ateş ve titreme diğer belirtileri arasındadır. Apandist alınmadığı takdirde ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara gebedir.

Ülser:
Mide veya incebağırsağın üst kısmında bulunan koruyucu duvarda oluşabilecek bir hasar veya delik, ülser oluşumuna sebep olur. İnce bağırsak ülseri, mide ülserine göre daha sık görülür. Orta ve üst karında yemek sonrası ağrılar görülür. En önemli nedeni helikobakter pilori denilen bir bakteri türüdür. Antibiyotikler ve anti-asitler ülser tedavilerinde kullanılmaktadır.

Çok Fazla Şekersiz Sakız Çiğnemek:
Eğer şekersiz sakızlarda bulunan sorbitol isimli maddeyi çokça alırsanız, bu da karın ağrısına ve ishale sebep olabilir. Sorbital almanıza neden olan şekersiz sakızları veya ilgili gıdaları almayı keserseniz, belirtiler de ortadan kalkacaktır.

Besin Zehirlenmesi:
Besin zehirlenmesi ile bulaşan virüs ve bakteriler ishal ve mide bulantısıyla beraber gelen bir karın ağrısına da sebep olabilirler. Genelde belirtiler bir iki gün içerisinde geçse de çok ciddi durumlarda besin zehirlenmesi ölümcül olablir. Eğer viral bir mide iltihabınız varsa besin zehirlenmesi ile beraber gelen karın ağrısı daha uzun sürebilir.

Bağırsak İltihabı:
İnce ya da kalın bağırsağın iç kısmında iltihaplanmanın görülmesidir. Bağırsakta yara ve tıkanmalara sebep olabilir. Belirtileri uzun dönemlidir ancak dönem dönem alevlenip sönümlenebilirler. Bu da hastalığın teşhisini zorlaştırır. Bağırsak iltihaplanması dikkatlice gözlenmelidir zira ilerleyen yaşlarda bağırsak kanserine neden olabilir.

Asabi Bağırsak Sendromu:
Asabi bağırsak sendromu da uzun dönemli karın ağrılarına ve ishal veya kabızlık gibi bağırsak düzensizliklerine sebep olsa da, bağırsak iltihabı gibi daha bir iltihap değildir ve anal yolla kanama asla görülmez. Daha ciddi bir rahatsızlığa dönüşme ihtimali azdır. Ağrı kesiciler ile belirtileri ortadan kaldırılabilir.

Kanser:
Çok yaygın olmamasına rağmen karın bölgesinde yer alan herhangi bir organda (pankreas, mide, safra kesesi, yumurtalık gibi) görülen kanser, geç dönemlerde mide ağrısı yapabilir. Mide bulantısı, iştah kaybı, kilo kaybı, bağırsak hareketlerinde görülen değişiklik diğer belirtileri arasındadır. Eğer günde bir defa büyük tuvaletinize giderken bu sayı 3-4 günde bir olarak değiştiyse, bu kontrol edilmesi gereken bir durumdur.

SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
İshal Neden Olur?
Kabızlığın tam tersi bir durum olarak tarif edebileceğimiz ishal, dışkının sulu ya da gevşek olması ve sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissedilmesidir. Normalde bağırsağımız yiyeceklerdeki suyu çeker ve böylelikle dışkı katılaşır. Oysa ishal durumunda yediklerimiz ve içtiklerimiz bağırsaktan çok çabuk ya da çok hızlı bir şekilde, suyu çekilmeden geçer. Karın ağrıları, kramplar ve bulantı da görülebilir. İshal her yaştan hemen herkesin başına gelir ve yılda bir iki kez ishal olmak normal kabul edilir. Genellikle bol bol su içerek, yediklerimize dikkat ederek ve eczaneden temin ettiğimiz ilaçlarla atlatırız. Yediğimiz bozuk yiyecekler, alkol tüketimi, bakteri ve parazitler, kullandığımız ilaçlar veya laktoz intoleransı gibi pek çok farklı nedenden dolayı ishal oluruz.
Ancak uzun süren, sık sık tekrarlayan, susuzluğa / sıvı kaybına neden olan, ateş yapan veya kanlı dışkının görüldüğü ishal, ciddiye alınmalı ve mutlaka hemen bir doktora başvurulmalıdır. İshal normalde tehlike oluşturmadığı halde, bu belirtilerle birlikte meydana geldiğinde daha ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Özellikle çocuklarda ve yeni doğan bebeklerde ishal görüldüğü takdirde hemen doktorunuzu aramaktan sakın çekinmeyin.

En Sık Rastlanan İshal Nedenleri

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Bozuk yiyecekler ya da kötü su nedeniyle vücuda giren bakteri ve parazitler ishale neden olabilir. Hijyen koşullarının yeterince dikkate alınmadığı ortamlarda hazırlanan yiyecekleri tüketmek ishale giden en kestirme yollardan biridir. Özellikle dışarıda yemek yerken mutfağından emin olmadığınız yerlerden, kokusu, tadı içinize sinmeyen yiyeceklerden hemen uzaklaşın. Alışveriş yaparken son kullanma tarihi geçmiş ve bozulmuş gıda ürünlerini almamaya özen gösterin. Evde de yiyeceklerinizi dolapta bile olsa uzun süre bekletmeyin. Açık su içmemeye çalışmak ve içme suyuna özen göstermek de son derece önemlidir.

Özellikle az gelişmiş ülkelere yapılan seyahatler sırasında ishale sık rastlanır çünkü çoğu kez bu ülkelerde restoran mutfakları denetlenmez. Üstelik sadece yiyeceklerin tazeliği değil, alışık olmadığınız yiyeceklerdeki farklı kimyasallar da ishale veya mide bozulmasına neden olabilir. İnternet çağında artık ister yurt içi ister yurt dışı olsun, bilmediğiniz bir yerde yemek yiyecekseniz gideceğiniz restoranları önceden araştırabilirsiniz. Hassas bir midesi olanlar, yerel mutfağı denerken acele etmemeli, kesinlikle kapalı şişede satılan içme sularını içmelidir. Sokakta ve açıkta satılan yiyecekler konusunda da dikkatli olmanız, seyahatinizi zehir olmaktan kurtarabilir.

Virüsler

İshale neden olabilecek rotavirüs, norovirüs ve adenovirüs gibi farklı virüs türleri vardır. Bu virüslerin neden olduğu mide-bağırsak iltihabı (viral gastroenterit) sonucu kusma ya da ishal görülür. Bu hastalık ‘mide gribi‘ olarak da bilinir ancak hastalığın grip virüsleriyle bir alakası yoktur. Bu sadece bir isim benzerliğinden ibarettir. Bakteri, parazit ya da diğer rahatsızlıklar mide gribine yol açmaz.
Mide gribine sadece virüsler neden olur. Ancak belirtilere bakarak ishale neyin neden olduğunu, mide gribi olup olmadığını ayırt etmek, hastalar için zor olabilir. Bunu en iyi bir doktor teşhis edecektir. Vücudun kaybettiği sıvı yerine koyulmazsa, mide gribi tehlikeli bir rahatsızlık olur. Özellikle çocuklar söz konusu olduğunda dikkatli olmak ve sıvı kaybı konusunda hassas davranmak gerekir. Çocuklarda ishal gerektiği takdirde doktor tavsiyesi almanız önemlidir.
Virüsler bu hastalığı taşıyan kişilerden bulaşabilir. Mide gribi olan kişilerin kullandığı tuvaletlerden veya hastalık sırasında tuvalet sonrası ellerini iyi yıkamayan kişilerin hazırladığı yiyeceklerden, havuzlardan, lağım suyu ile temas etmiş deniz ürünlerinden, kirli sulardan ishale neden olan bu virüsler kapılabilir.

Kullanılan İlaçlar
Antibiyotikler başta olmak üzere pek çok ilaç ishale neden olabilir. Antibiyotiklerin bağırsaktaki doğal bakteri türleri üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Antibiyotik yüzünden kötü bakterilerin yanı sıra sindirime yardımcı olan faydalı bakterilerin de yok olmasıyla, bağırsaktaki bakteri dengesi bozulur ve bu durum ishale neden olur. Antibiyotik nedeniyle görülen ishal, genellikle antibiyotik tedavisinin tamamlanmasından sonra görülür.
Antibiyotik dışında genellikle mide ekşimesi şikayeti üzerine kullanılan ve magnezyum içeren antiasit ilaçların da ishal gibi bir yan etkisi olabilir. Bu ilaçların siz sindirim ile ilgili bir problemi çözmeye uğraşırken, diğer bir sindirim sorununa yol açma ihtimali olabilir.

Laktoz (Süt Şekeri) İntoleransı
Süt ve süt ürünlerini sindirmekte zorlanan kişilerde, laktoz intoleransı olma ihtimali kuvvetlidir. Laktoz, bu ürünlerde bulunan şekerdir ve laktozu sindirmekte güçlük çeken pek çok insan vardır. Bu kişilerin vücudu çocukluktan itibaren, laktoz sindirimine yardımcı olan enzimi yeterince üretmemeye başlar. Bunun anlamı ilerleyen yaşlarda laktoz intoleransı görülmesi ve süt ve süt ürünlerinin mide bulantısına, şişliğe, gaza veya ishale yol açmasıdır. İyi sindirilemediği zaman süt şekeri, bağırsakta sıvı birikmesine neden olur. Laktoz intoleransı olan bazı kişilere bir bardak süt bile dokunurken diğerleri günde 3-4 bardak süt tüketebilir. Laktoz intoleransında tahammül sınırı kişiden kişiye değişir diyebiliriz.

Früktoz (Meyve Şekeri)

Früktoz meyvelerde ve balda doğal olarak bulunan şekerdir. Meyvelerin de şeker içerdiğini çoğu kez unuturuz. Diyet listelerini takip edenler üzüm, karpuz, kavun, kayısı, incir gibi tatlı meyvelerin kilo vermek isteyenlerin yemek listelerinde nasıl sınırlı tutulduğunu bilirler. Bu şekerli meyveleri daha doğrusu früktozu sindirmekte güçlük çeken kişilerde yan etkilerden biri de ishaldir. Früktoz bazı içeceklere doğal tatlandırıcı olarak da katılır ve früktoza karşı hassas olan kişiler, bu tip içecekler yüzünden de ishal olabilir.

Yapay Tatlandırıcılar

Sağlığınıza ve kilonuza özen gösterip şekerden uzak duruyor olabilirsiniz. Bu durumda çoğu kişi yapay tatlandırıcılardan faydalanmayı akıllıca bulur ancak adı üzerinde bu yapay ürünlerde bulunan çeşitli maddeler ishale neden olabilir.

Kronik Hastalıklar

Uzun dönemli, kronik hastalıklarından şikayetçi olanlar ishalden de muzdarip olabilirler. Bu hastalıklara çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, huzursuz bağırsak sendromu, ülseratif kolit ve diyabet örnek verilebilir.
Kaygı

Stres altında olduğumuzda kaygılanarak tepki veririz. Aslında bir yere kadar kaygılanmak iyidir çünkü böylece bizi strese sokan duruma karşı daha hazırlıklı olmaya çalışır, bu konuda kendimizi iyileştirmeye bakarız. Topluluk önünde konuşma yapmak kaygı yaratıyorsa, bu konuşma üzerine çalışma, prova yapma ve kendimizi hazırlama gereği duyarız.
Ancak bazılarımız zaman içinde, aslında normal karşılanması gereken durumlarda bile kaygılanmaya başlar ki, bu durumu da ‘evhamlı‘ olmakla açıklarız. Ne yazık ki sürekli endişeli olmak bu şekilde geçiştirilemez ve ruh sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Kaygı sürekli olduğunda panik atak gibi bir takım psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Kaygının en sık karşılaşılan belirtilerinden biri de iştah artması ve ishaldir.



SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Şubat 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Mide rahatsızlıkları belirtileri nelerdir


Hazımsızlık, gastrit ve diğer mide şikayetleri
Yemekten sonra midede hissedilen şişliğin sebebi fazla havadır.
Midede ve karındaki şişlik hissinin sebebi yutulan hava veya hazmederken bağırsaklarda oluşan gazlardır.

Mideyi yoranlar:
  • Hazmedilmesi zor olan besinler: Lahana ve baklagiller
  • Karbonik asit içeren içecekler: Kola veya limonata
  • Tatlı ve yağlı yiyecekler: Kebap ve pasta
  • Hızlı yemek
  • Hareketsizlik
  • Stres ve endişe

HAZIMSIZLIK

Psikolojik nedenler ve yanlış beslenme sonucu ortaya çıkan hazımsızlık bir aydan uzun sürerse ciddiye alınmalı.
Modern yaşam biçiminin getirdiği aşırı stres, düzensiz yemek yeme alışkanlığı, çay, kahve ve asitli içeceklerin fazla tüketilmesi hazımsızlık ya da tıbbi adıyla dispepsi sorununun sıklığını artırıyor.
Genellikle basit bir sorun olarak görülen hazımsızlık sorunu diyabet, ülser, yemek borusu iltihabı, gastrit, safra kesesi taşı, bağırsak hastalıkları ve kanserlerinin de belirtisi olabileceğini unutmamak gerekiyor.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

14 Aralık 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
24 Şubat 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap
2 Mayıs 2016 / Burgazlı26 Tıp Bilimleri
9 Ağustos 2011 / rosens Tıp Bilimleri
11 Mart 2011 / Teamoore Soru-Cevap