Arama

Karbonhidratlar niçin önemlidir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 7 Aralık 2015 Gösterim: 24.211 Cevap: 12
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Eylül 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Karbonhidratlar niçin önemlidir?
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
Karbonhidratların İnsan Vücudu İçin Önemi

Sponsorlu Bağlantılar
Karbonhidratların bütün canlılar için temel enerji kaynağıdır.
Yürümek, koşmak, düşünmek, duymak, görmek vb günlük faaliyetlerimizle birlikte çocukların büyümesi, yetişkinlerin hayatını devam ettirebilmesi, yaraların ve hastalıklarımızın iyileşebilmesi için gerekli olan enerjinin çoğu karbonhidratlardan sağlanır.
Özellikle polisakkaritler canlılara enerji sağlamakla görevlidirler.
Karbonhidratların yapısal görevleri de vardır. Riboz ve Deoksiriboz şekerleri nükleik asitlerin ve ATP'nin yapısına katılırken, bazı polisakkaritler ise yağlar ve proteinlerle birlikte hücre zarının yapısına katılırlar.

Karbonhidrat Bakımından Zengin Besinler
Polisakkaritler özellikle un ve ekmek yapımında kullanılan buğday ve mısır gibi tahıllarla patates gibi bitkilerde bol miktarda bulunur.
Ayrıca; arpada malt şekeri, bal ve elmada früktoz, şeker kamışı ve pancarından elde edilen çay şekerinde sakkaroz, sütte ise laktoz şekerleri bulunur.
İnsanlar tarafından sindirilememekle birlikte bütün bitkilerde selüloz şekeri (şeker kamışı) bulunur. Bu şekeri ancak bakteriler ve bir hücreliler parçalayarak kullanabilmektedir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Eylül 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Karbonhidratlar niçin önemlidir?

Ne işe yararlar?
  • Vücuda ısı ve enerji sağlarlar.
  • Besinlerde en ucuz ve en kolay bulunan enerji kaynaklarıdır. Karbonhidratların 1 gramı, 4 kilokalori enerji sağlar.
  • Basit şekerlerden olan glikoz, beyin ve sinir sisteminin ana enerji kaynağıdır.
  • Ketozisi önler.
  • Su ve elektrolit dengesini sağlarlar.
  • Polisakkarit olan posa, bağırsak hareketleriyle birlikte basit şekerlerin emilimini düzenler. Posa ayrıca, kolesterolün geri emilimini önleyerek veya geciktirerek, kandaki kolesterolün dengelenmesini sağlar.
  • Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz, bir disakkarit olup, bağırsaklardan kalsiyumun emilimini artırır.
detaylı bilgi için tıklayınız>>Besin Grupları - Karbonhidratlar
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Mart 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
karbonhidratların insan vücudu için önemi nedir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Mart 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Karbonhidratların İnsan Vücudu İçin Önemi

Karbonhidratların bütün canlılar için temel enerji kaynağıdır.
Yürümek, koşmak, düşünmek, duymak, görmek vb günlük faaliyetlerimizle birlikte çocukların büyümesi, yetişkinlerin hayatını devam ettirebilmesi, yaraların ve hastalıklarımızın iyileşebilmesi için gerekli olan enerjinin çoğu karbonhidratlardan sağlanır.
Özellikle polisakkaritler canlılara enerji sağlamakla görevlidirler.
Karbonhidratların yapısal görevleri de vardır. Riboz ve Deoksiriboz şekerleri nükleik asitlerin ve ATP'nin yapısına katılırken, bazı polisakkaritler ise yağlar ve proteinlerle birlikte hücre zarının yapısına katılırlar.

Karbonhidrat Bakımından Zengin Besinler
Polisakkaritler özellikle un ve ekmek yapımında kullanılan buğday ve mısır gibi tahıllarla patates gibi bitkilerde bol miktarda bulunur.
Ayrıca; arpada malt şekeri, bal ve elmada früktoz, şeker kamışı ve pancarından elde edilen çay şekerinde sakkaroz, sütte ise laktoz şekerleri bulunur.
İnsanlar tarafından sindirilememekle birlikte bütün bitkilerde selüloz şekeri (şeker kamışı) bulunur. Bu şekeri ancak bakteriler ve bir hücreliler parçalayarak kullanabilmektedir
osmancan111 - avatarı
osmancan111
Ziyaretçi
25 Kasım 2010       Mesaj #5
osmancan111 - avatarı
Ziyaretçi
bana karbonitratların canlılar üzerindeki önemini maddeler halinde yazarmısınz yardım lütfenMsn Cry
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
25 Kasım 2010       Mesaj #6
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
osmancan111 adlı kullanıcıdan alıntı

bana karbonitratların canlılar üzerindeki önemini maddeler halinde yazarmısınz yardım lütfenMsn Cry

Karbonhidratların İnsan Vücudu İçin Önemi

Karbonhidratların bütün canlılar için temel enerji kaynağıdır.
Yürümek, koşmak, düşünmek, duymak, görmek vb günlük faaliyetlerimizle birlikte çocukların büyümesi, yetişkinlerin hayatını devam ettirebilmesi, yaraların ve hastalıklarımızın iyileşebilmesi için gerekli olan enerjinin çoğu karbonhidratlardan sağlanır.
Özellikle polisakkaritler canlılara enerji sağlamakla görevlidirler.
Karbonhidratların yapısal görevleri de vardır. Riboz ve Deoksiriboz şekerleri nükleik asitlerin ve ATP'nin yapısına katılırken, bazı polisakkaritler ise yağlar ve proteinlerle birlikte hücre zarının yapısına katılırlar.

Karbonhidrat Bakımından Zengin Besinler
Polisakkaritler özellikle un ve ekmek yapımında kullanılan buğday ve mısır gibi tahıllarla patates gibi bitkilerde bol miktarda bulunur.
Ayrıca; arpada malt şekeri, bal ve elmada früktoz, şeker kamışı ve pancarından elde edilen çay şekerinde sakkaroz, sütte ise laktoz şekerleri bulunur.
İnsanlar tarafından sindirilememekle birlikte bütün bitkilerde selüloz şekeri (şeker kamışı) bulunur. Bu şekeri ancak bakteriler ve bir hücreliler parçalayarak kullanabilmektedir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mayıs 2011       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bitkilerde karbonhidratların önemi ve kullanımı hakkında bilgi.
bitkilerde yıllık karbonhidrat döngüsü nasıl olmaktadır?
bitkilerde karbonhidratların depo edilişi
karbonhidratların sonbaharda bitkilerin yapraklarındaki renk değişimine etkisi nedir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Kasım 2011       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
karbonhidratların canlılar için önemi nedir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Ekim 2012       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
karbonhidratların canlılar için önemleri nedir?maddeler halinde lütfen
Misafir05 - avatarı
Misafir05
Ziyaretçi
12 Mayıs 2014       Mesaj #10
Misafir05 - avatarı
Ziyaretçi
Karbonhidrat Vücut enerjisinin ana kaynağıdır.
Karbonhidrat Vücudun yağlarını verimli olarak yakmasını sağlar. Bazı karbonhidratlar, taze sebzeler, meyveler baklagiller ve baklagiller kullanılarak yapılmış yemekler vücudun lif gereksinimini karşılar.

Benzer Konular

21 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
30 Eylül 2009 / Misafir Soru-Cevap
4 Ekim 2012 / ZeRqAnA Soru-Cevap
11 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap