Arama

Vitamin, protein, karbonhidrat, yağ ve mineral içeren besinler hangileridir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 1 Haziran 2016 Gösterim: 218.049 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Eylül 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Vitamin, su, mineral, protein, yağ ve karbonhidrat hangi besin içeriklerini taşır?
EN İYİ CEVABI Safi verdi
VİTAMİNLER
49379d1464244641 vitaminler ve beslenmedeki onemi vit1

Sponsorlu Bağlantılar
Vücudun büyümesi ya da metabolizma için zorunlu olan ve normal yiyeceklerle alınması gereken özgül besin maddeleri.

Vitaminler yaşam için gerekli organik maddelerdir. Bedenlerimizin normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereklidir. Birkaçı hariç vücudumuz tarafından üretilemezler.
Vitaminler büyüme ve canlılığın devamı için gereklidir. Tüm doğal besinlerde bulunurlar. Vitaminleri besinlerden ya da diyet ürünlerden mutlaka almalıyız. Bütün gerekli vitaminleri almadan yaşamı sürdürebilmek imkansızdır.

DEVAMI Vitaminler ve Beslenmedeki Önemi




Proteinler
Proteinler, aminoasit denen yapıtaşlarından oluşmuş büyük moleküllü bileşiklerdir . Aminoasitlerin bileşiminde temel olarak karbon, hidrojen, oksijen ve azot bulunur. Vücut bu elementleri birleştirerek bazı aminoasitleri üretebilirse de, gerekli olan birçok aminoasit vücutta bireşimlenemediği için bunların yiyeceklerle, hazır olarak alın­ması gerekir. Et ve balık gibi hayvansal yiyecekler en dengeli aminoasit kaynakları­dır. Ama iyi seçilmiş bitkisel yiyeceklerle de iyi bir protein dengesi sağlanabilir.

Proteinler vücudun gerçek yapıtaşlarıdır; kemikler, kaslar, deri, sinirler, kısacası vücu­dun büyük bölümü proteinlerden oluşur. Yi­yeceklerle alınan proteinler sindirim sırasında parçalanarak aminoasitlerine ayrışır ve vücut, bu aminoasit deposundan seçtiği uygun yapı­taşlarını yeniden bir araya getirerek kendi dokularını oluşturan proteinleri yapabilir. Protein açısından zengin olan başlıca hayvan­sal yiyecekler yumurta, et, balık, peynir ve süt, bitkisel yiyecekler ise ekmek, patates, fındık ve ceviz gibi kabuklu yemişler, bezelye, fasulye ve mercimektir.
Hücrelerin yapı taşlarını oluşturan proteinler, sindirim enzimleri tarafından parçalanarak, daha basit yapıdaki amino asitlere ayrılırlar.

DEVAMI
Proteinler ve Beslenmedeki Önemi

Karbonhidrat kaynakları
Karbonhidratlar bitkisel besinlerde yaygındır. şeker ve nisasta saf karbonhidratlardır. Tahıllar ve tahıl ürünleri, kurubaklagiller, kuru meyveler, bal, pekmez, tahin helvası en zengin karbonhidrat kaynaklarıdır.
Hayvansal besinlerden süt ve süt ürünlerinde bulunur. Süt ve süt ürünleri dışındaki hayvansal besinlerde çok az bulunduğundan bunlar iyi bir karbonhidrat kaynağı değildir.

DEVAMI Karbonhidratlar ve Beslenmedeki Önemi

Yağ Nedir?
Oda sıcaklığında katı olan yağlar "doymuş yağ" adını alır. Hayvansal ürünlerinde bulunan veya bu ürünlerden yapılan yiyeceklerdeki yağlar bu grup içinde yer alır.

Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
  • Tereyağ
  • Margarin
  • İçyağ (Et, Sakatat)
  • Süt ve süt ürünleri (süt-peynir- yoğurt-krema-kaymak, dondurma)
  • Hindistan cevizi
  • Palmiye yağı
  • Kakao yağı
  • Kümes hayvanlarının derisi
DEVAMI Lipitler (Yağlar) ve Beslenmedeki Önemi

Mineraller
Tıpkı vitaminler gibi hayatın devamlılığını sağlayan mineraller, besinin yakılması sonucunda geride kül olarak kalan inorganik elementlerdir. Kül analizi sonucunda 40’a yakın element ortaya çıkar. Bunlardan 17’si vücut için elzemdir. Bir mineralin elzem olup olmadığı, diyetten çıkartıldığında yetersizlik belirtisi göstermesiyle ayırt edilir. Diyetten çıkartıldığında yetersizlik belirtisi gösterenlere elzem mineraller adı verilir.49374d1464238447 mineraller ve beslenmedeki onemi miner2

Elzem mineraller, vücudun gereksinim duyduğu miktara göre makro veya mikro olarak ikiye ayrılırlar.
DEVAMI
Mineraller ve Beslenmedeki Önemi
Son düzenleyen Safi; 24 Mayıs 2016 06:20
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Haziran 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
VİTAMİNLER
49379d1464244641 vitaminler ve beslenmedeki onemi vit1

Sponsorlu Bağlantılar
Vücudun büyümesi ya da metabolizma için zorunlu olan ve normal yiyeceklerle alınması gereken özgül besin maddeleri.

Vitaminler yaşam için gerekli organik maddelerdir. Bedenlerimizin normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereklidir. Birkaçı hariç vücudumuz tarafından üretilemezler.
Vitaminler büyüme ve canlılığın devamı için gereklidir. Tüm doğal besinlerde bulunurlar. Vitaminleri besinlerden ya da diyet ürünlerden mutlaka almalıyız. Bütün gerekli vitaminleri almadan yaşamı sürdürebilmek imkansızdır.

DEVAMI Vitaminler ve Beslenmedeki Önemi




Proteinler
Proteinler, aminoasit denen yapıtaşlarından oluşmuş büyük moleküllü bileşiklerdir . Aminoasitlerin bileşiminde temel olarak karbon, hidrojen, oksijen ve azot bulunur. Vücut bu elementleri birleştirerek bazı aminoasitleri üretebilirse de, gerekli olan birçok aminoasit vücutta bireşimlenemediği için bunların yiyeceklerle, hazır olarak alın­ması gerekir. Et ve balık gibi hayvansal yiyecekler en dengeli aminoasit kaynakları­dır. Ama iyi seçilmiş bitkisel yiyeceklerle de iyi bir protein dengesi sağlanabilir.

Proteinler vücudun gerçek yapıtaşlarıdır; kemikler, kaslar, deri, sinirler, kısacası vücu­dun büyük bölümü proteinlerden oluşur. Yi­yeceklerle alınan proteinler sindirim sırasında parçalanarak aminoasitlerine ayrışır ve vücut, bu aminoasit deposundan seçtiği uygun yapı­taşlarını yeniden bir araya getirerek kendi dokularını oluşturan proteinleri yapabilir. Protein açısından zengin olan başlıca hayvan­sal yiyecekler yumurta, et, balık, peynir ve süt, bitkisel yiyecekler ise ekmek, patates, fındık ve ceviz gibi kabuklu yemişler, bezelye, fasulye ve mercimektir.
Hücrelerin yapı taşlarını oluşturan proteinler, sindirim enzimleri tarafından parçalanarak, daha basit yapıdaki amino asitlere ayrılırlar.

DEVAMI
Proteinler ve Beslenmedeki Önemi

Karbonhidrat kaynakları
Karbonhidratlar bitkisel besinlerde yaygındır. şeker ve nisasta saf karbonhidratlardır. Tahıllar ve tahıl ürünleri, kurubaklagiller, kuru meyveler, bal, pekmez, tahin helvası en zengin karbonhidrat kaynaklarıdır.
Hayvansal besinlerden süt ve süt ürünlerinde bulunur. Süt ve süt ürünleri dışındaki hayvansal besinlerde çok az bulunduğundan bunlar iyi bir karbonhidrat kaynağı değildir.

DEVAMI Karbonhidratlar ve Beslenmedeki Önemi

Yağ Nedir?
Oda sıcaklığında katı olan yağlar "doymuş yağ" adını alır. Hayvansal ürünlerinde bulunan veya bu ürünlerden yapılan yiyeceklerdeki yağlar bu grup içinde yer alır.

Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
  • Tereyağ
  • Margarin
  • İçyağ (Et, Sakatat)
  • Süt ve süt ürünleri (süt-peynir- yoğurt-krema-kaymak, dondurma)
  • Hindistan cevizi
  • Palmiye yağı
  • Kakao yağı
  • Kümes hayvanlarının derisi
DEVAMI Lipitler (Yağlar) ve Beslenmedeki Önemi

Mineraller
Tıpkı vitaminler gibi hayatın devamlılığını sağlayan mineraller, besinin yakılması sonucunda geride kül olarak kalan inorganik elementlerdir. Kül analizi sonucunda 40’a yakın element ortaya çıkar. Bunlardan 17’si vücut için elzemdir. Bir mineralin elzem olup olmadığı, diyetten çıkartıldığında yetersizlik belirtisi göstermesiyle ayırt edilir. Diyetten çıkartıldığında yetersizlik belirtisi gösterenlere elzem mineraller adı verilir.49374d1464238447 mineraller ve beslenmedeki onemi miner2

Elzem mineraller, vücudun gereksinim duyduğu miktara göre makro veya mikro olarak ikiye ayrılırlar.
DEVAMI
Mineraller ve Beslenmedeki Önemi
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

24 Mayıs 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
24 Mayıs 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
26 Mayıs 2016 / Misafir Cevaplanmış