Arama

Nabız Nedir?

Güncelleme: 23 Temmuz 2016 Gösterim: 48.938 Cevap: 8
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ekim 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

NABIZ NEDİR?


Normalde nabız (kalp atım hızı/sayısı) erişkinde 60-90 kez/dk, çocukta 80-100 kez/dk, bebekte 100-120 kez/dakika civarındadır.
Nabız, kalbin 1 dakika içinde kaç kere kasıldığını yani kalbin hızını yansıtır. Kalp her kasılmasıyla bir miktar kanı atardamarlar içine fırlatır ve damarların esneme özelliğinden dolayı atardamarlarda buna bağlı bir genişleme olur ve ardından eski durumuna dönmek ister. İşte bu genişleme, damarların yüzeyel seyrettiği yerlerde (el bileği, dirsek içi, kasık, şakak, ayak bileği gibi) nabız dalgası olarak hissedilir.
Ad:  nabız1.JPG
Gösterim: 3886
Boyut:  31.2 KB
Nabzımıza nasıl bakalım?
Yukarıda söz ettiğim nabzın hissedilebileceği bölgelerde nabıza bakılabilir. Ama en sık olarak el bileğinin baş parmak tarafındaki radial artere bağlı radial nabız kullanılır.Nabız bölgelerinde birinci ve ikinci el parmak uçlarımızı yavaşça bastırarak nabız dalgasını aramalıyız. Nabızı hissettiğimiz zaman önce düzenli olup olmadığına bakalım. Normalde nabız dalgası eşit aralıklarla gelmelidir. Daha sonra da 1 dakika içindeki sayısını bulmalıyız. Bunun için de saatimizin saniye göstergesine bakarak 1 dakika içindeki sayısını sayabiliriz veya 15 saniye süreyle sayıp, bulduğumuz rakamı 4 ile çarpabiliriz.
Ad:  nabız2.JPG
Gösterim: 2609
Boyut:  13.9 KB Ad:  nabız3.JPG
Gösterim: 3441
Boyut:  22.1 KB
Bebeklerde nabız, dirsek çukurunun hemen yukarısından, kolun iç kısmından ( brakiyal arterden ) alınabilir .

** Şah damarından canlı kişilerin nabzı alınmaz; 5 saniyeden uzun süre ve çift taraflı kesinlikle bastırılmaz aksi halde kalp zarar görür (bradikardi gelişir).Önceleri, solunumu durmuş ve nabzının da olmadığı varsayılan kişilerde nabız kontrolü için şah damarından bakılıyordu, ancak 2005 yönergelerine göre bu kaldırıldı..
*** Nabız alınırken, damarın üzerine çok hafif ya da fazla bastırılırsa, nabız hissedilmeyebilir.

Nabız neden yükselir
Çeşitli hastalıklar nabız vuruşları üzerinde etki yapar. Tifo dışındaki bütün ateşli hastalıklarda ateşle birlikte nabız da yükselir. Genellikle ateşin bir derece yükselmesine karşılık nabız dakikada 20 vuruş hızlanır. Bu bakımdan ateşli hastalıklarda, nabız vuruşları ile ateşin yüksekliği hakkında bir fikir edinilebilir.
Tifoda ateşin yükselmesine karşılık nabız normale yakın atar.Bağırsak delinmesi olaylarında ise nabız hızlı atar ama buna karşılık ateş düşer. Bu durum hastalığın tehlikeli bir devreye girdiğini gösterir.Kanama halinde, vücuttan dışarı çıkan kanın eksikliğini duyurmamak için kalp atışları hızlanır. Dokuları normal şeklinde besleyebilmek için kalbin bu süratli çalışması sonucu nabız atışları hızlanır. Ancak, nabız vuruşlarındaki dolgunluk hissi kaybolur ve atış zayıf bir şekilde hissedilir. Kanamanın devam etmesi ve vücuda kaybolan kan yerine yenisinin verilmemesi halinde nabız atışlarında giderek bir zayıflama olduğu ve bir devre sonra da nabzın el altından kaybolduğu görülür. Ayrıca nabız, guatr denilen, boyundaki kalkan bezi hastalığının artması ile de hızlanır. Bu hastalıktaki başlıca belirtilerden biri olan gözlerin yuvalarından dışarı çıkar gibi olması kalbin hızlı atışları ile meydana gelir.Nabız, kalp yetmezliklerinde de hızlı bir vuruş gösterir. Böyle durumlarda nabızdaki atış sayısı dakikada 200′e yükselebilir.
Ad:  nabız4.JPG
Gösterim: 3197
Boyut:  73.7 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Temmuz 2016 20:27
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
1 Ekim 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
NABIZ:
Kalbin atımını sayma işlemidir; diğer bir deyişle, bir dakikada kalbin kaç kez attığının göstergesidir.
Sponsorlu Bağlantılar
Kalp kasıldığında (her seferinde ortalama 60-70 ml) kanı damarlara pompalar, bu atış atardamarlarda dolgunluk şeklinde hissedilir ve buna “nabız alınıyor” denilir.
Nabız değerlendirilirken sadece kalp atım sayısı değil, atım düzeni ile nabzın dolgunluğu da saptanabilir.
Normal bir yetişkinde bir dakikadaki kalp atım sayısı 60-100 arasındadır.
Kalbin atış sayısı(hızı) hareket edildiğinde, hastalıkta, yaralanmada, duygusal etkilenmelerde artabilir.
12 yaşın üzerindeki kızlarda genellikle erkeklere oranla yüksektir.
Atletlerde (koşucu gibi), dolaşımı çok yüklenen sporcularda istirahat halinde kalp atım hızı 40 civarındadır ve herhangi bir sorun yoktur.
Ad:  nabız5.jpg
Gösterim: 9274
Boyut:  17.4 KB
Nabız alınan atardamarlar genellikle yüzeye yakın olanlardır; bilekte radyal ve ulnar nabızlar ile dirsek içinde brakiyal nabız en çok kullanılan nabızlardır. Buralardan alınamadığında ya da gerektiğinde popliteal ve ayak nabızları değerlendirilebilir.
İşaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının uçları birlikte yanyana nabzın üzerine hafifçe bastırılır; çok yüzeysel ya da çok sıkı bastırırsanız nabzı alamayabilirsiniz.
Nabzı 60 saniye(bir dakika) süreyle sayın; 15 saniye sayıp sonuç dört ile çarpılabilirse de aritmi (kalp atımındaki düzensizlik) bu süreçte fark edilmeyebileceğinden özellikle kalp hastalarında bir dakika saymakta yarar var.
Kendi nabzınızı sayarak işe başlayabilirsiniz, sonuçtan emin olamazsanız başka birine de saydırın.
Nabız hızı dakikada 100 üzerinde ise TAŞİKARDİ, 60 altında ise BRADİKARDİ denir.

KALP ATIM DÜZENİ(RİTİM)
:
Kalp atımları arasında eşit aralık vardır ve nabız alınırken saat “tik tak” ları gibi düzenli olduğu görülür. Eğer ritimde (atım düzeninde) aksamalar varsa buna “aritmi”/ “düzen bozukluğu” denir. Eğer aritmi saptarsanız, kalpten steteskopla dinleyerek doğrulayın, çünkü bazen bazı atımlar hissedilemeyebilir; gerçek aritmi mi yoksa bir anlık hissetmeme mi bunun belirlenmesi önemlidir.

NABIZ DOLGUNLUĞU:
Nabız alırken dolgunluğunu değerlendirmek önemlidir; bu, damarlarda dolaşan kan hacmı hakkında fikir verir.
Eğer nabız kişide normaldekinden daha zayıf alınıyorsa (zorla hissediyorsanız) vücutta su azalmış (dehidratasyon) olabilir; ya da çok dolgunsa basınç artmış (hipertansiyon) olabilir.
O nedenle normal nabız dolgunluğunu ve ritmini öğrenmek ve farklılıkları ayırt edebilmek için mümkün olduğunca çok sayıda insanın nabzını ölçmeye çalışın Önce kendinizin ve yakınlarınızın nabzını sayarak başlayabilirsiniz.
Son düzenleyen Safi; 16 Nisan 2016 20:31
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Eylül 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Maksimum kalp atışı nedir?Kalp en fazla kaç atmalıdır? Kalbim çok atıyor mu?
Kalp atışlarım normal mi? sorularına cevap ariyorsanız doğru yerdesiniz.
Maksimum kalp atışınızı bulmak için 220 sayısından kendi yaşınızı çıkarın.
Mesela 40 yaşındaki bir abimizin kalp atış hızı en fazla 220-40= 180 olmalıdır. Bu kalp atış hızı yani 180 sayısına, hareketli bir haldeyken ulaşır. Yani spor yaparken.
Bazı ilaçlar da kalbinizin daha hızlı çarpmasını sağlayabilir. Bunlardan en çok bilineni viagra denilen ilaçtır ki bu ilacı aldığınız da kalbiniz oldukça hızlı çarpar. Eğer diabet yani şeker ilaçları, yüksek tansiyon ilaçları kullanıyorsanız kalp atış hızınız da değişmeler olabilir. Bunların dışında kalbiniz hızlı çarpıyorsa yani durup dururken kalbiniz hızlı çarpıyorsa biliniz ki ya panik atak ve benzeri bir durum sonucu taşikardi olmuş olabilirsiniz. Ya da kalbiniz de bir noktanın fazla elektrik salgılaması dolayısı ile kalbiniz fazla atıyordur ki buna da taşikardi denir.
Ad:  nabızz.JPG
Gösterim: 15860
Boyut:  90.5 KB

Sağlıklı bir insanda ölçülmesi gereken kalp atışı sayısı, kişinin yaşına göre değişiklik göstermektedir.

Yeni doğan bir bebeğin normal kalp atışı sayısı dakikada 125 iken, ileriki yaşlarda bu sayı 60-70'e kadar düşmektedir. Özellikle ergenlik döneminde cinsiyete de bağlı olarak normal kalp atım hızları farklılık göstermektedir. Örneğin 14 yaşındaki bir kız çocuğunun normal kalp atım hızı 85 civarında iken, aynı yaştaki erkek çocuğun ki 80 civarında seyreder.

Yaşa Göre Kalp Atış Hızı

Yeni doğan bir bebeğin normal kalp atış hızı 125'dir. Alt sınır olarak dakikada 70'i, üst sınır olarak ise dakikada 190'ı bulabilmektedir. 2-10 yaşlarında dakikada kalp atışı 100 ile 90 arasında seyreder. Bu yaş grubundaki çocuklarda alt sınır 80 ile 70, üst sınır ise 130 ile 110 arasında değişir. Yaş büyüdükçe kalp atış hızının düştüğü unutulmamalıdır. 12 ile 18 yaş aralığında ise normal kalp atışı 90 ile 70 arasındadır.

20 yaşından büyük kişilerde ise dakikada kalp atışı sayısı 60 ile 80 arasındadır. Bu sayılar dinlenme hali sonrası ölçülmesi gereken kalp atış sayıları olup, kalbinizin atış hızınızı etkileyecek faaliyetlerde bulundu iseniz, kalp atışınızı ölçmeden önce yeterince dinlenmelisiniz.

Kardiyo Antrenmanları İçin Uygun Kalp Atışı
Yapacağınız kardiyo antrenmanlarında yakalamanız gereken kalp atış hızı da yaşınıza bağlı olarak değişir. Örneğin 25 yaşındaki bir kişinin kardiyo antrenmanları için yakalayacağı maksimum kalp hızı 156 civarında iken, 35 yaşındaki bir kişi için bu sayı 132 civarındadır.

Yakalamanız gereken maksimum kalp atış hızınızı hesaplamak için şu formülü kullanabilirsiniz.
a=220 sabiti.
b=0.8 sabiti.
c=yaşınız (örneğin 28)
maksimum kalp atış hızı=(a-c)*b dir. Yani;
maksimum kalp atış hızı: (220-28)*0.8 = 153.6
28 yaşındaki sağlıklı bir kişinin yapılacak kardiyo antrenmanları ile haftada 3 gün 20'şer dakika süresince hesapladığımız 153,6 (150-155 diyebiliriz) kalp hızına ulaşması, kişinin kalbinin güçlenmesini destekleyecektir.

Nabız Bozuklukları
;
Normalde dakikada 80 civarında olan nabız sayısının 100'ün üzerinde olması taşikardi, 50'den yaşa olması bradikardi adını alır. Nabız atımındaki düzensizlikler ise kalp atımındaki düzensizlikleri (aritmi) gösterir. Nabzı 50'nin altına düşen kişi bilincini kaybederse hasta düz bir şekilde yatırılarak bacakları 45 derece yukarı kaldırılmalıdır.

Egzersiz, korku, heyecan, ateş, kansızlık, şok, bazı ilaçlar, tiroid hormonu fazlalığı ve bazı kalp hastalıklarında nabız sayısını dakikada 100''ün üzerine çıkabilir Bu durumda nedene ait bulgular değerlendirilerek ona göre bir tedavi uygulanır. Her iki durumda ve nabız düzensizliklerinde doktora başvurulmalıdır.

Nabız sayısı çoğunlukla bilekten, bazen de boyundan ölçülür. Boyundan nabzı ölçmek için elin ortadaki üç parmağı yatay olarak boyundaki şahdamarına bastırılır. Atımlar duyumsanarak dakikadaki nabız sayısı belirlenir. Bilekten nabız ölçmek için elin ortada üç parmağı nabzı ölçülecek kişinin bileğinde başparmağı hizasıdaki oluk şeklindeki çukura bastırılır. Burada nabız atışları kolaylıkla sayılabilir.

Nabız Bozuklukları
Taşikardi (Kalp Çarpıntısı)
Son düzenleyen Safi; 16 Nisan 2016 21:17
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Kasım 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Nabız
Kalbin kasılıp gevşeyerek damarlara yaptığı basınca, halk arasında "kalp atışı" denir. Kalp dakikada yaklaşık 60-80 defa kasılma (basınç) yapar. Buna vuruş sayısı veya nabız adı verilir.

Nabız Nasıl Ölçülür?
Ad:  nabız6.JPG
Gösterim: 2828
Boyut:  23.3 KB
Nabzınızı vücudunuzun iki yerinden ölçmeniz mümkündür:
1. Boyunda, gırtlağın iki yanındaki atar damarlardan birine elinizin üç orta parmağının iç yüzlerini bastırarak.
2. Yine elinizin üç orta parmağını bileğinizde, başparmağınızın gerisindeki oluğa bastırarak.

Bahsettiğimiz noktaların üzerine, parmaklarınızı bastırıp hafifçe sağa veya sola kaydırarak nabız darbelerini hissettiğiniz yerde durunuz. Ondan sonra önünüze saniye kolu veya sayıcısı bulunan bir saat koyun, 60 saniye müddetle darbeleri sayınız.

NOT: Nabız, yaşlı kişilerde biraz düşme gösterebilir. Ayrıca efor, egzersiz ve heyecan durumlarında artma olur.

BİR HATIRLATMA:
Yüksek ve düşük tansiyonlu olduğu halde, ciddi bir şikayeti olmayan insanlar çoktur.
Çünkü vücut kendisini bu tansiyona göre ayarlamış; her şey yolunda gitmektedir
Son düzenleyen Safi; 16 Nisan 2016 20:35
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Mart 2012       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  nabız7.jpg
Gösterim: 4913
Boyut:  61.7 KB
kafein yükseltir nabzı.çay kola kahveden uzak durun(çikolatada kafein içerir).t3--t4 tiroid hormonlarının yuksek olmasıda yükseltir nabzı(iyotlu tuzdan uzak durun).malum birde sigara.ateşli hastalıklar.stres! zaten bu nabız yukseklıgı başlı başına stres yapıyor ınsana,stresten kurtulup nabzı düşürmektense(veya stresten kurtulmak mumkun degılse) tam tersi nabzı düşürerek stresi yok etmek olası kanımca.zaten nabzı normal sevıyelerde olan bır ınsanda stres sıkıntı olmaz.sporcuların nabzı düşüktür kafalarıda iyidir.yani işin özü millet durgun bı kafa için normal nabız şart.ayrıca bu illet müthiş kafa dondurur.goz karartır.ihmale gelmez.gerçi ihmal edilsede kişi kendisi çeker.
Son düzenleyen Safi; 16 Nisan 2016 20:36
Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
20 Kasım 2012       Mesaj #6
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Normal Bir Insanda Nabız Kaç Olmalı | Nabız Atışları Nasıl Ölçülür?

Normal nabız
Sağlıklı bir insanda nabız atışları 70–80 arasındadır. Nabız Vuruşlar tıpkı saatteki yelkovan gibi dolgun, yumuşak ve hep aynı ritimde işlemektedir.. Nabız atışları kişi soluk alış verişlerinde artar ve azalır. Efhamlı bir yapıya sahip olan kişinin ani tepkilerinde yani heyecanlı yaptığı durumlarda nabız artışları hemen fark edilir derecede yükselir. Normal kişilerde ise bu durum kaldırılamayacak derecede büyük olaylar karşısında görülür. Nabız hızlanmasının tıptaki adı taşikardidir. Bu durum kalbin aşırı hızlı bir biçimde çalışmakta olduğunu işaret eder.

Nabız Nasıl Ölçülür?
Nabız ölçümü vücudumuzda iki şekilde ölçülebilir Boyunda, gırtlağın nefes borusunun hemen iki yanındaki vücudun ana atar damarları geçmektedir bu damarlardan birine elinizin üç orta parmağınızla baskı uygulayarak öğrenebilir ya da diğer bir yöntemle elinizi kol bileğinizde belirgin bir biçimde görülen damarlı kısmı bastırarak.

tansiyon 300x242


Bu bölgelerde nabzı ölçerken, parmaklarınızı hafifçe sağa veya sola oynatarak nabız darbelerini hissettiğiniz noktayı bulunuz ardından herhangi bir analoğ saatin yelkovanındaki 60 saniye müddetle darbeleri karşılaştırarak sayın.

Yaşlı insanlarda genelde nabız düşmesi durumu görülebilir. Ozguncel.com Fakat bu durum aşırı efor sarf edilen egzersiz veya heyecan gibi durumlarda artar.
Yüksek tansiyon ya da düşük tansiyon şikayeti olan çok insan vardır fakat durumları ciddi değildir. Çünkü beden nabız kalp damar mesafesi gibi durumları kendi tespit eder ve deyim yerindeyse otomatik olarak kendini duruma rolanteye alır. Yani dengeyi kendi sağlar.

Nabız Hangi durumlarda artar, Yükselir?
Soluk Alıp Verme esnasında olduğu gibi buna bağlı olarak, Heyecan, Korku, Egzersiz, Hastalanma, Üzüntü gibi durumlarda artar.
Eğer tansinyon rahatsızlığınız varsa acil şifalar dileriz, Sağlıklıysanız bir ömür boyunca şikayetsiz huzurlu bir şekilde yaşamanızı dileriz.

Son düzenleyen Safi; 16 Nisan 2016 19:57
Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Nisan 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Kalbin Hızlı Atması Sebepleri


Bazen nabız yükselmesinin nedeni çok basittir:
  • Fazla kafein almışsınızdır ya da
  • Vücudunuzun tepki gösterdiği bir şeyler yemişsinizdir.
Fakat bu durum sık sık oluyorsa vücudunuzda bir problem olabilir ve doktor kontrolü gerektirebilir.

Aşırı Egzersiz


Egzersiz doğal olarak nabzınızı hızlandırır. Bu tamamen normaldir ve aslında güzel bir durum olarak değerlendirilmelidir. Etkin bir şekilde spor yapmakta olduğunuzu bilmek için nabzınızın yükseldiğini görmelisiniz. Fakat nabız spordan sonra normal seyrine inmiyorsa doktora görünmelisiniz.

İlaç Yan Etkileri


Yüksek nabzın en yaygın görülen nedenlerinden biri ilaçlardan kaynaklanan yan etkilerdir. Burun açıcı spreylerin de dahil olduğu bazı ilaçlar sakince oturup hiçbir şey yapmasanız bile nabzınızın hızlanmasına yol açabilir. Astım ilaçları da bu durumun suçlusu olabilir. Nabız, genelde ilacın vücuttan atılımı gerçekleşince düzelir.

Kafein


Kafein, kalp atışınızı hızlandırabilecek bir uyarıcıdır. Araştırmalar kafein düşüncesinin bile nabzı hızlandırdığını göstermektedir. Eğer aşırı kafein alıyor ve kalbinizin hızlı atmasından rahatsız oluyorsanız vücudunuzdan kafeini attığınızda bu etki yok olacaktır.

Alkol Tüketimi


Aşırı miktarlarda alkol tüketen kişiler kalplerine normalden fazla yüklendikleri için kalp atışları hızlanır. Bu da nabız yükselmesine yol açar. Bu durumda normal miktar ve aralıklarda alkol tüketerek uzak durabilirsiniz.
Eğer fazla miktarda alkol tükettiyseniz ve kalp atışınız sizi rahatsız ediyorsa acil servise başvurun.

Elektrolit Dengesizlikleri


Vücudumuz normal düzeyde işleyebilmek için gerekli miktarda elektrolite ihtiyaç duyar. Kusma nedeniyle vücudunuz susuz kalmışsa, yeterince yiyip içmiyorsanız, yüksek ateşten muzdaripseniz ya da idrar söktürücü ilaçlar kullanıyorsanız elektrolit dengeniz bozulmuş olabilir, bu da kalp atışınızın hızlanmasına neden olur. Bu durumda olabildiğince kısa sürede sıvı tüketin ve durumunuz düzelmezse doktora görünün.

Hipertiroidi


Aşırı aktif tiroit bezi, fazla hormon salgıladığında kalp çarpıntısına neden olabilir. Bu his gelip geçici olabilir ya da sürekli devam edebilir. Bu durumdan muzdaripseniz tiroidinizi ve kalp atışınızı kontrol altına almak için doktorunuzun vereceği belirli ilaçları kullanmalısınız.

Kalp Hastalıkları


Bazı kalp hastalıkları çarpıntıya neden olur. Yüksek tansiyon, konjenital kalp rahatsızlığı, aort yetersizliği kalp atışınızın hızlanmasına neden olacak hastalıklardan sadece birkaç tanesidir. Bu problemler sizde mevcutsa doktorunuza çarpıntı yaşadığınızı söylemeyi unutmayın.

Akciğer Hastalıkları


Amfizem ya da zatürre gibi akciğer hastalıkları, kalbin kanı olması gereken yere pompalamak için daha çok uğraşmasına ve hızlı atmasına neden olur. Doktorunuz büyük ihtimalle bu durumu öngörüp kalp atışınızı dengelemek için size ilaç vermiş olacaktır.

Kaygı Bozukluğu ya da Stres


Kaygı bozukluğu (anksiyete) ve stres kalbin normalden daha hızlı atmasına neden olabilir.

Hipoglisemi


Hipoglisemi kan şekerinin normal değerlerinin çok altına düşmesidir ve yaygın bir hastalık değildir. Kan şekerinin düşmesi sırasında, kişiler belli sürelerde çarpıntılar hisseder.

Ve diğer nedenleri kalp çarpıntısı

  • Hamilelik
  • Proksismal taşikardi
  • Kalbin diğer damar hastalıkları
Kalp atışı normal hızına dönmüyorsa, kontrol için acil servise başvurmalısınız. Doktor muhtemelen başta parmaklarıyla nabzınızı ölçecek sonra neden bunu yaşadığınızı tespit etmek için bazı testler uygulayacaktır. Elektrodiyagram ve EKG’nin da dahil olduğu testlerin ardından kalp testlerine de ihtiyaç duyulabilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Temmuz 2016 20:28
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Nisan 2016       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Kalbin Hızlı Atması Tedavisi
Altta Yatan Nedenin Bulunması
Kalbin hızlı atması birçok nedenle ortaya çıkabilir. Öncelikle altta yatan nedenin bulunması sorunun çözümü için büyük önem taşır. Bunun için bir doktora danışmakta geç kalmayınız.

Beta Blokerlar
Beta bloker kategorisine giren ilaçlar sempatik sinir sistemini etkileyerek kalp hızının yavaşlamasını sağlarlar. Ama bu tip ilaçlar kesinlikle doktor kontrolünde alınmalıdır.

Kafein Tüketimini Azaltın
Kalp çarpıntısı söz konusu olduğunda kafein büyük bir suçludur. Çay, kahve ve kola tüketiminizi azaltarak kalp atışınızı yavaşlatabilir ve böylece korkutucu yüksek nabız hissinden kurtulabilirsiniz.

Kardiyo Egzersizi Yapın

Ne kadar çok egzersiz yaparsanız sakin bir nabzınızın olma ihtimali o kadar yüksektir. Bunun sebebi egzersiz sırasında kardiyovasküler aktiviteyle kalbinizi güçlendiriyor olmanızdır.

Sağlıklı Kilonuzu Koruyun

Aşırı kilolular genelde sağlıklı kilosunda olan kişilerden daha yüksek nabza sahiptir. Kilonuzu düşük tutarak kalbinizin fazla çalışmasını ve nabzınızın hızlanmasını engelleyebilirsiniz.

Stresinizi Yönetin
Stres nabzınızı arttırabilir ve hayatınızda stres ne kadar artarsa nabzınız o kadar hızlanacaktır. Zamanla yüksek nabza alışmış bile olabilirsiniz ki bu iyi bir şey değildir. Stresinizi yönetmeyi öğrenin.

Şeker Tüketimini Azaltın

Şeker içeren gıdalar vücudunuzdaki glikoz seviyesini yükseltir ve kalp atışınızı hızlandırır. Bunun yerine lifli gıdalar tercih ederseniz uzun süren enerjiyi kalbinizi sarsmadan elde edebilirsiniz.

Sigarayı Bırakın

Sigara; ciddi yüksek nabız oranlarının büyük bir nedenidir. Sigara akciğerlerinizin fazla çalışmasına dolayısıyla vücudun geri kalanının sıkıntı yaşamasına neden olur. Sigarayı bırakırsanız nabız oranınızdaki düşüşü fark edersiniz.

kaynak: multiyaşam
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Mayıs 2016       Mesaj #9
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Nabız
Sistol esnasında, kalbin sol ventrikülünden aortta atılan kanın oluşturduğu basınç arter duvarında dalgalanmalara yol açar. Basıncın etkisiyle arterlerde oluşan dalgalanmalara nabız denir. Bir dakikalık süre içinde kalbin kasılmasıyla atılan kanın arter duvarına yaptığı basıncın sayısına nabız sayısı denir. Nabız sayısı normal insanda 60-80/dk. arasındadır. Nabız, kalbin bir dakikalık süre içerisinde arterlere kaç defa kan pompalandığının ve pompalama işleminin ritmik olup olmadığının göstergesidir. Nabız genellikle arteria radialisten (el bileğinden) alınır.

DEVAMI Damar Nedir - Damarların Yapısı ve Görevleri
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

16 Nisan 2016 / fadedliver Tıp Bilimleri
16 Nisan 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
16 Nisan 2016 / Misafir X-Sözlük
3 Aralık 2013 / _PrEnSeS_ Soru-Cevap