Cevap Yaz Önceki Konu Sonraki Konu

Ege Bölgesi'nin kültürel özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

  • ege bolgesi kulturu
  • ege bolgesi kulturu hakkinda bilgi
  • ege kulturu vikipedi
Misafir
Cevaplanmış   |    12 Aralık 2009 23:36   |   Mesaj #1   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
ege bölgesi kültürel özellikleri
En iyi cevap _KleopatrA_ tarafından gönderildi

Ege Bölgesine ait bazı kültürel özellikler


Şivesi
Yemekleri
Çocuk oyunları


Ege Bölgesine ait bazı yerel Şive(ağız) örnekleri;
Ürülgen :Balon
Gündöndü : Ayçiçeği
Şipirdek : Terlik
Darı : Mısır
Poyam :Badem
İlik üğme
Düğlek : Boston
Babuç :Ayakkabı
Peşkir : Havlu
Abıla : Abla
Ağa : Abi
Nişliyon : Ne yapıyorsun
Gari : Çabuk ol
Gandak : Bahçe duvarı
Dığan : Küçük Tava
Bakır : Kova
Geme : Fare
Oku : Davetiye
Guyruklu : Akrep
Dürülgen : Lahana
Ebe : Büyük anne
Yağlık : Mendil
İlan : Yılan
Ganat Merdiven
Entari (Enteri) : Gömlek
Deperofu : Havuç
Sındı Makas
issı : Sıcak
Pürümbe : Başörtüsü
İspirte : Kibrit
Kupa : Bardak
Demlik : Çaydanlık
Döşek : Yatak
Yalıma : Herhalde
Iskıran Hamur kesme aracı.
Bedirek : Pamuğun iplik haline gelmeden önceki oval hali
gavurga: kavrulmuş buğday
Gavut:gavurganın unhaline getirilmiş şekerli hali Hamaşmak : Kucaklaşmak
Sorkaşmak . Ortak taşımak
Alama : Avuç büyüklüğünde taş
Pengillemek : Ürkmek
Hangırda : Nerede
Öngürde : Orada
Eski yümek: Çamaşır yıkamak
Ümmen : Saklambaç oyununda ebenin durduğu direk
Çağıl Bağ sınırındaki taş yığını
Saç : Yufkanın pişirildiği demir
Senek : Çamdan yapılmış büyük su kabı


Ege Bölgesine ait bazı yerel yemek örnekleri;

*
Sakala Çarpan Çorbası (Afyon)
*
Muska Böreği (Uşak)
*
Domat Bastı Pilavı
*
Çığırtma
*
Düğülü Yaprak Sarması (Afyon)
*
Şevketi Bostan
*
Afyon Kaymağı
*
Çiğden İzmir Köftesi
*
İzmir Enginar Dolması
*
Yumuşak Poğaça
*
Hanya Salatası (İzmir)
*
Çılbır (Aydın)
*
Eşek Helvası Salatası
*
Marmaris Pilâvı
*
Ege Palamut Haşlaması
*
Manisa Kebabı
*
Etli Enginar Yaprağı (Aydın)
*
Börülce Salatası Ama Kuru Börülceden
*
Isırgan Otu Kavurma
*
Arapşaçı Kavurma
*
Arapsaçı Boroni
*
Kolay Revani
*
Arapsaçı Yemeği
*
Nohutlu Maydanoz (Afyon)
*
Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi
*
Künarlı Pilav
*
Ege Meyve Salatası
*
İncir Islaması
*
Ebegümeci Kavurması
*
Fırma Baklavası (Afyon)

Ege Bölgesine ait bazı yerel oyun örnekleri;

*
Üç Dede
*
İmam Kunduz
*
Aşık Oyunu
*
Ellem Büllem
*
Birdirbir
*
Beş Taş
*
Körebe
*
Bodda
*
Çelik
*
Uzun Eşek
*
Esir Almaca
*
Pabuç Almaca

_KleopatrA_
14 Aralık 2009 05:17   |   Mesaj #2   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Ege Bölgesine ait bazı kültürel özellikler


Şivesi
Yemekleri
Çocuk oyunları


Ege Bölgesine ait bazı yerel Şive(ağız) örnekleri;
Ürülgen :Balon
Gündöndü : Ayçiçeği
Şipirdek : Terlik
Darı : Mısır
Poyam :Badem
İlik üğme
Düğlek : Boston
Babuç :Ayakkabı
Peşkir : Havlu
Abıla : Abla
Ağa : Abi
Nişliyon : Ne yapıyorsun
Gari : Çabuk ol
Gandak : Bahçe duvarı
Dığan : Küçük Tava
Bakır : Kova
Geme : Fare
Oku : Davetiye
Guyruklu : Akrep
Dürülgen : Lahana
Ebe : Büyük anne
Yağlık : Mendil
İlan : Yılan
Ganat Merdiven
Entari (Enteri) : Gömlek
Deperofu : Havuç
Sındı Makas
issı : Sıcak
Pürümbe : Başörtüsü
İspirte : Kibrit
Kupa : Bardak
Demlik : Çaydanlık
Döşek : Yatak
Yalıma : Herhalde
Iskıran Hamur kesme aracı.
Bedirek : Pamuğun iplik haline gelmeden önceki oval hali
gavurga: kavrulmuş buğday
Gavut:gavurganın unhaline getirilmiş şekerli hali Hamaşmak : Kucaklaşmak
Sorkaşmak . Ortak taşımak
Alama : Avuç büyüklüğünde taş
Pengillemek : Ürkmek
Hangırda : Nerede
Öngürde : Orada
Eski yümek: Çamaşır yıkamak
Ümmen : Saklambaç oyununda ebenin durduğu direk
Çağıl Bağ sınırındaki taş yığını
Saç : Yufkanın pişirildiği demir
Senek : Çamdan yapılmış büyük su kabı


Ege Bölgesine ait bazı yerel yemek örnekleri;

*
Sakala Çarpan Çorbası (Afyon)
*
Muska Böreği (Uşak)
*
Domat Bastı Pilavı
*
Çığırtma
*
Düğülü Yaprak Sarması (Afyon)
*
Şevketi Bostan
*
Afyon Kaymağı
*
Çiğden İzmir Köftesi
*
İzmir Enginar Dolması
*
Yumuşak Poğaça
*
Hanya Salatası (İzmir)
*
Çılbır (Aydın)
*
Eşek Helvası Salatası
*
Marmaris Pilâvı
*
Ege Palamut Haşlaması
*
Manisa Kebabı
*
Etli Enginar Yaprağı (Aydın)
*
Börülce Salatası Ama Kuru Börülceden
*
Isırgan Otu Kavurma
*
Arapşaçı Kavurma
*
Arapsaçı Boroni
*
Kolay Revani
*
Arapsaçı Yemeği
*
Nohutlu Maydanoz (Afyon)
*
Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi
*
Künarlı Pilav
*
Ege Meyve Salatası
*
İncir Islaması
*
Ebegümeci Kavurması
*
Fırma Baklavası (Afyon)

Ege Bölgesine ait bazı yerel oyun örnekleri;

*
Üç Dede
*
İmam Kunduz
*
Aşık Oyunu
*
Ellem Büllem
*
Birdirbir
*
Beş Taş
*
Körebe
*
Bodda
*
Çelik
*
Uzun Eşek
*
Esir Almaca
*
Pabuç Almaca
Misafir
23 Aralık 2009 22:52   |   Mesaj #3   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
ege bölgesi nin şehirleri ve şehirlerinin kültürleri
süper kız
8 Kasım 2010 18:50   |   Mesaj #4   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
ege bölgesi özellikleri nedir bügüne acillll
HayâLveGerçek
19 Nisan 2012 19:40   |   Mesaj #5   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Ege bölgesinin kültürel özelliklerini söyleyeceğim Bu yüzden cevaplı olması için diğer yorumuma bakın

---------- Mesaj tarihi 18:40 ---------- Önceki mesaj tarihi 18:20 ----------

Alıntı
_KleopatrA_ adlı kullanıcıdan alıntı

Ege Bölgesine ait bazı kültürel özellikler


Şivesi
Yemekleri
Çocuk oyunları

Ege Bölgesine ait bazı yerel Şive(ağız) örnekleri;
Ürülgen :Balon
Gündöndü : Ayçiçeği
Şipirdek : Terlik
Darı : Mısır
Poyam :Badem
İlik üğme
Düğlek : Boston
Babuç :Ayakkabı
Peşkir : Havlu
Abıla : Abla
Ağa : Abi
Nişliyon : Ne yapıyorsun
Gari : Çabuk ol
Gandak : Bahçe duvarı
Dığan : Küçük Tava
Bakır : Kova
Geme : Fare
Oku : Davetiye
Guyruklu : Akrep
Dürülgen : Lahana
Ebe : Büyük anne
Yağlık : Mendil
İlan : Yılan
Ganat Merdiven
Entari (Enteri) : Gömlek
Deperofu : Havuç
Sındı Makas
issı : Sıcak
Pürümbe : Başörtüsü
İspirte : Kibrit
Kupa : Bardak
Demlik : Çaydanlık
Döşek : Yatak
Yalıma : Herhalde
Iskıran Hamur kesme aracı.
Bedirek : Pamuğun iplik haline gelmeden önceki oval hali
gavurga: kavrulmuş buğday
Gavut:gavurganın unhaline getirilmiş şekerli hali Hamaşmak : Kucaklaşmak
Sorkaşmak . Ortak taşımak
Alama : Avuç büyüklüğünde taş
Pengillemek : Ürkmek
Hangırda : Nerede
Öngürde : Orada
Eski yümek: Çamaşır yıkamak
Ümmen : Saklambaç oyununda ebenin durduğu direk
Çağıl Bağ sınırındaki taş yığını
Saç : Yufkanın pişirildiği demir
Senek : Çamdan yapılmış büyük su kabı


Ege Bölgesine ait bazı yerel yemek örnekleri;

*
Sakala Çarpan Çorbası (Afyon)
*
Muska Böreği (Uşak)
*
Domat Bastı Pilavı
*
Çığırtma
*
Düğülü Yaprak Sarması (Afyon)
*
Şevketi Bostan
*
Afyon Kaymağı
*
Çiğden İzmir Köftesi
*
İzmir Enginar Dolması
*
Yumuşak Poğaça
*
Hanya Salatası (İzmir)
*
Çılbır (Aydın)
*
Eşek Helvası Salatası
*
Marmaris Pilâvı
*
Ege Palamut Haşlaması
*
Manisa Kebabı
*
Etli Enginar Yaprağı (Aydın)
*
Börülce Salatası Ama Kuru Börülceden
*
Isırgan Otu Kavurma
*
Arapşaçı Kavurma
*
Arapsaçı Boroni
*
Kolay Revani
*
Arapsaçı Yemeği
*
Nohutlu Maydanoz (Afyon)
*
Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi
*
Künarlı Pilav
*
Ege Meyve Salatası
*
İncir Islaması
*
Ebegümeci Kavurması
*
Fırma Baklavası (Afyon)

Ege Bölgesine ait bazı yerel oyun örnekleri;

*
Üç Dede
*
İmam Kunduz
*
Aşık Oyunu
*
Ellem Büllem
*
Birdirbir
*
Beş Taş
*
Körebe
*
Bodda
*
Çelik
*
Uzun Eşek
*
Esir Almaca
*
Pabuç Almaca

taklım
19 Nisan 2012 19:43   |   Mesaj #6   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
adını Ege denizinden alan Türkiye'nin yedi cografi bölgesinden birisidirKuzey-kıyıda Edremit körfezi ile başlayıpgüneyde Marmaris Hisarönü körfezini de içine alan bölge KIYI EGE UşakAfyon ve Kütahya illerinin yer aldığı doğu kısım ise İÇ BATI ANADOLU ya da İÇ EGE adı ile anılır
Bugun EGE denizi olarak bilinen alanda yer kabugu hareketlerinin en yoğun olduğu dönemlerde depremler sonucu tabanın cökmesi ile bugünkü adalar yarım adalar ve Ege kıyıları olusmuştur
Bölgedeki dağlar kıyıya dik uzandığı için kıyılar girintili-çıkıntılı ve Enine Kıyı Tipidir Kıyılarda birçok körfez koy yarımada ve buruna rastlanır Edremit Çandarlı İzmir Kuşadası Güllük Gökova başlıca körfezleridir Reşadiye Bozburun Dilek ve İzmir - Karaburun başlıca yarımadalarıdır Ege kıyıları girintili-çıkıntılı olduğu için Türkiye'nin en uzun kıyısıdır Muğla 1100 kmlik kıyı şeridi ile yine Türkiye'nin en uzun kıyısına sahip ilidir
Asıl Ege Bölümü faylanma hareketlerine uğradığı için Kaz Dağı Madra Dağı Yunt Dağı Bozdağlar ve Aydın Dağları faylanma sonucu yüksekte kalmış horstlardır Bölümün güneyinde uzanan Menteşe Dağlarının uzanış yönü ise kıyıya paraleldir İç Batı Anadolu'ya gidildikçe yükseklikler de artar Bu bölümde Alaçam Eğrigöz Murat ve Sandıklı Dağları vardır
Ege Bölgesi Türkiye'deki çöküntü (Graben) ovalarının en fazla görüldüğü bölgedir Büyük Menderes Küçük MenderesGediz ve Bakırçay ovaları en verimli toprakların olusturdugu ovalardandır Ayrıca kıyıda Menemen ve Balat delta ovaları vardır
Ege Bölgesinin Doğu-Batı yönünde akışa sahip olan akarsularının yaz aylarında akım hızları düşer En belirgin akarsu kaynakları ise Bakırçay Gediz Büyükmenderes ve Küçükmenderes'dir Çöküntü ovaları içinde akan akarsuların yatak eğimleri azdır dolayısıyle akarsular yataklarında Menderes (Büklüm) çizerek akarlar
Ege Bölgesi doğal göller bakımından zengin değildir Bölgenin başlıca gölleri alüvyal set oluşumlu Bafa ve Marmara Gölleridir Bölgenin Kıyı kesiminde Akdeniz İklimi görülür Bu iklim Dağların denize dik uzanmasından dolayı iç kesimlere kadar sokulur İç Batı Anadolu Bölümünde ise karasal iklim görülürAkdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde maki iç kesimlerde ise bozkırlar hakimdirEge Bölgesinde çöküntü ovalarının olduğu yerlerde nüfus sıktır Menteşe yöresinde ise engebeli bir arazi olduğu için nüfus seyrektir
Kıyı Ege Bölümünde graben ovaların oluşu sayesinde içlere kadar sokulan Akdeniz İklimi görülür Bu alanlarda yazları sıcak ve kurak kışları ise ılık ve yağışlı bir iklim hakimdir Bitki örtüsü çoğunlukla makidir ve yer yer ormanlara da rastlanır Bu bölgede yağışlar ocak ayında daha fazla görülmektedirİç Batı Anadolu bölümüne gidildikçe yüksekliğin artması ve denize olan uzaklık sebebiyle iklim karasallaşır Yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve kar yağışlı Karasal İklim görülür Bitki örtüsü de Bozkırdır
Verimli toprakların cokluğu tarım ve hayvancılık gibi gecim şartlarının uygunlugu ulaşım kolaylığı ve iklim şartları sebebiyle Ege Bölgesi asırlar boyunca çeşitli köklü medeniyetlerin yaşam alanı olmuştur Zengin bir tarihi gecmiş ve kültürel miras varlığına sahiptir Bu miras dolayısıyla da Türkiye'nin en fazla turist alan bölgelerinden biridir.
idl yaren köse
14 Kasım 2013 18:07   |   Mesaj #7   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
ege yöresine ait hiç bilinmeyen yemek ve tarifi. bunu bilin ve cevap verin lütfennnnnnnn
Cevap Yaz
Hızlı Cevap
İsim:
Mesaj:
Önceki Konu Sonraki Konu

Ege Bölgesi'nin kültürel özellikleri hakkında bilgi verir misiniz? Konusuna Benzer Konular

Cevap: 1
Son Mesaj: 23 Aralık 2013 19:47
Cevap: 7
Son Mesaj: 6 Kasım 2012 17:52
Cevap: 7
Son Mesaj: 13 Şubat 2012 19:47
Cevap: 2
Son Mesaj: 10 Şubat 2012 15:50
Cevap: 1
Son Mesaj: 23 Şubat 2011 17:07
Sayfa 0.375 saniyede 13 sorgu ile oluşturuldu