Arama

Endoplazmik retikulum nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 29 Eylül 2014 Gösterim: 16.713 Cevap: 11
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
endoplazmik retigulum nedir ve görevleri nelerdir
EN İYİ CEVABI ChaosXL verdi
Endoplazmik retikulum hücrede hücre zarı ile çekirdek arasında madde taşıyan ince kanalcıklardır. 1945 yılında Porter, elektron mikroskobu ile yaptığı çalışmalarda, hücre sitoplazmasının dantel şeklinde bir ağ manzarası görünümünde olduğunu saptamıştır. Bu ağ yapı hücrenin ektoplazmasında görülmediği için Porter ve arkadaşları buna endoplazmik retikulum (plazma içi ağı) adını vermişlerdir.

Sponsorlu Bağlantılar
Kaynak : TürkçeBilgi
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
17 Şubat 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

endoplazmik retigulum nedir ve görevleri nelerdir

Endoplazmik Retikulum
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

attachmentphp?attachmentid20026&ampd1264049547
  1. Çekirdek zarı
  2. Por (gözenek)
  3. Granüllü endoplazmik retikulum
  4. Granülsüz endoplazmik retikulum
  5. Ribozom
  6. Makromoleküller
  7. Taşınım araçları
  8. Golgi aygıtı
  9. Golginin cis tarafı
  10. Golginin trans tarafı
  11. Golginin sisternası
Endoplazmik retikulum, hücrede hücre zarı ile çekirdek arasında madde taşıyan ince kanalcıklardır. 1945 yılında Porter, elektron mikroskobu ile yaptığı çalışmalarda, hücre sitoplazmasının dantel şeklinde bir ağ manzarası görünümünde olduğunu saptamıştır. Bu ağ yapı hücrenin ektoplazmasında görülmediği için Porter ve arkadaşları buna endoplazmik retikulum (plazma içi ağı) adını vermişlerdir. Yapılan daha derin çalışmalar endoplazmik retikulum'un sitoplazmada bulunan bir koful sistemi olduğu ve bu sistemin bir zarla çevrilmiş olduğu saptanmıştır. Endoplazmik matriks ise koful sisteminin dışında yani kofullar arasında kalan alanı doldurur. Endoplazmik retikulum,golgi aygıtı ve lizozomun oluşturduğu yapıya endoplazmik vakoul sistemi adı verilir.
Endoplazmik retikulumun zarı 50-60 A° kadardır. Kalınlığı hücre zarından az olduğu halde aynı yapıyı gösterir. İki koyu ve arasında açık renk tabakadan yapılmıştır. Bu zar sistemin yüz genişliği bazı dokularda ölçülmüştür.
Endoplazmik retikulumu kargoya benzetebiliriz. Hücre içi ve dışı taşımayı sağlar. Aynı zamanda bazı hücreleri depolar, üzerinde genellikle ribozomlar bulunur. Üzerinde ribozom olanlar granüllü endoplazmik retikulum, ribozom olmayanlar granülsüz endoplazmik retikulum adını alır.
Granüllü endoplazmik retikulum
Endoplazmik retikulum ağsı yapısı üzerinde ribozom taşıyan tiplerine 'granüllü endoplazmik retikulum' denir. Bu tip endoplazmik retikulumlar protein sentezinde görevlidirler. Sentezledikleri proteinleri golgi cisimciğine taşırlar. Protein sentezinde görevli olan hücrelerde daha fazla görülürler.
Granülsüz endoplazmik retikulum
Granülsüz endoplazmik retikulumlar lipid sentezinde görevli hücrelerde bulunurlar. Membran üzerinde ribozomlar bulunmaz. Bir nevi paketleme görevi üstlenirler. Bu organel aynı zamanda hücrenin bir nevi damarı olarak kullanılır ve bazı maddelerin hücre içinde dağılmasını sağlar. Bir çok metabolik reaksiyonda, karaciğerdeki metabolik reaksiyonlarda, steroid yapılı hormonların sentezinde, fosfolipid sentezinde, lipid transportunda, karaciğerdeki metabolik reaksiyonlarda, kas hücrelerinde Ca depolayarak -sarkoplazmik retikulum- kasılmada görev alır. Kas hücrelerinde bulunan tiplerine sarkoplazmik retikulum adı verilir.

berkeeeeee - avatarı
berkeeeeee
Ziyaretçi
29 Kasım 2010       Mesaj #3
berkeeeeee - avatarı
Ziyaretçi
herkes dengenmiş kuvvet ve dengelenmemiş kuvvet peşinde asıl müjde bende endomlazmik retikulum nedir dostlar bulan cabuk yollasın yoksa sıkıntıdan patlıyacam ben berke tanışmak istiyonuzmu özellikle kızlara diyom
Yaralı Styla - avatarı
Yaralı Styla
Ziyaretçi
6 Aralık 2011       Mesaj #4
Yaralı Styla - avatarı
Ziyaretçi
Endoplazmikreti kulum
Görevleri nelerdeir ?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Kasım 2012       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
acil sınav var öğrenmem lazım endoplazmik retikulüm neydir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Kasım 2012       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
hangi kuşlar uçar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Aralık 2012       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
endoplazmik retikulum ne demektir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Eylül 2013       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
endoplazmi retikulkum insan hücresinde bulunan hücre koruyucu var
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Aralık 2013       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Endoplazmik retikulum (kısaca ER), ökaryotik hücrelerde bulunan, yapısında çoklu kesecik ve kanal sistemleri içeren organel; [1] ya da başka bir tanımla, hücrede hücre zarı ile çekirdek arasında madde taşıyan ince kanalcıklardır. 1945 yılında Porter, elektron mikroskobu ile yaptığı çalışmalarda, hücre sitoplazmasının dantel şeklinde bir ağ manzarası görünümünde olduğunu saptamıştır. Bu ağ yapı hücrenin ektoplazmasında görülmediği için Porter ve arkadaşları buna endoplazmik retikulum (plazma içi ağı) adını vermişlerdir.Yapılan daha derin çalışmalar endoplazmik retikulum'un sitoplazmada bulunan bir koful sistemi olduğu ve bu sistemin bir zarla çevrilmiş olduğu saptanmıştır. Endoplazmik matriks ise koful sisteminin dışında yani kofullar arasında kalan alanı doldurur. Endoplazmik retikulum, golgi aygıtı ve lizozomun oluşturduğu yapıya endoplazmik vakoul sistemi adı verilir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Aralık 2013       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Endoplazmik retikulum hücrede bulunan, veziküller, tüpler ve sisternalardan oluşmuş bir organeldir. Bu organel çeşitli işlevlerden sorumludur: membran proteinlerinin veya bir membran içinden geçerek (hücre dışına veya membran çevrili bir organelin içine) salgılanacak olan proteinlerin çevrimi, katlanması ve taşınması; kalsiyum depolanması; ve bazı lipit ve makromoleküllerin depolanması.
1845 yılında Keith R. Porter, Albert Claude, ve Ernest F. Fullam in 1945, elektron mikroskobu ile yaptığı çalışmalarda, hücre sitoplazmasının dantel şeklinde bir ağ manzarası görünümünde olduğunu saptamıştır. Bu ağ yapı hücrenin ektoplazmasında görülmediği için bu araştırmacılar buna endoplazmik retikulum (plazma içi ağı) adını vermişlerdir.[1] Yapılan daha derin çalışmalarda endoplazmik retikulum'un sitoplazmada bulunan bir koful sistemi olduğu ve bu sistemin bir zarla çevrilmiş olduğu saptanmıştır. Endoplazmik matriks ise koful sisteminin dışında, yani kofullar arasında kalan alanı doldurur. Endoplazmik retikulum,Golgi aygıtı ve lizozomun oluşturduğu yapıya endoplazmik vakuol sistemi adı verilir.
Endoplazmik retikulumun zarınin kalınlığı 50-60 Å kadardır. Kalınlığı hücre zarından az olduğu halde aynı yapıyı gösterir. İki koyu ve arasında bir açık renk tabakadan yapılmıştır.
Endoplazmik retikulumu bir kargo sistemine benzetilebilir. Hücre içinde ve hücre dışına proteinleri taşımayı sağlar. Aynı zamanda bazı hücrelerde glikojen, steroidler, ve diğer makromolekülleri depolar.
Üzerinde ribozom olan endoplazmik retikulum granüllü endoplazmik retikulum, ribozom olmayanlar granülsüz endoplazmik retikulum adını alır. Granül, tanecik demektir, elektron mikroskobunda bu yapıların üzerinde küçük tanecikler görünmesinden dolayı bu şekilde adlandırılmışlardır.

Benzer Konular

28 Temmuz 2017 / ThinkerBeLL Biyoloji
8 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
22 Kasım 2015 / Safi X-Sözlük