Arama

Akşamları vücutta kaşıntı olmasının nedeni ne olabilir, nasıl tedavi edilir?

Güncelleme: 26 Ekim 2016 Gösterim: 206.321 Cevap: 6
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Aralık 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Vücüdumda genelde aksamlari kaşıntılar oluyor? Nedeni ne olabilir?
Son düzenleyen Safi; 26 Ekim 2016 00:43
_cesminaz_ - avatarı
_cesminaz_
Ziyaretçi
3 Aralık 2009       Mesaj #2
_cesminaz_ - avatarı
Ziyaretçi
Vücuttaki kaşıntılar ve sebepleri
Vücudun herhangi bir yerinde hissedilen ve böcek dolaşıyormuş hissi, hafif yanma ve batma gibi rahatsızlıklarla ortaya çıkan kaşıntıya, tıp dilinde pruritus veya kaşeski denir. Kaşıntıyı doğuran nedenler çok çeşitlidir. Bunlar şöyle sıralanabilir:
Sponsorlu Bağlantılar
  • Sabun, çamaşır tozları ve bazı boyaların neden olduğu kaşıntılar.
  • Yün veya naylon iyeceklerin neden olduğu kaşıntılar.
  • Bazı kimyasal maddelerin neden olduğu kaşıntılar.
  • İstiridye, yumurta, süt, çilek, soğan gibi bazı besinlerin neden olduğu kaşıntılar.
  • Bazı ilaçların neden olduğu kaşıntılar.
  • Şeker, karaciğer, böbrek hastalıkları veya löseminin neden olduğu kaşıntılar.
  • Kurdeşen, egzama, su çiçeği, kızamık, kızıl, kızamıkçık veya deri iltihabının neden olduğu kaşıntılar.
  • Mantarın neden olduğu kaşıntılar.
  • Kıl kurdunun neden olduğu kaşıntılar.
  • İshal veya kabızlığın neden olduğu kaşıntılar.
  • Sinirlilik ve ruhi sıkıntıların neden olduğu kaşıntılar.
Tedavinin ilk şartı, kaşıntıyı doğuran sebebi bulmaktır. Bu arada mümkün olduğu kadar kaşımamaya gayret edilir.

Kaşıntıya karşı ne yapılabilir?
1-) Bunun bir enfeksiyon olmadığı doktor tarafından tesbitedilmelidir.
2-) Kaşıntının hangi hastalıklardan ortaya çıktığı tesbitedilmelidir, özeliklede allerji, ekzema, sedef ve nörodermatoz araştırılmalıdır.
3-) Allerjiye sebep olan besinlerden uzak durulmali durulmalı
4-) Uyuz böceği varsa tedavi edilmalidir.

Kaşıntını tedavisi:
Kaşıntının asıl sebebi bağırsak mantarları olduğundan bunun doğal ilaçlarla tedavisi mümkndür. Kaşıntı, allerji, sadef hastalığı, bahar nezlesi ve nörodermatoza karşı kulanılan kortizonun yantesiri çok büyüktür, bunedenle mecbur kalamdıkca kortizonlu ilaçlar kulanılmamalıdır.
Son düzenleyen Safi; 26 Ekim 2016 00:44
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Ocak 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Kaşıntı nedir?


Kişiye inanılmaz rahatsızlık veren, uykusuzluk, gerginlik yaratan kaşınma arzusudur. Esas nedeni henüz tam olarak bilinmemekle birlikte, histamin salgısı beyinde kaşınma duyusunu harekete geçirmektedir. Zaman zaman bir deri hastalığı, bazense organlarla alakalı bir rahatsızlığın semptomu olabilirken psikolojik nedenlerle de ortaya çıkabilmektedir.

Kaşıntı Kimlerde Görülür?
Çok belirgin rahatsız edici özellikleri olan egzama,kurdeşen,su çiçeği gibi deri hastalıklarında kaşıntı görülür. Yaşlı insanlarda ortaya çıkan kuru deri sebebiyle gözüken kaşıntı ise döküntü olmadan ortaya çıkan kaşıntıya örnektir, ayrıca uyuz benzeri bir takım parazitlerden ötürü ortaya çıkan hastalıklar da kaşıntıya neden olmaktadır. Dermataloji uzmanı doktorlar basit muayene yöntemleriyle tanı ve tedaviyi kolayca görebilirler. Vücudunuzda yer alan benlerin birinde kaşıntı gözüküyorsa kanser oluşumu ortaya çıkmış olabilir ve tanı için biyopsi gerekir.

Böbrek yetmezliği, hepatit, guatr, demir eksikliği, polistemi, multiple myeloma, nörolojik hastalıklar kaşıntıya neden olabilir. Lenf nodüllerinde ortaya çıkan lenfomalar da bazen kaşıntı semptomu verebilir.

Tedavisi
Doktorunuz kaşıntının sebebini bulmak için; cilt muayenesi, kan testler, gerekirse biyopsi yaptıktan sonra. Sebep deridense tedavi kaşıntıyı giderir. Ancak iç organlardan kaynaklanan bir kaşıntı varsa ilaç ve ultraviyole ışın tedavisi gerekebilir.

Öncelikle kaşıntı başladığında sıcak duş yasaklanmalı, serin ortam ve ince kıyafetler kaşıntıyı azaltır, kullandığınız sabun hassas ciltler için olmalı, banyodan çıkarken sabun artığı kalmamasına ve çıktıktan sonra nemlendirici kullanmaya dikkat etmeniz gerekir. Su çiçieği ve böcek ısırması gibi durumlarda kalamin içerikli losyon kullanmak yardımcı olabilmektedir. Kaşıntı çok rahatsız edici bir durumdur ancak tedavisi bulunmaktadır.
Son düzenleyen Safi; 26 Ekim 2016 00:32
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Şubat 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tüm Vücutta Kaşıntı
Tüm Vücutta Kaşıntı, Kaşıntı insanların yaşamlarını kabusa döndüren bir deri hastalığıdır. Normal olarak vücudumuzun herhangi bir yerinde meydana gelen kaşıntıyı pek önemsemeyiz. Ne zamanki bu kaşıntıların artışı ciddi boyutlara varınca o zaman farklı bir şeylerin olduğunu kavrarız. Peki bu kaşıntılar neden olmaktadır? Kaşıntıların sebepleri nelerdir? Bu kaşıntılar neden vücudun belli bölgelerinde yoğunlaşmaktadır? Herkesin en çok merak ettiği konulardan bir tanesidir. Konumuzu ana hatlarıyla ele aldığımızda elbette işin boyutu değişiyor.Kaşıntı, insan vücudunda meydana gelen birçok sebebe bağlı olarak deri üzerinde karınca geziyormuş hissiyatı veren deride yanma ve bir şeyler batıyormuş duygusu yaratan deri rahatsızlığına denilmektedir.

Kaşıntının bir çok sebebi vardır. Bu sebeplere genel çerçeve çizecek olursak, mantar hastalıklarının sebep olduğu, egzama rahatsızlığın sebep olduğu, bazı iç hastalıkların sebep olduğu, alerjik reaksiyonlarda da kaşınmaya neden olur ve psikolojik rahatsızlıklarda kaşınmaya sebep olmaktadır. Fakat deri hastalıkları içerisinde kaşıntıya sebep olanlardan bir tanesi kurdeşendir. Bu alerjiler vücutta aniden ortaya çıkarak deri üzerinde kızarıklık oluşturur. Kaşınan yeri kaşıdıkça cildin o kaşınan alanı kabarır ve kaşıntı hissini daha da arttırır. Deri hastalıklarından bir tanesi de egzamadır. Egzamalar vücudun belli alanlarında daha fazla artış gösterir.

Herhangi ilaçlar, besinler ve vücuda değen alerjik maddeler egzamanın oluşmasına sebep olur. Diğer cilt rahatsızlıklarından biri de likenlerdir. Liken insanlar arasında pek fazla bilinmemektedir. Çok fazla kaşıntıya sebep olur, doktorlar tarafından çabucak anlaşılır. Deride kırmızı lekelerin oluşmasına neden olur. Derinin parazitlerin neden olduğu rahatsızlıklardan bir tanesi de bit ve uyuzdur. Uyuz hastalığında akşamları çok şiddetli kaşıntılar oluşur ve bu kaşıntılar sonucunda kırmızı kabukların oluşmasına neden olur. Bit ise nereye girdiyse orada kaşıntıya sebep olur. Özellikle bitler vücuttaki kanı emerek o bölgede kaşıntıya sebep olur.

Bitin vücutta en fazla yerleştiği yer saçlardır ardından genital alanlardır. İç hastalıklardan olan özellikle karaciğer rahatsızlıkları kaşıntılara sebep olmaktadır. Tabi karaciğer rahatsızlığın olduğunu belirlemek ise ancak tıbbi tahlillerle mümkün olmaktadır. Böbrek rahatsızlıklarından sonra meydana gelen kaşıntılarda ciltte problem olmasına neden olur.

Anemi rahatsızlıklarında da kaşıntılar meydana gelmektedir. Bütün vücut kandan meydana geldiği için kansızlık da vücutta kaşınmalara sebep olur. Özellikle bayanların en büyük sorunlarından bir tanesi vajinada meydana gelen kaşınmalardır. Mantar hastalıklarının sebep olduğu kaşınmalar çok ciddi problemdir.

Genital alana sürekli olarak epilasyon yapılmazsa ciddi kaşınmalara sebep olmaktadır. Bağırsakta olan parazitler de kaşıntılara sebep olmaktadır. Tiroidin çok ya da az çalışması kaşınmalara neden olmaktadır. Vücutta kaşınma nedenlerinden bir tanesi de alerjik reaksiyonlardır. Alerjik hastalıkların nedeni ise vücudunuza giren besinlerin vücuda zarar verdiğinde tepki vermesidir. Bu tepkilerden bir tanesi kaşınmalardır ve yenilen besinlerin ardından kırmızı lekeler belirmektedir. Kimyasal maddelerde vücutta tepkimelere yol açmaktadır. Özellikle mutfakta, banyoda kullandığımız temizleyici maddeler cildimizde çok fazla zarar vermektedir. Bazı kimyasal maddeler cildi tahriş ederek, deride kızarıklık oluşmasına neden olmaktadır.

Psikolojik rahatsızlıklara bağlı insanlarda meydana gelen kaşıntılarda az olmayan bir grubu oluştururlar. Çok fazla stres, depresyon ve ruhsal gerilime neden olan duygusal hal bozuklukları çok güçlü kaşıntıya sebep olur. Bu rahatsızlığa sahip insanlar birçok tahlil yaptırmalarına ve hekim dolaşmalarına rağmen teşhis alamayabilirler. Kaşıntılı işaretler çoğu zaman akşama doğru çok fazla olur. Uykunun ileri safhasında kaşıntılar fazlalaşır. Fazla duş alınması veya derinin nem miktarının azalması kaşıntıyı çoğaltır. Kaşıntılı hastalıklara sahip olan insanlar da ruhsal gerginlik fazlalaştıkça belirtiler daha da artar. Sıcak mekanlar çoğunlukla kaşıntıyı fazlalaştırır.

Kaşıntı ile hekime başvuran hastaların kaşıntılarının ne zaman ortaya çıktığını, ne zaman fazlalaştığını ve alansal olarak hangi alanlarının kaşındığını iyi tanımlamalıdır. Çoğunlukla millet arasında yapıldığı gibi kaşınan alanların zarar verici bir madde dökmek ya da sürmek deri belirtilerinin özelliğini değiştirir ve teşhisi zorlaştırır. Kaşıntı sonucu fazla terleme, kilo verme gibi iç rahatsızlıkları düşündüren işaretler varsa kesinlikle doktora anlatılmalıdır. Kaşıntı ile hastaneye başvuran hastaların mühim bir kısmında, önemli bir rahatsızlık saptanmamakla birlikte, kaşıntı ara sıra önemli hastalıkların ilk işareti olabileceğinden kesinlikle bir cilt doktoruna gitmeleri ve gerekli tahlilleri yaptırılmalıdır.
Son düzenleyen Safi; 26 Ekim 2016 00:34
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Şubat 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Karın Bölgesinde Kaşıntı
Karın Bölgesinde Kaşıntı: Kaşıntı derinin üst yüzeyinde insanı rahatsız edecek derecede kaşınma hissinin olmasıdır. Karın bölgesindeki kaşıntı ise bazen stresten bazen de iç organlardaki bir rahatsızlıktan dolayı olabilir. Karın bölgesindeki kaşıntı arada bir oluyorsa ve kısa sürüyorsa stresten yada herhangi bir şeye alerji olmaktan kaşınıyor olabilir. Sağlığınız için fazla stresli ortamlardan uzak durmanız gerekir. Yediğiniz içtiğiniz şeylere dikkat etmeniz gerekir. Eğer neye alerjinizin olduğunu bilmiyorsanız mutlaka bir doktora gidip alerji testi yaptırmalısınız. Karındaki kaşıntının stresten olduğundan eminseniz sık sık ılık su ile duş almalısınız. Ve duştan çıktıktan 2-3 dakika için mutlaka dermatolojik olarak onaylanmış nemlendirici kullanmalısınız.

Karın bölgesindeki kaşıntının sebeplerinden biride yanlış kıyafetler giymenizden olabilir. Yünlü kazaklar giymeden önce mutlaka altında penyeden dar olmayan bir atlet giymelisiniz. Çünkü yünlü kıyafetlerde direk karnınıza temas halinde kaşıntıya sebep olacaktır. Hamilelerde karındaki kaşıntı normaldir. Çünkü anne karnında bebek büyüdükçe karın kasları gerilir ve buda kaşıntıya sebep olur. Karın bölgesindeki kaşıntı önlemek için havasız, nemsiz ortamlardan uzak durulmalıdır. Vücuda giren mikroplar da karında kaşıntı yapar. Açık ortamlarda satılan yiyecekler tüketilmemelidir. Çünkü öyle ortamlardaki yiyeceklerden ve içeceklerden vücudunuza mikrop girme olasılığı çok fazladır.

Göbekte Kaşıntı
Göbekte kaşıntı, göbekte meydana gelen kaşıntı kişiyi oldukça rahatsız eden bir durumdur. Bu kaşıntılar çok şiddetli olduğunda insanları huzursuz ederek uykusuzluğa gerginliğe ve depresyona bile neden olabilir.

Göbekte Kaşıntı Sebepleri,
Hamilelik,Özellikle gebelik dönemindeki kadınlarda karının genişlemesinden dolayı göbek kaşıntıları oldukça sık görülür. Hamilelik süresinde anne adayının karnın büyümesi ve genişlemesi ile birlikte göbek çevresindeki cilt gerilerek kaşıntıya neden olur. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bu kaşıntılar karnın daha da büyümesi ile beraber daha da artmaktadır

Temizlik, Gebelik durumu dışında vücut temizliğinin tam olarak yapılmaması göbek bölgesinde mikropların artacağından dolayı göbek deliği kaşıntısına neden olarak bu bölgenin iltihaplanması ile sonuçlanabilir. Aşırı terleme ve fazla kilo da göbek deliğinin iltihaplanması neden olabilmektedir.

Göbek deliği kaşıntısı da göbek iltihabı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Göbek iltihaplanmasında kaşıntıdan hariç göbek etrafında ağrı şişlik ve akıntı gibi sorunlar meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda kaşıntının sebebi araştırılıp iltihaplanma varsa bir an önce tedavi edilmelidir.
Son düzenleyen Safi; 26 Ekim 2016 00:36
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Şubat 2010       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Parmak Arası Kaşıntı
Parmak arası kaşıntı, parmaklarda kaşıntı bir alerjene maruz kalma ya da yaygın olarak mantar hastalığı nedeniyle meydana gelir. Ayak parmaklarında oluşabileceği gibi el parmaklarında da meydana gelebilir. Ayak parmağı arasında bulunan deri oldukça hassas ve enfeksiyonlara açıktır. Ayakların tere maruz kalması, açık ayakkabı giymek, devamlı çıplak ayakla dolaşmak parmak arasında kaşıntıya yol açabilir. Enfeksiyon ile alakalı olarak cilt sorunları yaşayan kişilerde parmak arası kaşıntı oluşma ihtimali daha yüksektir.

Ayak parmak arası kaşıntıya yol açan en önemli etken mantardır Parmak arasındaki deride kızarıklık, kuruma, pullanma gibi şikayetler görülür. Bazı merhemler ve sprey tarzı ilaçlar ile tedavisi yapılabilir. Ancak ayak mantarı tamamen iyileşmediğinde nüksetmemesi için bazı tedbirlerin alınması gerekir. Pamuklu çoraplar giymek, dışardan gelindiğinde ayakları yıkamak, ayağa sıkan ayakkabılar giymemek gibi önlemler alınabilir. Mantar hastalığının boyutuna göre tedavisi değişebilir.

Ayak Parmak arası kaşıntının nedenleri
Alerji: Alerjiye neden olabilecek parfüm, kimyasal madde içeren deterjanlarla yıkanmış çorap, toz, kir gibi nedenlerden dolayı ayak parmağı aralarında kaşıntı oluşabilir.
Mantar: Bir tür cilt hastalığı olan mantar el ve ayak parmak aralarında kaşıntıya neden olabilir. Ayak parmak aralarında daha yaygın görülse de el parmak aralarında da görülme olasılığı vardır.
Sedef hastalığı: Sedef hastalığı toplumda oldukça yaygın görülen ve bulaşıcı özelliği olmayan bir cilt hastalığıdır. En bilindik belirtisi ciltte kaşıntı ve kızarıklıktır. Stres ve enfeksiyon nedeniyle hastalığın şiddeti artabilir. Tedavi için doktor genellikle merhem tarzı ilaçlar önerir.
Uyuz: Oldukça bulaşıcı bir cilt hastalığı olan uyuz akarlar nedeniyle oluşum gösterir. Parmak araları dahil vücutta kırmızı kabartılar, döküntüler ve kaşıntı meydana gelir
Daha çok askeriye, yatılı okul gibi toplu kalınan yerlerde görülür. Uyuz için doktor özel losyonlar reçete eder.

El parmak aralarında meydana gelen kaşıntı da genel olarak egzama, mantar, böcek sokması gibi nedenlerden kaynaklanır. Bu tür hastalıklar parmak aralarında kaşıntı ve kızarıklığa sebep olur. Oluşan kaşıntıyı azaltmak için soğuk kompres, antihistamin merhem ve antibiyotik önerilir. İlerleyen vakalarda oral ilaçlar ile tedavi sürdürülür.

El parmak arasında kaşıntının nedenleri
Böcek ısırığı: Böcek ısırıkları cilt hastalıklarında olduğu gibi vücuda yayılma özelliği taşımaz. Tek bir bölgede şişme, kızarıklık ve kaşıntı gibi şikayetlere yol açar. Oluşan şikayetler böceğin türüne göre farklılık gösterebilir.
Dishidrotik egzama: Avuç içi, parmak araları ve elin üst kısmında kabartılar, kızarıklık şeklinde meydana gelen bir tür deri iltihabıdır. El haricinde diz ve yüz bölgesini de etkileyebilir. Kaşıntı oldukça şiddetli yaşanır. Gece ve sıcaklarda kaşıntı hissi daha fazla artar. Oluşan kabarcıklar bazen aylarca kalabilir.

Parmak arası kaşıntı için alınabilecek önlemler nelerdir?
Parmak arası kaşıntının neden kaynaklandığını öğrenmek için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktor gerekli araştırmaları yaparak altta yatan nedene yönelik tedavi başlatır. Tedavi rahatsızlığın vücutta başka bölgelere yayılmaması için önemli bir adımdır. Doktorun reçete ettiği ilaçların düzenli kullanılması gerekir. İlaçlar cilde uygulanmadan önce cilt temizlenerek kurulanmalıdır. Kaşıntı mantar gibi rahatsızlıklardan dolayı oluşmuşsa ilaçlar ile beraber bazı önlemler de alınmalıdır. Banyo sonrasında parmak aralarının iyice kurulanması gerekir. Ortak kullanım alanları olan havuz, sauna gibi yerlerden bir süre uzak kalınmalıdır. Ayak parmağı arası kaşıntı için çorapların günlük olarak değiştirilmesi gerekir.

Ayak Parmaklarında Kaşıntı
Ayak parmaklarında kaşıntı, Taban parmakları aralarındaki kaşıntının en önemli nedeni mantarlardır. Özelikle floramızda olan bazı organizmalar örneğin maya mantarları; ilkbahar ve yaz aylarında kendilerini daha çok gösterirler. Denizi seven kişiler ayaklarını sık sık ıslattığı için onlarda daha çok görülür ve ıslaklık sayesinde mantarlar daha çok ürerler.

Bu da çok ciddi bir mantar enfeksiyonu olmak demektir. En önemlisi askerlikte, postal ile bot giyme sonucunda ayakların her zaman kapalı ve havasız olmasına bağlı mantar enfeksiyonu görülebilir.Aynı zamanda her zaman kapalı ve havasız ayakkabı ve çorap giyilmek zorunda kalan bireylerde de özelikle mantar oluşabilir. Ayakta azınlıkla egzamaya bağlı. Tinea pedis isimli bir mantar türü genel olarak ayak parmakları içinde toplanır. Böylece sayısı artar. Bu mantardan kendimizi korumamız için ayakları sık sık yıkamalı ve kuru tutmalıyız. Buda çok önemlidir. Ayak mantarı bulaşan bir cinstir ve dezenfekte olan yerlerden, ayakkabılardan ve diğer yerlerden bulaşması da kolay olur.

Ayak Parmaklarında Kaşıntı Belirtileri,
Kızarması, etin şişmesi ve pullanma ayak parmakları içerisinde yanma ve kaşınma, suyun top top olması deride kuruluk ve çatlaklık olması.

Ayak Parmaklarında Kaşıntı Tedavisi,
Çoğu hasta doktor reçetesiz satılan topikal ilaçlar taban kaşınmasına çok faydalı gelir. Eğer etkilenen parça fazlaysa ağızdan giren ilaçlar da kullanılmalı. Bakterili bir enfeksiyondan da görülürse antibiyotik kullanabilirsiniz. Egzama hastalığı kötü ve çirkin görünümlü bir deri hastalığıdır. Ama kötü ve korkunç bir hastalık değildir. Kolay bir tedaviyle halledilebilir . Her on bir insandan birinin, ömrünün herhangi bir zamanında egzama hastalığı geçirdiği anlatılmıştır. Egzama kaşıntı oluşturulmasında ve rahatsızlık vermesinin yanı sıra, el kol ve kafa gibi açıkta olan alanlarda oluştuğundan çirkin ve kötü bir görünüme sahip olur.Buda sizi rahatsız edebilir.
Son düzenleyen Safi; 26 Ekim 2016 00:38
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Ekim 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Deride Kaşıntı
Deride kaşıntı, derimizin seyrettiği hemen hemen her yerde olabilen deri kaşıntılarına birçok cilt hastalığı, egzama, sedef hastalığı, uyuz, bit, su çiçeği, ürtiker ve dermatolojik rahatsızlıklar neden olabilmektedir. Bu tür deri kaşıntıların da kaşıntının yanı sıra kızarıklık, morarma, noktalar halindeki deri tahrişleri, deride sulanma ve deri döküntüleri de görülebilir.

Deri kaşıntısının başlıca nedenleri,
  • İç hastalıklar, Bazı karaciğer hastalıkları çölyak hastalığı, böbrek yetmezliği, demir eksikliği, tiroide bağlı sorunlar, lösemi ve lenfoma gibi kanser çeşitleri deride kaşıntıya neden olabilmektedir. İç hastalıkların neden olduğu deri kaşıntısı genelde lokal bölgeleri etkiler. Bu kaşıntılar bazen dönem dönem görülürken bazen de süreklilik arz edebilir.
  • Sinir hastalıkları, Sinir sıkışması, diyabet, zona (sinir iltihabı) multipl skleroz gibi sinir sistemini etkileyen koşullar da deri kaşıntsına neden olabilmektedir.
  • Alerjik reaksiyonlar ve tahriş: Yün, kimyasallar, sabunlar ve kozmetik ürünler veya alerjiye neden olan bitkiler deride kaşıntıya neden olurlar.
  • İlaçlar: İlaçlar çoğunlukla denenmiş ve yan etkileri en aza indirilmiş formüllerdir. Fakat bazı durumlarda antifunganlar, antibakteriyeller ve narkotik ağrı kesiciler deri kaşıntılarına neden olmaktadırlar.
  • Hamilelik, Hormonal sistemin alt üst olduğu hamilelikte meydana gelen hızlı vücut gelişimleri, dengesiz beslenme olguları ve vücudun savunma sistemindeki sorunlar kaşıntıya neden olurlar. Bu kaşıntılara genellikle karın ve kollarda daha sık rastlanır.
Bunlardan ayrı olarak deride aniden oluşan ve genellikle iz bırakmadan kaybolan kaşıntılar genellikle ruhsal sorunlardan dolayı meydana gelmektedir.

Deri kaşıntısının tedavisi,
İlaçlar, Deri kaşıntıların da genellikle kortikosteroid kremler ve oral antihistaminler kullanılmaktadır. Kaşıntılar ister lokalize olmuş olsun isterse de vücudun bütün yerlerinde yaygın halde kaşıntılar devam ediyor olsun mutlaka kaşıntıların baskılanması gerekmektedir. Baskılanmadığı taktirde hastada sinir, stres, aksiyete ve kaşınan yerlerin aşırı derecede tahriş olması ve buna bağlı olarak iltihaplanmalar oluşacaktır.

Kaşınmaların altında yatan hastalığın tespiti,

Deride meydana gelen kaşıntıların tespitini araştırmak biraz zaman alan bir durumdur. Ancak deri kaşıntısının altında yatan başka hastalıkların tespitini araştırmak iyileşme açısından oldukça önemlidir.

Işık tedavisi, Fotorepi denen ışık tedavisinde vücuda belirli dalga boylarında ışık verilerek birkaç seans süren işlemlerle birçok kaşıntı sorunu rahatlıkla tedavi edilebilmektedir.

Lidokain ve benzocaine gibi tropikal anestetikler
, mentol, kafur veya kalemin gibi merhemler ani oluşan kaşıntılara kısa süreli rahatlama sağlayabilir. Ancak bu merhemler doktor tavsiyesi dışında kullanılmamalıdır.
Deri kaşıntıları ile hastanelerin dermatoloji ya da cildiye bölümleri ilgilenmektedir.

Kaşıntıya Ne İyi Gelir
Kaşıntıya ne iyi gelir, kaşıntı kişiyi oldukça rahatsız eden bir rahatsızlıktır. Kaşıntı sedef hastalığı, egzama, alerji, gebelik, bazı ilaçların yan etkisi, böcek sokması, bağırsak parazitleri, sistemik hastalıklar, hormonal bozukluklar, bağışıklık sisteminde yaşanan anormallikler, karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi pek çok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Vücudun tek bir bölümünde meydana gelebileceği gibi vücudun tamamını da etkisi altına alabilir. Kaşıntı hafiften şiddetliye kadar uzanarak farklı boyutlarda görülebilir. Kaşıntı ile beraber ciltte kızarıklık, sivilce, leke, kabarıklık, ciltte pullanma, çatlama gibi şikayetler de görülebilir. Kaşıntı bazen oldukça uzun süre ve şiddetli seyredebilir. Bazı kaşıntı türleri deriye ciddi anlamda zarar verebilir ve beraberinde bir enfeksiyon söz konusu olabilir. Kaşıntıyı hafifletmek için tıbbi tedaviye destek amacıyla alternatif yollara da başvurulabilir.

Kaşıntıya ne iyi gelir?
  • Aynısefa bitkisi: Aynısefa bitkisi kaşıntıyı hafifletmek için uzun yıllardır kullanılan bitkilerden biridir. Aynısefa bitkisi ülkemizde birçok yerde yetişmektedir. Bitki iltihabı gidermek, tahriş oluşan bölgeyi yatıştırmak için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Aynısefa bitkisi vücut yüzeyinde ilaç şeklinde kullanılmaktadır. Sorunlu bölgeye kullanıldığında antibakteriyel ve antiviral etkisinden yararlanılabilir. Arı sokması, morluk gibi rahatsızlıklara karşı da iyi gelir. Bitkinin etkisi bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.
  • Papatya: Papatya kaşıntı için çay şeklinde kullanılabilir. Kaşıntı meydana gelen bölgeye papatya çayı sürüldüğünde döküntü ve kaşıntıya karşı faydalı olur. Cilt yüzeyinden uygulandığında iltihabı ve tahrişi azaltıcı etki yaratır. Ayrıca bitkinin antibakteriyel özelliği kaşınma nedeniyle oluşan enfeksiyonunda hafiflemesini sağlar. Papatya çayı bölgeyi uyuşturarak rahatlatıcı etki yaratır.
  • Çay ağacı yağı: Egzama, mantar ve kuru ciltlerde açığa çıkan sıkıntılar için yaygın bir şekilde kullanılan bitkiler arasında yer alır. Kuru ciltlerde nemlendirici özellik sağlar. Aynı zamanda cildi temizleyici etkisi ile enfeksiyon riskini azaltır. Banyo suyuna 8-10 damla eklenerek kullanıldığında kaşıntı ve tahrişe karşı iyi gelir. Çok güçlü bir yağ olduğundan mutlaka seyreltilerek kullanılmalıdır.
  • Taze fesleğen: Taze fesleğen yaprakları cilde uygulandığında böcek ısırığı, iltihap ve daha başka nedenlerden dolayı oluşan kaşıntıya karşı iyi gelir. Bitkinin antiseptik ve antibakteriyel özelliği bulunmaktadır. Egzama gibi kaşıntıya yol açabilecek bir çok hastalık için kullanılabilir. Kaşıntı haricinde ağrı kesici etkisi de bulunmaktadır.
  • Limon: Limon antiseptik, anestetik, anti tahriş ve anti-enflamatuar özellikte olan bir bitkidir. Bu özelliklerinden dolayı limon kaşıntıya karşı kullanıldığında oldukça etkili sonuç alınabilir. Limonun suyu sıkılarak bir pamuk yardımı ile kaşıntılı bölgelere sürülür. İşlemin etkili olması için özellikle gece yatarken uygulanması daha doğru olur. Ayrıca limon suyu vücuda sürüldükten sonra güneşe çıkmamaya özen gösterilmelidir.
  • Karbonat: Kaşıntı ve döküntü oluşan cilt için kullanılabilir. Kaşıntılı bölgeye direkt dökülerek kullanılabileceği gibi banyo suyuna karıştırılarak da kullanılabilir.
  • Elma sirkesi: Elma sirkesini direk cilde uygulamaktansa banyo suyuna katılarak ya da bir parça pamuk yardımı ile cilde sürülerek kullanılmalıdır. Bir süre beklendikten sonra banyo yapılarak ciltten arındırılmalıdır.
  • Yulaf ezmesi: Yulaf ezmesi kaşıntıya karşı oldukça etkilidir. Yulaf ezmesinin yatıştırıcı ve rahatlatıcı etkisi vardır. Banyo küveti ılık su ile doldurularak içine yeteri kadar yulaf ezmesi eklenir. Hazırlanan suyun içinde yarım saat kadar beklenerek kaşıntıya çözüm getirilebilir.
  • Kekik: Kekiğin içeriğinde barındırdığı timöl adlı bileşen kaşıntıya karşı iyi gelir. Yemeklerde kullanılabileceği gibi çay şeklinde de tüketilerek kaşıntıya çözüm getirilebilir.
  • Nane yağı: Özellikle stres ve uyuzun yol açtığı kaşıntıya karşı nane yağı kullanılabilir. Rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi vardır. Nane yağı banyo suyuna eklenerek kullanılabilir.
  • Soğuk su: Ciltte meydana gelen kaşıntılar için soğuk su kullanılabilecek en basit çözümlerden biridir. Soğuk su gözlerde meydana gelen kaşıntı için oldukça etkilidir. Kaşıntıyı hafiflettiği gibi kaşıntı nedeniyle oluşan acıya karşı da iyi gelir. Vücut kaşıntısı için soğuk su ile duş alınabilir.
  • Karanfil ve ardıç karpuzu: Karanfil ardıç ile beraber kaşıntı için kullanılabilir. Uygun bir tavanın içinde bir miktar tereyağı eritilir. Farklı bir yerde ise balmumu eritilir. Her iki malzeme birbiri ile iyice karıştırılır. Ardından içine karanfil ve ardıç meyvesi eklenerek homojen bir şekilde tekrar karıştırılır ve kaşıntı meydana gelen bölgeye uygulanır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

5 Temmuz 2017 / Hayriye23 Tıp Bilimleri
8 Temmuz 2011 / ozan nafiye Soru-Cevap
3 Kasım 2009 / Misafir Soru-Cevap
6 Ağustos 2009 / sinoplu57 Soru-Cevap