Arama

Genetik mühendisliğinin Türkiye'de gelişme oranı ve iş bulma olasılığı nedir?

Güncelleme: 11 Haziran 2016 Gösterim: 7.093 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Aralık 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Genetik mühendisliğinin Türkiye'de gelişme oranı ve iş bulma olasılığı nedir?
Son düzenleyen Safi; 11 Haziran 2016 23:49
SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
12 Aralık 2009       Mesaj #2
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
Molekuler biyoloji zahmetli bir bolum. Turkiye`de zahmetli bir bolum okuyup sonra herhangi bir biyologun veya laborantin islerinde calisirsaniz ilerde sizin de moraliniz bozulabilir. Ayrica maasiniz da tabi ne kadar olur Allah bilir. Ikincisi neden molekuler biyoloji okumak istediginizi tekrar degerlendirin. Acaba gercekten molekuler biyoloji nedir biliyor musunuz? Cunku cogu ogrenci bilmedigi icin bolume baslayinca hayal kirikligi veya saskinlik yasayabiliyor. Daha sonra gercekten istediginiz buysa ve size uygun bu diyorsaniz maas kismini dusunmemeniz ve akademik calisma yapmaniz mantikli olur. Ama belirteyim ki siz hoca olana kadar cok da yuksek olmayan, herhangi bir bolum mezunu birinden daha dusuk bir maasla calisabilirsiniz, yurt disinda olsaniz dahi. Hoca olunca da belki o kadar emek neticesi size gore hak ettiginiz bir maasi da almayabilirsiniz. Ucuncusu molekuler biyolojide henuz kesfedilmeyen cok sey oldugu icin soyle bir durum cikiyor ortaya: dunyanin her yerinde bir suru labaratuvarlarda binlerce insan haril haril calisiyor. Belki sizin haberiniz olmadigi bir yerde sizinle ayni arastirmayi yapan insanlar olacak. Siz cok emek verip calisirken bakacaksiniz ki bir gun sizden once yayinlayacaklar sonuclarini yahut cok arastiracaksiniz ama bir sonuc elde edemeyeceksiniz. Bunlar mumkun seyler. Bunun disinda tersi de olabilir. Her sey yolunda da gidebilir. Ama bunlari bolume baslamadan once bilmeniz benim kanaatime gore secim yapmaniz icin faydali olacaktir. Eger ki yillarca belki bir omur calisma yapmak sizi mutlu ediyorsa tabiki de bu sizin tercihiniz ve onemli olan sizin mutlu oldugunuz isi yapmaniz.
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Safi; 11 Haziran 2016 23:49
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Haziran 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Genetik mühendisleri, bu tip canlılar üzerinde yaptıkları araştırmalar neticesinde genlerin çoğalması ve farkı tür canlılar üzerinde aynı genleri uyumlaştırma ve aktarım işleriyle uğraşır.

Ülkemizde genetik mühendisleri çalışmaları alanları kısıtlıdır. Genellikle kamu alanı dar, özel sektöre ise kamuya nazaran biraz daha geniştir. Bu nazaran ülkemizde bir çok üniversite bu bölümün okutulması ve mezunlarının olması şaşırtıcı bir durumdur. Fakat yenilemekte yarar var. Gelişen ülkelerde bu tip bölümlerinin önü açıktır. Ülkemizde bu tip alanlara ağırlık verilmesi hem ülke ekonomisi açısından yararlı olacak hem de bu bölüm mezunları bilim adına ülkelerine yarar sağlayacaktır.

Çalışma alanları ve iş bulma olanakları:
İlgili bölüm mezunları;
  • Sağlık hizmetleri veren kurum ve kuruluşlarda, Çevre koruma -kontrol -planlama ile ilgili alanlarda, Biyoteknolojik çalışma yapan kurum ve kuruluşlarda biyolojik ürünlerin (Aşı, ilaç hammaddeleri, serum vb.) üretiminin ve kalite kontrolünün yapılmasında ve bu tesislerin yönetiminde,
  • İlaç ve hammaddelerin, kozmetik ürünlerin üretim ve kalite kontrol aşamasında,
  • Hastalık taşıyan vektör canlıların mücadelesinde,
  • Adli tıp ve kriminoloji laboratuarlarında suçlu belirlenmesinde,
  • Tarım, hayvancılık ve sulama alanlarında verimin arttırılması ve doğaya zararlı olabilecek nedenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalarda (Tarım, Orman, Çevre ve Sağlık bakanlığına bağlı kuruluşlarda görev yapabilirler),
DEVAMI Genetik Mühendisliği
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

10 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış
11 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış
10 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış
11 Haziran 2016 / hitaskin43@hot Meslekler
11 Haziran 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış