Arama

Mide bulantısı ve aşırı kusmanın sebebi ne olabilir?

Güncelleme: 14 Aralık 2018 Gösterim: 48.882 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Aralık 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yaklaşık iki aydır sürekli kusuyorum. Ve hiç bir şey yiyemiyorum.
Kaç tane doktoro gittim. Henüz bir sonuç alamadım. En sonuncu doktorum, 10 şişe serum verdi kendimi biraz toparladım. .Serumlar bittikten sonra bir şişe vitamin ve bulantı ilacı verdi. Bunları bir ay kullanıp tekrar gitmemi söyledi. Ama ara ara yine kusuyorum ve çok kötü oluyorum ,hiç halim kalmıyo. Aşırı kansızlığımda var. Kafaya herşeyi çok takan ve stersli bir yapımda var. Nasıl iyileşeceğimi bilmiyorum. CEvap verirseniz çok sevinirim.
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
8 Kasım 2010       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Kusma Türleri
p Beslenmeye bağlı kusma: Öğünler sırasında ya da hemen sonra görülür. Besinlerin mideden bağırsaklara geçişinin fcorlaştığı mide kapısı darlığı gibi bazı durumlarda yemekten 10-12 saat sonra da olabilir. Çıkarılan besinler yan sindirilmiş ya da hiç sindirilmemiştir.
Sponsorlu Bağlantılar
Mukuslu (sümük) kusma: Bu tür kusma da genellikle sabahlan görülür. Gece yutulan tükürük ve ona ipliksi bir (travmatıt görünüm veren mukustan (sümük) oluşur.
Safralı kusma: Genellikle bağırsak tıkanmalarında şiddetli kusma çabalanndan sonra görülür.Dışkılı (fekal) kusma: Bağırsaklardan gelen maddelerin mide salgısıyla birlikte çıkanlmasıdır. İlerlemiş bağırsak tıkanmalannda görülür.Kanlı (hemorajik) kusma: Yalnızca kan ya da kanın mide salgısı ve besin artıklanyla kanşımından oluşur. Çıkanan kan sindirim sisteminin üst bölümünden (mide, yemek borusu) geliyorsa ve beklemeden hemen çıkmışsa, rengi kırmızıdır. Eğer midede birkaç saat gibi bir süre bekledikten sonra çıkmışsa, bir ölçüde sindirime uğradığmdan “kahve telvesi”ne benzer, kahverengi-siyah görünümdedir.

Uzman doktora görünmelisiniz ayrıca bakınız >> Kusma ve nedenleri
Son düzenleyen Safi; 26 Şubat 2016 01:26
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Mide Bulantısı ve Kusma Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Mide bulantısı ve kusma bir hastalık ya da sorunun belirtileridir. Mide bulantısı ya da kusmaya neden olan asıl hastalığın belirlenmesi ve tedavi edilmesi gerekir.
Mide bulantısı ve kusma belirtilerinin kontrolü hem rahatlık, hem de sıvı kaybının önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Sıvı kaybı, mide bulantısı ve kusmayı daha da kötüleştirebilir. Mide bulantısı ve kusmanın belirtilerinin önlenmesi için ilaç tedavileri mevcuttur.
Mide bulantısı ve kusma altta yatan başka bir hastalığın belirtileridir, hastalığın kendisi değil. Mide bulantısı midenin kendi kendini boşaltmak istemesi hissidir. Diğer yandan kusma ya da istifra midenin şiddetli bir biçimde boşalması anlamına gelir. “Öğürme” kavramı ise midede çıkarılacak hiçbir şey yokken, yalnızca temiz salgıların istifra edildiği bir episoddur.
Kusma, midenin kendisini ösopagusun (ağızla mideyi birbirine bağlayan boru, yemek borusu) alt kısmına doğru, içinde bulunan yiyecekleri ve salgıları çıkarmaya zorlayarak neredeyse alt üst olması durumudur.

Mide bulantısı ve kusmanın nedenleri
Mide bulantısı ve kusmanın birçok sebebi vardır. Bunlar arasında;
  • Akut gastrit (mide yangısı, mide astarının doğrudan iritasyonu ya da tahrişi)
  • Beyinden gelen sinyallerin mide bulantısı ve kusmaya neden olduğu merkezi sebepler
  • Mide sorunlarıyla ilgili olmayan diğer hastalıklar
  • Bağırsakların mekanik obstrüksiyonu bulunur.
Akut gastrit, mide bulantısı ve kusma
Akut gastritin nedeni genellikle mide astarını tahriş eden bir şeydir. Bu tür durumlara örnek olarak şunlar verilebilir:

Enfeksiyonlar
Sık görülen bir virüs ya da farklı bir enfeksiyon türü olsun, mide yanmasına neden olan şeyler genellikle enfeksiyonlardır. Mide bulantısı ve kusmayla ilişkilendirilen krampsı üst karın ağrıları da enfeksiyonlara eşlik edebilmektedir. Bunun yanı sıra enfeksiyonlarla birlikte ateş ve üşüme de görülebilir. Norovirüsler ve rotovirüs de sık görüle viral enfeksiyonlar arasında sayılmaktadır. Helikobakter ailesinden (H. Pylori gibi) bakterinin neden olduğu enfeksiyon da bulaşıcı ajan olabilmektedir.

Mide gribi (mide üşütmesi)
Mide gribi (gastroenterit, mide-bağırsak iltihabı) viral bir enfeksiyona bağlı olarak kusma ve ishal aynı anda ortaya çıkar. Bu hastalık, belirtileri arasında ateş, üşüme, kas ağrısı ve öksürme de bulunan gribal enfeksiyonla karıştırılmamalıdır.

Yiyecek zehirlenmesi
Yiyecek zehirlenmesi büyük ölçüde kusmaya neden olabilir ve en sık görülen nedeni
Son düzenleyen Safi; 2 Mayıs 2016 16:46
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Mayıs 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KUSMA
  • Çeşitli nedenlerle mide içeriğinin özefagus ve ağız yoluyla dışarı çıkarılmasıdır.
  • Karnivorlarda ve domuzda, herbivorlardan daha çok görülür ve daha kolaydır.
  • Kusma, solunum ve dolaşım sistemlerini de içine alan karmaşık bir reflekstir. Kusma merkezi medulla oblangata'da retiküler formasyonda bulunur. Buraya yutak, duodenum, kalp, uterus, böbrek, sidik kesesi, beyin ve iç kulak yarım daire kanallarından impulslar gelir.
  • Kusma, mideyi zararlı etkenlerden, organizmayı intoksikasyondan (zehirlenme) koruma amacıyla oluşturulan koruyucu bir reflekstir.
  • Fakat uzun süreli kusmayla seyreden hastalıklarda metabolik alkaloz ile vücut sıvı dengesinde bozukluklar oluşabilmektedir. Nedeni ise asit mide salgısının kusularak kaybedilmesidir.
  • Kusma sırasında ağzın sulanması (tükürük), asit içerikten ağız mukozasını korumak içindir.
Kusmanın nedenleri
  • Midenin fazla dolgunluğu, irritasyonu
  • Hoşa gitmeyen manzara, koku ve düşünceler
  • Yutak mukozasına dokunma
  • Sarsıntılı yolculuklar
DEVAMI Mide Nedir - Midenin Yapısı ve Görevleri
SİLENTİUM EST AURUM
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Aralık 2018       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
rumuz çaresiz
Merhabalar
Bugün tam 9 gündür eşim ne yiyorsa anında dışarı atıyor.İlk günler hastalığını sadece gözetlemeye aldık bir sonuca varamadık.Devlet hastaneleri ve acillere götürdüm, yetmedi özel hastaneye götürdüm.USG, hemogram, tam idrar vb. kısacası yapmamız gereken tüm tahlilleri yaptık fakat sonuç alamadık.Doktorlar herhangi bir enfeksiyon ve hastalık belirtisi bulamadıklarını söylüyorlar.Ayrıca gebelik testi dahi yaptık sonuç negatif çıktı.Yağlı, acı, baharatlı, kızartma tarzı yiyeceklerden uzak tutuyorum.Kuru ekmek, tuzsuz leblebi, muz yiyebiliyor ancak çok az miktarda.Nane limon, karanfil tarzı şeyler içebiliyor.Ayrıca 3 aydır kilo verecem diye yemesini hatırı sayılır ölçüde azalttı.Yemeye yemeye midesi küçülmüş diyen mi ararsınız, reflü diyen mi, kanser diyen mi, hepatit b diyen mi...Herkes birşey söylüyor. Temel sorun şu ki eşim yiyip içemiyor ve gittikçe eriyor gözümün önünde. Bu durum artık psikolojimi çok kötü etkiliyor.Bir akıl verecek olan var mıdır acaba?

Benzer Konular

26 Şubat 2016 / by_fatih2 Tıp Bilimleri
17 Temmuz 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
2 Mayıs 2016 / Burgazlı26 Tıp Bilimleri
21 Ekim 2009 / Misafir Soru-Cevap