Arama

Tek çekirdekli meyveler hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 5 Kasım 2013 Gösterim: 8.296 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ekim 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
TEK TOHUMLU MEYVELER NELERDİR?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Kasım 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
meyvelerin çekirdek sayısı?
Sponsorlu Bağlantılar
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
10 Kasım 2009       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

TEK TOHUMLU MEYVELER NELERDİR?

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

meyvelerin çekirdek sayısı?

KAYISI;
Ürün bazında üretim ve ihracat rakamlarına detaylı olarak bakacak olursak kayısı, Güney yarım kürede ihracatı düşen tek sert çekirdekli meyvedir. Çoğu güney yarım küre ülkesinde üretim miktarının sabit kalmasına karşın yetiştirilen çeşitler artık Avrupa tüketimine uymamaktadır. Ayrıca, meyvenin bir yıl çok ürün verip ertesi yıl az ürün verme özelliği (alternaria) ve hassaslığı ihracata yönelmeyi olumsuz etkilemektedir. Konteynırlarla nakliye, ürünün çok hamken ağaçtan toplanması anlamına gelmektedir. Şili’deki çeşitlerin çoğu işleme sanayinde (üretimin %50’si) ve yerel tüketimde kullanılmaktadır. Fakat Şili’de yetişen ‘Dina’ ve ‘Castelbright’ çeşitleri ile Güney Afrika’da yetişen ‘Imperial’ çeşidi yavaş yavaş Avrupa pazarlarında kabul görmektedir.

Şili’de kayısı üretimi 2006 yılında 24.000 ton olmuştur. Arjantin üretimi 1.919 ton iken Güney Afrika üretimi ise 4.533 ton olarak gerçekleşmiştir.
Rios - avatarı
Rios
Ziyaretçi
10 Kasım 2009       Mesaj #4
Rios - avatarı
Ziyaretçi
Meyve, çiçeğin dişi organının, döllenme sonucunda farklılaşıp, yumurtalığın gelişmesiyle meydana gelen ve tohumları taşıyan organa denir.
Olgunlaşma esnasında çiçeğin ovaryumundan başka, diğer kısımları genellikle dökülür ve ovaryum olgunlaşarak meyveyi teşkil eder. Ovaryumu meydana getiren karpeller (meyve yaprağı), meyve kabuğu (perikarp) haline ve ovaryum içindeki tohum taslakları da tohum haline döner. Döllenme meydana gelmeden meyve teşekkülüne partenokarpi, böyle meyvelere de partenokarp meyve denilir.
Meyveleri basit meyveler, küme (agregat) meyveler ve bileşik meyveler olmak üzere üç kısma ayırmak mümkündür. Basit meyveler bir çiçeğe ait bir tek ovaryumun gelişmesiyle meydana gelir. Agregat meyveler, bir çiçeğe ait birbirinden ayrı ovaryumlardan, mesela böğürtlen, çilek gibi; bileşik meyveler ise birden fazla çiçeğe ait ovaryumların bir bütün olarak gelişmesiyle meydana gelir, mesela dut ve incirde olduğu gibi.
Meyveyi teşkil eden meyve kabuğu (perikarp), üç kısımdan meydana gelmektedir. Dıştan içe doğru dış kabuk (ekzokarp), orta tabaka (mezokarp) ile iç kısımdır ve çoğunluk sertleşmiştir (endokarp).
Basit meyveler, kuru ve etli meyveler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Fındık, buğday, ayçiçeği, keçiboynuzu, bakla ve fasulye kuru meyvelere misal verilebilir. Etli meyveler de üzümsü (bakka) ve eriksi (drupa) olmak üzere ikiye ayrılır. Üzümsü meyvelerde dış kabuk (ekzokarp) ince ve zarımsıdır. Orta (mezokarp) ve iç (endokarp) kısım etlidir. Bu tip meyvelere üzüm, portakal, limon, kabak misal gösterilebilir. Eriksi meyvelerde ise iç kısım (endokarp) sertleşmiştir. Erik, kiraz, şeftalide olduğu gibi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Ekim 2012       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
meyveler neden tek tohumludur
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Kasım 2013       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
şeftali de tek tohumludur .

Benzer Konular

23 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış
9 Temmuz 2018 / askar1978 Cevaplanmış
21 Ekim 2009 / Misafir Soru-Cevap