Arama

Ünlü mimarların hayatları hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 16 Aralık 2013 Gösterim: 11.415 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bana mimar sinandan başka bir mimarın kısa hayatını ve yaptığı eserin resmini gönderebilir misiniz????!!!!
Sponsorlu Bağlantılar
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
3 Şubat 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

bana mimar sinandan başka bir mimarın kısa hayatını ve yaptığı eserin resmini gönderebilir misiniz????!!!!

Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin (1566’da inşaa edilen Mostar Köprüsünün mimarı)

Sponsorlu Bağlantılar
Mimar Sinan'ın öğrencisi olan Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştır. Köprü, daha sonra çevresindeki kente de adını vermiştir. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti olmuştur.

serkan turhan 162100
Frank Gehry

frankgehry6

Frank Owen Gehry:
Gerçek adı: Ephraim Goldberg,
Doğumu: 28 Şubat 1929, Toronto - Kanada
Kanadalı Mimar ve Tasarımcı
Ünlü mimar, 1947'den itibaren Los Angeles, Kaliforniya - ABD'de yaşıyor. Mimaride yapısökümcülüğün öncü uygulayıcılarından biridir ve yaşayan en önemli mimarlardan sayılmaktadır. Çalışmaları, mimarı ile tasarımı ya da sanatı birleştiren çarpıcı bir örnek olarak değerlendirilmektedir.

Kaynak: Vikipedi

Gehry'nin mimari tasarımlarından bir örnek:
Guggenheim Müzesi-Bilbao

800pxguggenheimbilbaoja

gehri

Vedat Ali Dalokay (Vedat Ali Dalokay Kimdir? - Vedat Ali Dalokay Hakkında) 10 Kasım 1927 tarihinde Elazığ'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Elazığ'da tamamlayan Dalokay, 1949 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ni bitirdi. 1950-1951 yılları arasında PTT ve Bayındırlık Bakanlığı'nda mimar olarak görev yaptı. 1951-1952de Paris'teki Sorbonne Şehircilik Enstitüsü'nde lisansüstü çalışması yaptı. 1954 yılında Ankara'da kendi mimarlık atölyesini kurdu. 1964-1968 yılları arasında Ankara Mimarlar Odası şube başkanlığı ve Mimarlar Odası genel sekreterliği yaptı.


Belediye başkanlığı dönemi

Vedat Dalokay, 1973 yılında Ankara'lı seçmenlerin %62'sinin oyunu alarak CHP'den Belediye Başkanı oldu, bu görevi 1977 yılına kadar sürdürdü. Ankara ulaşımını kavşaklar yoluyla düzenlemesi nedeniyle kendisine "göbekçi Dalokay" denildi. Sıhhıye'deki "Hitit Güneşi Anıtı ve Lozan Meydanı" Dalokay'ın başkanlık döneminde yapıldı. Altınpark, Abdi İpekçi, Kuğulu ve Seğmenler Parkları onun başkanlığı döneminde yapıldı; Uydukent, Batıkent projeleri hazırlandı. Dalokay, Belediye başkanlığını 1977 yılında %52 oyla seçilen Ali Dinçer'e bıraktı. Siyaset ve yönetimde tekrar etkin bir görev almadı.


Mimari eserleri ve ödülleri

]Dalokay, bir çok proje yarışmasında ödüller almış bir mimardır. Katıldığı çeşitli uluslararası proje yarışmalarında birincilik almıştır. Bu yarışmalar: İslamabad Kral Faysal Camii (Pakistan, 1970), Cidde İslam Kalkınma Bankası Genel Merkezi (Suudi Arabistan, 1980), Başbakanlık Kompleksi (Pakistan, 1984), İstanbul Taksim Alanı (1987), Pakistan Ulusal Anıtı (1977) proje yarışmalarında birincilik kazandı. Ankara Kocatepe Camiisi için yaptığı projenin gerçekleştirilmesi ise mümkün olmadı. Bu yapının temelleri dahi atılmışken, geleneksel cami imgesine ters düştüğünü iddia edenlerin baskısıyla uygulanmadı; yapı değiştirilerek Osmanlı camisi özelliklerini taşıyan bugünkü camii inşa edildi.


Edebi eserleri ve ödülleri

Dalokay edebiyatla da ilgilenmiştir. "Kolo" adlı çocuk romanı ile 1980'de TDK Çocuk Yazını Ödülü'nü kazandı. Bu romanda Keban Barajı'nın suları altında kalan bir köyde yaşayan Şeko Bacı ile keçisi Kolo'nun hikayesini anlattı.Bu kitabı Hawar Tornêcengi tarafindan,Tij Yayınları'nca 2000 yılında "Bıza Kole" (Boynuzsuz Keçi) adıyla Zazaca'ya çevirilmiştir.


Vefatı

21 Mart 1991'de Kırıkkale yakınlarında geçirdiği trafik kazasında eşi Ayça Dalokay ve oğlu Barış Dalokay ile birlikte hayatını kaybetti. Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Şubat 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Mustafa ABADAN ünlü mimar mustafa abadan 1956 yılında doğmuştur.Ünlüce yapıtları abadan camii,selimoğulları camii,kırklı cami,vb.dir.Mustafa ABADAN çocukluktan beri mimarlığa ilgi duymuştur.orta doğu fakültesinde okumuşdur.Bunun haricinde yaşlılara ilgi duymuş biridir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Aralık 2013       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ARKADAŞLARIM...

Benzer Konular

11 Nisan 2015 / tahir yavuz Soru-Cevap
11 Kasım 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
21 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
8 Mayıs 2011 / Misafir Soru-Cevap
2 Nisan 2013 / Misafir Soru-Cevap