Arama

İç Anadolu Bölgesi'nin tarihi ve doğa güzellikleri nasıl değerlendirilir?

Güncelleme: 10 Aralık 2012 Gösterim: 12.007 Cevap: 19
badyboyss - avatarı
badyboyss
Ziyaretçi
5 Ocak 2010       Mesaj #1
badyboyss - avatarı
Ziyaretçi
bölgedeki tahi ve doğa güzellikleri nasıl değerlendirilir
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Ocak 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bölgenin doğal güzellikleri nasıl değerlendirilir ekonomisi birde
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Ocak 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bölgenin doğal güzellikleri nasıl değerlendirilir ekonomisi birde
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Ocak 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İç Anadolu Bölgesi'nin tarihi ve doğa güzellikleri nasıl değerlendirilir??? acil lazımm
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Ocak 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
iç anadolu bölgesi nin tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir

iç anadolu bölgesinin tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir?
Son düzenleyen Misafir; 11 Ocak 2010 16:47 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Ocak 2010       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
iç anadolu bölgesinin tarihi ve doğaüzellileri????????? hemen lazım lütfen.::::::Msn Happy))
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Ocak 2010       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
acill lazıııııııım
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Ocak 2010       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
çok acilll lazııım
LrseRia - avatarı
LrseRia
Ziyaretçi
12 Ocak 2010       Mesaj #9
LrseRia - avatarı
Ziyaretçi
İç Anadolu'daki doğal güzellikler

KIZILCAHAMAM MİLLİ PARKI
İç Anadolu coğrafyasında Kuzey Anadolu’nun gür ve ormanlık bölgelerine geçiş kuşağında yer alan Kızılcahamam Milli Parkı; iki ana vadiye açılan pek çok yan dere ve vadiler arası düzlüklerden meydana gelen jeomorfolojik bir yapıya sahip.

Park alanı üzerinde, doğal görünüşünü koruyan karaçam, sarıçam, meşe ve kavak ağaçlarından oluşan ve alt flora türleriyle zenginleşmiş bir orman dokusu bulunuyor.

Yaban domuzu, ayı, kurt, tilki, geyik, sansar ve akbabalar sık görülebilen yaban hayvanları. Cafe, restoran gibi tesislerin yer aldığı parkta bungalowlarda da konaklayabilirsiniz. Ankara’ya 78 km. uzaklıkta.

ÇUBUK BARAJI
Baraj çevresindeki ormanlık alan içinde gazinolar, piknik yerleri, yürüyüş alanları ve kır kahveleri bulunuyor. Motor gezileri içinde elverişli olan baraja belediye otobüsü ile gitmek mümkün.
Ankara’ya 12 kilometre uzaklıkta.

TUZ GÖLÜ
Ankara’nın güneydoğusundaki Şereflikoçhisar’a yaklaşırken, batıya doğru parlayan ışık size Tuz Gölü’nün yaklaştığını bildirir. Tuz kristallerinin şiddetli beyazlığı ve parıltısı aldatıcı bir biçimde kar ve buz görüntüsünde. Tuz Gölü, Melendiz ırmağı, pek çok küçük akıntı ve yeraltı tuzlu su kaynaklarıyla besleniyor. Tuz Gölü, 1500 kilometrekarelik alanıyla Van Gölü’nden sonra Türkiye’nin ikinci büyük gölü. Gerçekten de tuzun berrak göl suyu altında gümüş gibi pırıldayan garip manzarasını görmek için gelmeye değer.

Elmadağ Kayak Merkezi
Kayak Merkezi Elmadağ’ın kuzey yamaçlarında, 1500-1850 m. yükseklikler arasında bulunuyor. Pistler ağaçsız ve alpin çayırlarla kaplı. Karasal iklimin hüküm sürdüğü merkezde kayak sezonu Ocak-Mart arasında ve kar kalınlığı 30-60 cm. 548 metre uzunluğunda saatte 720 kişi kapasiteli bir adet teleski mevcut. Pist kolay ve orta zorluk derecelerinde. Ankara’ya 26 km. uzaklıkta.

ÇATAK TABİAT PARKI
Doğal yapısı ve görsel zenginlikleri nedeniyle yörenin en sık ziyaret edilen mesire yeri Çatak Tabiat Parkı. Parktaki hakim ağaç türü karaçam. Tilki, tavşan, kurt, ötücü kuşlar ve keklik faunayı oluşturuyor. Çorum’a takriben 17-20 km. uzaklıkta.

İNCESU KANYONU
Bir doğa harikası olan İncesu Kanyonu, görülmeye değer güzellikte. Özellikle tek giriş ve çıkışı bulunan İncesu Kanyonu, 12.5 km. uzunluğunda. Genişlik 40-60 metre arasında değişiklik gösteren Kanyon’un her iki yamacı sarp kayalıklı, yer yer ormanlık alanlara rastlamak da mümkün. Kanyon rafting ve trekking sporları için uygun özellikler taşıyor.

BOZOK YAYLASI
Yozgat ili topraklarının bulunduğu bölge Bozok Yaylası olarak adlandırılıyor. Kızılırmak yayı içerisinde kalan yayla, Delice Irmağı ve Çorum suyuna karışan vadilerle yarılmış hafif dalgalı düzlükler meydana getiriyor. Bu yayla doğuda Akdağlar’a dayanıyor, kuzeydoğuda Deveci dağının batıya doğru ilerleyen kolları düzlükler arasında kayboluyor. Bozok yaylasının yükseltisi 1200-1400 m. arasında.

YOZGAT ÇAMLIĞI
Şehrin hemen güneyinde bölgeye hakim bir tepe üzerinde bulunan park, dünyada bir eşi Kafkasya’da bulunan bir çam ormanı içine kurulmuş. Özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan Çamlık, çeşitli kuş türleriyle bölgenin florası ve faunası en zengin yöresi. Yozgat’a 2 km. uzaklıkta.

SEYFE GÖLÜ
Seyfe Golü, Orta Anadolu’da bulunan birkaç tuzlu gölden biri. Yöre, sulak ve yer yer sazlık, bataklık alanlardan oluşmakta. Gölün doğusunda, kıyıya yakın sazlıklardan oluşmuş pek çok adacık var. Bu adacıklar ve göl çevresinde, ötücü kuşlar da dahil olmak üzere toplam 187 kuş türünün varlığı tespit edilmiş. Göl su kuşlarının beslenme, üreme ve konaklama alanı olarak sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önemli sulak alanlarından. Seyfe Gölü’nde, dünyanın en büyük flamingo topluluklarından biri (320 bin adet) barınıyor. Göl, aynı zamanda sonbaharda yüz binlerce ördeğin konaklama alanı.

ERCİYES DAĞI
Orta Anadolu’nun en yüksek doruğu olan Erciyes Dağı (3916 m.) Kayseri ilinin 25 km. güneyinde yükselir. Sönmüş bir volkan olan dağın yüksek kısımları yılın her mevsiminde kalıcı karlarla örtülü. Dağın kuzeyinde ise 1 km. uzunlukta bir dağ buzulu mevcut. Kayak Merkezi, Dağın kuzey yamaçlarında yer alan Tekir Yaylası üzerinde yer alıyor. Erciyes, Kayak Merkezi olmanın dışında, dağcılık sporu açısından ülkenin önemli dağlarından biri. Erciyes’te yaz kayağı, tur kayağı ve helikopterli kayak yapılması da olanaklı. Kayseri’ye 25 km. uzaklıkta.

SULTANSAZLIĞI
Develi Ovası’nın ortasında Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçeleri arasında kalan geniş bir sulak alan Sultan Sazlığı. 8 -13 bin hektar alanı kapsayan bu sulak alanın büyüklüğü mevsimlere göre değişiklik gösteriyor. Erciyes dağının güney eteğinde saz, kamış, kafa otu, kındıra, nilüfer ve süsen bitkilerinin bulunduğu büyük tatlı su bataklığı görünümündeki Sultansazlığı 295 çeşit kuşa barınaklık ediyor. Sultansazlığı’nın belli başlı kuş göç yollarından biri üzerinde bulunması, tatlı su ve tuzlu su ekosistemlerine sahip bulunuşu ile çok sayıda su kuşunun barınma, beslenme, üreme ve göç esnasında uğrama gibi ihtiyaçlarına cevap veren doğal yapısı sebebiyle Tabiatı Koruma Alanı olarak ilan edilmiş. Kayseri il merkezinin 70 km. güneyinde yer alıyor.

Kapuzbaşı TakIm Şelaleleri
Ülkemizin en büyük şelaleler takımı. Kapuzbaşı takım şelalelerinin irtifa akışı 40-76 m. arasında değişiyor. Şelalelerin aktığı yerin yüksekliği 700 m. Aladağ’ın zirvelerinde bulunan kar ve buzul suları ile besleniyor. Kapuzbaşı takım şelaleleri, Yahyalı ilçesinin Küçükçakır köyünün kuzey yamacında yer alıyor.

MERAM BAĞLARI
Meram, Takkeli Dağların güneydoğu eteklerinde vadiye kurulmuş. Eski Meram Bağları, şehrin 5-6 km. batısından başlayıp, Dere’ye ulaşan yeşil vadiye kadar uzanıyor. Bugün bu doku yapılaşma nedeniyle bozulmuş. Tarih boyunca suyu, havası ve bağları seyahatnamelere, divanlara geçmiş, ünü bütün Ortadoğu’yu ulaşmış bir mesire yeri. Bugün çevresi yeşil alanlarla kaplı Meram Bağları hala görülmeye değer.

MEKE KRATER GÖLÜ
Bir doğa harikası olan Meke Krater Gölü ve gölde yaşayan Meke Kuşları, Acı Göl, antik bir şehir kalıntısını içeren Çırayı Göl, Meyil Gölü, Konya’nın doğal cennetleri.

Göl, iç içe iki krater gölünü barındırıyor. Sakarmeke, çamurcun, yeşilbaş, angıt, kızılbacak, uzunbacak, kızkuşu, kuyruksallayan, kuyrukkakan ve delice doğan gibi kuş türlerine ev sahipliği de yapan gölün oluşumu şöyle: Binlerce yıl önce volkanik patlama sonucu oluşan krater, zamanla suyla dolarak göle dönüşmüş. Daha sonra bir ikinci volkanik patlama meydana gelmiş ve gölün ortasındaki ikinci volkan konisi oluşmuş. Zamanla o da suyla dolarak ikinci bir göle dönüşmüş... Deniz seviyesinden 981 metre yükseklikteki Meke Gölü’nün ortasında bulunan ve su seviyesinden 50 metre yükseklikteki volkan konisindeki göl 25 metre derinlikte.
Konya’ya 101, Karapınar ilçe merkezine ise 8 kilometre uzaklıkta.

ALADAĞLAR
Niğde, Çamardı ilçesine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta yer alan Park içerisinde kamp, günübirlik, molakamp (Primitif kamping) alanları, doğa yürüyüş güzergahları ve tırmanma doğrultuları bulunuyor.

Park, gerçek anlamda bir jeomorfolojik açık hava müzesi. Bitki çeşitliliği açısından çok zengin olmakla birlikte, ormanı oluşturan hakim türler karaçam ve kızılçam.Yöredeki akarsularda alabalık üretimi, sportif olta balıkçılığı yapılması da mümkün. Aladağlar, yaban hayat türleri açısından da zengin. Yaban keçisi, ayı, başak, sansar ve su samuru Aladağlar’ın sürekli sakinlerinden. Ayrıca Aladağlar Milli Parkı alanında yer alan Zamantı Irmağı da rafting yapmaya elverişli bir coğrafyaya sahip.

HASAN DAĞI
Hasandağı, 3253 metrelik yükseltisi ile sönmüş volkanik dağlardan birisi. Her düzeyde dağcılık meraklılarının çıkışına uygun. Yukarı Dikmen ve Helvadere köylerinden başlanabilen çıkışta kamp ve tırmanış için en fazla üç günlük bir program yeterli. Yazın teknik zorluğu olmayan tırmanış kışın daha güç.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Ocak 2010       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
çççççççççççççoooookkkkk llllllllllaaaaaaaaaaaaaaazzzzzzzzzzzııııımmmmmmmmmmm

Benzer Konular

16 Ekim 2014 / SİMGE Soru-Cevap
26 Kasım 2016 / £r€ßß Cevaplanmış
15 Aralık 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
25 Şubat 2015 / Misafir Soru-Cevap
2 Ocak 2010 / Misafir Soru-Cevap