Arama

Tuvalete çıkma sorunu nasıl giderilir?

Güncelleme: 13 Ekim 2016 Gösterim: 328.178 Cevap: 12
karayel - avatarı
karayel
Ziyaretçi
7 Eylül 2008       Mesaj #1
karayel - avatarı
Ziyaretçi
Tuvalete Cıkamıyorum Ne Yapmalıyım?
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 02:28
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Ekim 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

KABIZLIK


Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.
Sponsorlu Bağlantılar

Kabızlık genelde haftada üç kereden az ve az miktarda, katı dışkılamaya yol açan bağırsak alışkanlık bozukluğudur.
Kabızlığı olan kişiler için dışkılama, zahmetli ve ağrılı bir durumdur. Pek çok kişi aslında normal bağırsak alışkanlığına sahip olmalarına karşın, her gün dışkılamaya çıkmadıkları için kabızlık çektiklerini sanmaktadırlar. Ne var ki dışkılama sayısı ve miktarı için "herkes için geçerli bir normal" aralık mevcut değildir. Çoğu durumda kabızlık kendiliğinden geçen ve ciddi sorunlara yol açmayan bir rahatsızlıktır. Kısa kabızlık dönemleri tamamen normaldir. "Sağlıklı kişilerin her gün bir kez tuvalete çıkmaları gerekir" şeklindeki yaygın ve yanlış kanı, pek çok kişinin kendinde kabızlık olduğunu düşünmesine ve bilinçsizce laksatif ilaçları kullanmalarına yol açmaktadır.
Kabızlığın nedenleri: Kabızlık kadınlarda, çocuklarda ve 65 yaş üstü yaşlı insanlarda daha sık görülür. Gebelik ve doğum sonrası ile ameliyat sonrası dönemlerde de görülme sıklığı artar. Kabızlığı anlamak için kalın bağırsağın nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi olmak gereklidir. Alınan gıdalar kalın bağırsakta ilerlerken içerdikleri sıvılar bağırsak duvarı tarafından emilir. Bağırsak duvarındaki kasların hareketleri ile dışkı makat yönünde itilir. Çıkışa geldiğinde sıvı içeriğini kaybetmiş dışkı katı hale gelmiştir. Kalın bağırsakta emilen sıvı miktarı artarsa dışkı iyice kuru ve katı hale gelir. Bağırsaktaki kas hareketleri azalmış veya düzensizleşmişse dışkının barsak içinde ilerlemesi yavaşlar ve kaybettiği sıvı miktarı artar. Kabızlığın en sık gözlenen nedenleri şunlardır:
  • Yiyeceklerle yetersiz miktarda lif alınması,
  • Yeterli sıvı alınmaması,
  • Hareketsiz bir yaşam sürülmesi,
  • İlaca bağlı yan etkiler,
  • İrritabl bağırsak hastalığı gibi bağırsak işlevini bozan hastalıklar.
  • Yanlış müshil kullanımı
  • Yaşa bağlı değişiklikler
  • Dışkılarken ıkınmaktan kaçınmak
  • Multiple sklerozis, lupus, şeker hastalığı gibi bazı hastalıklar,
  • Kronik idiyopatik kabızlık gibi bazı özel hastalıklar,
  • Kalın bağırsakta veya makattaki (hemoroid gibi) bazı hastalıklar.
Kabızlık bazen ciddi sorunlara neden olabilir. Bunlar arasında en sık karşılaşılanları zorlayıcı bağırsak hareketlerine bağlı olarak ortaya çıkan hemoroidler ve katı dışkının anüs çevresindeki kas ve deride yırtıklar yaratmasına bağlı makat çevresindeki cilt yırtıklarıdır (anal fissürler). Aşırı ıkınma bazen küçük bir bağırsak katlantısının makat dışına çıkmasına neden olur (rektal prolapsus). Eğer çıkışta sertleşmiş fazla miktarda dışkı birikirse bunun ıkınma ile atılması mümkün olmaz ve bu durumda da dışkı taşlaşması ortaya çıkar. Genellikle yaşlılarda ve küçük çocuklarda gözlenen bir durumdur.

Tanısı:
Tedavisi için ağız veya makat yolu ile uygulanan yağlarla dışkının yumuşatılması ve parmakla mekanik olarak çıkartılması gereklidir. Genellikle basit bir tıbbi öyküleme alınması ve fizik muayene yeterlidir. Ancak duruma göre aşağıdaki testlerden bir veya birkaç tanesinin yapılması gerekli olabilir:
Tiroid bozuklukları gibi bazı hastalıkları belirlemek için kan testleri,
Yaşlı hastalarda görülme sıklığı arttığı için barsak tümörlerini dışlamak için dışkı incelemeleri ve baryumlu barsak grafisi gibi bazı radyolojik incelemeler,
Bağırsaklarınızın bir bölümünü doğrudan gözle incelemek için sigmoidoskopi veya kolonoskopi gibi endoskopik muayeneler.

Tedavisi:
Her ne kadar tedavi; nedene, hastalığın süresine ve ağırlığına bağlı olarak değişse de çoğu olguda beslenmede ve yaşam tarzında yapılacak ufak tefek değişiklikler bulguları geçirmede ve tekrarını önlemede yeterli olacaktır.

Diyet
Yumuşak ve yeterli sıvı içeren bir dışkı oluşturmak için diyetle her gün 20-35 gram lif alınması gereklidir. Uygun diyet hekim veya diyetisyen tarafından planlanabilir. Fasulye, yulaf ve mısır gevrekleri, taze meyveler, kuşkonmaz, lahana, havuç gibi sebzeler yüksek miktarda lif içerirler. Kabızlığa yatkın kimselerde dondurma, peynir, et gibi lif içeriği son derece az besinlerin alımını sınırlamak gereklidir.

Yaşam tarzı değişiklikleri
Her gün yeterli miktarda su, meyve suyu gibi sıvıları almak, çorba gibi sıvı yiyecekleri tüketmek, günlük egzersiz yapma alışkanlığı edinmek gibi alışkanlıklar edinmek barsak hareketlerine yardımcı olacaktır. Bunların yanında tuvalet için yeterli zaman ayırmak ve dışkılama sırasında bağırsakları boşaltmak için ıkınmaktan kaçınmamak gereklidir.

Müshiller
Çoğu hastada müshillerin kullanımı gerekli değildir. Ancak yukarıda bahsedilen diyet ve yaşam tarzı değişikliklerini yerine getirmelerine rağmen hala kabızlık çeken bir grup hastada bir süre için müshillerin kullanımı gerekebilir.

Kullanımda değişik biçimlerde (toz, hap, şurup, ciklet) ve değişik içerikte (kitle oluşturucu, uyarıcı, tuzlu, ...) pek çok müshil bulunmaktadır. Hangi hastaların, hangi tipte ve ne süre ile müshil kullanmaları gerektiğine ancak bir hekim karar verebilir.

Uzun süreli müshil kullanımı barsak alışkanlığını değiştireceğinden bağımlılık yaratır. Müshil bağımlılığı oluşan hastalarda müshillerin kullanımına yavaş yavaş son verilmelidir. Bu sürecin hekim gözetiminde gerçekleştirilmesi gereklidir. Çoğu kimsede müshillerin bu yolla yavaş yavaş kesilmesi sonrasında barsak normal kasılabilirliğine ve alışkanlığına kavuşur.

Eğer kabızlığa yol açan bir neden saptanabildiyse tedavi bu özel nedene yönelik yapılabilir. Örneğin kullanılan bir ilaca bağlı olarak kabızlık ortaya çıktıysa hekiminiz bu ilacı bir diğeri ile değiştirebilir ya da kesebilir. Rektal prolapsus veya hemoroid gibi bir komplikasyon ortaya çıktıysa (bu durumlar makatta ağrı yaratarak dışkılamayı ağrılı hale getirir ve kabızlığa katkıda bulunur) bunların düzeltilmesi için cerrahi tedavi önerebilir.

Makat bölgesindeki kaslarında işlev bozukluğu bulunan ve buna bağlı kabızlığı olan hastalarda geri dönüm (biofeedback) çalışması yapılabilir. Doğrudan kalın bağırsağın hastalığına bağlı kabızlıklarda bağırsağın bir bölümünü alınması gerekebilir.


Prof. Dr. Yavuz Baykal
Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü

Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 02:28
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
4 Ekim 2009       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Kabızlık Bitkisel Tedavi, Kabızlık Giderici
Kabızlıkta yasak olmayan meyve sebzeler: Erik, portakal, kavun, incir, üzüm, şeftali, kayısı, kiraz, armut, bezelye, domates, lahana, kereviz, pırasa, pancar.
Kabızlıkta yasak olan içecekler ve yiyecekler: Av eti, çikolata, pirinç, morina balığı, salam, alkol, beyaz şa­rap.

Lif açısından zengin besinler: Nohut, mercimek, kurufasülye, çekirdek, kuru bezelye, ahududu, kara ekmek, karnı bahar, enginar.

Ben 27 yaşında bir kadınım. Benim derdim ka­bızlık. Bu mevzuda hiçbir doktora gitmiş değilim. En az üç gün, en fazla bir haftada dışarı çıkıyorum. Buda beni rahatsız ediyor. Boyuma göre kilom nor­mal. Kabızlığı meydana getiren sebepler nelerdir? Bir de bunun besinlerle bir ilgisi var mı ve ilâçsız bir tedavi mümkün mü?

Normal bir boşaltma iyi bir sağlık belirtisidir. Birçok sağlıklı insan günde bir defa dışkılar. Atılan dışkı, olağan kokulu, yumuşak olmalıdır ve zorlamadan çıkarılmalıdır. Boşaltım günde 2 veya 3 defa da olsa, yine bu insan sağlıklıdır; fakat sindirimi çok iyi değildir. Besinler hızlı geç­mekte, içinde vitamin ve protein taşıyan parçalar dışkı ile atılmaktadır. îki günde bir dışkılayanlar da bir ölçüde sağlıklıdır ve dışkı sert değilse kabızlık yoktur. Bir insan­da dışkının az olması da kabızlık değildir, selülozlu besin­leri az yiyorsa.

Şayet dışkı sert, kuru, zor çıkan cinstense burada ka­bızlıktan söz edilir. Bunun tersine, şekilsiz ve sıvı bir dış­kı varsa, bu durumda ishal söz konusudur. Kabızlık ve is­hal, sağlığın bozuk olduğunu belirtir ve durumu düzelt­mek için bir çaba harcamak gerekir.

Laksatif denen müshiller zararlıdır ve hiçbir zaman sürekli kullanılmamalıdır.
Tabiî madeni sular "kaplıca suları" içmek, bağırsakları birden doldurunca çok tesirli olan ve zararsız bir metoddur. iki çay kaşığı tabii maden suyu tuzunu bir litre ılık suya karıştırıp tümünü sabah aç karnına içmek gerekiyor. Yarım saat içinde barsaklar boşalacaktır. Bunu da alışkanlık şekline sokmamak gerekir; zararsızdır ama besin cevherleri kayıplarına yol açabilir.
Fitil ve lavmanlar, seyrek olarak ve az bir sıvıyla kul­lanılınca zarar vermezler. Sık kullanılmamalıdır ve kulla­nılışına özen gösterilmelidir.

En ideal yol, hiçbir araç kullanmadan doğal olarak dışkılamayı düzene koymaktır. Birçok durumlarda kabızlık, daha çok B vitaminleri yönünden zengin ve dengeli bir beslenme ile kısa zamanda düzelir. Kepekli unla yapılmış ekmek ve yiyecekler hergün yenmelidir. Pekmez, çok iyi bir barsak çalıştırıcıdır ve beyaz şeker yerine kullanılma­lıdır. Beyaz un ve toz şekerden yapılan besinlerin değerle­ri yoktur ve beslenmeden çıkarılmalıdır. Salata, meyve ve sebze yenerek, vitamin ve selüloz sağlanmalıdır.

Yoğurt, barsak tembelliğinin birçok durumlarında çok yararlıdır. Bol yoğurt, süt ve peynir tüketenlerde dışkıla­rda kolay ve rahat olur. Kısacası:
  • Bol posa bırakan yiyecekler tercih edilmelidir.
  • Yemekler zeytinyağı ile yapılmalıdır.
  • Hergün sabah aç karnına yarım fincan zeytinyağı alınız.
  • Dışkılamaya hergün sabah çıkınız ve buna bünyenizi alıştırınız.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 02:27
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Ekim 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

KABIZ OLDUM NE YAPAYIM?


Geçen hafta annesiyle birlikte gelen 15-16 yaşlarında bir genç kızı muayene ettim. Kalbinden bazı şikâyetleri vardı. Sorgulama sırasında yıllardır kabız olduğunu, ilkokuldan bu yana haftada sadece bir kez büyük abdeste çıktığını söyledi. Yanında oturan annesi “Neden bana hiç söylemedin?” demez mi? Anladığım kadarıyla kızının kabızlık sorununu ilk defa öğreniyordu. “Kaka” ile ilgili muhabbet yapmak pek hoş olmasa da çocuklarımızın büyük apdest alışkanlıklarını kontrol etmemizde fayda var. Her gün “Bugün kakanı yaptın mı?” diye sorup işi abartmanın bir âlemi yok ama çocuklukta yerleşen yanlış tuvalet alışkanlıklarını sonradan değiştirmenin oldukça zor olduğunu da unutmayalım. Benim hastamda olduğu gibi 5 yılı aşkın süredir kabız olan biri maalesef hayatının sonuna kadar kabızlık sorunuyla uğraşmak zorundadır. Çocuğunun kabızlığa eğilimi olduğunu fark eden anneler durumun farkına varıp gerekli önlemleri alarak rahatsızlığın kronik bir hale gelmesini önleyebilirler.

Kabızlık sorunundan bahsedeceksek önce dışkılamanın normalinin ne olduğunu bilmemiz gerekir. Şunu sakın unutmayın: “her gün büyük apdeste çıkmak şart değildir.” Altını çizerek yazmamın nedeni şu: bazı insanlar her gün büyük apdest yapmadıkça kendilerini huzurlu hissetmezler. Hastaların bir kısmında psikolojik nedenler vardır, barsaklarında çok tehlikeli bir madde varmış da çıkarıp atmazlarsa zehirleneceklermiş gibi düşünürler. Genç yaşta boş yere kabızlık ilaçlarına bağımlı olabilirler. Düzenli tuvalet alışkanlığı tabi ki iyi bir şeydir ama zehirleneceğim diye telaş etmek, stres yapmak, gereksiz yere ilaç kullanmak yanlıştır.

Dışkılama sayısı kişiden kişiye değişiklik gösterir; bazı insanlar her gün iki üç kez büyük abdest yaparken bazıları iki gün durup üçüncü gün tuvalete çıkarlar ki bu sayıların hepsi normaldir. Sadece süreyi göz önüne alırsak -başka hiçbir şikâyetiniz yoksa- üç gün durup ancak dördüncü gün tuvalete çıkıyorsanız veya bir başka deyimle haftada üç defadan az büyük apdest yapıyorsanız tıbben bir kabızlık problemi olduğundan bahsedebiliriz
Hepimiz hayatımızda birkaç kez kabız olmuşuzdur. Aşağıda verdiğim örneklerde olduğu gibi pek çok durum geçici kabızlığa neden olabilir.

Geçici kabızlıklar önemli değildir.
  • Seyahate çıktığınızda evdeki düzeninizi kaybettiğiniz, alıştığınız tuvaletten ayrı düştüğünüz için geçici bir süre kabız olabilirsiniz. Titiz bayanlarda sık gördüğümüz bir şikâyettir. İlaç kullanmayın, sebze meyveyi artırıp bol su için.
  • Bir hastalık nedeniyle yatağa bağlı kalmak ve hareket eksikliği geçici bir süre kabızlık yapabilir. Yatakda karın kaslarınızı harekete geçirecek bazı egzersizler yapabilirsiniz.
  • Gıda zehirlenmesine bağlı ishallerden sonra barsak muhtevası boşaldığı için birkaç gün kabızlık olabilir. Sakın ilaç almayın, aksi takdirde bir kabız, bir ishal olur, bir türlü dengeyi kuramazsınız. Bol su için, yoğurt yiyin ve sabredin.
  • Hamilelik dönemi boyunca kabızlık olabilir. Hamileliğin sonlanması ile eski dışkılama alışkanlığınıza dönersiniz.
  • Hemoroid veya anal fissürde ağrılı dışkılama yüzünden geçici kabızlık ortaya çıkabilir.
Esas rahatsızlığın halledilmesi kabızlığın geçmesine yardımcı olur.

Kronik kabızlık önemlidir.
Kabızlık, oldukça sık görülen (yaklaşık her dört kişiden biri) bir sağlık sorunudur. Kadınlarda 2-3 misli daha sık görülür. Kabızlığı basit bir sorun olarak görmemek gerekir; araştırmalar kronik kabızlıktan şikayet eden hastaların % 40ının iş hayatının etkilendiğini, %58inin hayattan zevk alma derecesinin azaldığını göstermiştir.
Ben de kronik kabızlık var mı?
Aşağıda sayılan şikâyetlerden iki veya fazlası varsa kabızlık sorununuz olduğunu söyleyebiliriz.
  • Dışkılama sırasında kuvvetle ıkınmak zorunda kalıyorsanız,
  • Sert dışkılama varsa,
  • Dışkılama sırasında çıkışta bir engel-blokaj olduğu hissine kapılıyorsanız,
  • Dışkılama esnasında elle yardımcı olmak zorunda kalıyorsanız,
  • Haftada üç kezden az dışkılama yapıyorsanız kabızlık sorunu olduğunu söyleyebiliriz.
DİKKAT! AŞAĞIDAKİ DURUMLARDA HEMEN DOKTORA GİTMEK GEREKİR
  1. 50 yaşından sonra ortaya çıkan kabızlıklar,
  2. Kabızlıkla birlikte kilo kaybı olması,
  3. Kabızlıkla birlikte şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma, ateş olması,
  4. Kabızlıkla birlikte büyük apdestte kan olması (zorlamaya bağlı az miktarda kan görülebilir)
  5. Kabızlıkla birlikte göz kapaklarında şişme, ciltte kuruluk, kilo alma olması,
  6. nce kalem şeklinde dışkılama olması.
KABIZLIĞIN İLAÇSIZ TEDAVİSİ
Öncelikle şunu söylemek isterim, kabızlık tedavisi boğaz enfeksiyonu gibi bir kutu ilaçla üç beş gün içinde iyi olmasını bekleyeceğimiz basit bir rahatsızlık değildir. Adı üstünde yıllardır mevcut olan “kronik kabızlık”lar ancak beslenme ve yaşam tarzında köklü değişikler yapılarak düzeltilebilir. Bu noktanın üzerinde özellikle duruyorum çünkü genelde hastalar doktorlardan mucize bir ilaç bekliyorlar; hem yan tesiri olmayacak hem de şıp diye kabızlıktan kurtulacaklar!.. Bu beklenti içinde işin kolayına kaçıp ilaç kullananları uyarıyorum: uzun süre laksatif kullanımı zamanla barsak hareketlerinin tamamen darmasına neden olabilmektedir. İlaçların bir diğer kötü etkisi de çıkışta (anüs civarında) bazen ameliyat gerektiren-deformitelere neden olmalarıdır.

Kabızlığın tedavisinde ilk adım; kendinize özel kabızlık nedeninizi bulmak olmalıdır.
Elinize bir kalem alın ve aşağıdakilerden hangilerden size uyan maddeleri işaret edin.
  1. Yeteri kadar lifli beslenmiyor olabilirsiniz. Normal bir kişinin her gün ağız yoluyla 20-30 gram lif alması gerekir. Beyaz ekmek, pirinç pilavı, makarna, pizza, hamburger gibi yiyecekler ve tatlılar lif içermezler. Kronik kabızlık sorunu olan bir kişinin her gün en az bir büyük tabak salata iki-üç porsiyon meyve yemesi gerekir. Meyveleri ve sebzeleri (örneğin domates ve patatesi) kabuğunu soymadan yiyin.
  2. Yeteri kadar egzersiz / hareket yapmıyor olabilirsiniz. Her gün en az yarım saat hızlı tempoda yürümenizi veya koşmanızı öneririm. Spor barsak hareketlerini artırır, dışarı çıkmanızı kolaylaştırır.
  3. Yeteri kadar sıvı almıyor olabilirsiniz. Günde en az 1.5 lt su içmeniz gerekir. Özellikle her sabah aç karnına iki bardak oda sıcaklığında su içmeyi adet edinin.
  4. Sadece evde tuvalete çıkma huyunuz mu var? Yolculukta benzin istasyonunun tuvaletine girememenizi anlarım ama işi abartmak, bir yakınınızın evinde veya iş yerinde tuvalete gitmemek doğru değildir. Bu konu özellikle çocuklar için çok önemlidir. Çocuğunuzu “okulda tuvalete girme mikrop kaparsın” diye korkutmayın. Herkesin hijyen kurallarına dikkat etmek kaydıyla evin dışında da tuvalete gidebilmeyi öğrenmesi gerekir.
  5. Düzenli aralıklarla beslenmiyor olabilirsiniz. Kabız insanların düzenli olarak günde üç öğün, sabah, öğlen, akşam beslenmeye dikkat etmeleri gerekir.
  6. Düzenli alkol kullanıyor olabilirsiniz. Her gün alkol kullanımı kabızlığa neden olabilir. Haftada birkaç gün ara vermenizin barsak düzeni dışında pek çok yararı vardır.
  7. Her gün fazla miktarda kahve veya kola içiyor olabilirsiniz. Her iki içecek de barsak hareketlerini azaltarak kabızlığa neden olur. Kronik kabızlık sorununuz varsa iki içeceği de mümkün olduğu kadar azaltın.
  8. Kullandığınız ilaçlar kabızlık yapıyor olabilir. Ağrı gidericiler, kansızlık için verilen demir ilaçları, bazı tansiyon ilaçları, antidepresan ilaçlar, alimünyum içeren mide ilaçları, kalsiyum veya parkinson ilaçları kabızlık yapabilir. Doktorunuza kabızlık sorununuzdan bahsedip mümkünse ilaçlarınızı değiştirmesini isteyin.
  9. Yağlı besleniyor olabilirsiniz. Yağın barsakları çalıştırdığı doğrudur ama bu etki sindirim sistemini rahatsız edecek kadar fazla yağ alınması halinde görülür. Örneğin bir çay bardağı zeytinyağını içerseniz ishal olursunuz. Buna karşılık normal bir yemeğin içindeki yağ, besinin sindirim sisteminde kalış süresini uzatır. Bu yüzden kronik kabızlıktan yakınanların yağsız beslenmeleri daha doğru olur.
Kabızlık için kahvaltı önerisi: Bir kabın içine 6-8 kaşık yulaf ezmesi, bir çorba kaşığı keten tohumu, doğranmış dört adet incir, dört adet kaysı kurusu koyup üzerine kolesterol ve kilo durumunuza göre diyet süt veya normal süt ilave edin. Bu kahvaltının sorununuzu tam olarak ortadan kaldıracağını iddia etmiyorum. Biraz kahvaltının faydası, biraz suyun faydası, biraz koşu, biraz fiberli beslenme derken hepsi birlikte sorunun çözülmesini sağlayacaktır.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 02:31
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Ocak 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Kabızlık (peklik) ve dışkılama zorluğu


Beslenme yoluyla alınan gıdalar tüm sindirim kanalı boyunca öğütülerek yapıtaşlarına ayrılmakta, bunlar arasından vücudun ihtiyacı olan maddeler kana geçmekte ve lif adı verilen ve daha fazla parçalanamadığından kana geçemeyen, vücut için o anda gereksiz olan veya zararlı olabilecek maddeler sindirim kanalının kalın bağırsak kısmına aktarılmaktadır. Kalın bağırsağa ulaşan bu maddelerin içerdikleri sıvı bağırsağın bu bölümünde kısmen kana geçmekte ve kalın bağırsakta ilerleme devam ettikçe dışkı adı verilen artıklardan oluşan madde son şeklini almaktadır. Dışkı kalın bağırsağın en son kısmında depolanmakta ve belli bir süre sonunda oluşan "dışkılama refleksi" insanın dışkılama ihtiyacı hissederek bu artıkları dışkılama yoluyla vücuttan atmasını sağlamaktadır.

Dışkılama işlevinin başlamasında dışkının yapısal özellikleri çok önemlidir. Lif ve sıvı içeriği uygun olmayan bir beslenme tarzı veya kalın bağırsak hareketlerinin bozulmasına neden olabilecek herhangi bir etken dışkılama işlevini olumsuz etkilemekte ve kabızlık adı verilen sorunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Özellikle kadınlar kabızlık şikayetini daha sık yaşamakla beraber bu sorun çoğu insanın hayatının belli bir döneminde yaşadığı ve alınacak basit önlemlerle kendiliğinden düzelme ihtimali yüksek bir sorundur.

Kabızlığın Tanımı
Genel olarak söylemek gerekirse, bir insan dışkılama esnasında zorlanıyorsa, yani bu işlevi uzun bir sürede ve efor sarf ederek gerçekleştiriyorsa bir kabızlık durumunun varlığından söz edilebilir. Öte yandan bir insanın bağırsaklarının normal şartlarda haftada en az üç kez boşalması kalın bağırsakların işlevlerini sağlıklı bir biçimde sürdürmeye devam etmeleri açısından önemlidir. Daha az sayıda dışkılama kalın bağırsağın son kısmında atılmadan bekleyen dışkının bir süre sonra sıvı içeriğinin giderek azalmasıyla sertleşmesine neden olmakta ve bu şekilde oluşan kitle daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Dışkılama işlevleri incelendiğinde insanların yaklaşık %90'ının günde üç kez ile haftada üç kez arasında dışkılama işlevinde bulundukları görülmektedir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı'na başvuran kadınların yaklaşık %10'u kabızlık sorunu yaşadıklarını belirtmektedirler. Yaş ilerledikçe bu sorunu yaşama olasılığı daha da artar.
Kabızlığın Nedenleri

Kabızlık çok çeşitli etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir sorun olmakla beraber bu etkenlerin önemli bir kısmı selim tabiyatlıdır.

Bazı durumlarda kabızlık doğum kontrol hapı, demir ilacı, antidepresan (depresyon tedavisinde kullanılan ilaç), ağrı kesici, alüminyum ve kalsiyum içerikli antiasit (asit azaltıcı ilaç) mide ilaçları, uzun süreli laksatif (kabızlığı giderici) kullanımına bağlı meydana gelmektedir. Bu ilaçların doktor önerisiyle değiştirilmesi veya kesilmesi sorunu ortadan kaldırır.

Kabızlık sorunu yaşayan kadınların önemli bir kısmı liflerden zengin gıdalarla düzenli olarak beslendiklerinde, günlük sıvı alımlarını artırdıklarında ve günlük kısa mesafe yürüyüşleri şeklinde basit egzersizler uygulama alışkanlıkları edindiklerinde bu sorundan kurtulabilmektedir. Bazı durumlarda bu önlemlere ek olarak laksatif adı verilen dışkılamayı kolaylaştırıcı ilaçlara başvurulması gerekebilmektedir.

Bazı durumlar ise nedenin ortaya çıkarılması için ileri incelemelere başvurulmasını gerektirebilmektedir.
Aşağıdaki durumlar kabızlık sorunu yaşayan bir kadının

İç Hastalıkları Uzmanına başvurmasını gerektirir:
  • Kabızlık sorununun basit önlemlere ve ilaç tedavisine cevap vermemesi
  • Dışkıda kan görülmesi
  • Dışkılamanın ileri derecede ağrılı olması
  • Kabızlık ve ishal ataklarının birbirini takip etmesi
  • Kabızlıkla beraber vücutta bir sorun olabileceğini düşündüren başka belirti ve bulguların olması
Bu tür durumlarda İç Hastalıkları Uzmanı yaptığı değerlendirme sonrası direkt tedaviye başlayabilir, bazı ileri incelemelerin yapılmasını isteyebilir veya bir Genel Cerrahi veya Gastroenteroloji Uzmanı muayenesi yapılmasını önerebilir.

Kabızlık Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Yukarıda belirtildiği gibi kabızlık çoğu durumda alınan basit önlemlerle giderilebilen bir sorundur. Bazı durumlarda ise laksatif adı verilen ağızdan alınan ilaçlar sorunun çözülmesinde oldukça faydalı olabilir.

Şu anda eczanelerde laksatif olarak kullanıma sunulmuş oldukça fazla sayıda ilaç vardır. Bu ilaçları temel olarak iki gruba ayırmak mümkündür: uyarıcı laksatifler ve mekanik laksatifler. Uyarıcı olanlar kalın bağırsağın hareketlerini uyararak kabızlığı gideren ilaçlardır. Bu ilaçlar kabızlık sorununu çözmede oldukça etkili olmalarına karşın belli bir süre sonunda bağırsağı bu maddelere karşı bağımlı hale getirerek "bağırsak tembelliğine" yol açabildiklerinden kısa süreli kullanılmaları gerekmektedir. Bu ilaçlar ayrıca bağırsak kramplarına ve fışkırır tarzda dışkılama gibi yan etkilere de neden olabilmektedirler.

Mekanik laksatifler ise kabızlık sorununu dışkının niteliklerini değiştirerek çözerler. Bu ilaçlar kalın bağırsağın doğal hareketlerini etkilemediklerinden yan etkileri daha azdır ve daha uzun süreli kullanılabilirler.

Diğer bir çözüm de lavman adı verilen uygulamalardır. Makattan kalın bağırsak içine verilerek uygulanan bu ilaçlar doktor önerisiyle belli aralıklarla uygulandıklarında özellikle uzun zamandan beri dışkılamanın gerçekleşemediği durumlarda oldukça etkili olabilirler.

Kabızlık Sorununu Daha Az Yaşamak İçin Neler Yapılabilir?
  • Dışkılama ihtiyacı uzun süreli ertelenmemelidir. Çoğu insan yemekten ve özellikle de kahvaltıdan yaklaşık 30 dakika sonra dışkılama ihtiyacı hisseder.
  • Düzenli egzersiz yapmak kalın bağırsak hareketlerinin düzenli olmasında son derece önemlidir.
  • Lifli gıdaların ve sıvı alımının artırılması dışkının yumuşak olması ve dışkılama refleksinin daha kolay uyanması açısından son derece önemlidir.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 02:32
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Temmuz 2010       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kabızlık durumunda olan ve acı çeken çözüm arayan birsürü insan var kimisi olması gerekenleri uygulayıp sorunu ortadan kaldırıyor kimiside bunu başaramayıp daha farklı rahatsızlıklara yelken açıyor. Kabızlık durumunda nasıl beslenmeliyiz? Beslenme Uzmanı Esra Kurtuluş özellikle diyet yaparken sıklıkla görülen kabızlığın nedenlerini ve kabızlık durumunda beslenmemizde ne gibi tedbirler almak gerektiğini anlatıyor. Kabızlığı, dışkılama sıklığının azalması ve dışkılama sırasında güçlük çekilmesi olarak tanımlayabiliriz. Özellikle diyet yapan kişilerde yağ ve lifli beslenmenin azalması ile kabızlık şikâyeti daha da artmaktadır.
Kabızlık nedenleri
  • Yüksek oranlarda rafine şeker tüketimi
  • Lifli besinlerin az tüketilmesi
  • Dışkılamayı sürekli ertelemek
  • Bağırsaklardaki iltihabi bir durum, tümör, kanser gibi nedenler
  • Uzun süren seyahat nedeni ile tembelleşen bağırsaklar
  • İlaçlar
  • Gebelik Kabızlık bulgularını çok iyi değerlendirmek gerekir.
Çok uzun süren ve beslenme ile düzene girmeyen kabızlık durumunda mutlaka hekime başvurulmalıdır. Bilinçsizce bağırsakların hareketini artıran laksatifler veya posa içerikli ilaçlar kullanılmamalıdır. Bilinçsizce kullanılan ilaçlar hem bağırsaklarınızın daha da tembelleşmesine hem de vücutta sıvı ve potasyum kaybına neden olmaktadır.

Kabızlığı önlemek için beslenmemizde ne gibi tedbirler almamız gerekir?

  • Sabahları aç karnına bol su içiniz.
  • Birden ve fazla yemek yemek bağırsakların çalışma düzenini bozduğu için kabızlığa neden olabilir, bunun için azar azar ve sık sık yemek yenilmelidir.
  • Yiyecekler iyice çiğnenmelidir ki, bağırsakta da kolay çözünebilsinler.
  • Su tüketmeyi ihmal etmemek gerekir. Günde 2-3 litre sıvı gıda tüketiniz.
  • Mürdüm eriği, kayısı, erik, üzüm gibi meyveleri yiyebilirsiniz veya kompostosunu içebilirsiniz. Özellikle sabahları su içtikten sonra 4-5 adet kuru kayısı yenmesi tavsiye edilir.
  • Kabızlığa neden olan aşırı şeker ve şekerli yiyecekleri tüketmekten kaçınmalısınız.
  • Kızartma, kavurma gibi yiyecekler kabızlığı tetiklediği için mümkün olduğunca az tüketilmelidir.
  • Öğle ve akşam yemeklerinde çorba içilmesini tavsiye ederim.
  • Et kabızlığı tetiklediği için et-tavuk yerine sebze veya balık tercih edilmelidir.
  • Yoğurt olarak prebiyotik olanları tercih edebilirsiniz.
  • Kabızlığın tedavisinde önemli bir yeri olan fiziksel aktivite için de önerim bol bol yürüyüş yapmanızdır. Ayrıca evde ayaklarınızı karnınıza doğru 15-20 kez itip-çekme hareketi yapmanız yararlı olacaktır.
  • Kola, kahve kabızlığa neden olduğu için tüketimini en aza indirmenizi öneririm.
  • Kuru fasulye, mercimek, nohut gaz yapabileceği ve dışkılamada acı çekmenize neden olacağı için tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Bitki çaylarını, bağırsaklarınızı tembelleştirmemek adına, çok sık tüketmeyiniz. Haftada 1-2 bardak içebilirsiniz.
  • En etkili tedbir olan, lif içeren yiyecek tüketiminizi artırın.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 02:37
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
5 Temmuz 2010       Mesaj #7
ener - avatarı
Ziyaretçi

Kabız olan ne yemeli ne yememeli


Doğru ve dengeli beslenme ile kalın bağırsak kanserinin önemli sebeplerinden biri olarak bilinen kabızlığın üstesinden gelinebilir. Toplumda en sık kadınlarda görülen kabızlık, sadece diyet uygulanarak yüzde 60 tedavi ediliyor.İstanbul Cerrahi Hastanesi doktorlarından beslenme ve diyet uzmanı Yasemin Bradley, Batı tipi beslenme şekli olarak tanımlanan fast food yiyecekleri tüketen kişilerde kabızlığın çok sık görüldüğünü belirtiyor.

Yolculuk, hareketsizlik, karaciğer hastalıkları, aşırı yemek yeme kabızlığın başlıca sebepleri arasında sayılıyor. Sağlıklı bir boşaltma 24 saatte bir veya haftada 3 kez oluyor. “Ancak daha uzun süreli boşaltımlar da kesinlikle bir doktora başvurulması gereken bir durum.” diyen Dr. Bradley, kabızlık tedavisinde piyasada bulunan laksetif (bitkisel) çayları tavsiye etmediğini; çünkü bu çayların yarardan çok zararlarının bulunduğunu söylüyor. Genelde bu problemle karşı karşıya kalan kişilerin ishal olmasını sağlayan bitkisel çaylar, vitamin ve mineral eksikliğine yol açıyor, bağırsak tembelliği yapıyor.

Kabızlık için ne yapmalı?
Günde 3-4 kaşık buğday kepeği öneren Dr. Bradley, kabızlık rahatsızlığı çekenlere şu tavsiyelerde bulundu:
“8-10 bardak arası su içilmeli, kavrulmuş keten tohumu ve susam yenilebilir, yüksek dozda C ve E vitamini, magnezyum minerali, kuru erik, kaysı ve incir, baklagiller, ayçiçeği ve kabak çekirdeği, havuç gibi kök sebzeler, maydanoz gibi yapraklı sebzeler, bütün meyveler, fındık, ceviz mutlaka tüketilmesi gerekiyor.

Neleri yememeli?
Et, süt, yumurta, peynir, özel işlemden geçmiş tahıllar, beyaz ekmek, pirinç, makarna, çay, kahve…
Dr. Bradley’den kabızlık için bazı tarifler:
Limon ve zeytinyağı
1 orta boy limon, 1 kaşık sızma zeytinyağı, 300 mililitre su.
Limonu sıkın. Zeytinyağı ve suyla karıştırıp mikserde 1-2 dakika kadar çırpın. Sabah aç karnına bir bardak için.

Elma kompostosu:

2 yeşil elma
Elmaları kabuklarını soymadan küçük parçalar halinde doğrayın. Üzerini örtecek kadar suyla haşlayın. Üzerine tarçın dökerek sabah kahvaltısında yiyin.

Yarım su bardağı yoğurt
Mercimeği ve lahanayı ayrı ayrı haşlayıp süzün. Lahana yapraklarını ince şeritler halinde kıyın. Diğer tarafta yoğurt, limon, zeytinyağı ve dövülmüş sarımsağı elde veya mikserde çırpıp, bu sosu sıcak mercimek ve lahanayla iyice karıştırın.
Lahana yerine çiğ kıvırcık marul veya rendelenmiş havuç da kullanılabilir.

Mercimek salatası:
1 bardak mercimek
7-8 yaprak beyaz lahana
1 kaşık zeytinyağı
1 diş sarımsak
1 limon
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 02:39
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
5 Temmuz 2010       Mesaj #8
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
Kabızlık için ne yemeli?
Dr. Ender Saraç, Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Prof. Dr. Ahmet Maranki’den kabızlık giderici çay, çorba ve kür tarifleri…
Şiş bir karın, sert dışkı, 3-4 gün, belki de bir hafta dışkılayamama sorunu çoğumuzun başından geçmiştir. Artık şunu biliyoruz ki kabızlık, ne yiyip ne içtiğimizle fazlasıyla ilgili. Başta öğün atlamak şeklinde dengesiz beslenirsek; yeterince su, meyve, yeşil sebze, kepekli ve lifli gıda tüketmezsek; buna bir de hareketsiz ve egzersizden uzak bir yaşam biçimi de eklersek, kabızlık her an kapımızı çalmaya hazır demektir.

Kalın bağırsak hareketlerini uyararak kabızlığı gideren ilaçlara sarılmak yerine, yaşam biçiminde ve özellikle beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yapmak önemli. Zira bu ilaçlar, kabızlık sorununu çözmede oldukça etkili olmalarına karşın, belli bir süre sonunda bağırsağı bu maddelere karşı bağımlı hale getirerek, bağırsak tembelliğine yol açabiliyor. Bu nedenle kısa süre kullanılmaları gerekiyor.

Kabızlığa iyi gelen yiyecekler:
  • havuç, turp, kereviz gibi kök sebzeler,
  • roka, lahana, ıspanak, maydanoz, dereotu, marul gibi yapraklı sebzeler
  • kepekli ve lifli yiyecekler,
  • kuru üzüm, incir, kayısı gibi kuru meyveler
  • kabak çekirdeği, ayçiçeği gibi kuruyemişler
Uzmanların verdiği bitki, sebze ve meyvelerden yapılan kabızlık giderici özel karışım tarifleri de kabızlık sorununu çözmeyi sağlıyor.

Dr. Ender Saraç’tan kabızlık giderici tarifler
Kuru kayısıyı ve kuru mürdüm eriğini akşamdan bir bardak suyun içinde bekleterek sabah aç karnına bu suyu için. Suyu içtikten sonra kayısı ve erikleri yiyin. Bu işlemi her sabah tekrarlayın.
Keten tohumunu havanda biraz döverek sabahları aç karnına, az yağlı yoğurtla karıştırarak yiyin.
Akşamdan bir kilo arpayı üzerini örtecek kadar suyun içine koyun ve sabaha kadar bekletin. Sabah haşlayın ve içine iki adet kabak, bir miktar pırasa, ıspanak, kereviz sapı, bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir tutam tuz ekleyerek pişirin. Hazırladığınız bu çorbayı sabah aç karnına için.
İki yumurta sarısını kek kabında iyice çırpın. Bir fincan sıvı yağın içine tarçını ekleyip ayrı bir kapta çırpın ve yumurtanın içine katın. 50 gr az öğütülmüş keten tohumu, 50 gr yulaf ezmesi, bir miktar mürdüm eriği, 1-1.5 kahve fincanı şeker, tam buğday ununu da ekleyerek normal bir kek hamuru elde edin. Hamuru 150-160 derecede pişirin. Keki iki ince dilimden fazla yemeyin.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan kabızlık için pırasa
Zeytinyağlı ve pirinçsiz olarak pişirdiğiniz pırasa yemeğini haftada en az dört kez tüketin.
Sinemeki, kabızlığa karşı etkili bir bitkidir. Ancak bağırsağın içindeki kaydırıcı mukozayı da dışarı atacağından, sinameki kullanımını bıraktığınızda kabızlığınız daha da artacak, bağırsağınızın içi kuruduğu için kabızlığınız daha da şiddetli olarak devam edecektir.

Prof. Dr. Ahmet Maranki’den kabızlık giderici kür
Beş adet kuru inciri iyice yıkadıktan sonra bir bardak sıcak suyun içine koyarak 1-2 saat bekletin. Akşam yatmadan önce incirleri yedikten sonra üzerine de suyunu için. Birlikte ıhlamur da içebilirsiniz. Bu kür 3-4 hafta uygulandığında kabızlık için faydalıdır. Kuru incir, mide ve bağırsak mukozasını kalıntılardan, balgamlardan temizler ve rahat çalışmalarını sağlar. Ancak bu kür, şeker hastaları tarafından kullanılmamalıdır.

Diyet Uzmanı Taylan Kümeli’den kabızlık için bitki çayı formülü
Bir avuç içi kadar maydanoz, bir avuç içi kadar kiraz sapı, üç poşet yeşil çay, üç kayısı ve bir limonu beş bardak suyun içine koyarak kaynatın. Bu çayı sabahtan akşama kadar aralıklı olarak için.

Kabızlıktan hangi çay karışımlarıyla kurtulabiliriz?
Tıbbi Bitkiler Uzmanı Prof. Dr. Kerim Alpınar, kabızlık sorunu için su görünce şişen, dolayısıyla kitle artırımına neden olan bitkileri kullanmak gerektiğini belirterek, bu bitkilere örnek olarak keteni gösteriyor. “Keten müsilaj taşıdığı için çok yararlı ve etkilidir. Hem tahrişi azaltır hem de kitle oluşturur” diyor. Kullandığı bitkinin aniden etki etmesini, örneğin akşam alıp sabah dışkılama yapmak isteyenlere sinamekiyi öneren Prof. Dr. Alpınar, “Ancak dozunu çok iyi ayarlamak gerekiyor. Herkes farklı hassasiyete sahiptir. Kişi kendisi için en uygun miktarı deneyerek bulmalı” diyor. Sinamekinin çok tahriş edici bir bitki olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alpınar, piyasadan aldığınız sinamekinin gerçekten sinameki olup olmadığını, hangi bitkiden elde edildiğini ve usulüne uygun kurutulup kurutulmadığını kontrol etmeniz gerektiği konusunda uyarıyor.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 02:41
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Ekim 2010       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kabızlığı Gideren Besinler
Bağırsak hareketlerinin normale göre azalması anlamına gelen kabızlık, çoğu insan için büyük bir dert.

Peki, kabızlığı gidermek için ne yemeli?
  • Sabahları aç karnına bol su için. Günde 2-3 litre sıvı gıda tüketin.
  • Azar azar ve sık sık yemek yiyin.
  • Yiyecekleri iyice çiğneyin ki bağırsakta da kolay çözünebilsinler.
  • Pudra’daki habere göre, incir, mürdüm eriği, kayısı, üzüm gibi meyveleri yiyin veya kompostosunu için. Özellikle sabahları su içtikten sonra 4-5 adet kuru kayısı yemek bağırsak faaliyetlerini hızlandırır.
  • Eriğin kurutulmuşu da kabızlığa karşı iyi gelir. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yiyip üzerine de suyunu içebilirsiniz.
  • Elma yemeklerden önce yenilince kabızlığı giderir.
Hangi tür yemekleri yemeli?
  • Öğle ve akşam yemeklerinde çorba içmeye çalışın.
  • Et kabızlığı tetiklediği için et-tavuk yerine sebze veya balık tercih edin.
  • Yoğurt olarak prebiyotikleri tercih edebilirsiniz. Gece yatmadan önce 1 kase yoğurt iyi gelebilir.
  • En etkili tedbir olarak, lif içeren yiyecek tüketiminizi artırın. Ayrıca günde 1 çay kaşığı tarçınla lif ihtiyacınızı büyük oranda karşılayabileceğinizi de unutmayın.
  • Günde bir kaşık zeytinyağı içmek iyi gelebilir.
Bitkilerin kabızlığa etkisi
  • Adaçayı, kekik, sinameki gibi bitkiler bağırsak hareketliliğini artırır. Bu bitkileri birlikte veya ayrı ayrı demleyerek içebilirsiniz.
  • Zencefil çayı bağırsakların çalışmasını sağlar.
  • Keten tohumu mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 02:42
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Ekim 2010       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Yaşlılarda Kabızlık


Yaşlılarda kabızlık, her yaşta görülebilen bir rahatsızlık olan kabızlık yaşlılarda daha sık görülmektedir. Yaşlı insanlarda yavaşlayan metabolizma ve hareket azlığı kabızlık şikayetinin de artmasına neden olmaktadır.
Kabızlık, metabolizmanın yavaş çalışmasına bağlı olarak gerçekleşen bitmemiş dışkılama hissi, yavaş çalışan bağırsaklar ve sertleşmiş kuru dışkıyı ya da dışkılama zorluğu olarak tanımlanabilir.

İleri yaşlardaki insanların fazla miktarda laksatif (bağırsak yumuşatıcı) kullanmalarından da anlaşılacağı üzere, kabızlık ileri yaşta insanlarda daha sık görülen bir durumdur. Yaşlanmayla birlikte vücutta ve sindirim sisteminde bazı değişiklikler gerçekleşir. Bu değişikliklerden sindirim sistemi üzerindeki değişimlerin en önemlisi bağırsak hareketlerinin azalması ve bağırsakların tembelleşmesidir. Bağırsaklarda oluşan bu tembellik ile birlikte bağırsak boşalma süresi uzar ve bu durum kabızlığa, dışkılayamama duygusuna neden olmaktadır.

Kabızlığın genel olarak üç belirgin özelliği;

  • Haftada 3 kereden az tuvalete çıkma.
  • Günde 35 gr dan az dışkı hacmi
  • Tuvalete çıkma da zorluk duygusu (dışkılayamama)
Yaşlılarda kabızlık nedenleri, yaşlı insanlarda iki tür kabızlık görülür. İlki patolojik nedenlere bağlı olmayan basit ya da işlevsel kabızlık ve ikincisi gerçek hastalıklara bağlı olarak oluşan ikincil kabızlıktır. İşlevsel kabızlık nedenlerinden en bilineni beslenmeye bağlı olmasıdır. Yaşlı insanlarda genellikle iştah azdır. Genellikle beslenme kapsamındaki posa miktarı, önerilen normal düzeyden düşüktür. Posa miktarında olan bu düşüklük bağırsaktaki geçişin zayıflamasına ve dışkı miktarının azalmasına neden olur. Bağırsakta hareketsizleşen dışkı içerdiği suyu kaybeder ve gittikçe daha çok katılaşır. Bu durumda dışkılayamama ve kabızlık oluşur. İşlevsel kabızlıkta diğer nedenler arasında, düşük sıvı tüketimi, hareketsiz yaşam, soğuk ortam ve tuvaletin uzaklığı gibi durumlar sayılabilir. Yaşlılarda görülen ikincil (organik) kabızlık nedenlerinden bazıları; sinir sistemi hastalıkları ve ruhsal çöküntü gibi psikolojik nedenlerdir.

Yaşlılarda genel olarak kabızlığa neden olan durumlar;

  • Ağızdaki dişlerin yetersizliği ( ilk sindirim ağızda başlar)
  • Anal apseler
  • Fistüller
  • Çatlaklar
  • Hemoroid
  • Düz bağırsak sarkması
  • Hareket eksikliği
  • Sıvı tüketiminin azalması
  • Tüketilen yiyeceklerden yeterli besinin alınamaması
  • Şeker hastalığı
  • Tiroid salgısının azalması
  • Kalsiyum fazlalığı
  • Potasyum azlığı
  • Kistler
  • Tümör ve iltihabi tıkanmalar
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri vs.dır.
Yatıştırıcı, sakinleştirici, asit giderici, tansiyon düşürücü, ve kalp ritim ilaçları, parkinson hastalığında kullanılan ilaçlar ve laktasifler yaşlılarda kabızlığa neden olan başlıca ilaçlardandır.

Yaşlılarda kabızlık tedavisi: işlevsel kabızlık olsun ikincil kabızlık olsun her ikisinin de nedeni araştırılmalıdır. Laktasif içeren ilaçların kullanımı azaltılmalı, düzenli beslenmeye ve posası bol yiyecekler tüketmeye özen göstermeli, bol bol hareket etmeli, bol sıvı tüketilmelidir. Bunun yanında sabahları aç karnına bir bardak suyun içine birkaç damla limon ilave edilerek içilmesi bağırsakların rahatlamasını sağlamaktadır.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 02:48

Benzer Konular

3 Ekim 2013 / Misafir Soru-Cevap
26 Ocak 2016 / Misafir Tıp Bilimleri
21 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
31 Temmuz 2012 / Misafir Soru-Cevap
5 Ağustos 2015 / AgeAnt Perry Soru-Cevap