Arama

Sağ kolda uyuşma sebebi ne olabilir?

Güncelleme: 3 Mart 2018 Gösterim: 192.371 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Ekim 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sağ kolda uyuşma sebebi ne olabilir?
Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 02:40
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Ekim 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Sağ kolda uyuşma, basit nedenlerden de olabilir, hayatınızı etkileyecek önemli nedenlerden de. Bu yüzden uyuşmalarda, doğru teşhis ile doğru tedavi büyük bir önem taşır. Öncelikle konunun sağlıkla ilgili olması nedeniyle sizin bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneiririm. Burada vereceğimiz bilgiler tedavi amaçlı değil, sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Sponsorlu Bağlantılar
Kolunuzdaki uyuşmanın nedeni boyun fıtığı olabileceği gibi konunuzun üzerine yatmanız da uyuşmaya neden olmuş olabilir.
Konunun hafife alınıp da geçiştirilecek basit bir olay olarak algılanmaması gerekir. El, kol uyuşmaları kimi zaman kan hastalıklarından, romatizma hastalıklarından, beyin ve sinir sistemi hastalıklarından, boyun omurları ve kaslarıyla ilgili bir dizi rahatsızlıklardan da ileri gelebilir.
Bu arada sürekli kullanılan bazı ağrı kesici, sinir yatıştırıcı ya da bulantı giderici olarak kullanılan ilaçlar da yan etki olarak bu tür rahatsızlıklar verebilir. Bunun teşhisini ne siz, ne çevreniz ne de bizler koyamayız.
Yaptığınız iş ve çalışma tarzınızın da neden olabileceğini söyleyebiliriz.

Bu nedenle en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurup bilgi ve gerekiyorsa tedavi alın.
Sağlıklı günler dilerim.
Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 02:42
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
1 Mart 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
TUĞBA ÇİL adlı kullanıcıdan alıntı

selam benim geçen yıl sol kol bileğimde acı hissi başladı uyuşmayla beraber kemikte değil sanki arada kalan ince bi cizgi.serçe parmakla beraber baş parmakta uyuşmada var soğuk havada dahada artıyor sanki geçen yıl geç kaldım ama doktoro gittim film sonucuna göre sinir sıkışması dedi ve amelyat olmalısın dedi bende hemen sonuç kesinmi deyince emg çektirebilirsin dedi ve çektirdim sinir sıkışması sonucu çıkmadı boyundan gelenmi die boyunada iğne takıldı deyl dedi ordaki dr. ve senn bu psikolojk olabilir fizik yada psikolok yardımı al dedi gitmedm hç birinede bu yılda sağ kolumda dayanılmaz ağrı var ve ben geçen hafta fizik uzmanına gittim romatizma tahlili yaptı ama oda çıkmadı değerler normal dedi dr. bende guatr var ve faranjt oluyrum grip olunca boğazım hassas fizik dr. kulak burun boğaz olablir dedi sizce bu ne ben yoruldum artk her dr. verdiği ilaçları kullanmaktan ne olursunuz bi yol gösterin bana yaşım daha genç 25 yaşındayım ve 5 yıllık evliyim çocuğum yok henüz şimdiden teşekkür edrim.TUĞBA ÇİL

Alıntı
TUĞBA ÇİL adlı kullanıcıdan alıntı

BEN DEMİNDE YAZDIM FİZİK UZMANININ YAPTIĞI TAHLİLDE YUMUŞAK KAS DOKUSU DEĞERLERİM YÜKSEK ÇIKTI /200 OLMASIK GEREKEN DEĞERLER /295 ÇIKTI BENDE BU NEYE SEBEBTİR YUMUŞAK KAS DOKUSU ROMATİZMASI DA OLABİLİR AMA EMİN DEĞİLİM DEDİ VE GUATR YADA KULAK BURUN BOĞAZ DR.NA GİT DEYP REÇETE YAZDI

sol kol uyuşması ve ağrısı
selamlar.benim sorum daha doğrusu sorunum genelde gece başlıyor gece yatağa uzanmamla bereber sol kolumda ağrı başlıyor sonrasında sol el üst kısmında uyuşma başlıyor ve ağrılar bayağı rahatsız ediyor.hastanede çekilen mr.da boyun fıtığı dediler acaba gerçekten bu ağrılar boyun fıtığından mı kaynaklanıyor yoksa kalp rahatsızlığı olabilir mi ? gerçi kalp tektiklerimde problem yok dediler.bu konu da yardımlarınızı bekliyor iyi çalışmalar diliyorum.
Boyun fıtığı sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Uzman doktorlar tarafından konulan doğru bir teşhis, hasta eğitimi ve doğru bir tedaviyle artık korkulu bir rüya olmaktan çıkmıştır. Ancak ne yazık ki yanlış yönlendirmeler, bilinçsizce yapılan tedavi ve uygulamalar (kırık çıkıkçılar vb) hem maddi hem manevi olarak hastaya ciddi ve dönüşü olmayan zararlar vermektedir.
İnsan omurgası, kafa tasının altından kuyruk sokumunun bitimine kadar, toplam 33 adet omurdan ve aralarında disk denilen kıkırdaklardan oluşur. Yandan bakıldığında boyun, sırt ve bel bölgesi omurgada S harfine benzeyen bir şekil meydana getirir. Boyun, 7 adet omurdan ve aralarındaki disklerden oluşmaktadır.
Öncelikle boyun fıtığının tanımlanmasını yapalım. Boyun omurları arasında yer alan kıkırdağın iki omur arasından öne, yana ya da arkaya doğru fıtıklaşmasına denir. Her boyun ağrısı boyun fıtığı anlamına gelmez.
Boyun ağrısının çok çeşitli sebepleri vardır:
1. Doğuştan gelen bozukluklar,
2. Postür (duruş) bozuklukları,
3. Yumuşak doku romatizmaları,
4. İltihabi eklem romatizmaları,
5. İnfeksiyon (mikrobik) hastalıkları,
6. Kas- tendon zorlanmaları,
7. Kas spazmları.
Boyun ağrısı tedavisinin başarılı olabilmesi için öncelikle nedeninin doğru olarak ortaya konması gerekir. Bunun için de öncelikle hastadan boyun ağrısı ile ilgili bilgi alınır. Daha sonra uzman doktor tarafından, ayrıntılı bir muayene yapılır. İstenilen tetkikler basitten zora doğru giderek, önce boynun en az iki yönlü filmi çekilir, kan ve idrar tahlili yapılır ve çıkan sonuçlara göre daha ileri tetkikler, örneğin; bölgenin tomografisi, MRI tetkiki, gerekirse EMG denen ve sinirsel hasarı ortaya koyan bir tetkik istenir.
Boyun fıtığında, boyun ağrısı ile birlikte ya da tek başına kol ağrısı da olabilir. Hatta, arkada kürek kemiği alt hizasına, önde göğüse vuran ağrılar oluşabileceğinden, hastalar kalp hastası olduklarını zannedebilirler. Doktorlar da kalp yönünden ileri tetkiklere baş vurabilirler.
sizde yapılan tetkiklerde kalpte problem olmadığına göre , kalp konusunda endişe etmenize gerek yoktur. sol kolunuzdaki ağrının nedeni boyun fıtığıdır.
Boyun fıtığı korkulacak bir durum değildir. Birçok hastalıklar gibi erken teşhis konulması önemlidir. Uygun bir tedavi programıyla hastalık kontrol altına alınabilir. Tedavide; hastanın eğitimi, ilaç tedavisi, istirahat, fizik tedavi ve egzersiz yer almaktadır. Yapılan tedavilere cevap vermeyen ve fıtığı ilerleyen hastalarda cerrahi müdahele gerekebilir. Ancak, bu durum sık değildir.
Hastaların şikayetleri fizik tedavi ile tamamen geçse bile, günlük yaşantısı düzenlenmeli ve ağrıyı azaltan ve artıran durumlar kendisine hatırlatılmalıdır:
1. Ağırlık kaldırmaması,
2. Ağır işler yapmaması,
3. Ters hareketlerden kaçınması
4. Ortopedik boyun yastığı kullanması
5. Orta sertlikte bir yatakta yatması,
6. Uzun süre aynı pozisyonda kalmaması,
7. Mesleğine göre nasıl hareket etmesi gerektiği,
8. Ağrıları tamamen geçse bile egzersizlerini hergün düzenli olarak yapması gerektiği vurgulanır.
Günlük yaşantımızda yaptığımız bazı hareketler boynumuzu zorlar. Boyun fıtığı hastalarına boyunluk (korse) verilebilir. Boyunluk hem boyun kaslarına destek olur, hem de boyun hareketlerini kısıtlayarak eklemleri korur. Böylece, boyna gelen yüklenmeleri azaltırlar. Genel olarak bu korseler en az 20 gün gece hariç olmak üzere devamlı kullanılır. Daha sonra boyun egzersizleri ilave edildiğinde tedricen çıkarılır.
Fizik tedavi, boyun fıtığının tedavisinde uygulanan en etkili ve kesinlikle zarar vermeyen bir yöntemdir. Sıcak, soğuk ve elektrik akımlarının iyileştirici etkilerinden yararlanarak çeşitli aletlerle vücudun çeşitli bölgeleri tedavi edilir. Bu amaçla, yüzeyel ısıtıcılar, derin ısıtıcılar, elektrik akımları, traksiyon (çekme), masaj uygulanabilir.
Fizik tedavi birkaç husus dışında rahatlıkla uygulanabilen bir tedavidir. Kalbinde pil takılı hastalara ve ihtiyaten hamilelere uygulanmaz. Büyüme çağında olan çocukların büyüme kıkırdakları üzerine, ileri derecede hipertansiyon ve kalp yetmezliği olan, infeksiyon, varis, benzeri hastalığı olan ve vücudunda metal taşıyan hastalara dikkatli bir şekilde uygulanır.
Fizik tedavi kürü genelde 21 seanstır. Çoğunlukla günde bir seans uygulanır. Ancak, günde iki seansla daha hızlı sonuç almak da mümkündür. Hastadan alınan cevaba göre seans sayısı artırılabilir. Eğitimli kişiler tarafından uygulandığında fizik tedavinin herhangi bir yan etkisi yoktur.
Fizik tedavi sonrasında soğuktan korunmak gerekebilir, çünkü soğuk kaslarda gerginliğe ve dolayısı ile ağrıya yol açar. Sadece fizik tedaviden sonra değil, her zaman soğuktan ve hava cereyanında kalmaktan sakınmak gerekir. Fizik tedaviden sonra 15-20 dk. dinlenmek ve aniden soğuk havayla temas etmemekte ve özellikle eklemleri ve kasları, en azından bir kaşkol ya da boğazlı kazakla korumakta fayda vardır.
Bazen hastalar, uzman doktorlar yerine, çareyi kırık ve çıkıkçılarda ararlar ve bel çektirme, alabalık uygulama gibi yöntemlerle dertlerine çare bulmaya çalışırlar.
Fizik tedavi kliniklerinde kullanılan traksiyon (çekme) cihazı ile tamamen bilimsel olarak, hastanın kilosuna göre ve durumuna göre, uzman doktorun kontrolü altında bel çektirilebilir. Halk arasında sıklıkla rastladığımız çektirme olayı maalesef bu konuda hiçbir tıbbi bilgisi olmayan ve kontrolsüz olarak çekme yapan kişiler tarafından uygulandığında, tamamen tesadüflere dayalı olarak iyileşme görülebilir. Ancak çoğunlukla bağ dokusunda, kas ve sinir liflerinde kopmalara bağlı felçle de sonuçlanabilecek ciddi durumlar meydana gelebilir.
Masaj tedavisi de hastalar tarafından çok tercih edilen bir yöntemdir. Bilimsel bir fizik tedavi yöntemi olarak kabul edilen masaj da uygun bir şekilde ve bilen kişiler tarafından yapıldığında yardımcı bir tedavi yöntemi olarak kullanılır. Rahatlatıcı, kas sertliklerini giderici, ağrı azaltıcı etkisi vardır. Ancak, tek başına fıtığın tedavisinde yeterli olmaz. Yüzeyel ısıtıcılar, derin ısıtıcılar, elektrik akımları uygulamasından sonra kombine bir tedavide yararlanılabilir.
Hastaların yaptığı başka bir yanlış tercih de kaplıca tedavisi olabilmektedir. Kaplıcayı ben özellikle fizik tedaviden sonra öneriyorum. Yüzeyel ısıtıcı etkisi vardır, dolayısıyla derin dokuları etkileyemez. Sadece kaplıca tedavisi fıtıkta yeterli bir tedavi sağlayamaz. Muhakkak kaplıca tedavisi tercih edilecekse doktor kontrolünde olan ve fizik tedavi imkanları olan yerler seçilmelidir. Yirmi (20) seanslık bir fizik tedavi kürü sonrası uygulanacak kaplıca tedavisi hem etkinliği artırır hem de iyilik süresini uzatır.
Boyun fıtığı tedavisinde yine yaygınca olarak uygulanan bir tedavi yöntemi akupunkturdur. Akupunktur de artık bir fizik tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Daha çok ağrı üzerine etkilidir. Ağrının çok şiddetli olduğu durumlarda uygulanabilir. Diğer fizik tedavi yöntemleri ile birlikte uygulandığında çok iyi sonuçlar alınmaktadır.
Boyun fıtığı hastalarının çok az bir kısmı ameliyat gerektirebilir. İlaç, istirahat, korse, fizik tedavi ve egzersiz tedavisi ile düzelmeyen, günlük yaşam aktivitelerine dönemeyen, bağımlı hale gelen, kas kuvveti azalması veya kaybı gelişen hastaların ameliyat edilmesi söz konusudur. Ameliyat kararı, doktor(lar) tarafından verilmelidir. Ameliyattan sonra da bu hastaların kaslarının kuvvetlendirilmesi ve günlük yaşantısının düzenlenmesi gerekir.
Boyun fıtığının başka bir seviyeden tekrarlamaması ve boyunda kireçlenme oluşmaması için fizik tedavi ya da ameliyattan sonra uygun egzersiz programı düzenlenir ve hastaya neleri nasıl yapması gerektiği ve nelerden kaçınması gerektiği izah edilir. Hasta da bunlara uyarsa sonraki yaşantısını normal geçirir.
Spor yapmak isteyenlerin hangi sporu yapacaklarını doktorlarına söylemeleri ve tavsiyelerine uymaları gerekir. Boyun fıtığı geçirenlerin rahatça yapabilecekleri sporların başında yürüme ve yüzme gelmektedir.
benim size önerim ; iyi bir merkezde uygun süre kaliteli , yoğun tam bir fizik tedavi görmenizdir.
Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 02:42
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
9 Mayıs 2011       Mesaj #4
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
Sağ kolda uyuşma sebebi ne olabilir?
canım öncelikle geçmiş olsun bu kol uyuşması sinir sıkışması diye tabir edilen kalpal tünel sendromuda olabilir.Bunun için beyin cerrahi veya noroloji
bölümüne gidin ve orda size yön gösterirler aynı zamanda bunun için emg denilen bir iğneli film çekiliyor bunda meydana çıkıyor bu gibi sorunlar
örneğin bakırköyde bundan 6-7 sene önce arkadaşım çektirmişti şimdiden geçmiş olsun dileklerimi sunarım
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
6 Ocak 2013       Mesaj #5
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Kollarınız hareketsiz kaldığında veya aynı eylemi sürekli yaptığınızda kollarnızda karıncalanma şeklinde görülen uyuşmalar çeşitli hastalıkların işareti olabilmektedir. Bu tür uyuşma ve karıncalanmalar ihmal edilmemeli gerekli muayeneler mutlaka yapılmalıdır.

Kollarda uyuşmaların başlıca nedenleri şunlardır:
  • Duruş pozisyonu,
  • Boyun incinmeleri,
  • Boyun tutulması,
  • Kalp spazmı,
  • Boyunda fıtık,
  • Kireçlenme,
  • Stres, sigara ve alkol,
  • Romatizmal hastalıklar,
  • El ve kollarda sinir sıkışması,
  • Omur kaymaları ve kırıklarıdır.
Yukarıda bahse konu sebeplerin yanısıra, beyin ve damar hastalıklarının ön belirtisi olarak ortaya çıkmasıdır. Bu nedenle her biri ayrı ayrı değerlendirilmeli, uyuşmanın sebebinin hangi rahatsızlıktan kaynaklandığı tespit edilmeli ve gerekli tedavi yapılmalıdır. İhmal edildiğinde rahatsızlık ilerleyecek ve tedavisi daha zor bir hal alacaktır.
Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 02:42
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

SAĞ KOL UYUŞMASI


Sağ kol ve sağ el, serçe parmak, baş parmak uyuşması, sinir sıkışmasından vitamir eksikliğine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen bir durumdur. Bu durum kolun üst taraflarından, parmak uçlarına kadar görülebilir, karıncalanma ve güç kaybı da birlikte ortaya çıkabilir. Sağ kol, sağ el uyuşması, genellikle kanın, sağ kola tam olarak gitmemesinden veya bir sinir hasarından kaynaklanır. Bu durum ayrıca enfeksiyon, iltihap, travma, habis tümör ve diğer anormal sorunlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Sağ kol uyuşmasının birçok nedeninin hayati bir tehlikesi yoktur.

Vitamin ve Mineral Eksikliği
Vitamin ve mineral eksiklikleri, kollarda ve parmaklarda oluşan uyuşma ve titreminin en yaygın sebeplerindendir. Kalsiyum, magnezyum, fosfor, B12, B2 ve B5 vitaminleri eksiklikleri, C vitamini, D vitamini eksiklikleri bu soruna neden olabilir.
Besinsel öğelerdeki eksiklikler birkaç nedenle oluşabilir.
Tedavisi: Bu tedavide amaç, diyetinizde değişiklikler yaparak veya vitamin ilaçları kullanarak, eksikliği gidermektir. Eksikliğin derecesine göre doktorunuz takviye gıdalar önerebilir Bu besin eksikliği bir hastalık veya sorun nedeniyle meydana geliyor ise, bu sorunu çözmek için başka bir tedavi yöntemi uygulayabilir.

Karpal Tünel Sendromu

Sağ kolda, sağ elde geçici uyuşukluğa sebep olan bir başka sorun ise karpal tünel sendromudur. Karpal tünel sendromu, bileğinizi büktüğünüzde, bileğinizdeki sinirlerin sıkışması sonucu oluşan bir sorundur. Karpal tünel sendromunun kesin nedeni bilinmemektedir. Fakat, obezite, bileğin aşırı kullanımı, eklem iltihabı, şeker hastalığı gibi sorunlar olası nedenleri olabilir. Sağ kolda uyuşma, acı, titreme veya hissizlik sorunları karpal tünel sendromunun belirtilerindendir.
Tedavisi: Basit vakalarda, ağrı kesiciler, steroid içermeyen ilaçlar ve soğuk kompres, uyuşma, acı ve şişmeyi geçirmek için kullanılabilir. İleri vakalarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.

Multiple Skleroz

Bu hastalık, beyin ve omurilikteki sinirleri etkiler sağ kolda, elde uyuşmaya yol açabilir. Bu hastalıkta, sinirlerin etrafını sarmış olan myelin hasar almıştır. Hareket ve görme içeren bütün sorunlar bu hastalığın sonucunda oluşabilir. Multiple skleroz sorununun kesin nedeni bilinmemektedir.
Tedavisi: Multiple skleroz için tam bir tedavi bulunmamaktadır. Fakat, birçok çeşit ilaç, fiziksel terapi gibi yöntemler, bu sorunun yol açtığı belirtileri gidermeye yardımcı olabilir.

Kan Akışında Azalma

Kola az miktarda kan gitmesi, koldaki doku, sinir ve eklemlere daha az oksijen gitmesi demektir ve bu da koldaki, eldeki uyuşmaya sebep olur.
Yüksek kan basıncı, obezite, sigara ve yüksek kolestrol seviyeleri kan damarlarına zarar verip, inceltebilir ve bunlar da koldaki uyuşma belirtilerini arttırabilir.
Şeker hastalığı ve hipertansiyon bazen kollarda ve ellerde uyuşmaya neden olabilir Her iki durum da neuropathy veya mononöropatiye neden olabilir ve bu iki hastalık da eklemler, avuç içi ve ellerde sinir hasarı nedeniyle his kaybına yol açabilir. Benzer bir şekilde tansiyon düşüklüğü nedeniyle de uzuvlara kan akışını düşürebilir ve uyuşukluğa neden olabilir. Bu tür uyuşukluktan kurtulabilmek için ilaçlar kullanılabilir.

Dolaşım Sistemi Sorunları

  • Kol uyuşukluğu, aşağıdaki hastalıklar nedeniyle kola ve ele giden kan miktarının azalması sonucu oluşabilir.
  • Arteriyovenöz malformasyon (atardamar veya damarlarda düğüm)
  • Burger hastalığı (atardamar ve damarların tıkanması ve akut iltihaplanması)
  • Soğuk ısırması veya aşırı düşük sıcaklıklar
  • Periferik arter hastalığı (yağ birikmesi ve kolestrol birikmesi nedeniyle kan damarlarının incelmesi ve kan akışının azalması)
DEVAMI Ellerde ve Kolda Uyuşma ve Nedenleri
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
23 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap
9 Eylül 2009 / Misafir Soru-Cevap
3 Mart 2018 / iqqati Tıp Bilimleri