Arama

Anadolu Selçuklu Devleti'nden kalan tarihi eserlerin resimleri var mı?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 12 Mayıs 2018 Gösterim: 24.135 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Aralık 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Anadolu Selçuklu Devleti'nden kalan tarihi eserlerin resimleri var mı?
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
Alıntıdaki Ek 66653
Alıntıdaki Ek 66654
Sponsorlu Bağlantılar
Alıntıdaki Ek 66655
Alıntıdaki Ek 66656
Alıntıdaki Ek 66657
Alıntıdaki Ek 66658
BAKINIZ
Büyük Türk Devletleri - Anadolu Selçukluları
Selçuklu Devleti'nden kalan tarihi eserler nelerdir?
Son düzenleyen Safi; 12 Mayıs 2018 01:33
havva_ - avatarı
havva_
Ziyaretçi
6 Aralık 2009       Mesaj #2
havva_ - avatarı
Ziyaretçi
ANADOLU SELÇUKLU CAMİİLERİ
Konya Alâeddin Camii - 1155-1219 Niğde Alâeddin Camii - 1223 Malatya Ulu Camii - 1224 Sivas Ulu Camii Konya, Sahip Ata Camii Afyon Ulu Camii - Ağaç direklidir. Sivrihisar Ulu Camii - Ağaç direklidir Kayseri Huand Hatun Camii - 1238 Amasya Burmalı Minare Camii - 1237 - 1247 Sinop Ulu Camii (Alâeddin Camii) - 1267 Amasya, Gökmedrese Camii - 1266 - 1267 Ayaş Ulu Camii Kayseri Develi Ulu Camii - 1281- Anadolu Selçukluları'nın son camisidir.
Sponsorlu Bağlantılar

BEYLİKLER DÖNEMİ CAMİİLERİ
Manisa Ulu Camii Antalya Yivli Minare Camii Aksaray Ulu Camii Niğde Sungur Bey Camii Kütahya Kurşunlu Camii Kütahya Hisarbey Camii Birgi Ulu Camii Selçuk İsa Bey Camii Milas Hacı İlyas Camii Milas Ulu Camii Beyşehir Ulu Camii

ANADOLU SELÇUKLU MESCİTLERİ-
Minberi olmayan küçük camilerdir.Tek kubbeli veya düz çatılıdır. Konya, Taş Mescit - 1215 Konya, Sırçalı Mescit Konya, Karatay Mescidi - 1248 Konya, Hoca Hasan Mescidi Konya Erdemşah Mescidi Çankırı Taş Mescid Akşehir, Küçük Ayasofya Mescidi Akşehir, Güdük Minare Mescidi - 1226 Harput, Alaca Mescit (Arap Baba Mescidi) - 1279

MEDRESELER
Türk İslam devletlerinde bilim ve düşünce hayatının merkezidir.Anadolu Selçuklu ve Beylikler döneminin en önemli eğitim ve öğretim kurumlarıdır. Danişmendli'lerin yaptırdığı Tokat ve Niksar'daki Yağıbasan Medreseleri .Anadolu'da ilk medrese ve ilk beylikler dönemindedir. 1193'de Kayseri Koca Hasan Medresesi Anadolu Selçuklularında ilk medresedir.

ANADOLU SELÇUKLU MEDRESELERİ
Kayseri Koca Hasan Medresesi ( 1193 ) - A.Sel. ilk medrese Kayseri Hunat Hatun Medresesi Konya Karatay Medresesi ( 1251 )- Çini ve hat sanatı ile ünlüdür Konya Sırçalı Medrese ( 1242 ) Çini ve hat sanatı ile ünlüdür. Konya Altun Aba Medresesi Konya İnce Minareli Medrese( 1260 ) - A.Sel. Veziri Sahip Ata yaptırmıştır. Sivas Gök Medrese - A. Sel. Veziri Sahip Ata tarafından yaptırılmıştır.Kapısının kenarında yaprak motifi vardır.Bunun üst kısmında Orta Asya hayvan takvimi yerleştirilmiştir. Sivas Burûciye Medresesi Sivas Şifaiye Medresesi Kırşehir Cacabey Medresesi ( 1272 - 1273 ) Akşehir Taş Medrese Amasya Gökmedrese. Erzurum Çifte Minareli Medrese - Anadolu'nun en büyük medresesidir. Beylikler Dönemi Medreseleri Eğirdir Dündar Bey Medresesi Niğde Ak Medrese Karaman Hatuniye Medresesi Kastamonu Köşk Medrese Korkuteli, Emir Sinaneddin Medresesi

KÜMBET VE TÜRBELER
- mezar anıtlardır. Türbe : Dört duvarının üzeri kubbe ile örtülü olanlarına denir. Kümbet : Silindirik, çokgen gövdeli, konik veya piramit çatılı olanlarına denir.Esasını Türkmen çadırlarından almıştır. Anadolu Selçukluları Dönemi Konya II. Kılıçarslan Kümbeti Kayseri Döner Kümbet Kırşehir Cacabey Kümbeti Ahlat Ulu Kümbet Niğde Hüdavent Hatun Kümbeti

KÜLLİYELER
- Camiyle birlikte kurulan medrese, kütüphane, imaret, hastahane ve hamam gibi yapıların bütünüdür. Anadolu'nun en eski külliyesi Mengücekliler dönemine ait Divriği Külliyesi'dir.( İlk beylikler dönemi ) İlk Selçuklu külliyesi Kayseri Huant Hatun Külliyesi'dir. Kayseri Hacı Kılıç Külliyesi Konya Sahip Ata Külliyesi Sivil mimari eserleri ; köşkler ve saraylar, evler, hanlar, kervansaraylar, darüşşifalar, çarşılar, hamamlar ve köprüler..

ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ SİVİL MİMARİ ESERLERİ
Kubadiye ve Kubadabat Sarayı, Alaiye Sarayı, Haydar Bey Köşkü, Hızır İlyas Köşkü.

KERVANSARAYLAR
- Küçüklerine han, sultanlar tarafından yaptırılanına Sultan Hanı denir. Anadolu'da yapılan ilk kervansaray II. Kılıçarslan zamanında tamamlanan Aksaray - Kayseri yolu üzerindeki Alay Han'dır. Konya - Aksaray yolu üzerindeki Sultan Hanı ile Kayseri - Sivas yolu üzerindeki Sultan Hanı dönemin en büyük iki kervansarayıdır. Antalya - Alanya arasında Alara Han, Antalya - Isparta arasında İncir ve Kıkgöz Hanları, Antalya - Alanya arasında Şarapsa Han, Akşehir - Çay yolunda İshaklı Han, Sivas - Malatya arasında Hekim Han, Afyon - Denizli arasında Ak Han, Antalya - Isparta yolu üzerindeki Evdir Han önemli örneklerdir.

DARÜŞŞİFALAR
- Günümüzün hastahaneleridir.Darüşşifa veya bimarhane de denilmiştir. Anadolu Selçuklu Dönemi Kayseri Gevher Nesibe Hatun darüşşifası - Anadolu'nun en ünlü ve en eski darüşşifasıdır. ( Anadolu Selçuklu Dönemi )Konya'da I. İzzeddin Keykavus darüşşifası ( Anadolu Selçuklu Dönemi )Aksaray'da Alaeddin Keykubat, Divriği'de Turan Melik, Amasya'da Torumtay, Tokat'ta Müineddin Pervane dönemin önemli hastahaneleridir.
Son düzenleyen Safi; 14 Mayıs 2018 02:18
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Aralık 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Son düzenleyen Safi; 14 Mayıs 2018 02:24
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
13 Aralık 2009       Mesaj #4
ener - avatarı
Ziyaretçi
Büyük mutasavvıf Mevlana Celaleddin Rumi’nin (1207-1273) en ünlü eseri Mesnevi’dir. Bu eseri 8 yılda tamamlamıştır. Eser Farsça yazıldığı için halk tarafından anlaşılamamıştır. Ancak okumuş zümre tarafından daha iyi anlaşılan Mevlana, bu gün milletlerarası bir şöhrete sahiptir. Yunus Emre, Mevlana’nın aksine, tasavvuf konulu şiirlerini Türkçe yazdı. Bu sebepten ünü kısa sürede Anadolu’ya yayıldı. Bu gün şiirlerini zevkle okuduğumuz Yunus Emre, Türkçeyi en özlü biçimde kullanan Türk şairlerinden biridir.

Anadolu beylikleri de ilme büyük ilgi göstermişlerdir. Birçok alimi koruması altına alan beyler, medreseler yaptırarak onlara buralarda ders verdirdiler. Kitaplar yazdırıp, çeviri yaptırdılar. Özellikle Germiyanoğulları, Aydınoğulları ve Candaroğultarı bu konuda büyük gayret göstermişlerdir. Bunun sonucunda, Konya, Denizli, Beyşehir, Kütahya, Ayazluk, Manisa ve Kastamonu birer kültür merkezi haline geldi.

Anadolu Selçuklu mimarisini dini, sivil ve askeri mimari olarak üç grupta değerlendirmek mümkünür. Dini mimari alanı içerisine camiler, medreseler ve anıt mezarlar girmektedir. Anadolu Selçuklu camilerinin en belirgin özelliği, zengin süslemeli ve ahşap olmalarıdır. Beyşehir’de Eşrefoğlu, Ankara’da Aslanhane, Sivrihisar’da Ulucami bu tip eserlerdir. Divriği’de bulunan Ulucami’in taş işlemeciliği bakımından ayrı bir önemi vardır. Konya’daki Alaettin Camii ile Sahip Ata Camii de bu devrin önemli eserlerindendir.
Son düzenleyen Safi; 14 Mayıs 2018 02:12

Benzer Konular

12 Kasım 2014 / Ziyaretçi Cevaplanmış
28 Kasım 2014 / Misafir Cevaplanmış
3 Aralık 2013 / sedat_04 Soru-Cevap
24 Eylül 2012 / Misafir Cevaplanmış
13 Ocak 2014 / Misafir Soru-Cevap