Arama

Hapşırmamızın nedeni nedir?

Güncelleme: 10 Aralık 2012 Gösterim: 2.874 Cevap: 7
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Kasım 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hapşırmanın nedeni nedir?
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen KisukE UraharA; 19 Kasım 2009 18:18
SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
20 Kasım 2009       Mesaj #2
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
Eş anlamlısı Aksırık.

Sponsorlu Bağlantılar
aksırık, -ğı

*Herhangi bir sebeple burun zarının gıcıklanması sonucu solunum kaslarının birdenbire kasılmasıyla ağız ve burundan hızlı, gürültülü soluk boşalması olayı, aksırma,hapşırma.

*Yabancı cisim, parazit, eksudat veya yangı nedeniyle burun mukozasının uyarılmasıyla oluşan derin bir solunum sonrası ağız ve burundan yapılan kuvvetli nefes verme.

Kaynak : TDK
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
20 Kasım 2009       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Hapşırmanın nedeni nedir?

Parlak güneş ışığına bakan pek çok kişi hapşırır. Niçin böyle bir refleks vardır ve nasıl çalışır? Hapşırmanın temel fonksiyonu bellidir: sizin nefes yollarınızı rahatsız eden madde veya parçacıkların dışarı atılması. Hapşırmayı kontrol eden merkez beynin lateral medulla denilen bölgesindedir. Bu bölgenin hasar görmesi halinde hapşırabilme yeteneğimizi kaybederiz.


Hapşırma genellikle ‘rahatsız edici’ bir unsurun uyarısıyla tetiklenir. Bu uyarının beyinde ulaşacağı nokta ‘lateral medulla’dır. Bu bilgi beyne burnumuzdaki çeşitli sinirler vasıtasıyla iletilir. Bu sinirlerden biri de trigeminal sinirdir ve çok yoğun çalışan bir trafiğe aracılık etmektedir. Normalde parlak güneş ışığının yalnızca göz bebeklerinin küçülmesini tetiklemesi gerekirken burun kaşındırıcı impulsları ileten komşu bölgelerdeki nöronlar da aynı şekilde etkilenebilmekte. Gözbebeklerinin küçültülmesi sinyali bu nedenle bazen hapşırmaya neden oluyor.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Aralık 2012       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İnsan neden hapşırır fen ve teknoloji ödevim çarşambaya kadar cevaplarsanız sevinirimm Msn Happy
nuriye - avatarı
nuriye
Ziyaretçi
10 Aralık 2012       Mesaj #5
nuriye - avatarı
Ziyaretçi
Sürekli hapşırıyor musunuz,Msn Happy Sürekli Hapşırmanızın Sorumlusu alerjiniz olabilir
Gün içerisinde sürekli hapşırma problemi yaşıyor ve çevrenizden “Çok yaşa” cümlesini sık işitiyorsanız, bu durumun sebebi alerjik rinit olabilir.


Stres ve sigara kullanımı gibi birçok nedenin yol açtığı alerjik rinit, dikkat edilmediği takdirde alerjik sinüzit ve astımla birlikte tehlikeli boyutlara varabiiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Yelda Turgut Çelen, alerjik hastalıkların çeşitleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Hapşırma, burun akıntısı ve damakta kaşıntı ile kendini gösterebilir.Msn Surprised

Alerjik rinit, ortamda bulunan alerjenin nefes alma esnasında burun iç yüzeyine yapışması sonucu duyarlılığı olan kişilerde; hapşırma, burun akıntısı, burun ve genizde kaşıntı, burun tıkanıklığı ve damakta kaşıntıya neden olan bir hastalıktır. Burun akıntısı devam ettiği için hasta geceleri geniz akıntısı ve öksürük ataklarından yakınır; gündüz ise sürekli geniz temizleme ihtiyacı olur. Alerjik rinit hayatı tehdit etme özelliği olmayan; ancak hastanın günlük aktivitelerini etkileyerek yaşam kalitesini belirgin şekilde bozan bir hastalıktır.Msn Sleepy Alerjik yakınmalar bu hastalarda; baş ağrısı, burun kanaması, uyku bozuklukları, konsantrasyon bozuklukları ve performans düşüklüğüne neden olur. Konsantrasyon bozukluğu nedeniyle hasta çocukMsn Sad ise okul başarısı, erişkinse iş başarısı düşer. Bunlar da uzun vadede ruhsal bozuklukların çıkmasına neden olabilir.
TsNaMi6565 - avatarı
TsNaMi6565
Ziyaretçi
10 Aralık 2012       Mesaj #6
TsNaMi6565 - avatarı
Ziyaretçi
Kısaca Hapşırma Nedeni
Bazen burnumuzun içine bizi rahatsız eden maddeler kaçar. Bu maddeler çiçek tozları, havada uçusan tozlar olabilir. Bazende nezle veya grip oluruz ve burnumuza mikroplar yerleşir. Bu gibi nedenlerden dolayı vücudumuz bu mikroplardan ve maddelerden kurtulmak için harekete geçer. ÇEne, dudak ve göz kapağı kaslarımız kasılır ve hızlı, gürültülü bir biçimde hapşırırız.
İnsanlar Niçin Hapşırır?
apşırma yoluyla, burnumuzdan şiddetli bir şekilde hava çıkarmış oluyoruz. Bunun en önemli nedeni ise, burun mukozasında bulunan ve rahatsızlık verebilecek nitelikte olan herhangi bir maddenin dışarı atılma isteği. Kraniyal sinirlerin 5 numaralısı olan “Trigeminal sinir”, bu rahatsızlık hissinin oluşmasından sorumlu olan esas yapı. Bu sinir, yüzümüzün başka bölgelerine de uzantılar göndererek, aynı zamanda ısı ve acı hissinin de duyumunda işlev görüyor. Burun mukozasına ulaşan uzantılarının bir kısmı ise, kimyasal maddelere karşı duyarlı. Amonyak, benzin veya asit gibi keskin kokulu kimyasallara karşı burunda hassasiyetin oluşması da, özellikle bu uzantılar nedeniyle ortaya çıkıyor. Diğer almaçlar ise, toz veya duman gibi maddelerden kaynaklanan mekanik uyartılara karşı duyarlılık gösteriyor. Burun mukozasında rahatsızlık veren herhangi bir madde, trigeminal siniri uyarıyor ve bu şekilde beyine mesaj yollanmış oluyor. Bunun karşılığında da, beyindeki refleks devreler tarafından hapşırma tetikleniyor.
Hapşırma esnasında yüz, göğüs ve karın kaslarının birçoğu kasılıyor. Bu kasılmalar, birbiriyle eşgüdümlü bir sistem içinde gerçekleşiyor. Bu eşgüdüm için gerekli program da, muhtemelen beyinde ve omurilikte yer alıyor. Bu nedenle de, hapşırma dürtüsü başladığında, onu durdurmak çoğunlukla mümkün olmuyor. Zaten meydana gelen basınç nedeniyle kılcal damarlarda zedelenmeye de yol açabileceği için, hapşırmanın tutulmaya veya baskılanmaya çalışılması da önerilmiyor.
Hapşırmadan sorumlu olan trigeminal sinir, aynı zamanda gözün dış yüzeyindeki kornea ile de ilişkili. Bu nedenle, hapşırdığımızda çoğunlukla gözlerimiz de yaşarıyor. Gerçi bu refleks sadece hapşırmanın kinetiği ile alakalı değil, rahatsızlık verici maddeler, hapşırma olmaksızın da gözde yaşarmaya neden olabiliyor.
Burun tıkanıklığı durumunda da, yine bu tıkanıklıktan kurtulma istekli olarak hapşırma gerçekleşebiliyor. İnsanlarda hapşırmanın görüldüğü diğer bir durum ise, parlak bir ışıkla (örneğin güneş ışığıyla) karşı karşıya kalma hali. Bu durum herkeste veya her zaman görülmüyor, ayrıca tam olarak mekanizması da açıklanabilmiş değil. Çünkü hapşırmanın temel nedeninin, burun yollarını rahatlatma olduğu düşünülüyor


ALINTIDIR
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Aralık 2012       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Grip olmamız Msn Grin
efec07 - avatarı
efec07
Ziyaretçi
10 Aralık 2012       Mesaj #8
efec07 - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Hapşırmanın nedeni nedir?

nedeni burnumuza kaçan fazla kir bakteri vb. atılmasıMsn WinkMsn WinkMsn Wink

Benzer Konular

17 Şubat 2010 / Misafir Cevaplanmış
17 Şubat 2016 / hanım Soru-Cevap
28 Mayıs 2015 / kubrakal Taslak Konular
11 Ocak 2012 / Misafir pelin Taslak Konular