Cevap Yaz Önceki Konu Sonraki Konu

Karadeniz Bölgesi'nin kültürel özellikleri nelerdir?

  • karadeniz in kulturel ozellikleri
  • karadeniz kulturel ozellikleri
  • karadeniz kulturu
Misafir
Cevaplanmış   |    29 Eylül 2009 16:56   |   Mesaj #1   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
karadeniz bölgesi kültürü nasıldır?
En iyi cevap fadedliver tarafından gönderildi

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

karadeniz bölgesi kültürü nasıldır?

Karadeniz Bölgesinin Genel Özellikleri:
1. Yüzey şekilleri çok dağınıktır. Ovalık alanları azdır.
2. Dağlar kıyıya paralel olarak uzanır ve bunun sonucunda falezler (yalıyarlar) görülür. Kıta sahanlığı dardır.
3. Orman bakımından en zengin bölgedir.(%25)
4. En fazla yağış alan bölgemizdir.(Doğu Karadeniz ve Rize)
5. Yağışlara bağlı olarak en fazla kimyasal çözülmenin görüldüğü bölgedir.
6. Çay, fındık, mısır, keten-kenevir üretiminde birinci sıradadır.
7. Balıkçılığımızın %80’i bu bölgede yapılır.
8. Doğu Karadeniz kıyı kesiminde dağınık yerleşme yaygındır.
9. En fazla göç veren bölgedir.
10. Taşkömürü ve bakır üretiminde birinci sıradadır.
11. Tek doğal limanı Sinop’tur.
12. Akarsu rejiminin nispeten düzenli olduğu tek bölgedir.
13. Bölgede Çarşamba ve Bafra delta ovaları vardır.
14. Nem miktarı en fazla olan bölgedir. Bu yüzden yıllık sıcaklık farkı en az olan bölgedir.
15. Yıllık ortalama sıcaklık 14-15 °C’dir. En sıcak ay ortalaması 22-23°C’dir. En soğuk ay ortalaması ise 5-6 °C’dir.
Yaptığımız araştırmalar sonucu Karadeniz Bölgesine ait bazı kültürel özellikler şöyledir;
Şivesi
Yemekleri
Çocuk oyunları
Karadeniz Bölgesine ait bazı yerel şive(ağız) örnekleri;
A
Abrul: Nisan
Accuk: Azıcık
Ahaca: İşte burada
Alamuk: Yağmurdan sonra güneşin bulutların arasından tesirli bir şekilde vurması
Anlak: Meydan
Azuk: Yiyecek


B
Bacca: bahçaBahçe, fındık bahçesi
Bayak: Az önce, demin
Bece: Bu gece
Bezene: Bezelye
Bıldır: Geçen sene
Bibi: Büyük hala
Böğün: Bugün
Bulaşuk: İspiyoncu

C
Cıbıldak: Çıplak
Cıdık: Tuzak
Cıftır: gibiÇok hızlı bir şekilde
Cılga: İnce su yolu
Cımbış: Komik, şaka

Ç
Çakır Gözlü1) Renkli gözlü 2) Ela gözlü
Çileklik Çalı çileği. Yaprağından çorba yapılır
Çömen:Otluk
Çöten: Darı anbarı
Çömez:Ufak çocuk
Çükelik,Çükelük: Çökelek
Çürük Ayı: Temmuz ayı. Ağustos ve Temmuz çürüklük ayları olarak bilinir.

D
Da: Anlamı güçlendiren ek
Dadduk: Sevimli, tatlı
Değermen: Değirmen
Depebızdık: Takla
Düşün: Mola, ara

E
Ebeguşağa: Gökkuşağı
Elguvan: Mor renkli bir çiçek, ergüvan
Encamı: Topu topu
Ey: Bir seslenme edası
Ey vermek: Seslenmek, çağıran kişiye cevap vermek
Eyhe: Sana göre hava hoş
Eylenmek: Oyalanmak

F
Fene: Çok
Fer: Derman, hal, kuvvet
Fırfıkıç: Ağzına kadar dolu
Fırtana: Fırtına

G
Gaccuk: Kadar
Galemlik: Bacanın üstüne, kuşların yuva yaptığı bölüm, bir nevi baca kapağı
Gelçek: Merdiven
Guytak: Çukur, kuytu
Güman: Umut
Güni: Güney
Güzine: Bir tür soba


Ğ
Ğeçi, Geçi: Pis kötü şey, kötü insan, domuz

H
Ha: Anlamda kesinliği artıran bir nevi önek
Haböle,Haşöle Haole: Böyle, şöyle, öyle
Haccak: Güzel
Haçan: 1) Madem 2) Ne zaman
Haçan ki: Ne zaman ki
Halik: Küçük taş
Halpıtmak: Yoğurt yemek
Happak: Sade yoğurt
Henki: Yaşlı, ihtiyar
Henkimek: İhtiyarlamak
Heysin: Hasan adının yöresel söylenişi

I
ImıkIlık: ne sıcak ne de soğuk

İ
İçlik: Gömlek
İleki gün,Lekigün: Önceki gün

K
Katuk: Ayran
Kemçük: Biçimsiz, çukurca
Kiraz Ayı: Haziran ayı

L
Löç: Çok ıslak, suya doymuş
Lülemek: Bir şeyin ucunu yontmak

M
Mabeyin: Oda
Mandalin: Mandalina
Mundar: Pis
Mühkem: Sağlam

N
Nene: Nine, babaanne ve anneanne


O
Oslama: Boşuna
Oyrak: Çukur arazi

Ö
Öğürsemek,Örsemek: İneğin boğa istemesi

P
Paçka: Küçük ev, serentiye benzer yapı
Palak: Ayı yavrusu
Palan: İnce minder


R
Rafan gitmek: Çok hızlı ilerlemek

S
Sağrak: Yağ saklama kabı
Sahan: Bakır kap, tabak
imelek: Uyuşuk
Süflü: Pasaklı


Ş
Şavgu: Şevki adının yöresel söylenişi
Şişek: Genç erkek koyun

T

Ta:Daha
Tırmıt: Mantar
Tili: Yemek seçen
Tüğüm: Düğüm

U
Ula: Bir hayret ve sesleniş nidası
Uşak: Erkek evlat
Uy: bir hayret nidası

Ü
Üzüm Ayı: Ekim Ayı

V
Vire: Daima, devamlı


Y

Yal: İnek yemeği
Yane: Ne sandın?
Yarmaça: Yarılmış odun
Yayuk1) Ayran 2): İçinde bu ayranın yapıldığı tahtadan ve uzunca eşya
Yesir: Ebelemece türü bir oyun

Z

Karadeniz Bölgesine ait bazı yerel yemek örnekleri;
  • BAKLA ÇORBASI (Gerede)
  • Karalahana Çorbası (Ordu)
  • Fasulye Kavurması (Giresun)
  • HAMSİ BÖREĞİ (Giresun)
  • CEVİZLİ TAVUK (SAMSUN)
  • PANCAR YAPRAĞI ÇORBASI (GİRESUN)
  • GELİN TIRNAĞI (SAFRANBOLU)
  • GENDİME ÇORBASI (GÜMÜŞHANE)
  • BEYAZ BAKLAVA (Zonguldak)
  • TOYGA ÇORBASI (AMASYA)
  • TOKAT DOLMASI
  • Kızarmış Hamsi Buğulama (Karadeniz)
  • ETLİ EKMEK (Kastamonu)
  • FINDIK KÖFTESİ (GİRESUN)
  • Laz Helvası
  • Ayvalı Et (Gümüşhane)
  • MISIR PASTASI (SİNOP)
  • Kuymak (Mıhlama) Trabzon
  • Uğut (Bolu)
  • Siron (Gümüşhane)
  • Laz Böreği
  • Mengen Pilavı (Bolu)
  • Kıymalı Karalahana (Samsun)
  • Kağıtta Hamsı (Samsun)
  • Peynirli Ve Cevizli Mantı (Samsun)
  • Yanıç (Samsun)
  • Böbrek Kavurma (Samsun)
  • Mısır Çorbası (Samsun)
Karadeniz Bölgesine ait bazı yerel oyun örnekleri;
ARALI EMEN
En az beş kişilik iki takımla oynanır.Takımların oluşumu ve emenin kim
tarafından korunacağı tekerlemelerle belirlenir.Emen meydan ortasına konulmuş
bir taştır.Birinci takının görevi rakip takım oyuncularının emene dokunmasını
engellemektir.İkinci takımın görevi ise emene dokunarak ele geçirmeye
çalışmaktır.Birinci takım emen taşının etrafını çevreleyerek rakip takımın taşa
dokunmasını engellemeye çalışır.Bu sırada ikinci takım oyuncuları meydana
yayılarak emeni koruyan oyuncuları rahatsız etmeye başlarlar.Bu mücadele
esnasında ikinci takım oyuncularından emene dokunmaya çalışanlardan yakalananlar
oyun dışı kalırlar.Eğer ikinci takım oyuncuları birinci takım oyuncularından
birisiyle emen arasından yakalanmadan geçerse birinci takımın bu oyuncusu da
oyun dışı kalır.Bu yarışma emen ele geçirilinceye ya da ikinci takım
oyuncularının tamamı oyun dışı kalıncaya kadar devam eder.

BABADİK
İki grup arasında oynanan oyunun malzemeleri bir top ve
yedi adet yassı taştan ibarettir. Yassı taşlar üst üste dizilir. Amaç altı yedi
metre uzaktan topu yuvarlayarak taşları yıkmaktır. Atış yapılıp, taşların
yıkılmasıyla oyun başlar. Top karşı takımdadır, atışı yapan grup yıktıkları
taşları tekrar üst üste dizmeye çalışırken, diğer grup ellerindeki topu elden
ele geçirerek onları vurmaya çalışır. Topla vurulan oyun dışı kalır. Eğer
vurulmaya çalışılan kişi, atılan topu yakalayabilirse, topu rakiplerinin
alamayacağı bir yere fırlatarak takımına zaman kazandırmış olur. Onlar taşları
bu sırada üst üste dizmeye çalışırlar. Her ne kadar kulağa kolay işmiş gibi
gelse de üst üste yedi taşı yıkmadan koymak çetin iştir. Tüm taşları dizerlerse,
oyunu kazanırlar, eğer gruptaki oyuncuların hepsi taşları dizemeden rakipleri
tarafından vurulursa kaybederler.

BALIK BATTI OYUNU
Televizyonun yaygınlaşmasından önce akşam
misafirliklerinde kadınlı erkekli gruplar tarafından oynanan bir oyundur. Grup
halka olur, bağdaş kurup oturur, herkes ellerini bacaklarının altına sokar. Bir
kişi ise halkanın ortasında oturur. Halkada oturanlar ellerindeki kıvrılmış bir
mendili birbirlerine ebeye yakalanmadan verirler. Ebe ise mendilin kimde
olduğunu anlamaya çalışır. Herkes ebe baktığında sanki mendil kendisindeymiş
gibi paniğe kapılmış görünmeye çalışarak ebeyi yanıltır, bu esnada mendil elden
ele dolaşır. Arada bir mendille ebeye vurulup tekrar saklanır. Ebe mendili kimin
elinde yakalarsa yeni ebe o olur.

ELİM SENDE
Çocuklar bir tekerleme söyleyerek aralarında bir ebe
seçtikten sonra ebeden kaçarlar. Ebe ise onlara eli ile dokunmaya çalışır. Ebe
kime dokunursa bu defa o çocuk ebe olur."Elim Sen de Elim Sende Sabaha Kel Kalk Sen de"


Kaynak

fadedliver
29 Eylül 2009 23:35   |   Mesaj #2   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

karadeniz bölgesi kültürü nasıldır?

Karadeniz Bölgesinin Genel Özellikleri:
1. Yüzey şekilleri çok dağınıktır. Ovalık alanları azdır.
2. Dağlar kıyıya paralel olarak uzanır ve bunun sonucunda falezler (yalıyarlar) görülür. Kıta sahanlığı dardır.
3. Orman bakımından en zengin bölgedir.(%25)
4. En fazla yağış alan bölgemizdir.(Doğu Karadeniz ve Rize)
5. Yağışlara bağlı olarak en fazla kimyasal çözülmenin görüldüğü bölgedir.
6. Çay, fındık, mısır, keten-kenevir üretiminde birinci sıradadır.
7. Balıkçılığımızın %80’i bu bölgede yapılır.
8. Doğu Karadeniz kıyı kesiminde dağınık yerleşme yaygındır.
9. En fazla göç veren bölgedir.
10. Taşkömürü ve bakır üretiminde birinci sıradadır.
11. Tek doğal limanı Sinop’tur.
12. Akarsu rejiminin nispeten düzenli olduğu tek bölgedir.
13. Bölgede Çarşamba ve Bafra delta ovaları vardır.
14. Nem miktarı en fazla olan bölgedir. Bu yüzden yıllık sıcaklık farkı en az olan bölgedir.
15. Yıllık ortalama sıcaklık 14-15 °C’dir. En sıcak ay ortalaması 22-23°C’dir. En soğuk ay ortalaması ise 5-6 °C’dir.
Yaptığımız araştırmalar sonucu Karadeniz Bölgesine ait bazı kültürel özellikler şöyledir;
Şivesi
Yemekleri
Çocuk oyunları
Karadeniz Bölgesine ait bazı yerel şive(ağız) örnekleri;
A
Abrul: Nisan
Accuk: Azıcık
Ahaca: İşte burada
Alamuk: Yağmurdan sonra güneşin bulutların arasından tesirli bir şekilde vurması
Anlak: Meydan
Azuk: Yiyecek


B
Bacca: bahçaBahçe, fındık bahçesi
Bayak: Az önce, demin
Bece: Bu gece
Bezene: Bezelye
Bıldır: Geçen sene
Bibi: Büyük hala
Böğün: Bugün
Bulaşuk: İspiyoncu

C
Cıbıldak: Çıplak
Cıdık: Tuzak
Cıftır: gibiÇok hızlı bir şekilde
Cılga: İnce su yolu
Cımbış: Komik, şaka

Ç
Çakır Gözlü1) Renkli gözlü 2) Ela gözlü
Çileklik Çalı çileği. Yaprağından çorba yapılır
Çömentluk
Çöten: Darı anbarı
Çömez:Ufak çocuk
Çükelik,Çükelük: Çökelek
Çürük Ayı: Temmuz ayı. Ağustos ve Temmuz çürüklük ayları olarak bilinir.

D
Da: Anlamı güçlendiren ek
Dadduk: Sevimli, tatlı
Değermen: Değirmen
Depebızdık: Takla
Düşün: Mola, ara

E
Ebeguşağa: Gökkuşağı
Elguvan: Mor renkli bir çiçek, ergüvan
Encamı: Topu topu
Ey: Bir seslenme edası
Ey vermek: Seslenmek, çağıran kişiye cevap vermek
Eyhe: Sana göre hava hoş
Eylenmek: Oyalanmak

F
Fene: Çok
Fer: Derman, hal, kuvvet
Fırfıkıç: Ağzına kadar dolu
Fırtana: Fırtına

G
Gaccuk: Kadar
Galemlik: Bacanın üstüne, kuşların yuva yaptığı bölüm, bir nevi baca kapağı
Gelçek: Merdiven
Guytak: Çukur, kuytu
Güman: Umut
Güni: Güney
Güzine: Bir tür soba


Ğ
Ğeçi, Geçi: Pis kötü şey, kötü insan, domuz

H
Ha: Anlamda kesinliği artıran bir nevi önek
Haböle,Haşöle Haole: Böyle, şöyle, öyle
Haccak: Güzel
Haçan: 1) Madem 2) Ne zaman
Haçan ki: Ne zaman ki
Halik: Küçük taş
Halpıtmak: Yoğurt yemek
Happak: Sade yoğurt
Henki: Yaşlı, ihtiyar
Henkimek: İhtiyarlamak
Heysin: Hasan adının yöresel söylenişi

I
ImıkIlık: ne sıcak ne de soğuk

İ
İçlik: Gömlek
İleki gün,Lekigün: Önceki gün

K
Katuk: Ayran
Kemçük: Biçimsiz, çukurca
Kiraz Ayı: Haziran ayı

L
Löç: Çok ıslak, suya doymuş
Lülemek: Bir şeyin ucunu yontmak

M
Mabeyin: Oda
Mandalin: Mandalina
Mundar: Pis
Mühkem: Sağlam

N
Nene: Nine, babaanne ve anneanne


O
Oslama: Boşuna
Oyrak: Çukur arazi

Ö
Öğürsemek,Örsemek: İneğin boğa istemesi

P
Paçka: Küçük ev, serentiye benzer yapı
Palak: Ayı yavrusu
Palan: İnce minder


R
Rafan gitmek: Çok hızlı ilerlemek

S
Sağrak: Yağ saklama kabı
Sahan: Bakır kap, tabak
imelek: Uyuşuk
Süflü: Pasaklı


Ş
Şavgu: Şevki adının yöresel söylenişi
Şişek: Genç erkek koyun

T

Taaha
Tırmıt: Mantar
Tili: Yemek seçen
Tüğüm: Düğüm

U
Ula: Bir hayret ve sesleniş nidası
Uşak: Erkek evlat
Uy: bir hayret nidası

Ü
Üzüm Ayı: Ekim Ayı

V
Vire: Daima, devamlı


Y

Yal: İnek yemeği
Yane: Ne sandın?
Yarmaça: Yarılmış odun
Yayuk1) Ayran 2): İçinde bu ayranın yapıldığı tahtadan ve uzunca eşya
Yesir: Ebelemece türü bir oyun

Z

Karadeniz Bölgesine ait bazı yerel yemek örnekleri;
  • BAKLA ÇORBASI (Gerede)
  • Karalahana Çorbası (Ordu)
  • Fasulye Kavurması (Giresun)
  • HAMSİ BÖREĞİ (Giresun)
  • CEVİZLİ TAVUK (SAMSUN)
  • PANCAR YAPRAĞI ÇORBASI (GİRESUN)
  • GELİN TIRNAĞI (SAFRANBOLU)
  • GENDİME ÇORBASI (GÜMÜŞHANE)
  • BEYAZ BAKLAVA (Zonguldak)
  • TOYGA ÇORBASI (AMASYA)
  • TOKAT DOLMASI
  • Kızarmış Hamsi Buğulama (Karadeniz)
  • ETLİ EKMEK (Kastamonu)
  • FINDIK KÖFTESİ (GİRESUN)
  • Laz Helvası
  • Ayvalı Et (Gümüşhane)
  • MISIR PASTASI (SİNOP)
  • Kuymak (Mıhlama) Trabzon
  • Uğut (Bolu)
  • Siron (Gümüşhane)
  • Laz Böreği
  • Mengen Pilavı (Bolu)
  • Kıymalı Karalahana (Samsun)
  • Kağıtta Hamsı (Samsun)
  • Peynirli Ve Cevizli Mantı (Samsun)
  • Yanıç (Samsun)
  • Böbrek Kavurma (Samsun)
  • Mısır Çorbası (Samsun)
Karadeniz Bölgesine ait bazı yerel oyun örnekleri;
ARALI EMEN
En az beş kişilik iki takımla oynanır.Takımların oluşumu ve emenin kim
tarafından korunacağı tekerlemelerle belirlenir.Emen meydan ortasına konulmuş
bir taştır.Birinci takının görevi rakip takım oyuncularının emene dokunmasını
engellemektir.İkinci takımın görevi ise emene dokunarak ele geçirmeye
çalışmaktır.Birinci takım emen taşının etrafını çevreleyerek rakip takımın taşa
dokunmasını engellemeye çalışır.Bu sırada ikinci takım oyuncuları meydana
yayılarak emeni koruyan oyuncuları rahatsız etmeye başlarlar.Bu mücadele
esnasında ikinci takım oyuncularından emene dokunmaya çalışanlardan yakalananlar
oyun dışı kalırlar.Eğer ikinci takım oyuncuları birinci takım oyuncularından
birisiyle emen arasından yakalanmadan geçerse birinci takımın bu oyuncusu da
oyun dışı kalır.Bu yarışma emen ele geçirilinceye ya da ikinci takım
oyuncularının tamamı oyun dışı kalıncaya kadar devam eder.

BABADİK
İki grup arasında oynanan oyunun malzemeleri bir top ve
yedi adet yassı taştan ibarettir. Yassı taşlar üst üste dizilir. Amaç altı yedi
metre uzaktan topu yuvarlayarak taşları yıkmaktır. Atış yapılıp, taşların
yıkılmasıyla oyun başlar. Top karşı takımdadır, atışı yapan grup yıktıkları
taşları tekrar üst üste dizmeye çalışırken, diğer grup ellerindeki topu elden
ele geçirerek onları vurmaya çalışır. Topla vurulan oyun dışı kalır. Eğer
vurulmaya çalışılan kişi, atılan topu yakalayabilirse, topu rakiplerinin
alamayacağı bir yere fırlatarak takımına zaman kazandırmış olur. Onlar taşları
bu sırada üst üste dizmeye çalışırlar. Her ne kadar kulağa kolay işmiş gibi
gelse de üst üste yedi taşı yıkmadan koymak çetin iştir. Tüm taşları dizerlerse,
oyunu kazanırlar, eğer gruptaki oyuncuların hepsi taşları dizemeden rakipleri
tarafından vurulursa kaybederler.

BALIK BATTI OYUNU
Televizyonun yaygınlaşmasından önce akşam
misafirliklerinde kadınlı erkekli gruplar tarafından oynanan bir oyundur. Grup
halka olur, bağdaş kurup oturur, herkes ellerini bacaklarının altına sokar. Bir
kişi ise halkanın ortasında oturur. Halkada oturanlar ellerindeki kıvrılmış bir
mendili birbirlerine ebeye yakalanmadan verirler. Ebe ise mendilin kimde
olduğunu anlamaya çalışır. Herkes ebe baktığında sanki mendil kendisindeymiş
gibi paniğe kapılmış görünmeye çalışarak ebeyi yanıltır, bu esnada mendil elden
ele dolaşır. Arada bir mendille ebeye vurulup tekrar saklanır. Ebe mendili kimin
elinde yakalarsa yeni ebe o olur.

ELİM SENDE
Çocuklar bir tekerleme söyleyerek aralarında bir ebe
seçtikten sonra ebeden kaçarlar. Ebe ise onlara eli ile dokunmaya çalışır. Ebe
kime dokunursa bu defa o çocuk ebe olur."Elim Sen de Elim Sende Sabaha Kel Kalk Sen de"


Kaynak
Misafir
30 Kasım 2009 21:58   |   Mesaj #3   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Alıntı

karadenizin kulturel ozellikleri


karadenizin kültürel ögeleri.yemekleri,oyunları,düğünleri,kıyafeetleri,konuşmaları hakkında bilgi
Daisy-BT
30 Kasım 2009 22:04   |   Mesaj #4   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

karadenizin kültürel ögeleri.yemekleri,oyunları,düğünleri,kıyafeetleri,konuşmaları hakkında bilgi

Alttaki mesajda sorunuzun yanıtları var:

Alıntı
fadedliver adlı kullanıcıdan alıntı

Karadeniz Bölgesinin Genel Özellikleri:
1. Yüzey şekilleri çok dağınıktır. Ovalık alanları azdır.
2. Dağlar kıyıya paralel olarak uzanır ve bunun sonucunda falezler (yalıyarlar) görülür. Kıta sahanlığı dardır.
3. Orman bakımından en zengin bölgedir.(%25)
4. En fazla yağış alan bölgemizdir.(Doğu Karadeniz ve Rize)
5. Yağışlara bağlı olarak en fazla kimyasal çözülmenin görüldüğü bölgedir.
6. Çay, fındık, mısır, keten-kenevir üretiminde birinci sıradadır.
7. Balıkçılığımızın %80’i bu bölgede yapılır.
8. Doğu Karadeniz kıyı kesiminde dağınık yerleşme yaygındır.
9. En fazla göç veren bölgedir.
10. Taşkömürü ve bakır üretiminde birinci sıradadır.
11. Tek doğal limanı Sinop’tur.
12. Akarsu rejiminin nispeten düzenli olduğu tek bölgedir.
13. Bölgede Çarşamba ve Bafra delta ovaları vardır.
14. Nem miktarı en fazla olan bölgedir. Bu yüzden yıllık sıcaklık farkı en az olan bölgedir.
15. Yıllık ortalama sıcaklık 14-15 °C’dir. En sıcak ay ortalaması 22-23°C’dir. En soğuk ay ortalaması ise 5-6 °C’dir.
Yaptığımız araştırmalar sonucu Karadeniz Bölgesine ait bazı kültürel özellikler şöyledir;
Şivesi
Yemekleri
Çocuk oyunları
Karadeniz Bölgesine ait bazı yerel şive(ağız) örnekleri;
A
Abrul: Nisan
Accuk: Azıcık
Ahaca: İşte burada
Alamuk: Yağmurdan sonra güneşin bulutların arasından tesirli bir şekilde vurması
Anlak: Meydan
Azuk: Yiyecek


B
Bacca: bahçaBahçe, fındık bahçesi
Bayak: Az önce, demin
Bece: Bu gece
Bezene: Bezelye
Bıldır: Geçen sene
Bibi: Büyük hala
Böğün: Bugün
Bulaşuk: İspiyoncu

C
Cıbıldak: Çıplak
Cıdık: Tuzak
Cıftır: gibiÇok hızlı bir şekilde
Cılga: İnce su yolu
Cımbış: Komik, şaka

Ç
Çakır Gözlü1) Renkli gözlü 2) Ela gözlü
Çileklik Çalı çileği. Yaprağından çorba yapılır
Çömentluk
Çöten: Darı anbarı
Çömez:Ufak çocuk
Çükelik,Çükelük: Çökelek
Çürük Ayı: Temmuz ayı. Ağustos ve Temmuz çürüklük ayları olarak bilinir.

D
Da: Anlamı güçlendiren ek
Dadduk: Sevimli, tatlı
Değermen: Değirmen
Depebızdık: Takla
Düşün: Mola, ara

E
Ebeguşağa: Gökkuşağı
Elguvan: Mor renkli bir çiçek, ergüvan
Encamı: Topu topu
Ey: Bir seslenme edası
Ey vermek: Seslenmek, çağıran kişiye cevap vermek
Eyhe: Sana göre hava hoş
Eylenmek: Oyalanmak

F
Fene: Çok
Fer: Derman, hal, kuvvet
Fırfıkıç: Ağzına kadar dolu
Fırtana: Fırtına

G
Gaccuk: Kadar
Galemlik: Bacanın üstüne, kuşların yuva yaptığı bölüm, bir nevi baca kapağı
Gelçek: Merdiven
Guytak: Çukur, kuytu
Güman: Umut
Güni: Güney
Güzine: Bir tür soba


Ğ
Ğeçi, Geçi: Pis kötü şey, kötü insan, domuz

H
Ha: Anlamda kesinliği artıran bir nevi önek
Haböle,Haşöle Haole: Böyle, şöyle, öyle
Haccak: Güzel
Haçan: 1) Madem 2) Ne zaman
Haçan ki: Ne zaman ki
Halik: Küçük taş
Halpıtmak: Yoğurt yemek
Happak: Sade yoğurt
Henki: Yaşlı, ihtiyar
Henkimek: İhtiyarlamak
Heysin: Hasan adının yöresel söylenişi

I
ImıkIlık: ne sıcak ne de soğuk

İ
İçlik: Gömlek
İleki gün,Lekigün: Önceki gün

K
Katuk: Ayran
Kemçük: Biçimsiz, çukurca
Kiraz Ayı: Haziran ayı

L
Löç: Çok ıslak, suya doymuş
Lülemek: Bir şeyin ucunu yontmak

M
Mabeyin: Oda
Mandalin: Mandalina
Mundar: Pis
Mühkem: Sağlam

N
Nene: Nine, babaanne ve anneanne


O
Oslama: Boşuna
Oyrak: Çukur arazi

Ö
Öğürsemek,Örsemek: İneğin boğa istemesi

P
Paçka: Küçük ev, serentiye benzer yapı
Palak: Ayı yavrusu
Palan: İnce minder


R
Rafan gitmek: Çok hızlı ilerlemek

S
Sağrak: Yağ saklama kabı
Sahan: Bakır kap, tabak
imelek: Uyuşuk
Süflü: Pasaklı


Ş
Şavgu: Şevki adının yöresel söylenişi
Şişek: Genç erkek koyun

T

Taaha
Tırmıt: Mantar
Tili: Yemek seçen
Tüğüm: Düğüm

U
Ula: Bir hayret ve sesleniş nidası
Uşak: Erkek evlat
Uy: bir hayret nidası

Ü
Üzüm Ayı: Ekim Ayı

V
Vire: Daima, devamlı


Y

Yal: İnek yemeği
Yane: Ne sandın?
Yarmaça: Yarılmış odun
Yayuk1) Ayran 2): İçinde bu ayranın yapıldığı tahtadan ve uzunca eşya
Yesir: Ebelemece türü bir oyun

Z

Karadeniz Bölgesine ait bazı yerel yemek örnekleri;
  • BAKLA ÇORBASI (Gerede)
  • Karalahana Çorbası (Ordu)
  • Fasulye Kavurması (Giresun)
  • HAMSİ BÖREĞİ (Giresun)
  • CEVİZLİ TAVUK (SAMSUN)
  • PANCAR YAPRAĞI ÇORBASI (GİRESUN)
  • GELİN TIRNAĞI (SAFRANBOLU)
  • GENDİME ÇORBASI (GÜMÜŞHANE)
  • BEYAZ BAKLAVA (Zonguldak)
  • TOYGA ÇORBASI (AMASYA)
  • TOKAT DOLMASI
  • Kızarmış Hamsi Buğulama (Karadeniz)
  • ETLİ EKMEK (Kastamonu)
  • FINDIK KÖFTESİ (GİRESUN)
  • Laz Helvası
  • Ayvalı Et (Gümüşhane)
  • MISIR PASTASI (SİNOP)
  • Kuymak (Mıhlama) Trabzon
  • Uğut (Bolu)
  • Siron (Gümüşhane)
  • Laz Böreği
  • Mengen Pilavı (Bolu)
  • Kıymalı Karalahana (Samsun)
  • Kağıtta Hamsı (Samsun)
  • Peynirli Ve Cevizli Mantı (Samsun)
  • Yanıç (Samsun)
  • Böbrek Kavurma (Samsun)
  • Mısır Çorbası (Samsun)
Karadeniz Bölgesine ait bazı yerel oyun örnekleri;
ARALI EMEN
En az beş kişilik iki takımla oynanır.Takımların oluşumu ve emenin kim
tarafından korunacağı tekerlemelerle belirlenir.Emen meydan ortasına konulmuş
bir taştır.Birinci takının görevi rakip takım oyuncularının emene dokunmasını
engellemektir.İkinci takımın görevi ise emene dokunarak ele geçirmeye
çalışmaktır.Birinci takım emen taşının etrafını çevreleyerek rakip takımın taşa
dokunmasını engellemeye çalışır.Bu sırada ikinci takım oyuncuları meydana
yayılarak emeni koruyan oyuncuları rahatsız etmeye başlarlar.Bu mücadele
esnasında ikinci takım oyuncularından emene dokunmaya çalışanlardan yakalananlar
oyun dışı kalırlar.Eğer ikinci takım oyuncuları birinci takım oyuncularından
birisiyle emen arasından yakalanmadan geçerse birinci takımın bu oyuncusu da
oyun dışı kalır.Bu yarışma emen ele geçirilinceye ya da ikinci takım
oyuncularının tamamı oyun dışı kalıncaya kadar devam eder.

BABADİK
İki grup arasında oynanan oyunun malzemeleri bir top ve
yedi adet yassı taştan ibarettir. Yassı taşlar üst üste dizilir. Amaç altı yedi
metre uzaktan topu yuvarlayarak taşları yıkmaktır. Atış yapılıp, taşların
yıkılmasıyla oyun başlar. Top karşı takımdadır, atışı yapan grup yıktıkları
taşları tekrar üst üste dizmeye çalışırken, diğer grup ellerindeki topu elden
ele geçirerek onları vurmaya çalışır. Topla vurulan oyun dışı kalır. Eğer
vurulmaya çalışılan kişi, atılan topu yakalayabilirse, topu rakiplerinin
alamayacağı bir yere fırlatarak takımına zaman kazandırmış olur. Onlar taşları
bu sırada üst üste dizmeye çalışırlar. Her ne kadar kulağa kolay işmiş gibi
gelse de üst üste yedi taşı yıkmadan koymak çetin iştir. Tüm taşları dizerlerse,
oyunu kazanırlar, eğer gruptaki oyuncuların hepsi taşları dizemeden rakipleri
tarafından vurulursa kaybederler.

BALIK BATTI OYUNU
Televizyonun yaygınlaşmasından önce akşam
misafirliklerinde kadınlı erkekli gruplar tarafından oynanan bir oyundur. Grup
halka olur, bağdaş kurup oturur, herkes ellerini bacaklarının altına sokar. Bir
kişi ise halkanın ortasında oturur. Halkada oturanlar ellerindeki kıvrılmış bir
mendili birbirlerine ebeye yakalanmadan verirler. Ebe ise mendilin kimde
olduğunu anlamaya çalışır. Herkes ebe baktığında sanki mendil kendisindeymiş
gibi paniğe kapılmış görünmeye çalışarak ebeyi yanıltır, bu esnada mendil elden
ele dolaşır. Arada bir mendille ebeye vurulup tekrar saklanır. Ebe mendili kimin
elinde yakalarsa yeni ebe o olur.

ELİM SENDE
Çocuklar bir tekerleme söyleyerek aralarında bir ebe
seçtikten sonra ebeden kaçarlar. Ebe ise onlara eli ile dokunmaya çalışır. Ebe
kime dokunursa bu defa o çocuk ebe olur."Elim Sen de Elim Sende Sabaha Kel Kalk Sen de"


Kaynak

Misafir
4 Aralık 2009 19:26   |   Mesaj #5   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
[QUOTE]karadenizin kulturel ozellikleri nedir?[QUOTE]
Misafir
5 Aralık 2009 09:21   |   Mesaj #6   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
[QUOTE]karadenizin kulturel ozellikleri nedir?[QUOTE]
Misafir
13 Aralık 2009 10:18   |   Mesaj #7   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Karadeniz Bölgesinin Genel Özellikleri:
1. Yüzey şekilleri çok dağınıktır. Ovalık alanları azdır.
2. Dağlar kıyıya paralel olarak uzanır ve bunun sonucunda falezler (yalıyarlar) görülür. Kıta sahanlığı dardır.
3. Orman bakımından en zengin bölgedir.(%25)
4. En fazla yağış alan bölgemizdir.(Doğu Karadeniz ve Rize)
5. Yağışlara bağlı olarak en fazla kimyasal çözülmenin görüldüğü bölgedir.
6. Çay, fındık, mısır, keten-kenevir üretiminde birinci sıradadır.
7. Balıkçılığımızın %80’i bu bölgede yapılır.
8. Doğu Karadeniz kıyı kesiminde dağınık yerleşme yaygındır.
9. En fazla göç veren bölgedir.
10. Taşkömürü ve bakır üretiminde birinci sıradadır.
11. Tek doğal limanı Sinop’tur.
12. Akarsu rejiminin nispeten düzenli olduğu tek bölgedir.
13. Bölgede Çarşamba ve Bafra delta ovaları vardır.
14. Nem miktarı en fazla olan bölgedir. Bu yüzden yıllık sıcaklık farkı en az olan bölgedir.
15. Yıllık ortalama sıcaklık 14-15 °C’dir. En sıcak ay ortalaması 22-23°C’dir. En soğuk ay ortalaması ise 5-6 °C’dir.
Yaptığımız araştırmalar sonucu Karadeniz Bölgesine ait bazı kültürel özellikler şöyledir;
Şivesi
Yemekleri
Çocuk oyunları
Karadeniz Bölgesine ait bazı yerel şive(ağız) örnekleri;
A
Abrul: Nisan
Accuk: Azıcık
Ahaca: İşte burada
Alamuk: Yağmurdan sonra güneşin bulutların arasından tesirli bir şekilde vurması
Anlak: Meydan
Azuk: Yiyecek

B
Bacca: bahçaBahçe, fındık bahçesi
Bayak: Az önce, demin
Bece: Bu gece
Bezene: Bezelye
Bıldır: Geçen sene
Bibi: Büyük hala
Böğün: Bugün
Bulaşuk: İspiyoncu

C
Cıbıldak: Çıplak
Cıdık: Tuzak
Cıftır: gibiÇok hızlı bir şekilde
Cılga: İnce su yolu
Cımbış: Komik, şaka

Ç
Çakır Gözlü1) Renkli gözlü 2) Ela gözlü
Çileklik Çalı çileği. Yaprağından çorba yapılır
Çömentluk
Çöten: Darı anbarı
Çömez:Ufak çocuk
Çükelik,Çükelük: Çökelek
Çürük Ayı: Temmuz ayı. Ağustos ve Temmuz çürüklük ayları olarak bilinir.

D
Da: Anlamı güçlendiren ek
Dadduk: Sevimli, tatlı
Değermen: Değirmen
Depebızdık: Takla
Düşün: Mola, ara

E
Ebeguşağa: Gökkuşağı
Elguvan: Mor renkli bir çiçek, ergüvan
Encamı: Topu topu
Ey: Bir seslenme edası
Ey vermek: Seslenmek, çağıran kişiye cevap vermek
Eyhe: Sana göre hava hoş
Eylenmek: Oyalanmak

F
Fene: Çok
Fer: Derman, hal, kuvvet
Fırfıkıç: Ağzına kadar dolu
Fırtana: Fırtına

G
Gaccuk: Kadar
Galemlik: Bacanın üstüne, kuşların yuva yaptığı bölüm, bir nevi baca kapağı
Gelçek: Merdiven
Guytak: Çukur, kuytu
Güman: Umut
Güni: Güney
Güzine: Bir tür soba


Ğ
Ğeçi, Geçi: Pis kötü şey, kötü insan, domuz

H
Ha: Anlamda kesinliği artıran bir nevi önek
Haböle,Haşöle Haole: Böyle, şöyle, öyle
Haccak: Güzel
Haçan: 1) Madem 2) Ne zaman
Haçan ki: Ne zaman ki
Halik: Küçük taş
Halpıtmak: Yoğurt yemek
Happak: Sade yoğurt
Henki: Yaşlı, ihtiyar
Henkimek: İhtiyarlamak
Heysin: Hasan adının yöresel söylenişi

I
ImıkIlık: ne sıcak ne de soğuk

İ
İçlik: Gömlek
İleki gün,Lekigün: Önceki gün

K
Katuk: Ayran
Kemçük: Biçimsiz, çukurca
Kiraz Ayı: Haziran ayı

L
Löç: Çok ıslak, suya doymuş
Lülemek: Bir şeyin ucunu yontmak

M
Mabeyin: Oda
Mandalin: Mandalina
Mundar: Pis
Mühkem: Sağlam

N
Nene: Nine, babaanne ve anneanne

O
Oslama: Boşuna
Oyrak: Çukur arazi

Ö
Öğürsemek,Örsemek: İneğin boğa istemesi

P
Paçka: Küçük ev, serentiye benzer yapı
Palak: Ayı yavrusu
Palan: İnce minder

R
Rafan gitmek: Çok hızlı ilerlemek

S
Sağrak: Yağ saklama kabı
Sahan: Bakır kap, tabak
imelek: Uyuşuk
Süflü: Pasaklı

Ş
Şavgu: Şevki adının yöresel söylenişi
Şişek: Genç erkek koyun

T
Taaha
Tırmıt: Mantar
Tili: Yemek seçen
Tüğüm: Düğüm

U
Ula: Bir hayret ve sesleniş nidası
Uşak: Erkek evlat
Uy: bir hayret nidası

Ü
Üzüm Ayı: Ekim Ayı

V
Vire: Daima, devamlı

Y
Yal: İnek yemeği
Yane: Ne sandın?
Yarmaça: Yarılmış odun
Yayuk1) Ayran 2): İçinde bu ayranın yapıldığı tahtadan ve uzunca eşya
Yesir: Ebelemece türü bir oyun

Z
Karadeniz Bölgesine ait bazı yerel yemek örnekleri;

BAKLA ÇORBASI (Gerede)
Karalahana Çorbası (Ordu)
Fasulye Kavurması (Giresun)
HAMSİ BÖREĞİ (Giresun)
CEVİZLİ TAVUK (SAMSUN)
PANCAR YAPRAĞI ÇORBASI (GİRESUN)
GELİN TIRNAĞI (SAFRANBOLU)
GENDİME ÇORBASI (GÜMÜŞHANE)
BEYAZ BAKLAVA (Zonguldak)
TOYGA ÇORBASI (AMASYA)
TOKAT DOLMASI
Kızarmış Hamsi Buğulama (Karadeniz)
ETLİ EKMEK (Kastamonu)
FINDIK KÖFTESİ (GİRESUN)
Laz Helvası
Ayvalı Et (Gümüşhane)
MISIR PASTASI (SİNOP)
Kuymak (Mıhlama) Trabzon
Uğut (Bolu)
Siron (Gümüşhane)
Laz Böreği
Mengen Pilavı (Bolu)
Kıymalı Karalahana (Samsun)
Kağıtta Hamsı (Samsun)
Peynirli Ve Cevizli Mantı (Samsun)
Yanıç (Samsun)
Böbrek Kavurma (Samsun)
Mısır Çorbası (Samsun)

Karadeniz Bölgesine ait bazı yerel oyun örnekleri;
ARALI EMEN
En az beş kişilik iki takımla oynanır.Takımların oluşumu ve emenin kim
tarafından korunacağı tekerlemelerle belirlenir.Emen meydan ortasına konulmuş
bir taştır.Birinci takının görevi rakip takım oyuncularının emene dokunmasını
engellemektir.İkinci takımın görevi ise emene dokunarak ele geçirmeye
çalışmaktır.Birinci takım emen taşının etrafını çevreleyerek rakip takımın taşa
dokunmasını engellemeye çalışır.Bu sırada ikinci takım oyuncuları meydana
yayılarak emeni koruyan oyuncuları rahatsız etmeye başlarlar.Bu mücadele
esnasında ikinci takım oyuncularından emene dokunmaya çalışanlardan yakalananlar
oyun dışı kalırlar.Eğer ikinci takım oyuncuları birinci takım oyuncularından
birisiyle emen arasından yakalanmadan geçerse birinci takımın bu oyuncusu da
oyun dışı kalır.Bu yarışma emen ele geçirilinceye ya da ikinci takım
oyuncularının tamamı oyun dışı kalıncaya kadar devam eder.
BABADİK
İki grup arasında oynanan oyunun malzemeleri bir top ve
yedi adet yassı taştan ibarettir. Yassı taşlar üst üste dizilir. Amaç altı yedi
metre uzaktan topu yuvarlayarak taşları yıkmaktır. Atış yapılıp, taşların
yıkılmasıyla oyun başlar. Top karşı takımdadır, atışı yapan grup yıktıkları
taşları tekrar üst üste dizmeye çalışırken, diğer grup ellerindeki topu elden
ele geçirerek onları vurmaya çalışır. Topla vurulan oyun dışı kalır. Eğer
vurulmaya çalışılan kişi, atılan topu yakalayabilirse, topu rakiplerinin
alamayacağı bir yere fırlatarak takımına zaman kazandırmış olur. Onlar taşları
bu sırada üst üste dizmeye çalışırlar. Her ne kadar kulağa kolay işmiş gibi
gelse de üst üste yedi taşı yıkmadan koymak çetin iştir. Tüm taşları dizerlerse,
oyunu kazanırlar, eğer gruptaki oyuncuların hepsi taşları dizemeden rakipleri
tarafından vurulursa kaybederler.
BALIK BATTI OYUNU
Televizyonun yaygınlaşmasından önce akşam
misafirliklerinde kadınlı erkekli gruplar tarafından oynanan bir oyundur. Grup
halka olur, bağdaş kurup oturur, herkes ellerini bacaklarının altına sokar. Bir
kişi ise halkanın ortasında oturur. Halkada oturanlar ellerindeki kıvrılmış bir
mendili birbirlerine ebeye yakalanmadan verirler. Ebe ise mendilin kimde
olduğunu anlamaya çalışır. Herkes ebe baktığında sanki mendil kendisindeymiş
gibi paniğe kapılmış görünmeye çalışarak ebeyi yanıltır, bu esnada mendil elden
ele dolaşır. Arada bir mendille ebeye vurulup tekrar saklanır. Ebe mendili kimin
elinde yakalarsa yeni ebe o olur.
ELİM SENDE
Çocuklar bir tekerleme söyleyerek aralarında bir ebe
seçtikten sonra ebeden kaçarlar. Ebe ise onlara eli ile dokunmaya çalışır. Ebe
kime dokunursa bu defa o çocuk ebe olur."Elim Sen de Elim Sende Sabaha Kel Kalk Sen de"
Misafir
14 Aralık 2009 15:38   |   Mesaj #8   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Alıntı

karadeniz kulturel ozellikleri

hakkında bilgi verir misiniz acil lazım
Misafir
24 Nisan 2010 21:35   |   Mesaj #9   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
samsun kültürel özellikleri hakkında bilgi veririmisinizz acil dedim aradan 2 ay geçti hadi söyleyinnnnn
Misafir
15 Aralık 2010 21:27   |   Mesaj #10   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Karadeniz'in kültürü nedir söyler misiniz birde kısa bi yazı olursa sevinirim ...
Cevap Yaz
Hızlı Cevap
İsim:
Mesaj:
Önceki Konu Sonraki Konu

Karadeniz Bölgesi'nin kültürel özellikleri nelerdir? Konusuna Benzer Konular

Marmara Bölgesi'nin kültürel özellikleri nedir?
Gönderen: Misafir Forum: Soru-Cevap
Cevap: 49
Son Mesaj: 6 Kasım 2013 18:49
Cevap: 3
Son Mesaj: 4 Kasım 2012 10:11
Cevap: 13
Son Mesaj: 22 Mayıs 2012 20:38
Cevap: 3
Son Mesaj: 25 Nisan 2012 15:08
Cevap: 2
Son Mesaj: 1 Kasım 2011 19:51
Sayfa 0.500 saniyede (92.58% PHP - 7.42% MySQL) 12 sorgu ile oluşturuldu