Arama

İspanya'nın kültürel özellikleri nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 28 Mayıs 2016 Gösterim: 122.485 Cevap: 3
selina - avatarı
selina
Ziyaretçi
30 Kasım 2009       Mesaj #1
selina - avatarı
Ziyaretçi
İspanya'nın kültürel özellikleri nedir?
EN İYİ CEVABI Daisy-BT verdi
Flamenko: İspanya’nın yöresel dansı; popüler halk müziği ile çingene ezgilerinin birleşmesinden ortaya çıkan bir müzik, güzel çingene kızlarının hoş kostümleri içinde ayaklarını hafifçe yere vurarak ve el hareketleriyle ortamı ısıtarak yaptıkları bir dans...

Sponsorlu Bağlantılar
Boğa güreşi:
M.S 16. yüzyılda Roma İmparatorluğunda başlamıştır. İnanışlara göre matador, öldürdüğü boğanın kanı ile güçlenip, yeniden doğacağına inanılırdı. Şu anda böyle bir inanıştan ziyade, daha çok turistlerin eğlencesi ve kültürel bir faaliyet gibi gözükse de bir eğlence uğruna hayvanların öldürülüyor olması da ayrı bir konu tabii ki! Kırmızı pelerini ile matadorların şovlarını görmek ve çiçek atmak isterseniz. Madrid’de boğa güreşleri "Las Ventas" arenasında yapılıyor. Bir kaç hafta önceden bilet almanız da yarar var!

Giyim: Modern İspanya'da Avrupalılar arasında yaygın olan giyim türleri hakimdir. Eskiden kalma ya da dans gösterilerinde ise flamenko danslarında giyilen giysiler, katlı kadın elbiseleri, gül desenli giysiler, siyah ve kırmızı renkli gösterişli kadın kıyafetleri ve erkeklerde ise vücudu saran siyah renkli özel kıyafetler kullanılmaktadır. Ayakkabılar da ses çıkarması için altları özel takviyeli genelde siyah renkte bantlı ve kısa topukludur.

İspanya'nın yemek kültürü
Türk mutfağına çok benzemektedir. Tek fark, İspanyol’ların fazla yemek yemeye düşkün olmalarıdır. Günde iki defa kahvaltı yapan İspanyollar, akşam yemeklerini ise saat 23:00 civarında yemeği tercih ediyorlar. Uykusuz gecelerin kenti, yakıştırmasını sonuna kadar savunmak için olsa gerek.

İspanyol yemekleri arasında en meşhurları;
  • Paella; safranlı pilav ve/veya deniz mahsulleri, tavuk, sebze ve etle yapılan bir yemektir.
  • Tortilla; bir tür omlet. Genellikle patates ve yumurta ile yapılır.
  • Tapas; sıcak veya soğuk mezelerden oluşan aperatif yiyeceklere verilen addır.
  • Flan; muhallebiye benzeyen fakat daha koyu bir kıvamında olan bir tür tatlı.
  • Rioja; İspanya’nın en meşhur kırmızı şarabı.
  • Zarzuela; balık, midye ve karideslerden oluşan bir yemektir.
Günümüz İspanyol mutfağı, ülkenin coğrafi konumu, zengin tarihi ve çağlar boyunca yaşadığı savaşlar, keşifler, göçler sonucunda oluşmuş zengin bir yemek kültürünü yansıtmaktadır.Tarihte İspanya zengin madenleri ve verimli toprakları nedeniyle çeşitli istilalara uğramıştır.
Önce Fenikeliler ve Yunanlılar gelmiş, daha sonra da Romalılar istila etmiştir. Daha sonra Afrika’nın kuzeyinden gelen Araplar kendi yemek adetlerini, pişirme tekniklerini de getirmişler; zengin İspanyol kültürüne İslam dini ve sanatıyla birlikte Orta Doğu yemek
kültürünü de katmışlardır.

İçme:

  • Şarap : Market raflarında farklı üzümlerden farklı fiyatlarda tabii ki bir sürü çeşit var. ( Beyazlar chardonnay , kırmızılar ise merlot, cabarney sauvignon ve tabii rioja ağırıklı)
  • Rioja : İspanya’nın yöresel siyah üzümleri ‘tempranillo’ düşük aside oranına, orta derecede alkole sahip ve çok koyu renkli. Rengini açmak için tahta içinde yaşlandırılarak renksiz ‘garnacha tinta’ üzümü ile karıştırılıyor. Rioja meyve aromalı ve benim çok sevdiğim bir kırmızı şarap.
  • Cava : Şişede fermante edilen Cava özünde fransız methodları ile üretilen bir köpüklü şarap. Fransızların şampanyası ile catalanların köpüklü şarabı cava arasındaki farkların kaynağı kullanılan üzüm, üzümün yetiştirildiği toprağın cinsi ve tabii iklim. Cavanın şampanyadan en büyük farkı ise en kısa sürede tükeltilme gereği. Şimdi aldım 2 sene sonra içeyim dememelisiniz, bekletmeye gelmiyor.
  • Santgria: İdeal yaz içeceği olarak tüketilen Santgria’nın ana malzemeleri kırmızı(belki roze) şarap, bol buz ve tercihen portakal dilimleri, ananas suyu,likör ve toz şeker. Sürahiye koyup karıştırıyorsunuz, oluyor Santgria. İçimi gerçekten hoş olan Santgria bardakta göründüğü durmuyor, içerken dikkat. ( eklenen şeker alkol etkisini arttırıyor.)
BAKINIZ İspanya (Reino de España) ve İspanya Tarihi
Son düzenleyen Safi; 28 Mayıs 2016 03:18
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
30 Kasım 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Flamenko: İspanya’nın yöresel dansı; popüler halk müziği ile çingene ezgilerinin birleşmesinden ortaya çıkan bir müzik, güzel çingene kızlarının hoş kostümleri içinde ayaklarını hafifçe yere vurarak ve el hareketleriyle ortamı ısıtarak yaptıkları bir dans...

Sponsorlu Bağlantılar
Boğa güreşi:
M.S 16. yüzyılda Roma İmparatorluğunda başlamıştır. İnanışlara göre matador, öldürdüğü boğanın kanı ile güçlenip, yeniden doğacağına inanılırdı. Şu anda böyle bir inanıştan ziyade, daha çok turistlerin eğlencesi ve kültürel bir faaliyet gibi gözükse de bir eğlence uğruna hayvanların öldürülüyor olması da ayrı bir konu tabii ki! Kırmızı pelerini ile matadorların şovlarını görmek ve çiçek atmak isterseniz. Madrid’de boğa güreşleri "Las Ventas" arenasında yapılıyor. Bir kaç hafta önceden bilet almanız da yarar var!

Giyim: Modern İspanya'da Avrupalılar arasında yaygın olan giyim türleri hakimdir. Eskiden kalma ya da dans gösterilerinde ise flamenko danslarında giyilen giysiler, katlı kadın elbiseleri, gül desenli giysiler, siyah ve kırmızı renkli gösterişli kadın kıyafetleri ve erkeklerde ise vücudu saran siyah renkli özel kıyafetler kullanılmaktadır. Ayakkabılar da ses çıkarması için altları özel takviyeli genelde siyah renkte bantlı ve kısa topukludur.

İspanya'nın yemek kültürü
Türk mutfağına çok benzemektedir. Tek fark, İspanyol’ların fazla yemek yemeye düşkün olmalarıdır. Günde iki defa kahvaltı yapan İspanyollar, akşam yemeklerini ise saat 23:00 civarında yemeği tercih ediyorlar. Uykusuz gecelerin kenti, yakıştırmasını sonuna kadar savunmak için olsa gerek.

İspanyol yemekleri arasında en meşhurları;
  • Paella; safranlı pilav ve/veya deniz mahsulleri, tavuk, sebze ve etle yapılan bir yemektir.
  • Tortilla; bir tür omlet. Genellikle patates ve yumurta ile yapılır.
  • Tapas; sıcak veya soğuk mezelerden oluşan aperatif yiyeceklere verilen addır.
  • Flan; muhallebiye benzeyen fakat daha koyu bir kıvamında olan bir tür tatlı.
  • Rioja; İspanya’nın en meşhur kırmızı şarabı.
  • Zarzuela; balık, midye ve karideslerden oluşan bir yemektir.
Günümüz İspanyol mutfağı, ülkenin coğrafi konumu, zengin tarihi ve çağlar boyunca yaşadığı savaşlar, keşifler, göçler sonucunda oluşmuş zengin bir yemek kültürünü yansıtmaktadır.Tarihte İspanya zengin madenleri ve verimli toprakları nedeniyle çeşitli istilalara uğramıştır.
Önce Fenikeliler ve Yunanlılar gelmiş, daha sonra da Romalılar istila etmiştir. Daha sonra Afrika’nın kuzeyinden gelen Araplar kendi yemek adetlerini, pişirme tekniklerini de getirmişler; zengin İspanyol kültürüne İslam dini ve sanatıyla birlikte Orta Doğu yemek
kültürünü de katmışlardır.

İçme:

  • Şarap : Market raflarında farklı üzümlerden farklı fiyatlarda tabii ki bir sürü çeşit var. ( Beyazlar chardonnay , kırmızılar ise merlot, cabarney sauvignon ve tabii rioja ağırıklı)
  • Rioja : İspanya’nın yöresel siyah üzümleri ‘tempranillo’ düşük aside oranına, orta derecede alkole sahip ve çok koyu renkli. Rengini açmak için tahta içinde yaşlandırılarak renksiz ‘garnacha tinta’ üzümü ile karıştırılıyor. Rioja meyve aromalı ve benim çok sevdiğim bir kırmızı şarap.
  • Cava : Şişede fermante edilen Cava özünde fransız methodları ile üretilen bir köpüklü şarap. Fransızların şampanyası ile catalanların köpüklü şarabı cava arasındaki farkların kaynağı kullanılan üzüm, üzümün yetiştirildiği toprağın cinsi ve tabii iklim. Cavanın şampanyadan en büyük farkı ise en kısa sürede tükeltilme gereği. Şimdi aldım 2 sene sonra içeyim dememelisiniz, bekletmeye gelmiyor.
  • Santgria: İdeal yaz içeceği olarak tüketilen Santgria’nın ana malzemeleri kırmızı(belki roze) şarap, bol buz ve tercihen portakal dilimleri, ananas suyu,likör ve toz şeker. Sürahiye koyup karıştırıyorsunuz, oluyor Santgria. İçimi gerçekten hoş olan Santgria bardakta göründüğü durmuyor, içerken dikkat. ( eklenen şeker alkol etkisini arttırıyor.)
BAKINIZ İspanya (Reino de España) ve İspanya Tarihi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 8 Mayıs 2018 00:35
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Ocak 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İspanya: Ağustosun son çarşamba gününde ispanya’da domates festivali yapılıyor Tonlarca domates sokaklara saçılıyor
ispanyada boğa festivali
San Fermin Boğa festivali
Kuzey İspanya'da Pamplona şehrinde her yıl 6 Temmuz ile 14 Temmuz arasında düzenlenen geçmişi çok eskilere dayanan bir kutlamadır Bu kutlamada en önemli aktivite encierro yani boğaların koşması olmakla beraber festival hafta boyunca süren bir sürü diğer geleneksel etkinlikleri de kapsar Yerel dilde San Fermines olarak bilinir ve bu festival bir bütün olarak Pamplona ve Navarre'nin koruyucu meleği olan San Fermin onuruna düzenlenir insanların boğalardan daha hızlı yada güçlü olup olmadığını ölçen bir festival çerçevesinde kutlanır, bir ahırdan bırakılan boğalar, geleneksel olarak kırmızı-beyaz giyinmiş binlerce insanı dar sokaklarda önlerine katarak, yaklaşık 3 dakika boyunca 825 metre koşuya katılanlar, boğaların önünde panik içinde bağırarak kaçışır.
Kıyafet olarak:İspanyol'lar renkli,fırfırlı ve rahat bir tarza sahiptir
Belli başlı yemekler:Tortilla,Frijole,Guacomale,Salsa,Baritta
Kutladıkları özel günler ve festivaller:Barcelona,Madrid,San Sabitıcın,Volencio,Pomplone,Zaragoza.

Boğa güreşleri ve Flamenko danslarıyla zihinlerimize yerleşen İspanya romantik ama gizem dolu tarihiyle Avrupa’da bir yarımada ülkesidir. Uzun yıllar Avrupa’nın fakir ülkelerinden biri olan İspanya son yıllarda ekonomik gelişme göstermiştir. İspanya’da 17 özerk bölge bulunur. Bunların en önemlileri Bask ve Katalonya’dır.

Domates Festivali,
İspanya'da yaklaşık 70 yıldır devam eden ve La Tomatina olarak bilinen Domates Festivali, her yıl dünyanın çeşitli yerlerinden binlerce kişiyi Valencia bölgesindeki Bunol Köyü'nde buluşturuyor Bunol Köyü'nde bir araya gelen katılımcılar, başlama topunun patlatılmasıyla bir saat boyunca birbirlerine domates fırlatarak eğleniyorlar.
Festivalde, kamyonlardan dağıtılan tonlarca domates kullanılıyor. Yük kamyonları ile kasaba meydanına getirilen domateslerin meydanda bulunan turistlerin üzerine fırlatılması ile başlayan festivalin sonunda, Bunol sokakları İspanyolların meşhur domates çorbası 'Gazpacho'yu andırıyor. Bu sebeple de İspanyollar, bu festivali aynı zamanda dünyanın en büyük gazpachosu olarak da adlandırıyorlar.
Festivalin yapıldığı sokakta oturanlardan bazıları, evlerine zarar gelmemesi için genellikle duvarlarını plastikle kaplatıyorlar. Sokaklarda yaşanan geçici kirliliğe rağmen, köy sakinleri her yıl binlerce turist ağırlamaktan oldukça memnun.
1945'lere uzanan La Tomatina Festivali'nin, gençlerin köy meydanında itişip kakışırken çevredeki manav tezgâhlarından aldıkları meyveleri birbirlerine atmalarıyla başladığı anlatılıyor. Her yıl Ağustos ayının son Çarşamba günü kutlanan festival bir hafta sürüyor.

Son düzenleyen Safi; 28 Mayıs 2016 03:27
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Mayıs 2012       Mesaj #4
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ispanya nın dini nedir

Katolik hıristiyan.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

8 Haziran 2013 / Misafir Cevaplanmış
15 Aralık 2010 / Ziyaretçi Cevaplanmış
21 Aralık 2008 / adsız Cevaplanmış
17 Aralık 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
25 Mayıs 2014 / salako Cevaplanmış