Arama

Besinleri taze olarak tüketmek neden önemlidir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 3 Ekim 2014 Gösterim: 23.271 Cevap: 20
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Ekim 2009       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

besinleri taze olarak tüketmemiz neden önemlidir


cevabını bana ne olu verin bnm için çok önemli ne olur ödevimi yapıyım
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Ekim 2009       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
BENCE HERKEZ BESİN TÜKEDİP SAĞLIKLI OLMALI herkez sağlıklı olursa mutlu olurum gerekli besin tüketirsek kemiklerimiz güçlü olur
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Ekim 2009       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya besinleri iyice yıkamalıyız ama nedeni ne?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Ekim 2009       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
besin deyince sadece sebze mi anlaşılıyor.....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Ekim 2009       Mesaj #15
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Besinler taze olarak tüketmek sağlığımız için neden önemlidir?
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Ekim 2009       Mesaj #16
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

cevabını bana ne olu verin bnm için çok önemli ne olur ödevimi yapıyım

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

BENCE HERKEZ BESİN TÜKEDİP SAĞLIKLI OLMALI herkez sağlıklı olursa mutlu olurum gerekli besin tüketirsek kemiklerimiz güçlü olur

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Besinler taze olarak tüketmek sağlığımız için neden önemlidir?

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

besin deyince sadece sebze mi anlaşılıyor.....

Öncelikle aşağıdaki yazıyı inceleyiniz.

Besinlerin Taze Tüketilmesinin Önemi:

Bedenimizin ihtiyaç duyduğu demir, kalsiyum, potasyum gibi maddeleri sebzelerden sağlarız. Sebzeler asıl olarak taze tüketilmesi gereken besinlerdendir. Taze bir sebzenin % 70′i su, % 3.5′u protein ve % 1′i yağdır. Az yağ içermesi sebebi ile diyet programları için de sebze önemlidir.

Sebzelerin dondurularak ileri tarihlerde tüketilmesi ile taze tüketimi arasında kuşkusuz fark vardır. Sebzeler kesilerek ya da bütün olarak dondurulduklarında besin değerlerinde azalma olur. (Eğer sebzeleri dondurarak saklamayı tercih ediyorsanız parçalamadan saklamayı tercih edebilirsiniz.) Aynı şekilde taze sebzelerin aşırı haşlanarak ya da pişirilerek yenmesi durumunda da sebzeler taşıdıkları değeri önemli ölçüde kaybedebilirler.

Sebzeleri bir çoğumuz konserve olarak da tüketmeyi tercih ederiz. Aslında sebzeler konservelendiğinde, çiğ ve dondurulmuş sebzelere kıyasla daha yüksek oranda besin değerini kaybederler. Örneğin fasulye çiğ ile kıyaslandığında pişmiş ya da dondurulmuş fasulye lif değerinin % 25′ini, vitamin değerinin ise % 10′unu kaybeder. Konserve olarak ise bu değerleri neredeyse % 50′ye yakın yitirir.

Sebzeleri genel olarak çiğ tüketmeye pek alışık değilizdir. Oysa ki, ıspanak, karnıbahar salata olarak, patates, salatalık meyve olarak rahatlıkla tüketilebilir.

Sebzelerin taşıdığı besin değeri ile yetiştikleri toprağın doğallığı arasında da ilinti vardır. Toprağın verimli olması halinde sebzeler içerdikleri besin değeri açısından daha faydalı olacaktır. Öte yandan aşırı gübre ve kimyevi maddeler sebebi ile yapay olarak zenginleştirilmiş sebzelerin de sağlı açısından yan etkileri olduğu şüphesizdir. Tarım ilaçları sebebi ile sebzeleri kullanmadan önce iyice yıkamalıyız. Buzdolabında saklarken sebzeleri mümkün olduğunca naylon poşetlerde saklamalıyız. doğrusu da sebzenin alındıktan sonra kısa bir süre içinde tüketilmesidir.

Besinler elbette sebzeden ibaret değildir. Meyveler, et, süt ve süt ürünleri ve benzeri gıda maddeleri de mutlaka taze olarak tüketilmelidir. Taze besin her zaman sağlık için tercih edilmelidir, çünkü beslenmede unutmamamız gereken "doymak amacıyla değil, vücudumuzun ihtiyacı olan maddeleri karşılamak amacıyla" da yemek yemek gerektiğidir. Bu maddeler de en fazla ve verimli bir şekilde taze besinlerde bulunur. Tabi ki besinlerin taze olması da yetmeyecektir, özellikleri ve gerekliliği ile birlikte ihtiyacımızı karşılaması da göz önüne alınmalıdır.
Ayrıca paketli besinlerde son kullanma tarihine bakmayı da alışkanlık haline getirmeliyiz. Bazı gıda maddelerine uzun ömürlü olmasını sağlayan ek maddeler eklenmiştir. Bunların tüketimini en aza indirmek, taze ve doğallığa önem vermek yaşamımızdaki en önemli servetimizi, sağlığımızı daha iyi korumamızı sağlayacaktır.
Sağlıklı yaşamanın sağlıklı beslenmeden geçtiğini unutmayalım.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Şubat 2010       Mesaj #17
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
çünki sağlığımız açısından daha zengin oldukları için tüketmeliyiz
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Mayıs 2011       Mesaj #18
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkiler bende sebzeleri yıkar ve yıkarkende ovalarım
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Ekim 2011       Mesaj #19
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Besinlerin Taze Tüketilmesinin Önemi

Bedenimizin ihtiyaç duyduğu demir, kalsiyum, potasyum gibi maddeleri sebzelerden sağlarız. Sebzeler asıl olarak taze tüketilmesi gereken besinlerdendir. Taze bir sebzenin % 70′i su, % 3.5′u protein ve % 1′i yağdır. Az yağ içermesi sebebi ile diyet programları için de sebze önemlidir.

Sebzelerin dondurularak ileri tarihlerde tüketilmesi ile taze tüketimi arasında kuşkusuz fark vardır. Sebzeler kesilerek ya da bütün olarak dondurulduklarında besin değerlerinde azalma olur. (Eğer sebzeleri dondurarak saklamayı tercih ediyorsanız parçalamadan saklamayı tercih edebilirsiniz.) Aynı şekilde taze sebzelerin aşırı haşlanarak ya da pişirilerek yenmesi durumunda da sebzeler taşıdıkları değeri önemli ölçüde kaybedebilirler.

Sebzeleri bir çoğumuz konserve olarak da tüketmeyi tercih ederiz. Aslında sebzeler konservelendiğinde, çiğ ve dondurulmuş sebzelere kıyasla daha yüksek oranda besin değerini kaybederler. Örneğin fasulye çiğ ile kıyaslandığında pişmiş ya da dondurulmuş fasulye lif değerinin % 25′ini, vitamin değerinin ise % 10′unu kaybeder. Konserve olarak ise bu değerleri neredeyse % 50′ye yakın yitirir.

Sebzeleri genel olarak çiğ tüketmeye pek alışık değilizdir. Oysa ki, ıspanak, karnıbahar salata olarak, patates, salatalık meyve olarak rahatlıkla tüketilebilir.

Sebzelerin taşıdığı besin değeri ile yetiştikleri toprağın doğallığı arasında da ilinti vardır. Toprağın verimli olması halinde sebzeler içerdikleri besin değeri açısından daha faydalı olacaktır. Öte yandan aşırı gübre ve kimyevi maddeler sebebi ile yapay olarak zenginleştirilmiş sebzelerin de sağlı açısından yan etkileri olduğu şüphesizdir. Tarım ilaçları sebebi ile sebzeleri kullanmadan önce iyice yıkamalıyız. Buzdolabında saklarken sebzeleri mümkün olduğunca naylon poşetlerde saklamalıyız. doğrusu da sebzenin alındıktan sonra kısa bir süre içinde tüketilmesidir

Kaynak: Besinleri taze olarak tüketmek neden önemlidir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ekim 2011       Mesaj #20
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Taze gıdalar her zaman güvenle kullanabileceğiniz en sağlıklı gıda çeşitlerindendir. Bu nedenle donmuş gıdaları tercih etmeyin. Alışverişinizi süpermarketten yapı­yorsanız, aldığınız gıdaların taze olmasına özen gösterin. Bazı gıda maddeleri bir şehirden başka bir şehire ya da bir ülkeden başka bir ülkeye getirilirken, uzun bir süre nakliyat kamyonunun arkasında bekler. Meyve ve sebze gibi gıda maddeleri nakliyat sırasında uzun bir süre depoda bekletilirse, eski besin değerini kaybeder. Süpermarketten alacağınız olgunlaşmamış, taze meyve ve sebzeleri güneş ışığı gö­ren pencerenizin kenarında bekleterek olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekil­de yediğiniz meyve ve sebzenin tazeliğinden de emin olmuş olursunuz.

Özellikle organik meyve ve sebze satan manavları tercih edin. Manavlarda sa­tılan meyve sebzeler süpermarketlerde satılanlara oranla daha taze kalır. Organik .meyve ve sebze üreten bazı firmalar “kapıya teslim” hizmeti de sunmaktadır. Çok yoğun çalışan biri iseniz, kapınıza kadar tazecik gelen ve dalından yeni kopmuş meyve ve sebzelere neden hayır diyesiniz ki?

Yiyeceklerin besin değerini korumak için…
Dalından hemen koptuktan sonra dondurulan meyve sebzeler tazeliğini korur. Dondurulan yiyecekler besin değerini daha uzun bir süre koruya­bilir. Hazırladığınız yiyeceği birkaç gün sonra yemeyi planlıyorsanız, buz­luğunuza koyabilirsiniz. Ancak bazı meyve sebzelerin dokusu dondurul­duktan sonra değişmektedir. Bu nedenle dondurduğunuz bazı sebze ve meyvelerin dalından yeni kopan sebze ve meyvelerle aynı görüntüde ol­masını beklemeyin.
■ Konserve meyve ve sebzelerin besin değeri azalmaktadır. Su, meyve suyu ya da şurup içinde bekletilen meyveler de besin değerini büyük ölçüde yitirir.


Konserve somon ve ton balığı gibi balıklar besin değerini yitirmektedir. Balığın içerdiği temel yağ asitleri konserveleme işlemi sırasında özelliğini yitirmektedir. Yağ ve tuzlu su yerine saf su kullanılarak konservelenen ba­lıkların besin değeri daha yüksektir.
■ Organik sebze ve meyvelerin kabuklarını da yemeyi ihmal etmeyin. Mey­ve ve sebzelerin besin değerleri kabuklarında saklıdır. Organik olmayan meyve ve sebzelerin kabuklarını özenle yıkayın. Bazı uzmanlar organik olmayan meyve ve sebzelerin kabuklarının mutlaka soyulması gerektiğini ileri sürmektedir. Portakal ve mandalina gibi meyvelerin kabuklarını bol su ile yıkayın. Portakal ve mandalina gibi meyvelerin kabuklarında bulu­nan toksik maddeler, kabuk soyma işlemi esnasında meyvelerin içine iş­leyebilir. Bu nedenle meyveyi yıkadıktan sonra ellerinizi tekrar yıkayın ve meyveyi soymaya başlayın.
■ Meyve ve sebzeleri, yemeden birkaç dakika önce yıkayın ve soyun. Meyve ve sebzeleri sofraya oturmadan 2-3 saat önce yıkar, soyarsanız besin de­ğerinin bir kısmını yitirmiş olursunuz.

Benzer Konular

21 Kasım 2013 / Misafir Soru-Cevap
22 Eylül 2011 / Misafir Soru-Cevap
11 Mayıs 2014 / Misafir Soru-Cevap
3 Temmuz 2011 / misafir Soru-Cevap
2 Mayıs 2016 / Misafir Cevaplanmış