Proteinlerde ki bu molekül zincirleri, amino-asit denen çok sayıda monomerin peptit bağlarıyla birleşmesinden oluşur. Aminoasitlerin yapısında ise temel olarak karbon, hidrojen, oksijen ve azot, ayrıca çoğunda kükürt ve fosfor gibi kimyasal elementler bulunur. Proteinlerin yapıtaşları olan çeşitli aminoasitler değişik bir düzenleme içinde birbirine eklendiğinde değişik bir protein molekülü ortaya çıkar. Kısacası, proteinlerin yapısında yer alan 20 kadar aminoasidin molekül zinciri içinde yer değiştirmesiyle, birbirine benzemeyen sonsuz sayıda protein molekülü oluşabilir.
DEVAMI Proteinler ve Beslenmedeki Önemi
Monosakkaritler (basit şekerler)
Monosakkaritler, bir veya daha fazla hidroksil gruplu ya aldehit ya da keton yapısında en basit karbonhidratlardır. Monosakkaritler, hidroliz yoluyla daha küçük moleküllü basit karbonhidratlara ayrışmazlar; oligosakkaritlerin ve polisakkaritlerin alt ünitelerini oluştururlar. Oligosakkaritler, 2-10 arasında aynı ya da farklı monosakkaritlerin birleşmesiyle oluşurlar; iki mono sakkaritin birleşmesiyle oluşmuş olan disakkaritler dışında serbest olarak bulunmazlar. Polisakkaritler, monosakkarit polimerleridirler; 10 ve daha fazla monosakkarit içerirler.
DEVAMI Karbonhidratlar ve Beslenmedeki Önemi Yağların Oluşumu - Yağlar gliserol ve yağ asitlerinden meydana gelir.
- Bir mol yağ, yağ asidi ve gliserdün ester bağı ile birleşmesi sonucu meydana gelir. Reaksiyon sonucunda üç mol su açığa çıkar.
- Yağ asitleri ya alkole (gliserol) yada üç karbonlu bir alkol olan (gliserin) ile birleşerek yağları meydana getirir. (Bazı Basit yağların alkolü gliserol değildir.)
- Kısaca R-COOH şeklinde gösterilen yağ asitlerinin R(radical) grubu CH3ile başlayıp CH4 şeklinde süren zincirsi bir yapıya sahiptir.
DEVAMI Lipitler (Yağlar) ve Beslenmedeki Önemi