Hoş geldiniz sayın ziyaretçi Neredeyim ben?!

Web sitemiz; forum, günlük, video ve sohbet bölümlerinin yanı sıra; Skype ile ilgili Türkçe teknik destek makaleleri, resim galerileri, geniş içerikli ansiklopedik bilgiler ve çeşitli soru-cevap konuları sunmaktadır. Daima faydalı olmayı ilke edinmiş sitemize sizin de katkıda bulunmanız bizi son derece memnun eder :) Üye olmak için tıklayınız...


Forumda Ara

Buğdayın ekmek olmasına kadar yapılan işlemler nedir?

Bu konu Soru-Cevap forumunda Misafir tarafından 8 Aralık 2009 (19:48) tarihinde açılmıştır.
77098 kez görüntülenmiş, 56 cevap yazılmış ve son mesaj 13 Şubat 2014 (18:35) tarihinde gönderilmiştir.
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Eski 30 Nisan 2011, 14:26

Buğdayın ekmek olmasına kadar yapılan işlemler nedir?

#31 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
Sponsorlu Bağlantılar Sponsorlu Bağlantılar
yha bu ne biçim cevap doğruca sölein yha allah allah
Sponsorlu Bağlantılar
Rapor Et
Eski 1 Mayıs 2011, 17:43

Buğdayın ekmek olmasına kadar yapılan işlemler nedir?

#32 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
temel besin maddemişz ne?
Rapor Et
Eski 20 Kasım 2011, 19:55

Ekmeğin serüveni

#33 (link)
Fener'Lee
Ziyaretçi
Fener'Lee - avatarı
Arkadaşlar çok acil ekmeğin serüvenini Yazar mısınız kardesımın odevı var
Rapor Et
Eski 6 Aralık 2011, 19:56

Ekmeğin

#34 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
buğdaydan ekmeğe (buğday-ekmek) nasıl yapılır
Rapor Et
Eski 11 Aralık 2011, 12:35

Ekmeğin Buğday Oluncaya Kadar Geçirdiği Evreler

#35 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
Arkadaşlar şimdi size aradığınız cevabı vereceğim:

EKMEĞİN HİKAYESİ


Soframıza gelen bir ekmeğin ne kadar zor şartlar altında, hangi aşamalardan geçerek meydana geldiğini hiç merak ettinizmi?

İlk önce buğdayın ekimi ile başlayalım. Çiftçi tarlasını sürer. Güzlük buğdayını eker, bu aşamada ekilen buğdayın yetişmesini bekler. Biçim zamanı gelince buğdaylarını biçer, sapını, samanını ayıklar. Bu zaman zarfında ne kadar insan gücü, ne kadar makine gücü sarf edildiğini hesaplayın. Tohumluk buğdayını yeniden eker. Bir kış dönemi geçtikten sonra tekrar biçme işlemi başlar, mahsul toplanır. Un olması için (eskiden değirmenler vardı) un farikasına gönderir. Burada da birçok işlemden geçtikten sonra buğday una dönüşür, insan ve makine gücü sarf edilerek, ekmek fabrikalarına ulaştırılır.

Un burada çeşitli aşamalardan geçerek yine insan ve makine gücü kullanılarak hamur olur, sıralı işlemleri tamamlanarak ve ekmek halini aldıktan sonra fabrika tezgahlarındaki yerini alır.

Bizler ise bu ekmeğin nasıl meydana geldiğini hiç düşünmeden 70 kuruşu verip ekmeği soframıza getiriyoruz, genelde yarısını yiyoruz, kalanını ise sonra yeriz düşüncesi ile bırakıyoruz daha sonra da bu bıraktığımız ekmeği yemiyoruz. Neden ? çünkü biraz bayatlamıştır. Yeniden ekmek almaya bu böyle sürüp giderken ülkemizde yılda belki de sayısını hiç hesaplayamadığımız miktarda ekmeği çöpe atıyoruz.

Bir sürü zorluklardan geçerek soframıza gelen ve genel olarak kıymetini bilmediğimiz bu bir ekmeğe dünyada ne kadar çok muhtaç insan bulunduğunu hiçbir zaman unutmayalım onun için bayat ekmek yiyemiyorsak, yiyebileceğimiz kadar ekmek almaya özen gösterelim.

Ekmek nimettir, yeri çöplük değildir.
Rapor Et
Eski 9 Ocak 2012, 14:55

Buğdayın ekmek olmasına kadar yapılan işlemler nedir?

#36 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
hiç birşey anlamadım hem ben şiir deiil bilgi istiyorum
Rapor Et
Eski 12 Ocak 2012, 07:24

Buğdayın ekmek olmasına kadar yapılan işlemler nedir?

#37 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
hey artık kısa ve ayrıntılı bir şey yazsanız 10 gündür bekliyorum bilgisayarın başında.
Rapor Et
Eski 12 Ocak 2012, 10:03

Buğdayın ekmek olmasına kadar yapılan işlemler nedir?

#38 (link)
MsXTeam
Mira - avatarı
Ekmek Yapımı

İlk önce buğdayın ekimi ile başlayalım. Çiftçi tarlasını sürer. Güzlük buğdayını eker, bu aşamada ekilen buğdayın yetişmesini bekler. Biçim zamanı gelince buğdaylarını biçer, sapını, samanını ayıklar. Bu zaman zarfında ne kadar insan gücü, ne kadar makine gücü sarf edildiğini hesaplayın. Tohumluk buğdayını yeniden eker. Bir kış dönemi geçtikten sonra tekrar biçme işlemi başlar, mahsul toplanır. Un olması için (Eskiden değirmenler vardı.) un farikasına gönderir. Burada da birçok işlemden geçtikten sonra buğday una dönüşür, insan ve makine gücü sarf edilerek ekmek fabrikalarına ulaştırılır.

Ekmeğin yapımında başlıca üç işlem yer alır. Yoğurma, mayalama ve pişirme. Yoğurma, unu hamura çevirir. Mayalama, hamuru ekşitip kabartır, pişirme ise ekmek haline getirir. Un, su, tuz ve maya bir kazan veya teknede birbirine karıştırılarak yoğrulur, una su karışınca erimeyen kısımlar (glikoz, tuz vb.) dışında erimeyen kısımlar (glüten, nişasta) su emerek şişer. Tuz, ekmeğin lezzetini azaltır. Yoğurma, eskiden teknelerde elle ve ayakla yapılırdı. Şimdi köylerde ve küçük kasabalarda gene böyle olmakla beraber şehirlerde makineyle yoğrulmaktadır. Yoğurma şekli ne olursa olsun, ekmeklik hamur, su ve un oranına göre üç çeşide ayrılır:
  • Lüks ekmek hamuru (% 65 su)
  • Ekmeklik hamur (% 60 su)
  • Çöreklik hamur (% 40 - % 45 su)
Yoğurma işlemi sırasında hamura bir miktar maya katılır. Bu maya, bir parça ekşi hamur olabileceği gibi fennî hamur mayası da olabilir. Birinci şekilde pişirici, ekmek hamurundan bir parçayı bir kenara ayırır, ertesi gün yoğuracağı hamura katar. Fennî mayalarsa, sıvı olarak hamur suyuna katılır. Sıcak bir yere konan hamurun içindeki mayalar şekerlerle karışınca alkol ve karbon gazı oluşur. Gaz kabarcıkları hamuru kabartır; kabarcıklar arada bir patlar, gaz salıverir. Ekşime teknede başlar, hamur parçalara ayrılıncaya kadar sürer. Elverişli büyüklükte parçalara ayrılan hamur, istenilen şekil verilerek fırına atılır ve pişirilir.

Ekmeğin ortalama bileşimi
  • Su (yüzde 30-40)
  • Proteinler (% 6 - % 8)
  • Glüsitler (% 50 - % 55)
  • Lipitler (% 0,4 - % 0,8)
  • Madenî tuzlar (% 1,5 - % 2)
Fırınların ortalama sıcaklık derecesi 250 °C'tır; fakat su oranı yüksek olduğu için ekmeğin sıcaklığı 100 °C'ı aşmaz. Fırında mayalı hamurun içindeki alkol, karbon gazı ve suyun bir kısmı çıkar, ekmek hafifleyerek gevşek ve gözenekli bir yapı kazanır. Ekmeğin kalitesi, kullanılan una ve pişirme süresine bağlıdır. 74 - 76 randımanlı unlardan francala, 78 - 80 randımanlı unlardan beyaz ekmek, daha yüksek randımanlı (kepekli) unlardan kara ekmek (kepekli ekmek) elde edilir.

Taze ekmeğin sindirimi zordur. Ekmek, fırından çıktıktan en az 6 saat sonra yenmelidir. Ekmek durdukça kendiliğinden değişikliğe uğrayarak sertleşir ve bayatlar. Bayatlama sadece su kaybından değil, ekmekteki maddelerin de değişikliğe uğramasından ileri gelir. Ekmekleri karıştırmak için içerisine baklagillerden çeşitli tohumların unları, patates unu, yemek sodası, ağırlaşsın diye barit sülfat gibi maddeler katılır. Bu gibi hile ile karıştırmalara ve eksik ağırlıkta ekmek çıkarılmasına karşı belediyelerce sıkı mücadele yürütülür. Belediye nizamalarınca ekmek hamuruna ağırlaştırıcı (alçı, kil, kemik unu vb.) kabartıcı, buzuk unları ıslah edici (bakır ve çinko sülfat ve şap vb.) maddelerin katılması, iyi pişmemiş hamur ekmeklerin satışa çıkarılması yasaktır ve belediyelerce cezalandırılır.
Rapor Et
Eski 31 Ocak 2012, 21:39

Buğdayın ekmek olmasına kadar yapılan işlemler nedir?

#39 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
acaba barbi petek ti`nin dediği doğrumu bilen varsa söyleye bilir mi
Rapor Et
Eski 21 Mart 2012, 18:11

Buğdayın ekmek olmasına kadar yapılan işlemler nedir?

#40 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
buğday
temel besin ürünlerinden ekmek soframıza gelinceye kadar şu aşamalardan geçer
önce tarla sürülür. tohum ekilir gübrelenir.tohumlar yeşerir. başaklar sararıp iyice olgunlaştığında hasat zamanı gelmiş demektir. sonra tarlaya biçerdöver girer. buğday tohumları ayıklanır. öğütülüp un yapılmak üzere fabrikalara gönderilir. bu unları fırınlar satın alır. hamur yapılır pişirilir ekmek olur.
Sponsorlu Bağlantılar
Rapor Et
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Buğdayın ekmek olmasına kadar yapılan işlemler nedir? Konusuna Benzer Konular
Gönderen: Misafir Forum: Cevaplanmış
Cevap: 1
Son Mesaj: 18 Şubat 2014 10:32
Gönderen: Misafir Forum: Cevaplanmış
Cevap: 3
Son Mesaj: 15 Ocak 2013 14:43
Gönderen: Ziyaretçi Forum: Soru-Cevap
Cevap: 4
Son Mesaj: 16 Temmuz 2011 15:49
Gönderen: Misafir Forum: Soru-Cevap
Cevap: 0
Son Mesaj: 2 Temmuz 2010 11:16
Gönderen: Misafir Forum: Soru-Cevap
Cevap: 0
Son Mesaj: 14 Ocak 2010 15:02
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:
Önce bu soruyu cevaplayın
Mesaj:








Yeni Soru
Sayfa 0.229 saniyede (77.89% PHP - 22.11% MySQL) 16 sorgu ile oluşturuldu
Şimdi ücretsiz üye olun!
Saat Dilimi: GMT +2 - Saat: 07:16
  • YASAL BİLGİ

  • İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan MsXLabs.org forum adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre tüm kullanıcılarımız yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. MsXLabs.org hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler buradan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 (üç) iş günü içerisinde MsXLabs.org yönetimi olarak tarafımızdan gerekli işlemler yapıldıktan sonra size dönüş yapılacaktır.
  • » Site ve Forum Kuralları
  • » Gizlilik Sözleşmesi