Cevap Yaz Önceki Konu Sonraki Konu

Vitaminlerin yararları ve zararları nelerdir?

Gösterim: 19097 | Cevap: 7
  • vitaminin yararlari ve zararlari
  • vitaminlerin yararlari
  • vitaminlerin yararlari ve zararlari
Misafir
Cevaplanmış   |    31 Aralık 2009 00:26   |   Mesaj #1   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
vitamınlerin yararları zararları bunlar nasıl inaanlarda görülür belirtileri nelerdir
En iyi cevap _KleopatrA_ tarafından gönderildi

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

vitamınlerin yararları zararları bunlar nasıl inaanlarda görülür belirtileri nelerdir

Vitaminlerin zararları var mıdır?


Vitaminleri vucudumuzun ihtiyacı olarak bilir ve bunun için kullanırız.Vitaminlerin de vücudumuza zararlı olabileceği aklımıza geldi mi?

Vitaminlerin zararları var mıdır?

Hücrelerin metabolizmasını hızlandırıcı, yönlendirici, aktive edici özelliği bulunan vitaminlerin eksikliği kadar fazlalığı da çeşitli hastalıklara yol açıyor.

İstanbul Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aykan Canberk, vitaminler konusunda yapılan yanlışlara dikkat çekip merak edilen soruları yanıtladı:

Antibiyotik tedavisinde mutlaka vitamin alınmalı mıdır?

Antibiyotik tedavisinden bağırsaktaki yararlı bakteriler de etkilenir. Buna bağlı olarak pamukçuk gibi mantar hastalıkları, ishal, hazımsızlık ve gaz şikayetleri ortaya çıkar. Bu nedenle antibiyotik tedavisinde özellikle B kompleks vitamini almak yararlıdır.

Vitaminler günün her saatinde alınır mı?

Bazı vitaminler örneğin; E vitamini geceleri, C vitamini yemek sonrasında alınmalıdır. Çünkü E vitamini gündüz alındığında vücut onu enerji sağlamak amacıyla kullanır. Metabolizmanın yavaşladığı, enerji tüketiminin en az düzeye indiği gece saatleri yatmadan önce alındığında ise E vitamininin diğer fonksiyonları yani yapıcı özellikleri ortaya çıkar. Vücuda daha yararlı olur. C vitamini asit yapıda olduğundan aç karnına alındığında midede tahriş yapabilir. Diğer vitaminler günün her saatinde alınabilir.Kaynakwh:

Vitamin eksikliği hastalıklara mı yol açıyor?

A vitamini eksikliği gece körlüğü, saçta dökülme, ciltte ekzemaya benzeyen rahatsızlıklar ve infeksiyona eğilim yapar. C vitamini eksikliği diş etlerinde kanamaya ve infeksiyona yol açarken, B vitamini eksikliği sinir ucu iltihabına ve karaciğerde yağlanmaya yol açar. D vitamini eksikliği ise kadınlarda kemik erimesi hastalığının hızlanmasına, kemiklerde yumuşamaya ve eğriliklere neden olur. E vitamini eksikliği damar sertliğinin hızlanmasına, yağ metabolizmasının bozulmasına, kadınların düşük yapmasına, erken yaşlanmaya, K vitamini eksikliği de burun kanamalarına ve cilt altında morarmaların oluşmasına zemin hazırlar.

Aynı anda birkaç değişik vitamin hapı içmek zararlı mıdır?

Doktor önerdikten sonra aynı anda birkaç değişik vitamin hapı içmenin zararı yoktur. Örneğin damar sertliği olanlara E ve C vitamini bir arada verilir. İki hapın bir arada içilmesi hastalığın tedavisindeki başarıyı artırır.

Vitamin eksikliği nasıl belli olur?

Sık sık grip, anjin , bronşit gibi üst solunum yolu hastalıklarına yakalanmak, böbrek taşı düşürmek, dişeti kanaması, kadınların düşük yapması, burun kanaması, tırnak kırılması ve saç dökülmesi vitamin eksikliğinin belirtileridir.

Aşırı vitamin almak zararlı mıdır?

Fazla miktarda A vitamini almak karaciğerde yağlanmaya ve kilo alımının hızlanmasına neden olur. C vitamini fazlalığı mideyi tahriş etmenin yanında var olan gastrit şikayetlerinin de artmasına yol açar. E vitamini fazlalığında zarar yoktur. K vitaminin fazlalığı ise kanın pıhtılaşma eğilimini artırabilir. Bu nedenle vitaminleri doktor kontrolünden geçerek vücuttaki eksiklikler doğrultusunda kullanmak gerekir.Kaynakwh:

E vitamini gerçekten yaşlanmayı geciktiriyor mu?

E vitamini hücrelerin serbest oksijen radikallerinin birikmesini engeller. Hücre oksijenini artırır ve yıpranmasını önler. Daha sağlıklı ve dayanıklı hücre oluşumuna neden olur.

Besinlerle alınan vitaminler yeterli mi?

Bazı hallerde yediklerimizin vitamin değeri yetmeyebilir. Özellikle E vitamini için bu doğrudur. Çünkü vücudun günlük E vitamini gereksinimi 400 miligramdır. Bunu alabilmek için 5-6 kilo pirinç, arpa veya mercimek yemek gerekir. Bu yapılamayacağına göre her gün takviye olarak E vitamini almak yararlıdır. Dengeli beslenme ile diğer vitaminler meyve ve sebzelerden karşılanabilir.

Hamilelikte vitamin almak zararlı mıdır?

Hamileler vitamin gereksinimlerini bolca meyve ve sebze yiyerek gidermelidir. Ancak doktor önerdikten sonra B, C ve E vitamini alabilirler. Özellikle A vitaminini gelişigüzel almaktan kaçınmak gerekir.

Vitaminler cinsel gücü artırır mı?

Vitaminlerin metabolizmayı desteklemesi ve vücudun işlevlerini artırması açısından olumlu etkileri vardır. Ama şu ana kadar cinsel gücü artırdığına dair bir bilgi yok.

Tırnaktaki kırılma, beyazlama vitamin eksikliğinin belirtisi mi?

Evet. A vitamini eksikliği tırnaklarda kırılma, şekil bozuklukları,çizgiler ve beyaz lekelerle kendini belli eder.

Sağlıklı saçlar için A, ışıldayan bir cilt için B3, kanserden korunmak için E, kemikleriniz için K, iyileşmeyen yaralar için D vitamini… Sağlığınızı ve güzelliğinizi korumanın yolu vitaminlerden geçiyor. Peki hangi vitamin ne işe yarıyor, eksikliği ne tür rahatsızlıklara yol açıyor?
Suadiye Memorial Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Oya Yüksek, “Vitaminlerin faydaları” hakkında bilgi verdi.
Vitaminler, “Yağda Eriyen Vitaminler” ve “Suda Eriyen Vitaminler” olmak üzere iki alt gruba ayrılırlar. A, D, E ve K vitamininden oluşan yağda eriyen vitaminler; sentezleri için kolesterol gerektiren, yağ dokusunda depolanabilen ve ihtiyaç anında salınabilen vitaminlerdir.
B vitamin kompleksleri ailesinden ve C vitamininden oluşan suda eriyen vitaminler ise; vücutta depolanamazlar ve her gün belirli miktarlarda dışarıdan alınmaları gerekmektedir.

A VİTAMİNİ
A vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir. Karaciğerde depolanan bu vitamin ısıya ve pişirmeye dayanıklıdır.
Yararları: Sağlıklı deri ve saçlar için gereklidir. Diş, dişeti ve kemik gelişiminde önemli rol oynar. Normal görme ve gece görme de etkilidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Akciğer, mide, üriner sistem ve diğer organların koruyucu epitelinin düzeninde rol oynar. Kanser, damar sertliği ve katarakt gibi hastalıkları önlediği yolunda önemli bulgular elde edilmiştir. Bu vitamin ayrıca protein bileşimine katılır ve tümörlerde görülen hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalmasını önler. Yaşlılıkta etkinliği çok artan kolajenaz enziminin indirgeyici etkisini önlediği saptanmıştır.
Hangi besinlerde bulunur?
Sütte, yumurta sarısında, ton ve morina balıklarının karaciğer yağında (balık yağı) bulunur. Ayrıca tereyağı ve peynirde de bulunur. Havuç ve havuç benzeri sarı-turuncu renkli sebzelerde A vitamininin ön maddeleri vardır(alfa karoten). Sonradan A vitaminine dönüşecek olan Beta Karoten ve diğer karotenoidler ise yeşil yapraklı ve sarı sebzelerde ve tahıllarda bulunur.
Eksikliği nelere yol açar?
A vitamini eksikliğinde gözde ve deride keratoz, kseroftalmi (göz akı ve kormeanın parlaklığını kaybederek kuruması), foliküler hiperkeratoz (bir deri hastalığı) ve gece körlüğü görülür. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, enfeksiyonlara elverişli hale gelme, akne (sivilce) oluşumunda artış, yorgunluk, diş, dişeti ve kemiklerde deformiteler A vitamini eksikliğinin yol açabileceği diğer şeylerdir.

D VİTAMİNİ
D vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir. İki şekilde bulunur. Aktif ergosterol, kalsiferol ve D2 vitamini gibi adlarla da bilinen ergokalsiferol ışınlanmış mayalarda bulunur. Aktif 7-dehidrokolesterol ve D3 vitamini gibi adlarla da anılan kolesalsiferol ise insan derisinde güneş ışığı ile temas sonucu meydana gelir ve daha çok balık yağında ve yumurta sarısında bulunur. Isıya ve pişirmeye karşı dayanıklıdır.

Yararları:
İnce bağırsaklardan kalsiyum ve fosforun emilimini düzenleyerek kemik büyümesi, sertleşmesi ve tamiri üzerinde etkili olur. Raşitizmi önler. Böbrek hastalıklarında düşük kan kalsiyumu seviyesini düzenler. Kas kasılmalarını önler. Kalsiyumla birlikte kemik gelişimini kontrol eder. Bebekler ve çocuklarda kemik ve dişlerin normal gelişme ve büyümesini sağlar. Güneş ışığı bakımından yetersiz bölgelerde yaşayan çocuklar, yetersiz gıda alan ve fazla kalori yakan kişiler, 55 yaşın üzerindekiler, özellikle menopoz sonrası kadınlar, emziren ve hamile kadınlar, alkol veya uyuşturucu kullananlar, kronik hastalığı olanlar, uzun süredir stres altında olanlar, yakın geçmişte ameliyat geçirmiş olanlar, mide-bağırsak kanalının bir kısmı ameliyat ile alınmış olanlar, ağır yaralanma ve yanığı olan kişilerin D vitaminine özellikle ihtiyaçları vardır.

Hangi besinlerde bulunur?

Süt ve süt ürünleri, ringa balığı, uskumru fileto, somon balığı, tuna balığı, balık yağı

Eksikliği nelere yol açar?

Raşitizm (Çocuklarda D vitamini eksikliği ile oluşan hastalık): Çarpık bacaklar, kemik veya eklem yerlerinde deformasyonlar, diş gelişiminde gerilik, kaslarda zayıflık, yorgunluk, bitkinlik. Osteomalazi (yetişkinlerde D vitamini eksikliği ile oluşan hastalık) kaburga kemiklerinde, omurganın alt kısmında, leğen kemiğinde, bacaklarda ağrı, kas zayıflığı ve spazmları, çabuk kırılan kemikler.

E VİTAMİNİEn iyi antioksidandır. Serbest radikallerin oluşmasını engelleyerek kanser gibi dejeneratif hastalıkların oluşmasını engeller. Hücre zarı ve taşıyıcı moleküllerin lipid kısmını stabilize ederek hücreyi serbest radikaller, ağır metaller, zehirli bileşikler, ilaç ve radyasyonun zararlı etkilerinden korur. Bağışıklık sisteminin aktivitesi için gereklidir. Timus bezini ve alyuvarları korur. Virütik hastalıklara karşı bağışıklık sistemini geliştirir. Göz sağlığı için hayati önem taşır. Retina gelişimi için gereklidir. Serbest radikallerin katarakt yapıcı etkilerini önler. Yaşlanmaya karşı koruyucudur. Serbest radikallerin; dokular, deri ve kan damarlarında oluşturduğu dejenaratif etkiyi önler. Yaşlanmayla ortaya çıkan hafıza kayıplarını da önleyici etkisi vardır.
Yararları:
Hangi besinlerde bulunur?
Başta tahılllar olmak üzere yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur. Badem, ayçiçeği yağı, soya yağı, balık yağı, mısırözü yağı ve buğday tanesi en iyi kaynağıdır.
Eksikliği nelere yol açar?
E vitamini eksikliği ender görülür. Kansızlığa neden olabilir. E vitamini eksikliğinde kalp hastalıkları ve kanser riski artar. Çocuklarda hemolitik anemi ve göz bozuklukları, yetişkinlerde dengesiz yürüme, konsantrasyon bozukluğu, düşük tiroid hormonu seviyesi, sinir harabiyeti, uyuşukluk, anemi, bağışıklık sisteminde zayıflama görülebilir.

K VİTAMİNİ
K Vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir. Genellikle vücutta bağırsak bakterileri tarafından sentezlenir.
Yararları: Kan pıhtılaşmasında önemli rol oynar. Bazı çalışmalar özellikle yaşlılarda kemikleri güçlendirdiğini göstermektedir.

Hangi besinlerde bulunur?
Lahana, karnabahar, ıspanak ve diğer yeşil sebzelerde, soya fasulyesi ve tahıllarda bulunur.

Günlük ihtiyacınız nedir?

Genellikle sebzelerle alınan günlük 60-85 mg. herhangi bir eklemeye gerek kalmadan yeterli olmaktadır.
Eksikliği nelere yol açar?
Kontrolsuz kanamalara neden olan K vitamini eksikliği malabsorbsiyon hastaları hariç ender görülür. Doğumdan sonraki ilk 3-5 gün içerisinde bağırsak florası henüz tam gelişmemiş olduğundan K vitamini eksikliği vardır.

B1 VİTAMİNİ: TİAMİN

Yararları: Vitamin B1 ya da Tiamin, diğer B grubu vitaminlerle birlikte vücudun, özellikle beynin, enerji üretiminimde gerekli bir vitamindir. Bu vitamin öncelikle şeker hastalığı, doku sertleşmesi, sinirsel hastalıklar önlenmesinde kullanılır ve yaşlı insanların zihinsel fonksiyonların sürdürebilmesine yardımcı olur. Merkezi sinir sistemi sağlığını korumakta önemli bir rol oynar. B1 vitamini kan hücrelerinin oluşumu ve sağlıklı bir dolaşım sistemi için gerekli olan hidroklorik asidin üretiminde rol oynar. Ayrıca karbonhidratlardan enerji üretiminde, kalp ve sindirim sistemi kaslarının tonusunun korunmasında anahtar rolü vardır.
Hangi besinlerde bulunur?
Buğday başağı, kepek, bira mayası, sebzeler gibi birçok besinde bol miktarda bulunur. Sebzelerin pişirilmesi, sütün kaynatılması yada sterilize edilmesi çok önemli miktarda tiamin kaybına neden olur, bu nedenle pastörize olmuş sütte az bulunur. Kuru fasulye, yumurta, bütün hububatlar, kahverengi pirinç ve deniz ürünleri B1 kaynaklarıdır. Süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler B1 açısından çok zengin kaynaklar olmasalar da yüksek miktarlarda tüketildiklerinde yeterli B1 vitamini sağlayabilir.

_KleopatrA_
31 Aralık 2009 00:29   |   Mesaj #2   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

vitamınlerin yararları zararları bunlar nasıl inaanlarda görülür belirtileri nelerdir

Vitaminlerin zararları var mıdır?


Vitaminleri vucudumuzun ihtiyacı olarak bilir ve bunun için kullanırız.Vitaminlerin de vücudumuza zararlı olabileceği aklımıza geldi mi?

Vitaminlerin zararları var mıdır?

Hücrelerin metabolizmasını hızlandırıcı, yönlendirici, aktive edici özelliği bulunan vitaminlerin eksikliği kadar fazlalığı da çeşitli hastalıklara yol açıyor.

İstanbul Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aykan Canberk, vitaminler konusunda yapılan yanlışlara dikkat çekip merak edilen soruları yanıtladı:

Antibiyotik tedavisinde mutlaka vitamin alınmalı mıdır?

Antibiyotik tedavisinden bağırsaktaki yararlı bakteriler de etkilenir. Buna bağlı olarak pamukçuk gibi mantar hastalıkları, ishal, hazımsızlık ve gaz şikayetleri ortaya çıkar. Bu nedenle antibiyotik tedavisinde özellikle B kompleks vitamini almak yararlıdır.

Vitaminler günün her saatinde alınır mı?

Bazı vitaminler örneğin; E vitamini geceleri, C vitamini yemek sonrasında alınmalıdır. Çünkü E vitamini gündüz alındığında vücut onu enerji sağlamak amacıyla kullanır. Metabolizmanın yavaşladığı, enerji tüketiminin en az düzeye indiği gece saatleri yatmadan önce alındığında ise E vitamininin diğer fonksiyonları yani yapıcı özellikleri ortaya çıkar. Vücuda daha yararlı olur. C vitamini asit yapıda olduğundan aç karnına alındığında midede tahriş yapabilir. Diğer vitaminler günün her saatinde alınabilir.Kaynakwh:

Vitamin eksikliği hastalıklara mı yol açıyor?

A vitamini eksikliği gece körlüğü, saçta dökülme, ciltte ekzemaya benzeyen rahatsızlıklar ve infeksiyona eğilim yapar. C vitamini eksikliği diş etlerinde kanamaya ve infeksiyona yol açarken, B vitamini eksikliği sinir ucu iltihabına ve karaciğerde yağlanmaya yol açar. D vitamini eksikliği ise kadınlarda kemik erimesi hastalığının hızlanmasına, kemiklerde yumuşamaya ve eğriliklere neden olur. E vitamini eksikliği damar sertliğinin hızlanmasına, yağ metabolizmasının bozulmasına, kadınların düşük yapmasına, erken yaşlanmaya, K vitamini eksikliği de burun kanamalarına ve cilt altında morarmaların oluşmasına zemin hazırlar.

Aynı anda birkaç değişik vitamin hapı içmek zararlı mıdır?

Doktor önerdikten sonra aynı anda birkaç değişik vitamin hapı içmenin zararı yoktur. Örneğin damar sertliği olanlara E ve C vitamini bir arada verilir. İki hapın bir arada içilmesi hastalığın tedavisindeki başarıyı artırır.

Vitamin eksikliği nasıl belli olur?

Sık sık grip, anjin , bronşit gibi üst solunum yolu hastalıklarına yakalanmak, böbrek taşı düşürmek, dişeti kanaması, kadınların düşük yapması, burun kanaması, tırnak kırılması ve saç dökülmesi vitamin eksikliğinin belirtileridir.

Aşırı vitamin almak zararlı mıdır?

Fazla miktarda A vitamini almak karaciğerde yağlanmaya ve kilo alımının hızlanmasına neden olur. C vitamini fazlalığı mideyi tahriş etmenin yanında var olan gastrit şikayetlerinin de artmasına yol açar. E vitamini fazlalığında zarar yoktur. K vitaminin fazlalığı ise kanın pıhtılaşma eğilimini artırabilir. Bu nedenle vitaminleri doktor kontrolünden geçerek vücuttaki eksiklikler doğrultusunda kullanmak gerekir.Kaynakwh:

E vitamini gerçekten yaşlanmayı geciktiriyor mu?

E vitamini hücrelerin serbest oksijen radikallerinin birikmesini engeller. Hücre oksijenini artırır ve yıpranmasını önler. Daha sağlıklı ve dayanıklı hücre oluşumuna neden olur.

Besinlerle alınan vitaminler yeterli mi?

Bazı hallerde yediklerimizin vitamin değeri yetmeyebilir. Özellikle E vitamini için bu doğrudur. Çünkü vücudun günlük E vitamini gereksinimi 400 miligramdır. Bunu alabilmek için 5-6 kilo pirinç, arpa veya mercimek yemek gerekir. Bu yapılamayacağına göre her gün takviye olarak E vitamini almak yararlıdır. Dengeli beslenme ile diğer vitaminler meyve ve sebzelerden karşılanabilir.

Hamilelikte vitamin almak zararlı mıdır?

Hamileler vitamin gereksinimlerini bolca meyve ve sebze yiyerek gidermelidir. Ancak doktor önerdikten sonra B, C ve E vitamini alabilirler. Özellikle A vitaminini gelişigüzel almaktan kaçınmak gerekir.

Vitaminler cinsel gücü artırır mı?

Vitaminlerin metabolizmayı desteklemesi ve vücudun işlevlerini artırması açısından olumlu etkileri vardır. Ama şu ana kadar cinsel gücü artırdığına dair bir bilgi yok.

Tırnaktaki kırılma, beyazlama vitamin eksikliğinin belirtisi mi?

Evet. A vitamini eksikliği tırnaklarda kırılma, şekil bozuklukları,çizgiler ve beyaz lekelerle kendini belli eder.

Sağlıklı saçlar için A, ışıldayan bir cilt için B3, kanserden korunmak için E, kemikleriniz için K, iyileşmeyen yaralar için D vitamini… Sağlığınızı ve güzelliğinizi korumanın yolu vitaminlerden geçiyor. Peki hangi vitamin ne işe yarıyor, eksikliği ne tür rahatsızlıklara yol açıyor?
Suadiye Memorial Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Oya Yüksek, “Vitaminlerin faydaları” hakkında bilgi verdi.
Vitaminler, “Yağda Eriyen Vitaminler” ve “Suda Eriyen Vitaminler” olmak üzere iki alt gruba ayrılırlar. A, D, E ve K vitamininden oluşan yağda eriyen vitaminler; sentezleri için kolesterol gerektiren, yağ dokusunda depolanabilen ve ihtiyaç anında salınabilen vitaminlerdir.
B vitamin kompleksleri ailesinden ve C vitamininden oluşan suda eriyen vitaminler ise; vücutta depolanamazlar ve her gün belirli miktarlarda dışarıdan alınmaları gerekmektedir.

A VİTAMİNİ
A vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir. Karaciğerde depolanan bu vitamin ısıya ve pişirmeye dayanıklıdır.
Yararları: Sağlıklı deri ve saçlar için gereklidir. Diş, dişeti ve kemik gelişiminde önemli rol oynar. Normal görme ve gece görme de etkilidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Akciğer, mide, üriner sistem ve diğer organların koruyucu epitelinin düzeninde rol oynar. Kanser, damar sertliği ve katarakt gibi hastalıkları önlediği yolunda önemli bulgular elde edilmiştir. Bu vitamin ayrıca protein bileşimine katılır ve tümörlerde görülen hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalmasını önler. Yaşlılıkta etkinliği çok artan kolajenaz enziminin indirgeyici etkisini önlediği saptanmıştır.
Hangi besinlerde bulunur?
Sütte, yumurta sarısında, ton ve morina balıklarının karaciğer yağında (balık yağı) bulunur. Ayrıca tereyağı ve peynirde de bulunur. Havuç ve havuç benzeri sarı-turuncu renkli sebzelerde A vitamininin ön maddeleri vardır(alfa karoten). Sonradan A vitaminine dönüşecek olan Beta Karoten ve diğer karotenoidler ise yeşil yapraklı ve sarı sebzelerde ve tahıllarda bulunur.
Eksikliği nelere yol açar?
A vitamini eksikliğinde gözde ve deride keratoz, kseroftalmi (göz akı ve kormeanın parlaklığını kaybederek kuruması), foliküler hiperkeratoz (bir deri hastalığı) ve gece körlüğü görülür. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, enfeksiyonlara elverişli hale gelme, akne (sivilce) oluşumunda artış, yorgunluk, diş, dişeti ve kemiklerde deformiteler A vitamini eksikliğinin yol açabileceği diğer şeylerdir.

D VİTAMİNİ
D vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir. İki şekilde bulunur. Aktif ergosterol, kalsiferol ve D2 vitamini gibi adlarla da bilinen ergokalsiferol ışınlanmış mayalarda bulunur. Aktif 7-dehidrokolesterol ve D3 vitamini gibi adlarla da anılan kolesalsiferol ise insan derisinde güneş ışığı ile temas sonucu meydana gelir ve daha çok balık yağında ve yumurta sarısında bulunur. Isıya ve pişirmeye karşı dayanıklıdır.

Yararları:
İnce bağırsaklardan kalsiyum ve fosforun emilimini düzenleyerek kemik büyümesi, sertleşmesi ve tamiri üzerinde etkili olur. Raşitizmi önler. Böbrek hastalıklarında düşük kan kalsiyumu seviyesini düzenler. Kas kasılmalarını önler. Kalsiyumla birlikte kemik gelişimini kontrol eder. Bebekler ve çocuklarda kemik ve dişlerin normal gelişme ve büyümesini sağlar. Güneş ışığı bakımından yetersiz bölgelerde yaşayan çocuklar, yetersiz gıda alan ve fazla kalori yakan kişiler, 55 yaşın üzerindekiler, özellikle menopoz sonrası kadınlar, emziren ve hamile kadınlar, alkol veya uyuşturucu kullananlar, kronik hastalığı olanlar, uzun süredir stres altında olanlar, yakın geçmişte ameliyat geçirmiş olanlar, mide-bağırsak kanalının bir kısmı ameliyat ile alınmış olanlar, ağır yaralanma ve yanığı olan kişilerin D vitaminine özellikle ihtiyaçları vardır.

Hangi besinlerde bulunur?

Süt ve süt ürünleri, ringa balığı, uskumru fileto, somon balığı, tuna balığı, balık yağı

Eksikliği nelere yol açar?

Raşitizm (Çocuklarda D vitamini eksikliği ile oluşan hastalık): Çarpık bacaklar, kemik veya eklem yerlerinde deformasyonlar, diş gelişiminde gerilik, kaslarda zayıflık, yorgunluk, bitkinlik. Osteomalazi (yetişkinlerde D vitamini eksikliği ile oluşan hastalık) kaburga kemiklerinde, omurganın alt kısmında, leğen kemiğinde, bacaklarda ağrı, kas zayıflığı ve spazmları, çabuk kırılan kemikler.

E VİTAMİNİEn iyi antioksidandır. Serbest radikallerin oluşmasını engelleyerek kanser gibi dejeneratif hastalıkların oluşmasını engeller. Hücre zarı ve taşıyıcı moleküllerin lipid kısmını stabilize ederek hücreyi serbest radikaller, ağır metaller, zehirli bileşikler, ilaç ve radyasyonun zararlı etkilerinden korur. Bağışıklık sisteminin aktivitesi için gereklidir. Timus bezini ve alyuvarları korur. Virütik hastalıklara karşı bağışıklık sistemini geliştirir. Göz sağlığı için hayati önem taşır. Retina gelişimi için gereklidir. Serbest radikallerin katarakt yapıcı etkilerini önler. Yaşlanmaya karşı koruyucudur. Serbest radikallerin; dokular, deri ve kan damarlarında oluşturduğu dejenaratif etkiyi önler. Yaşlanmayla ortaya çıkan hafıza kayıplarını da önleyici etkisi vardır.
Yararları:
Hangi besinlerde bulunur?
Başta tahılllar olmak üzere yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur. Badem, ayçiçeği yağı, soya yağı, balık yağı, mısırözü yağı ve buğday tanesi en iyi kaynağıdır.
Eksikliği nelere yol açar?
E vitamini eksikliği ender görülür. Kansızlığa neden olabilir. E vitamini eksikliğinde kalp hastalıkları ve kanser riski artar. Çocuklarda hemolitik anemi ve göz bozuklukları, yetişkinlerde dengesiz yürüme, konsantrasyon bozukluğu, düşük tiroid hormonu seviyesi, sinir harabiyeti, uyuşukluk, anemi, bağışıklık sisteminde zayıflama görülebilir.

K VİTAMİNİ
K Vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir. Genellikle vücutta bağırsak bakterileri tarafından sentezlenir.
Yararları: Kan pıhtılaşmasında önemli rol oynar. Bazı çalışmalar özellikle yaşlılarda kemikleri güçlendirdiğini göstermektedir.

Hangi besinlerde bulunur?
Lahana, karnabahar, ıspanak ve diğer yeşil sebzelerde, soya fasulyesi ve tahıllarda bulunur.

Günlük ihtiyacınız nedir?

Genellikle sebzelerle alınan günlük 60-85 mg. herhangi bir eklemeye gerek kalmadan yeterli olmaktadır.
Eksikliği nelere yol açar?
Kontrolsuz kanamalara neden olan K vitamini eksikliği malabsorbsiyon hastaları hariç ender görülür. Doğumdan sonraki ilk 3-5 gün içerisinde bağırsak florası henüz tam gelişmemiş olduğundan K vitamini eksikliği vardır.

B1 VİTAMİNİ: TİAMİN

Yararları: Vitamin B1 ya da Tiamin, diğer B grubu vitaminlerle birlikte vücudun, özellikle beynin, enerji üretiminimde gerekli bir vitamindir. Bu vitamin öncelikle şeker hastalığı, doku sertleşmesi, sinirsel hastalıklar önlenmesinde kullanılır ve yaşlı insanların zihinsel fonksiyonların sürdürebilmesine yardımcı olur. Merkezi sinir sistemi sağlığını korumakta önemli bir rol oynar. B1 vitamini kan hücrelerinin oluşumu ve sağlıklı bir dolaşım sistemi için gerekli olan hidroklorik asidin üretiminde rol oynar. Ayrıca karbonhidratlardan enerji üretiminde, kalp ve sindirim sistemi kaslarının tonusunun korunmasında anahtar rolü vardır.
Hangi besinlerde bulunur?
Buğday başağı, kepek, bira mayası, sebzeler gibi birçok besinde bol miktarda bulunur. Sebzelerin pişirilmesi, sütün kaynatılması yada sterilize edilmesi çok önemli miktarda tiamin kaybına neden olur, bu nedenle pastörize olmuş sütte az bulunur. Kuru fasulye, yumurta, bütün hububatlar, kahverengi pirinç ve deniz ürünleri B1 kaynaklarıdır. Süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler B1 açısından çok zengin kaynaklar olmasalar da yüksek miktarlarda tüketildiklerinde yeterli B1 vitamini sağlayabilir.
Misafir
10 Ekim 2010 18:23   |   Mesaj #3   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
bütün vitaminler faydaları ve yararlar acill lazım
muffinz
13 Nisan 2011 21:12   |   Mesaj #4   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
merhaba arkadaşlar. buna en geç perşembe akşamına kadar ihtiyacım var. kalsiyum elementinin faydalarını içeren bir öykü yazılacak. kurgu da olabilir ama gerçeğe ne kadar yakın olursa o kadar iyi olur

ÇOOOOO...K TEŞEKKÜR EDİYORUM
ßiqTenqri
22 Eylül 2011 18:16   |   Mesaj #5   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
ßen vitamin çeşitLerinin hangi besinlerde daha fazla bulunduğunu ve vitaminlerin vucudumuza yaralarının neler olduğunu sormak istiyorum
Misafir
3 Ekim 2011 15:32   |   Mesaj #6   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
hjghjgjgh
mesaj
31 Ocak 2012 16:41   |   Mesaj #7   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
yararları
zararları
kullanım yerleri hakkında bilgi verirmisiniz....
Misafir
29 Eylül 2012 12:41   |   Mesaj #8   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
vitaminlerin yararları
Cevap Yaz
Hızlı Cevap
İsim:
Mesaj:
Önceki Konu Sonraki Konu

Vitaminlerin yararları ve zararları nelerdir? Konusuna Benzer Konular

Tasarımın yararları ve zararları nelerdir?
Gönderen: Misafir Forum: Soru-Cevap
Cevap: 2
Son Mesaj: 28 Nisan 2013 19:39
Medyanın yararları ve zararları nelerdir?
Gönderen: KARTANESİ Forum: Soru-Cevap
Cevap: 6
Son Mesaj: 22 Mart 2013 12:54
Yumurtanın yararları ve zararları nelerdir?
Gönderen: ılovemsxlabs Forum: Soru-Cevap
Cevap: 1
Son Mesaj: 19 Mart 2013 15:36
Elektriklenmenin yararları ve zararları nelerdir?
Gönderen: Misafir Forum: Soru-Cevap
Cevap: 0
Son Mesaj: 6 Ocak 2013 17:25
Hormonların yararları ve zararları nelerdir?
Gönderen: Ziyaretçi Forum: Soru-Cevap
Cevap: 2
Son Mesaj: 12 Aralık 2009 23:13
Sayfa 0.350 saniyede 12 sorgu ile oluşturuldu