Hoş geldiniz sayın ziyaretçi Neredeyim ben?!

Web sitemiz; forum, günlük, video ve sohbet bölümlerinin yanı sıra; Skype ile ilgili Türkçe teknik destek makaleleri, resim galerileri, geniş içerikli ansiklopedik bilgiler ve çeşitli soru-cevap konuları sunmaktadır. Daima faydalı olmayı ilke edinmiş sitemize sizin de katkıda bulunmanız bizi son derece memnun eder :) Üye olmak için tıklayınız...


Sohbet (Flash Chat) Forumda Ara

Fiiller ile ilgili örnekler verir misiniz?

Bu konu Soru-Cevap forumunda Misafir tarafından 10 Ocak 2010 (20:27) tarihinde açılmıştır.FacebookFacebook'ta Paylaş
31556 kez görüntülenmiş, 19 cevap yazılmış ve son mesaj 3 Aralık 2013 (19:04) tarihinde gönderilmiştir.
  • 5 üzerinden 3.13  |  Oy Veren: 39      
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın:    « Önceki Konu | Sonraki Konu »      Yazdırılabilir Sürümü GösterYazdırılabilir Sürümü Göster    AramaBu Konuda Ara  
Eski 10 Ocak 2010, 20:27

Fiiller ile ilgili örnekler verir misiniz?

#1 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
fiillerle ilgili örnek verirmisiniz ???
En iyi cevap _KleopatrA_ tarafından gönderildi

Alıntı:
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

fiillerle ilgili örnek verirmisiniz ???
Konu başlıkları

[gizle]
  • 1 Haber kipleri (Bildirme)
  • 2 Görülen (Bilinen) Geçmiş Zaman Kipi
  • 3 Duyulan (Öğrenilen) Geçmiş Zaman Kipi
  • 4 Gelecek Zaman Kipi
  • 5 Şimdiki Zaman Kipi
  • 6 Geniş Zaman Kipi
  • 7 Dilek Kipleri
  • 8 Şart Kipi
  • 9 Gereklilik Kipi
  • 10 İstek Kipi
  • 11 Emir Kipi
Haber kipleri (Bildirme) [değiştir]

Zaman anlamı verirler.Haber kipleri için, oluşun veya hareketin zaman ve şahsa bağlı olarak meydana geldiğini bildiren kiplerdir. Bunlara bildirme kipleri de denir
Görülen (Bilinen) Geçmiş Zaman Kipi [değiştir]

(-di,-dı,-du,-dü,-ti...) Geçmişte kesin olarak yapıldığını bildiğimiz ve gördüğümüz fiilleri ifade eder.
Fiillerde bulunan ekleri -di'li geçmiş zamanı belirtirler.
Kişi Çekimi
  • gör-dü-m
  • gör-dü-n
  • gör-dü
  • gör-dü-k
  • gör-dü-nüz
  • gör-dü-ler
Duyulan (Öğrenilen) Geçmiş Zaman Kipi [değiştir]

(-mış,-miş,-muş,-müş) Bir işin yapıldığını başkasından duyduğumuz fiilleri ifade eder. Kesinlik olmayabilir.
Fiillerde bulunan -miş, ekleri -miş'li geçmiş zamanı belirtirler.
Kişi Çekimi
  • gör-müş-üm
  • gör-müş-sün
  • gör-müş
  • gör-müş-üz
  • gör-müş-sünüz
  • gör-müş-ler
Gelecek Zaman Kipi [değiştir]

Eylem ile anlatımdan sonra yapılacağını bildiren zamandır
Seyhan maça gidecek. Gelecek zaman kipinin ses uyumuna göre -acak, -ecek'tır Yarın size geleceğim
Şimdiki Zaman Kipi [değiştir]

Eylem ile anlatımın birlikte olduğunu bildiren zamandır ve (YOR) ekini alır.
Ders çalışıyorum.Alış veriş yapıyorum. Geniş Zaman Kipi [değiştir]

Eylem her zaman yapılabileceğini bildiren zamandır
Akşamları oyun oynarım.Her sabah erkenden koşarım. Geniş zaman kipinin ekleri "-ar, -er, -r" dir.
Dilek Kipleri [değiştir]

Zaman anlamı vermezler.Bir eylemin yapılması ya da bir oluşun harekatının bildirimi anlatan kiplerdir. Dörde ayrılır.
Şart Kipi [değiştir]

-sa, -se ekleri getirilerek yapılır. Ayşe bu akşam bize gelse
Kişi Çekimi
  • ara-sa-m
  • ara-sa-n
  • ara-sa
  • ara-sa-k
  • ara-sa-nız
  • ara-sa-lar
Gereklilik Kipi [değiştir]

Bir iş, oluş veya hareketin oldugunu bildirir. Ekleri ses uyumuna göre "-meli, -malı" dır.
Haftada bir kitap okumalıyımOnu bulmalısın.sınavdan iyi not almalıyımSınava iyi çalışmalıyım. İstek Kipi [değiştir]

Bir iş, oluş veya hareketin yapılmasının, olmasının istendiğini belirten kiptir. Ekleri ses uyumuna göre "-e, -a" dır
Şimdi affını yazayım.Şu konuyu öğreneyim Buradaki e harfi istek kipidir.
  • öğren-e-yim
  • öğren-e-sin
  • öğren
  • öğren-e-lim
  • öğren-e-siniz
  • öğren-e-ler
Fiile gelen (-sa,-se)ekleri ile yapılır.Fiilin yapılmasını koşula bağlı olarak anlatır.Bir eylemin bağlı olduğu durumlarda kullanılır.
Emir Kipi [değiştir]

Bir iş, oluş veya hareketin olmasını, yapılmasını veya yapılmamasını emretmek için kullanılır. Eki yoktur.
Bir bardak su ver. Kapıyı kapatın.
Rapor Et
Reklam
Eski 10 Ocak 2010, 20:58

Fiiller ile ilgili örnekler verir misiniz?

#2 (link)
_KleopatrA_
Ziyaretçi
_KleopatrA_ - avatarı
Alıntı:
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

fiillerle ilgili örnek verirmisiniz ???
Konu başlıkları

[gizle]
  • 1 Haber kipleri (Bildirme)
  • 2 Görülen (Bilinen) Geçmiş Zaman Kipi
  • 3 Duyulan (Öğrenilen) Geçmiş Zaman Kipi
  • 4 Gelecek Zaman Kipi
  • 5 Şimdiki Zaman Kipi
  • 6 Geniş Zaman Kipi
  • 7 Dilek Kipleri
  • 8 Şart Kipi
  • 9 Gereklilik Kipi
  • 10 İstek Kipi
  • 11 Emir Kipi
Haber kipleri (Bildirme) [değiştir]

Zaman anlamı verirler.Haber kipleri için, oluşun veya hareketin zaman ve şahsa bağlı olarak meydana geldiğini bildiren kiplerdir. Bunlara bildirme kipleri de denir
Görülen (Bilinen) Geçmiş Zaman Kipi [değiştir]

(-di,-dı,-du,-dü,-ti...) Geçmişte kesin olarak yapıldığını bildiğimiz ve gördüğümüz fiilleri ifade eder.
Fiillerde bulunan ekleri -di'li geçmiş zamanı belirtirler.
Kişi Çekimi
  • gör-dü-m
  • gör-dü-n
  • gör-dü
  • gör-dü-k
  • gör-dü-nüz
  • gör-dü-ler
Duyulan (Öğrenilen) Geçmiş Zaman Kipi [değiştir]

(-mış,-miş,-muş,-müş) Bir işin yapıldığını başkasından duyduğumuz fiilleri ifade eder. Kesinlik olmayabilir.
Fiillerde bulunan -miş, ekleri -miş'li geçmiş zamanı belirtirler.
Kişi Çekimi
  • gör-müş-üm
  • gör-müş-sün
  • gör-müş
  • gör-müş-üz
  • gör-müş-sünüz
  • gör-müş-ler
Gelecek Zaman Kipi [değiştir]

Eylem ile anlatımdan sonra yapılacağını bildiren zamandır
Seyhan maça gidecek. Gelecek zaman kipinin ses uyumuna göre -acak, -ecek'tır Yarın size geleceğim
Şimdiki Zaman Kipi [değiştir]

Eylem ile anlatımın birlikte olduğunu bildiren zamandır ve (YOR) ekini alır.
Ders çalışıyorum.Alış veriş yapıyorum. Geniş Zaman Kipi [değiştir]

Eylem her zaman yapılabileceğini bildiren zamandır
Akşamları oyun oynarım.Her sabah erkenden koşarım. Geniş zaman kipinin ekleri "-ar, -er, -r" dir.
Dilek Kipleri [değiştir]

Zaman anlamı vermezler.Bir eylemin yapılması ya da bir oluşun harekatının bildirimi anlatan kiplerdir. Dörde ayrılır.
Şart Kipi [değiştir]

-sa, -se ekleri getirilerek yapılır. Ayşe bu akşam bize gelse
Kişi Çekimi
  • ara-sa-m
  • ara-sa-n
  • ara-sa
  • ara-sa-k
  • ara-sa-nız
  • ara-sa-lar
Gereklilik Kipi [değiştir]

Bir iş, oluş veya hareketin oldugunu bildirir. Ekleri ses uyumuna göre "-meli, -malı" dır.
Haftada bir kitap okumalıyımOnu bulmalısın.sınavdan iyi not almalıyımSınava iyi çalışmalıyım. İstek Kipi [değiştir]

Bir iş, oluş veya hareketin yapılmasının, olmasının istendiğini belirten kiptir. Ekleri ses uyumuna göre "-e, -a" dır
Şimdi affını yazayım.Şu konuyu öğreneyim Buradaki e harfi istek kipidir.
  • öğren-e-yim
  • öğren-e-sin
  • öğren
  • öğren-e-lim
  • öğren-e-siniz
  • öğren-e-ler
Fiile gelen (-sa,-se)ekleri ile yapılır.Fiilin yapılmasını koşula bağlı olarak anlatır.Bir eylemin bağlı olduğu durumlarda kullanılır.
Emir Kipi [değiştir]

Bir iş, oluş veya hareketin olmasını, yapılmasını veya yapılmamasını emretmek için kullanılır. Eki yoktur.
Bir bardak su ver. Kapıyı kapatın.
Rapor Et
Eski 10 Ocak 2010, 21:01

Fiiller ile ilgili örnekler verir misiniz?

#3 (link)
LrseRia
Ziyaretçi
LrseRia - avatarı
Mehmet topu at=YükLem

Ali ata
bin=YükLem

Batuhan bize
gel=Yüklem
Gibi örnekler verilebilir

#NOT:Yüklem her zaman sonda olmaz.


Rapor Et
Eski 20 Ekim 2010, 21:31

Fiiller ile ilgili örnekler verir misiniz?

#4 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
valla güzel site ama bide cümle olsaydı daha çokk işime yarardı
Rapor Et
Eski 1 Kasım 2010, 15:48

fiil

#5 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
farklı bir fiil bulabilirmisini performans ödevim için çok lazım!(farklı bulana hoca 100 vericek) lütfen ama simdi lazım
Rapor Et
Eski 11 Kasım 2010, 15:09

fiillerle ilgili çözümlü sorular

#6 (link)
emayfi
Ziyaretçi
emayfi - avatarı
TEST


1. Bir vapur yanaşıyor Eminönü'ndeki vapur iskelesine. (II) Martılar ona çığlıklarıyla eşlik ediyor. (Ill) Günün ilk ışıklarıyla birlikte insan lar birer ikişer çıkıyorlar kaldırımlara. (IV) Yol kenarındaki taksiler, gecenin yorgunluğunu atıyor. Caminin avlusundaki güvercinler uçuşuyor.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangisinin yüklemi geçişli bir fiildir?

A)l. B) II. C) III. D) IV. E) V.


2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem çatı bakımından ötekilerden farklıdır?

A) Melekler dolanır bu kuytu yerde.

B) Ufukta pas tuttu birdenbire yaz.

C) Akşam, sanki boşluk içime dolar.

D) Rüzgârda bir kadın, saçını yolar.

E) Gün çabuk geçti, akşam tez oldu.


3. I. Yaşlı kadın odasında söylendi, durdu.

II. Kurallar ona da söylenmemiş mi?

III. Bütün koridorlar yıkanmış.

IV. Herkes kazandığıma çok sevinmişti.

V. Son olarak parkta görülmüştü.

Yukarıdaki cümlelerde altı çizili fiillerden hangileri dönüşlü çatılıdır?

A) I. ve II. B)l. ve IV. C) I. veV.

D) II. ve III. E) II. ve IV.


4. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi nesne -yüklem ilişkisi bakımından ötekilerden farklıdır?

A) Dost başa düşman ayağa bakar.

B) Görünen köy kılavuz istemez.

C) Ayağını yorganına göre uzat.

D) İyilik eden iyilik bulur.

E) Duvarı nem, insanı gam yıkar.


5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı özelliği aranmaz?

A) Bu kitabı, yakınlarım için bir kolaylık ol sun diye yazdım.

B) Ben, kendimi olduğum gibi anlatıyorum.

C) Burada kusurlarım apaçık görülecektir.

D) Kendime şeref kazandırmak aklımdan hiç geçmedi.

E) Anlattığım hayat, yalın ve gösterişsizdir.


6. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem, geçişli bir eylemdir?

A) Yürüyorum, arkama bakmadan yürüyo rum.

B) Sanki beni bekleyen bir hayal görüyo rum.

C) Geceler toprağa benimle inmiş.

D) Bana, yakan gözlerle bir kerecik baktı nız.

E) Gidiyor, gidiyor nurdan heykeller.


7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem, oldurgan bir fiildir?

A) Otuz üç yıl, saatim işlemiş, ben durmu şum.

B) Alıp beni götürsün, tam dört inanmış adam.

C) Bana, gerçekleri söyledi her biri.

D) Onu bir kez gördüm bundan altı yıl ev vel.

E) Yıllarca gezdirdim hoyrat başımı.


8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne -yüklem ilişkisi "Çocuklar gün boyu çalıştı lar." cümlesindekiyle aynıdır?

A) O akşam, kötü haber duyuldu.

B) Evin etrafı kuşatılmıştı.

C) Eşyalar, dördüncü kata taşındı.

D) Gerçek dostluğun ne olduğunu bilirim.

E) Yarışmanın kuralları açıklandı.

9. İçimde damla damla bir korku birikiyor;

I

Sanıyorum, her sokak başını kesmiş, devler.

II III

Üstüme camlarını, hep simsiyah, dikiyor.

IV

Gözüne mil çekilmiş, bir âmâ gibi evler.

V

Yukarıdaki dizelerde numaralı sözcükler den hangisi, çatısı bakımından ötekiler den ayrılır?

A)l. B) II. C) III. D) IV. E)V.


10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, dönüşlü bir fiildir?

A) Çektiği fotoğraflarla durmadan övünü yordu.

B) En kaliteli halılar burada dokunuyor.

C) Bu ağaçların hepsi budanacak.

D) Her gece bütün cadde yıkanıyordu.

E) Çimler her gün sulanmalıydı.


11. Aşağıdakilerden hangisi özne - yüklem ilişkisi yönünden ötekilerden farklıdır?

A) Kampta sabaha kadar şarkılar söylendi.

B) Başarılı öğrencilere ödülleri verildi.

C) Çocuğundan haber alamayan yaşlı ka dın kaygılandı.

D) Perdeler yeni ütülendi.

E) İzinsiz gösteri yapanlar çok geçmeden yakalandı.


12. Aşağıdakilerin hangisinde yüklem edilgen çatılı bir fiildir?

A) Her dakikasını ayrı hatırlarım Erenköy'de geçen zamanın

B) Bir gün bizim de dokunacak Atlasımız çalışkan ellerde

C) Süzüyor ufukta bir kızıl yeri İçi karanlıkla dolu gözleri

D) Yanan bir kâğıtta küçük bir satır Yazı gibi akşam onu karartır

E) Yıllar bir gözyaşı olup da kaymış Nurlu ihtiyarın yanaklarında


13. İşteş fiiller genellikle nesne almaz. Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala aykırı bir kullanım vardır?

A) Onunla dershaneye gelirken karşılaştık.

B) Araya amcam girince barıştılar.

C) Artan yiyecekleri paylaştılar.

D) Bir ara gülüştüler.

E) Ağaçların gövdeleri iyice kalınlaşmıştı.


14. Aşağıdakilerin hangisinde özne, yaptığı işten yine kendisi etkilenmektedir?

A) Korkmasınlar diye amcam da yanlarında bulundu.

B) Yoksullara yiyecek, içecek ve yakacak yardımı yapıldı.

C) Bineceğimiz araçlar belli oldu.

D) Aşı yaptırmayan çocuklar hastalandı.

E) Tapular, dağıtılmaya başlandı.


15. I. Hazırlıklar kısa sürede tamamlandı.

II. At iyice huysuzlaştı.

III. Onun kendisini sevdiğini biliyordu.

IV. Araba kullanırken sağa sola bakmaz.

V. Yazdığı dörtlüğü yüksek sesle okudu.

Numaralanmış cümlelerden hangi ikisinin yüklemi hem özne - yüklem hem de nes ne - yüklem ilişkisi bakımından özdeştir?

A) I. ve II. B) II. ve III. C) ll.veV. D) III. ve V. E) IV. ve V.

16. Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi dö nüşlü bir eylemdir?

A) Kimlerle gideceğimiz konuşulacaktı.

B) Yürüyüş sonrası mutlaka yıkanırdı.

C) Gömleklerimin hepsi de çok güzel ütülenmişti.

D) Tasarı kabul edilmedi.

E) Takıların bir kısmı söylenmedi.


17. Evimin balkonundan arka bahçelere baka rak sonbaharı günü gününe izliyorum. (II) Sonbahar bu yıl da bana her zamankinden daha yakın geliyor. (Ill) Ama yine de yazın üzerimdeki etkilerinden bir türlü sıyrılamıyorum. (IV) Sanki avucumdan birdenbire kayıp gitti yaz. Adalar Denizi'nin bol yıldızlı ge­celerinin tadına varamadan sonbahar geli verdi.

Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinin yüklemi geçişli bir fiildir?

A)l. B) II. C) III. D) IV. E)V.



Cevap Anahtarı: 1)D 2)A 3)B 4)A 5)E 6)B 7)B 8)D 9)E 10)A 11)C 12)B 13)C 14)A 15)D 16)B 17)A
Rapor Et
Eski 24 Ekim 2011, 19:46

Fiiller ile ilgili örnekler verir misiniz?

#7 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
fiil örnekleri verirmisiniz?
Rapor Et
Eski 14 Ekim 2012, 21:22

Cvp: Fiiller ile ilgili örnekler verir misiniz?

#8 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
fiil örnekleri verirmisiniz?
Rapor Et
Eski 15 Ekim 2012, 10:38

Cvp: Fiiller ile ilgili örnekler verir misiniz?

#9 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
Ya lütfen cümlelerde olsun çok önemli yaparsanız sevinicez yani
Rapor Et
Eski 4 Kasım 2012, 19:59

Cvp: Fiiller ile ilgili örnekler verir misiniz?

#10 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
Fiilerin durum mu iş mi olduğunu bilmek için onu kelimesini fiilin önüne koyarız.eğer mantıklı bir cümle olursa iş olmazsa durum fiilidir;ancak ilk olarak oluş fiili olup olmadığına bakarız sonra durum iş mi diye soruyu cevaplarız.Oluş olduğunda belli bir değişme gözlemlenmesi gerekir.Örnek;
izliyor =onu izliyor=iş fiili olduğundan iş fiili
koşuyor =onu koşuyor=olamadığından durum fiili
çürümek=oluş fiili=fiilde değişme gözleniyor

ben yüksel kaan asal, facete yüksel kaan asal ,msnem y.kaan2000@hotmail.com ,aksarayda oturuyorum ,merkez, emlak kredi i.ö.o 4 facem var
Rapor Et
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:
Önce bu soruyu cevaplayın
Mesaj:








Yeni Soru
Sayfa 0.268 saniyede (80.44% PHP - 19.56% MySQL) 17 sorgu ile oluşturuldu
Şimdi ücretsiz üye olun!
Saat Dilimi: GMT +3 - Saat: 17:31
  • YASAL BİLGİ

  • İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan MsXLabs.org forum adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre tüm kullanıcılarımız yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. MsXLabs.org hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler buradan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 (üç) iş günü içerisinde MsXLabs.org yönetimi olarak tarafımızdan gerekli işlemler yapıldıktan sonra size dönüş yapılacaktır.
  • » Site ve Forum Kuralları
  • » Gizlilik Sözleşmesi