Cevap Yaz Önceki Konu Sonraki Konu

Buğdayın ekmek olmasına kadar yapılan işlemler nedir?

Gösterim: 87504 | Cevap: 59
  • bugdayin ekmek olusu
  • bugdayin seruveni
  • ekmek hangi asamalardan gecer
Misafir
Cevaplanmış   |    8 Aralık 2009 19:48   |   Mesaj #1   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

Buğdayın ekmek olmasına kadar yapılan işlemler nedir?

buğday nasıl ekmeğe dönüşür?
En iyi cevap Mira tarafından gönderildi

Ekmek Yapımı

İlk önce buğdayın ekimi ile başlayalım. Çiftçi tarlasını sürer. Güzlük buğdayını eker, bu aşamada ekilen buğdayın yetişmesini bekler. Biçim zamanı gelince buğdaylarını biçer, sapını, samanını ayıklar. Bu zaman zarfında ne kadar insan gücü, ne kadar makine gücü sarf edildiğini hesaplayın. Tohumluk buğdayını yeniden eker. Bir kış dönemi geçtikten sonra tekrar biçme işlemi başlar, mahsul toplanır. Un olması için (Eskiden değirmenler vardı.) un farikasına gönderir. Burada da birçok işlemden geçtikten sonra buğday una dönüşür, insan ve makine gücü sarf edilerek ekmek fabrikalarına ulaştırılır.


Ekmeğin yapımında başlıca üç işlem yer alır. Yoğurma, mayalama ve pişirme. Yoğurma, unu hamura çevirir. Mayalama, hamuru ekşitip kabartır, pişirme ise ekmek haline getirir. Un, su, tuz ve maya bir kazan veya teknede birbirine karıştırılarak yoğrulur, una su karışınca erimeyen kısımlar (glikoz, tuz vb.) dışında erimeyen kısımlar (glüten, nişasta) su emerek şişer. Tuz, ekmeğin lezzetini azaltır. Yoğurma, eskiden teknelerde elle ve ayakla yapılırdı. Şimdi köylerde ve küçük kasabalarda gene böyle olmakla beraber şehirlerde makineyle yoğrulmaktadır. Yoğurma şekli ne olursa olsun, ekmeklik hamur, su ve un oranına göre üç çeşide ayrılır:
  • Lüks ekmek hamuru (% 65 su)
  • Ekmeklik hamur (% 60 su)
  • Çöreklik hamur (% 40 - % 45 su)
Yoğurma işlemi sırasında hamura bir miktar maya katılır. Bu maya, bir parça ekşi hamur olabileceği gibi fennî hamur mayası da olabilir. Birinci şekilde pişirici, ekmek hamurundan bir parçayı bir kenara ayırır, ertesi gün yoğuracağı hamura katar. Fennî mayalarsa, sıvı olarak hamur suyuna katılır. Sıcak bir yere konan hamurun içindeki mayalar şekerlerle karışınca alkol ve karbon gazı oluşur. Gaz kabarcıkları hamuru kabartır; kabarcıklar arada bir patlar, gaz salıverir. Ekşime teknede başlar, hamur parçalara ayrılıncaya kadar sürer. Elverişli büyüklükte parçalara ayrılan hamur, istenilen şekil verilerek fırına atılır ve pişirilir.

Ekmeğin ortalama bileşimi
  • Su (yüzde 30-40)
  • Proteinler (% 6 - % 8)
  • Glüsitler (% 50 - % 55)
  • Lipitler (% 0,4 - % 0,8)
  • Madenî tuzlar (% 1,5 - % 2)
Fırınların ortalama sıcaklık derecesi 250 °C'tır; fakat su oranı yüksek olduğu için ekmeğin sıcaklığı 100 °C'ı aşmaz. Fırında mayalı hamurun içindeki alkol, karbon gazı ve suyun bir kısmı çıkar, ekmek hafifleyerek gevşek ve gözenekli bir yapı kazanır. Ekmeğin kalitesi, kullanılan una ve pişirme süresine bağlıdır. 74 - 76 randımanlı unlardan francala, 78 - 80 randımanlı unlardan beyaz ekmek, daha yüksek randımanlı (kepekli) unlardan kara ekmek (kepekli ekmek) elde edilir.

Taze ekmeğin sindirimi zordur. Ekmek, fırından çıktıktan en az 6 saat sonra yenmelidir. Ekmek durdukça kendiliğinden değişikliğe uğrayarak sertleşir ve bayatlar. Bayatlama sadece su kaybından değil, ekmekteki maddelerin de değişikliğe uğramasından ileri gelir. Ekmekleri karıştırmak için içerisine baklagillerden çeşitli tohumların unları, patates unu, yemek sodası, ağırlaşsın diye barit sülfat gibi maddeler katılır. Bu gibi hile ile karıştırmalara ve eksik ağırlıkta ekmek çıkarılmasına karşı belediyelerce sıkı mücadele yürütülür. Belediye nizamalarınca ekmek hamuruna ağırlaştırıcı (alçı, kil, kemik unu vb.) kabartıcı, buzuk unları ıslah edici (bakır ve çinko sülfat ve şap vb.) maddelerin katılması, iyi pişmemiş hamur ekmeklerin satışa çıkarılması yasaktır ve belediyelerce cezalandırılır.

Misafir
19 Aralık 2009 18:01   |   Mesaj #2   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
acaba buğday nasıl ekmek oluyor
Misafir
23 Aralık 2009 16:19   |   Mesaj #3   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
buğday nasıl ekmek olur
Misafir
25 Aralık 2009 14:56   |   Mesaj #4   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
buğday ekmeye nasıl dönüşür ?
Misafir
21 Şubat 2010 13:21   |   Mesaj #5   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
buğdaydan ekmek nasıl yapılır?
Misafir
27 Şubat 2010 10:21   |   Mesaj #6   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Buğdayın ekmek olmasına kadar yapılan işlemler nedir?
T_HeRoEs_H
27 Şubat 2010 14:41   |   Mesaj #7   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
buğday nasıl oluyorda ekmeğe dönüşüyor???
Misafir
17 Mart 2010 20:15   |   Mesaj #8   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
buğday nasıl ekmek olur
Misafir
23 Mart 2010 18:37   |   Mesaj #9   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

dönüşüm

budaydan ekmeğe nasıl dönüşür ve pamuktan kumaşa dönüşür
Misafir
3 Nisan 2010 19:40   |   Mesaj #10   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Alıntı

bugday nasil ekmek olur

buğdayın ekmek oluncaya kadar geçirdiği evreler nedir?
Cevap Yaz
Hızlı Cevap
İsim:
Mesaj:
Önceki Konu Sonraki Konu

Buğdayın ekmek olmasına kadar yapılan işlemler nedir? Konusuna Benzer Konular

Etiketler:
  • bugdayin ekmek olusu
  • bugdayin seruveni
  • ekmek hangi asamalardan gecer
Cevap: 1
Son Mesaj: 22 Haziran 2015 20:31
Cevap: 1
Son Mesaj: 18 Şubat 2014 10:32
Ekmek soframıza gelene kadar hangi aşamalardan geçer?
Gönderen: Misafir Forum: Cevaplanmış
Cevap: 3
Son Mesaj: 15 Ocak 2013 14:43
Cevap: 4
Son Mesaj: 16 Temmuz 2011 15:49
Cevap: 0
Son Mesaj: 2 Temmuz 2010 11:16
Sayfa 0.337 saniyede 10 sorgu ile oluşturuldu