Arama

Şerit Metre Nedir?

Güncelleme: 6 Nisan 2017 Gösterim: 48.633 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Ekim 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Şerit Metre

Ad:  şerit metre.jpg
Gösterim: 3023
Boyut:  3.1 KB

bildiğimiz anlamıyla "metre" birimi üzerinden ölçüm yapabilen bir ölçüm mekanizmasının şerit şeklinde sarılması suretiyle taşınabilir ve kolay kullanılabilir hale gelmesini sağlayan oldukça pratik ve kullanımı kolay bir araçtır. Şerit metreler ile 3-5-10 hatta daha uzun meafeleri yalnızca birkaç santimlik ebatlarda muhafaza edilen küçük bir ekipman ile ölçebilirsiniz. Otomatik olarak geri sarma mekanizması ve tek elle kullanılabilir olması gibi fevkalade özellikleri içerisinde barındıran şerit metreler oldukça geniş bir segmentte ve çok sayıda meslekte kullanılmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar

Şerit Metre'nin Tarihi
Metre ölçü biriminin icadı çok eskilere dayanır. Köklü bir ölçek olan metre birimi (metraj) tarih boyunca sabit alanlar üzerinde kullanılmıştır. Zamanla ekipman üretiminin kolaylaşması ile tahta ve metaller ile kullanılabilir hale geldikten sonra nihayet 2 asır kadar önce taşınabilir hale gelmiştir. Önce düz çubuklar halinde kullanılan metreler, şerit metre haline gelene kadar geçirdiği evrim sürecinde bazı gelişmeler yaşamıştır.

19. Yüzyılın sonlarına doğru ahşabın katlanarak küçültülmesi yöntemiyle katlanır ahşap metre icat edilmişti. Bu katlanır ahşap metreler çok tuttu ve neredeyse tüm inşaat ustaları tarafından vazgeçilmez hale geldi. Zaman ilerledikçe ve endüstri devrimi tüm dünyaya yayılmaya başladıkça metalin daha ince formlarda üretilebilmesi mümkün hale geldi. Esnek metallerin boyanarak ve yuvarlanarak kullanılabileceği fikri 20. yüzyılın başlarında düşünüldü. Önceleri sapı ve makarası olan ve kumaştan yapılan şerit metreler, daha az hata yapan (esnemeyen) ve daha kullanışlı hale gelerek ince metalden kullanılabilir hale getirildi. 1950'lere doğru ise bu mekanizma sapı ve makarası küçültülerek cepe sığar hale eldi ve günümüzde kullandığımız şerit metreler ortaya çıktı.

Şerit Metrelerin Kullanıldığı Temel Sektörler
Şerit metreler pek çok sektörde kullanılmaktadır. Ancak bazı sektörler şerit metreyi olmazsa olmaz bir ekipman olarak yanlarında bulundururlar. Şerit Metreleri en çok kullanan sektörler şunlardır;
  • Elektrikçiler
  • Marangozlar
  • Mühendislik Dalları
  • Demirciler
  • Montajcılar
  • Haritacılar
BAKINIZ
Uzunluk ölçü birimleri ve ölçüm aletleri
Eski ve Yeni Ölçü Birimleri ve Ölçme Aletleri

Son düzenleyen Safi; 6 Nisan 2017 16:31
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Ekim 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Şerit metre:
Uzunluk, mesafe ölçmek için kullanılan, sarılmaya uygun maddelerden (plastik, şerit, kumaş) yapılmış ölçüm aracıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
Mimarlıkta, dekorasyonda, mühendislikte, terzilikte, imalatta, kapı, pencere, mobilya vb. ölçüm gerektiren her yerde kullanılır.
Son düzenleyen Safi; 5 Nisan 2017 21:20
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Şerit Metre
İsim
Bezden veya çelikten yapılmış, sarılmaya uygun metre.

Osmanlıca; şerit metre
Mimaride, yapıcılıkta ve içdonatımda kullanılan, 10-20 m. uzunluğunda, sağlam bezden yapılmış ve bir kutuya konulmuş ölçü aracı.
Tekstil sektöründe, terziler, marangozlar, tabutçular, inşaat mühendisleri, mimarlar, sıhhi tesisatçılar, teknik ressamlar, inşaat ustaları, kumaş satan esnaflar tarafından kullanılır.

Şerit Metre
İngilizce; tape measure
Son düzenleyen Safi; 6 Nisan 2017 16:29
Teknikyaz - avatarı
Teknikyaz
Ziyaretçi
11 Şubat 2016       Mesaj #4
Teknikyaz - avatarı
Ziyaretçi
Uzunluk ölçü birimine metre denir. Metre, ayrıca mm, cm, m birimlerini ölçmeye yarayan ölçüm cihazının ismidir. Şerit metre olarakta adlandırılmaktadır. Üzerinde 1mm’lik eşit aralıklarla 5 adet çizginin birleşmesiyle ½ cm, 2 adet ½ cm’nin birleşmesiyle 1 cm, 100 adet 1cm’nin birleşmesiyle 1 metreyi gösteren çizgiler bulunur. Genel olarak piyasada standart olarak 3m ve 5m ‘lik metreler bulunur. Yapılacak ölçümün uzunluğuna göre daha büyükleri de mevcuttur (10 metre gibi)
Metre nasıl kullanılır?

Metre bir şerit üzerinde rakamların yerleştirilmesiyle oluşmuş bir ölçüm cihazıdır. Plastik, sac şerit ve kumaştan imal edilebilir. “0” dan başlayarak ölçüm yapılacak uzunluğa göre değişik ölçülerde olabilir. Örneğin bir masanın boyunu ölçmek istiyorsak metrenin “0” yazan uç kısmını masanın bir kenarına sabitleriz. Diğer kenarına kadar metrenin şeritini uzatırız. Şeritin masanın diğer kenarına gelen ölçüsü bize boy uzunluğunu vermektedir.

Metre hemen hemen birçok sektörde kullanılmaktadır. Atölyelerde, marangozlarda, inşaat işlerinde büyük ve küçük çaplı çoğu işletmelerde…

Benzer Konular

18 Nisan 2016 / Misafir Cevaplanmış
13 Ocak 2011 / BaqKiNG35 Cevaplanmış
6 Nisan 2017 / Safi X-Sözlük
16 Mayıs 2016 / Safi X-Sözlük