Arama

Dört padişahın dönemindeki yenilikler hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 14 Ocak 2013 Gösterim: 8.922 Cevap: 9
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ocak 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
fatih sultan mehmet - II.beyazıt - yavuz sultan selim - kanuni sultan süleyman dönemi yenilikleri lütfen kısa olursa iyi olurr...
Sponsorlu Bağlantılar
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
3 Ocak 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

fatih sultan mehmet - II.beyazıt - yavuz sultan selim - kanuni sultan süleyman dönemi yenilikleri lütfen kısa olursa iyi olurr...

Fatih Sultan Mehmet
Yenilikleri ve kanunnameleri [değiştir]
Sponsorlu Bağlantılar

Fatih, askeri başarılarla Osmanlı Devleti'ni büyük bir imparatorluğa dönüştürdü. Bilime, tarihe ve felsefeye özel ilgi gösterdi. Türkçe'den başka Arapça, Latince ve Yunanca kitaplardan oluşan özel bir kütüphanesi vardı. "Avni" takma adıyla şiirler yazdı. Şiirleri Fatih Divanı (1944), Fatih’in Şiirleri (1946), Fatih ve Şiirleri (1959) gibi adlar altında basıldı. Bilim adamlarını ve edebiyatçıları destekleyen Fatih, nesir ustası Sinan Paşa ile şair Ahmed Paşa'yı vezirliğe kadar yükseltti. Ünlü matematikçi ve astronomi bilgini Ali Kuşçu'nun İstanbul'a kalmasını sağladı. Fatih, İtalyan ressam Gentile Bellini'yi 1479'da İstanbul'a getirterek resimlerini yaptırdı.
Fatih, Osmanlı Devleti’ne düzenli ve sürekli bir yapı kazandırmak için önemli düzenlemeler yaptı. Yönetim, maliye ve hukuk alanında koyduğu kuralları içeren Fatih Kanunnamesi, sonraki dönemde de yürürlükte kaldı. Bu kanunname, tahta çıkan padişaha devletin geleceği için kardeşlerini öldürme hakkı veriyordu. Fatih’in Osmanlı devlet düzenine ilişkin temel ilkelerin pek çoğu, Tanzimat dönemine kadar geçerliliğini korudu. Fatih’in saltanatı döneminde Osmanlı ülkesinde 500'den fazla mimari yapı yapıldı. Onun adına yapılan en önemli yapı, İstanbul'da bir cami ile medrese, kitaplık, imarethane (aşevi), darüşşifa (hastane), hamam, kervansaray gibi birimleri kapsayan Fatih Külliyesi’dir.

Eğitim ve kültür [değiştir]

Fatih Sultan Mehmed'in tarihteki en önemli yanlarından birisi de eğitime verdiği önem olmuştur. Üniversite anlamında Osmanlı tarihinde ve dünya tarihinde bilinen en eski eğitim kurumlarından olan Sahn-ı Seman'ı kurmuştur. Sahn-i Seman İstanbul'un ilk Türk yükseköğretim kurumudur. Sahn-ı Seman medreseleri Fatih Külliyesi içindeki en yüksek düzeyli medreseler idiler. Sahn-ı Semân'ın eğitim müfredatının hazırlayıcılarından çağın önemli bilim adamı Ali Kuşçu'dur. Medreselerde Ali Kuşçu tarafından düzenlenen bir okutma planının olduğu, hattâ bunun “Kânûnnâme” şeklinde yapıldığı bilinmekle birlikte, ama bugüne kadar incelemesi yapılan Osmanlı arşiv belgeleri arasında ele geçirilememiştir. Bu kanunnamenin aslının 1918 yılında külliyede çıkan yangınla yok olması da olasıdır. Sahn-ı Semân, Kanuni tarafından açılan Süleymaniye medresleri zamanına kadar nakli ve akli bilimlerde öğrenci yetiştirmekteydi. Kanuni devrinde bu medreseler şer'î ilimler ihtisası yapılan medreseler olmuşlar, Süleymaniye medreseleri de aklî ilimlerin ihtisas yeri olmuştur.

Notlar [değiştir]

  • İslam peygamberi Muhammed, İstanbul'un fethi üzerine, "İstanbul mutlaka fetholunacaktır. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, onu fetheden asker ne güzel askerdir" demiştir. [4]
  • İstanbul Boğazı üzerinde Fatih'in anısına inşa edilen Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 3 Temmuz 1988'de kullanıma açılmıştır.

Popüler kültürde II. Mehmet [değiştir]

  • Nedim Gürsel'in Boğazkesen romanı İstanbul'un fethini konu almaktadır.
  • 1997 yapımı Kuşatma Altında Aşk filmi, İstanbul'un fethini arka planda kullanmaktadır.
  • Ahmet Almaz'ın Fatih Sultan Mehmet Nasıl Öldürüldü? isimli kitabında Fatih'in ölümü ile ilgili bazı iddialar değerlendirilmektedir.
  • Recep Uslu, Fatih döneminde musiki konulu bir dizi makale yayınlamıştır.

İcatlar [değiştir]

Havan topunu İstanbulun kusatılması sırasında icat etmiştir [kaynak belirtilmeli]. Kullandığı topların ardarda atış yapması için uzun bir süre beklemek gerekiyordu. Topların içine zeytinyağı dökerek bu sorunu ortadan kaldırmıştır, yani makinayı yağ ile sogutmayı başarmıştır

Yavuz Sultan Selim
Islahat çalışmaları [değiştir]

Askeri alanda ıslahatlar [değiştir]

Dulkadiroğlu Beyliği'nin ilhakından sonra İstanbul'a dönen Sultan Selim, gerek Çaldıran öncesi, gerekse Amasya'da asker tarafından yapılan yağma, serkeşlik ve isyan hareketleri üzerine bazı tedbirler alıp derhal uygulamaya koyma zaruretini duymuştur. Askeri tam bir disiplin altına alıp Yeniçeri Ocağı'nı ıslâh etmek amacıyla, Ocak üzerinde an'ane gereğince büyük bir nüfuzu bulunan Ocak ihtiyarlarını huzuruna çağırarak Amasya'daki itaatsizliğin müsebbiblerinin kimler olduğunu sormuştur. Bunlar, yine Ocak anlayış ve yardımlaşması gereği olarak "Cümlemüz mücrimüz, devletlû Hüdâvendigâr'dan afvumuzu reca eylerüz" diye cevap vermişlerdir. Padişahın devlet ricalini bu yolla sorguya çekmesi sonucu ortaya bir takım isimler çıkarmış; bunlardan Kadıasker Tacizade Cafer Çelebi, 2. vezir İskender Paşa ve Sekbanbaşı Balyemez Osman Ağa'nın da dahil olduğu devlet adamları isyan teşvikçileri olduklarından idam edilmiştir. Bunu müteakip Sultan Selim, Yeniçeri Ocağı'nın ıslahı için, ihtiyarlarla anlaşıp bazı tedbirler almıştır. Buna göre, bundan böyle Yeniçeri Ağası saray tarafından, Ocak Erkân-ı Harbiyesi de saltanat makamınca tayin edilecekti. Bu suretle, yüksek kumanda heyetini, daha sıkı bağlarla saltanat makamına bağlamıştır.
220px Galley knightshospitaller magnify clip
Venedik'teki donanma müzesinden bir kadırga.


Donanma faaliyetleri [değiştir]

İstanbul'un fethinden beri orada hala esaslı bir tersane yapılmamıştı. Bizans İmparatorluğu zamanından kalma, bir kadırga tersanesi ve Haliç'te küçük bir tersane olsa da; kadırga tersanesi bakımsızlıktan kullanılmayacak durumda, Haliç'teki ise ihtiyacı karşılayamayacak kadar küçüktü.
Osmanlı Donanması'nı geliştirmek isteyen Yavuz Sultan Selim, Ağustos 1518'de Edirne'ye gitmeden bu doğrultuda İstanbul'da Frenklerin tersanesine eş bir tersane yapılmasını emretmiştir. Bunun için Haliç'te önceden Bizans tersanesi olan yerde yapılması uygun görüldü. Ancak burası uzun zamandır terk edildiğinden, mezarlık olmuştu. Bu mezarlıktan tersane olacak kadar bir yer ayrıldıktan sonra çıkarılan ölü kafaları ve kemikleri uzun hendekler kazılarak oraya gömüldü. Ayrıca hendeklerin başına mezar olduğunu belirtmek için baş ve ayak uçlarına işaret konulmuştu. Böylece tersane gözleri 160'a çıkartıldı. Selim tersaneyi daha da büyüterek, Galata'dan Kağıthane deresine kadar büyüterek 300 kadar inşaat tezgahı yapmayı amaçlasa da bu amacını gerçekleştiremeden vefat etmiştir. Yavuz Sultan Selim zamanında devlet merkezinde kurulan Haliç Tersanesi Osmanlı İmparatorluğu'nun sonuna kadar kullanılmaya devam etmiştir[8].
Donanma geliştirilmesi için hazırlıklar da aynı zamanda devam etti. Her biri 700 tonluk 150 gemi için Arap kürekçiler getirtildi. Memlûkluların Kızıldeniz donanmasının komutanı olan Selman Reis İstanbul'a çağrıldı. Kısa zamanda İstanbul ve Gelibolu tersanelerinde 250 gemilik bir donanma hazırlandı. Rodos Sen Jan Şövalyelerinin reisi bu hazırlıkların Rodos'a yönelik olmasından korkarak savunma önlemlerini artırdı. Fakat bu donanmayı bir sefer için kullanmaya Sultan Selim'in ömrü yetmedi[29].
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Mayıs 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kanuni sultan suleyman donemındekı bilim adamlarıı acılll :s yardımm edinnn :s
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Aralık 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
peki 2.beyazıt nerede?benim asıl ona ihtiyacım var!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ocak 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
2. beyazıtın kim olduğunu bilmiyonmusuz lütfen bilgi gönderiniz o da bir padişahtı bilgi:standart belgesi niçin hazırlattı
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Şubat 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya 2. mehmet nerde
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Mart 2011       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bana daha çok bilgi lazı
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Ocak 2012       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
peki kanuni dönemi nerede dedikleri şeyebak
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Mayıs 2012       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya kanuninin yenilikleri (ıslahatları) yokmu ya arastırıyom performans için
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Ocak 2013       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kanuni sultan süleymanın yaptığı yenilikler acil yarın götürecem

Benzer Konular

26 Aralık 2011 / mprCk Cevaplanmış
11 Nisan 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap
30 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
5 Şubat 2014 / msxlabs5 Soru-Cevap