Arama

Lateral ventrikül ne demektir?

Güncelleme: 7 Ekim 2009 Gösterim: 32.259 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Ekim 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

lateral ventrikül nedir


LATERAL VENTRİKÜL NE DEMEKTİR
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Ekim 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

LATERAL VENTRİKÜL NE DEMEKTİR

Ventriküler sistem

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Git ve: kullan, ara
Ventriküler sistem, medulla spinalis içindeki canalis centralis ile devam eden, beyin omurilik sıvısı ile dolu, beyindeki bir grup yapıdan oluşur.
Bileşenler [değiştir]

Sistem dört ventrikülü kapsar:
  • sağ ve sol ventriculus lateralisler
  • ventriculus tertius
  • ventriculus quartus
Bu ventriküllerden başlayan bir kaç ara bağlantı kanalı vardır fakat genelde bunlardan yalnızca ilk ikisi ventriküler sistemin bir parçası olarak kabul edilir:
İsim (Eponim İsim) Nereden Başlar Nereye Açılır sağ ve sol foramen interventriculare (Monro) ventriculus lateralis ventriculus tertius aquaductus cerebri (Sylvius) ventriculus tertius ventriculus quartus apertura mediana (Magendie) ventriculus quartus spatium subarachnoideum/cisterna magna sağ ve sol apertura lateralis (Luschka) ventriculus quartus spatium subarachnoideum/cisterna venae magnae cerebri Her ventrikül, liquor cerebrospinalis (beyin-omurilik sıvısı) üreten plexus choroideus içerir. Liquor cerebrospinalis, kendilerini sınırlayan kemik yapının içindeki beyin ile omurliği çevreleyen ve bir yastıkçık gibi koruma görevi yapan sıvıdır.
Ventriküller [değiştir]

Dört adet beyin ventrikülü vardır: sağda ve solda bir çift ventriculus lateralis, orta hatta ise ventriculus tertius ve ventriculus quartus. Cerebrum içinde yer alan şekil itibariyle C harfine benzeyen lateral ventriküller, diğer ventriküllere göre daha büyüktür ve basal ganglionların dorsal yüzünü sararlar. Lateral ventiküller cornu frontale (anterior), cornu temporale (inferior) ve cornu occipitale (posterior) aracılığıyla sırasıyla beynin frontal, occipital ve temporal loblarına uzanırlar.
İki lateral ventrikül, foramen interventriculare aracılığıyla, diencephalon'un ortasında bulunan üçüncü ventrikül (ventriculus tertius) ile bağlıdır. Üçüncü ventrikül de aquaductus cerebri aracılığıyla, rhombencephalonda bulunan dördüncü ventrikül ile bağlantılıdır. Subarachnoid boşluğa açılarak ventriküllerde üretilen beyin-omurilik sıvısının beyincik ve beyin korteksini kuşatmasını sağlayan üç delik dördüncü ventrikülde bulunur. Dördüncü ventrikül, omurilikteki canalis centralis ile devam eder ve beyin-omurilik sıvısının omuriliğin iç yüzüne de akmasına izin verir.
vikipedi


Benzer Konular

16 Mart 2018 / GusinapsE Tıp Bilimleri
29 Kasım 2016 / Misafir X-Sözlük
6 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış
21 Eylül 2018 / Misafir Cevaplanmış