Arama

Türkiye'de kaç tip iklim görülür? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 9 Aralık 2013 Gösterim: 29.959 Cevap: 21
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Aralık 2011       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
iklim tipleri
Türkiye'de belli başlı dört ana iklim tipine rastlanır. Bunlar:
Sponsorlu Bağlantılar


Step iklimi
Bu iklim tipi, İç Anadolu, Doğu Anadolu'nun büyük bir kısmı, Güneydoğu Anadolu ve Trakya'nın iç kısımlarında görülür.


Akdeniz iklimi
Bu iklim tipi, Akdeniz, Ege ve Marmara kıyılarında görülür. Ancak Marmara'da görülen Akdeniz ikliminin özellikleri daha serttir.


Okyanus (Karadeniz) iklimi
Bu iklim tipi, Karadeniz kıyılarında görülür.


Ilıman karasal iklim
Bu iklim tipi Kuzeydoğu Anadolu'daki Erzurum-Kars Bölümü'nde görülür.




Kaynak: Türkiye'de kaç tip iklim görülür?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ocak 2012       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
4 iklim var
Sponsorlu Bağlantılar
ocean97 - avatarı
ocean97
Ziyaretçi
1 Ocak 2012       Mesaj #13
ocean97 - avatarı
Ziyaretçi
Türkiye’de Görülen İklim Tipleri

Akdeniz iklimi: Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen iklim türüdür. Yaz sıcaklığı güneş ışınlarının düşme açısına, kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır. En sıcak ay ortalaması 28-30 °C , en soğuk ay ortalaması 8-10 °C dir. Yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C dir. Kar yağışı ve don olayı çok ender görülür. En fazla yağış kışın , en az yağış yazın düşer. Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir. Cephesel yağışlar en fazla bu ikimde görülür. Yıllık yağış miktarı yükseltiye göre değişir. Ortalama 600-1000 mm arasındadır. Yağış rejimi düzensizdir. Bitki örtüsü maki’dir. Maki yaz kuraklığına dayanabilen; mersin, defne, kocayemiş, zeytin, zakkum, keçiboynuzu gibi kısa bodur ağaççıklardan meydana gelen bir bitki topluluğudur.

Görüldüğü yerler: Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler ( Libya, Mısır ve İsrail hariç. Buralarda görülmeme sebebi yer şekillerinin engebesiz olmasıdır.), Avustralya’nın güneybatısı, Güney Afrika Cumhuriyetinde Kap bölgesi, Şili’nin orta kesimleri ve Kuzey Amerika’da Kaliforniya çevresinde etkilidir. Türkiye’de Akdeniz iklimi esas karakterini Akdeniz Bölgesi’nde, Torosların denize bakan yamaçlarında 800-1000 metre yüksekliğe kadar olan alanlarda gösterir. Kıyı boyunca kuzeye gidildikçe karakterinde değişiklikler görülmekle birlikte, kıyılar ve içeriye doğru uzanan grabenler boyunca görülür. Marmara Bölgesi’nde ise Güney Marmara kıyıları ile Trakya’nın Ege kıyılarında görülür. Akdeniz iklimiyle ilgili daha çok bilgiyi İklimler sayfasında bulabilirsiniz.

Karasal iklim: Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve karlı geçer, yazlar ise özellikle Orta Asya’da ve Anadolu’da sıcak ve kurak geçer, Türkiye’nin büyük bir kısmında özellikle İç Anadolu Bölgesi’de, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde etkili olur.
Karasal iklimin görüldüğü yerlerde kış erken başlar ve ortama olarak 90 gün karın yerde kalma süresi vardır. Yazlar da kış kadar erken başlar ve sıcaktır fakat nem az olduğundan dolayı bu sıcaklık fazla hissedilmez, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık ve yıllık sıcaklık farkı çok fazladır.

Görüldüğü Yerler: Ülkemizde Karasal İklim, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile İç Batı Anadolu Bölümünde görülür.

Genel özellikleri şunlardır: Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. İç Anadolu Bölgesinde maksimum yağış ilkbaharda, minimum yağış yazın düşer. İç Anadolu da ortalama yağış 300-400 mm’dir. İç Anadolu’nun kış sıcaklık ortalaması, -1, -5°C, yaz sıcaklık ortalaması, 22-23°C, yıllık sıcaklık ortalaması ise, 10-11°C’dir. Ege Bölgesinin İç batı Anadolu Bölümünde de yağışlar kıyı kesimine göre azdır. Doğu Anadolu Bölgesinin kuzeydoğu kesiminde yıllık sıcaklık ortalaması, 4-6°C’dir. Kuzeydoğu Anadolu’da kış sıcaklık ortalaması, -7, -10°C, yaz sıcaklık ortalaması, 17-19°C’dir. Yıllık yağış miktarı, 500-600 mm’dir. Güneydoğu Anadolu’da ise ortalama yağış, 400-700 mm’dir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kış mevsimi çok karlı ve donlu geçmemekle beraber, yaz mevsiminde şiddetli kuru sıcaklar egemendir. Güneydoğu Anadolu’da yıllık ortalama sıcaklık, 15-16°C, kış sıcaklığı, -1, 4°C, yaz sıcaklığı ise, 30-35°C’dir.

Karadeniz İklimi ve Görüldüğü Yerler: Karadeniz iklimi (Okyanusal İklim veya Ilıman Deniz İklimi) asıl olarak Kuzey Anadolu Dağları’nın Karadeniz’e bakan yamaçlarında görülür. Genel özellikleri şunlardır: Her mevsim yağışlıdır. Doğu Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 2000-2500 mm’dir. Batı Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000-1500 mm’dir. Orta Karadeniz Bölümünde ise maksimum yağış kışın, minimum yağış yazın düşer. Yıllık yağış miktarı 800-1000 mm’dir. Karadeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kar yağışlı günlerin ortalaması 18 gündür. Yıllık ortalama sıcaklık 13-15 °C’dir. Ocak ayı ortalama sıcaklığı 6-7 °C’dir. Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 21-23 °C’dir. Yıllık sıcaklık farkı 13-15 °C’dir. Doğal bitki örtüsü ormandır. Yüksek alanlarda Alpin çayırlar görülür.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Ocak 2012       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
buneya birazdaha iklim yokmu Msn Sad
Altın Kral - avatarı
Altın Kral
Ziyaretçi
4 Ocak 2012       Mesaj #15
Altın Kral - avatarı
Ziyaretçi
İklim Nedir Ülkemizde hangi iklim tipleri görülür ? Bu iklim tiplerinin özellikleri nelerdir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Aralık 2012       Mesaj #16
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
türkiyede belli başlı dört iklim vardır...................
maviKARANLIKeda - avatarı
maviKARANLIKeda
Ziyaretçi
10 Aralık 2012       Mesaj #17
maviKARANLIKeda - avatarı
Ziyaretçi
Msn Embarrassed3 tip





akdeniz iklimi



karadeniz iklimi



karasal iklimMsn Cool














senin uğruna ölümü tatlı diye yerim
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Mayıs 2013       Mesaj #18
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
1-karasal iklim. 2-karadeniz iklimi. 3-akdeniz iklimi......
-winx- - avatarı
-winx-
Ziyaretçi
15 Mayıs 2013       Mesaj #19
-winx- - avatarı
Ziyaretçi
3 tür iklim görülür. Bunlar :
*Akdeniz İklimi
*Karadeniz İklimi
*Karasal İklim
görülür
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Ekim 2013       Mesaj #20
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kaç iklim oldugunu söyleyin aga ya

Benzer Konular

23 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
15 Ocak 2012 / bloomselin2008 Soru-Cevap
6 Aralık 2010 / Misafir Soru-Cevap
28 Şubat 2014 / Misafir Cevaplanmış
16 Kasım 2012 / Misafir Soru-Cevap