Arama

Türk sanat müziği nedir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 3 Mart 2014 Gösterim: 47.953 Cevap: 31
Misafir12 - avatarı
Misafir12
Ziyaretçi
24 Kasım 2011       Mesaj #11
Misafir12 - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar türk sanat müziği ne zaman, nasıl ,çalgıları ne, ve kısa bir şekilde tarihini yazarmısınız çok acilll lütfenn
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Aralık 2011       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
türk sanat müziği, en önemli kültür miraslarımızdandır. solo veya koro tarafından icra edilir. çeşitli makamları vardır. teknolojiyle beslenmediğimiz günlerde türk sinemasının en önemli fon müziği kaynağı; romantizmin esin perisi, özellikle rakı sofralarının baş konuğu ve muhabbet ortağı olmuştur.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Aralık 2011       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
türk sanat müziği tam olarak hangi yıllarda çıkmıştır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Aralık 2011       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
HENÜZ CEVABINI KİMSE BİLMİYOR TÜRK SANAT MÜZİĞİNİN Msn Grin Msn Grin
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ocak 2012       Mesaj #15
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Türk Sanat Müziği
Makamlı bir müzik türüdür. Klasik anlamda Türk Sanat Müziği çeşitli İslam müziklerinin oluşturduğu zengin birikime dayanan Osmanlı müzikçilerinin ürünü olan makamsal bir müziktir. Türk sanat müziği, en önemli kültür miraslarımızdandır. Solo veya koro tarafından icra edilir. Çeşitli makamları vardır.Türk Müziği'nde doğaçlamalar dışında, yalnızca bestelenmiş yapıtların biçimlenişine katkıda bulunan ve usül adı verilen bir öğe daha vardır. Usül’ler çeşitli uzunluktaki kuvvetli ve zayıf vuruşların belli bir düzen içinde ortaya çıkan birer ritim kalıbıdır.
Msn Happy
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Ocak 2012       Mesaj #16
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Türk Sanat müziği, makamlı bir müzik türüdür.

Klasik anlamda Türk Sanat Müziği çeşitli İslam müziklerinin oluşturduğu zengin birikime dayanan Osmanlı müzikçilerinin ürünü olan makamsal bir müziktir.

Türk sanat müziği, en önemli kültür miraslarımızdandır. Solo veya koro tarafından icra edilir. Çeşitli makamları vardır.

Türk musikisinin gelişme ve kökleşme temellerinin ilk yılları, Osmanlı Devletinin kuruluş yıllarının biraz öncesi ve biraz sonrasından itibaren görülmektedir.


Türk Müziği'nde doğaçlamalar dışında, yalnızca bestelenmiş yapıtların biçimlenişine katkıda bulunan ve usül adı verilen bir öğe daha vardır.Usül'ler çeşitli uzunluktaki kuvvetli ve zayıf vuruşların belli bir düzen içinde ortaya çıkan birer ritim kalıbıdır.

Çağlar öncesinden mîras edindiğimiz Türk Müziği, gerek makamsal, gerek çalgısal, gerek sözel, gerek dizemsel unsurlarıyla gâyet özel bir mevkî ye sâhiptir. Kaynakların eksikliği ve yetersizliği yüzünden, bu müzik türü hakkına bilgilerimiz oldukça kısıtlı ise de, İslâmiyet öncesi Türk Müziği, Orta Asya gelenekleri ve yaşantısıyla bağdaşıklık kurmuş eski ve kayıp bir kültür olarak günümüzde incelenmektedir .
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Ocak 2012       Mesaj #17
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sizce türk sanat müziği nedir kısa bilgi ??? xD Msn Grin
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Şubat 2012       Mesaj #18
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
türk sanat deyince akla ilk ne geliyor?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Nisan 2012       Mesaj #19
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Türk müziği, makamlı bir müzik türüdür. Bununla beraber Türk sanat müziği ile klasik Türk müziği birbirinden farklı dönemlerdir.
10. yüzyılda yaşamış olan Farabi’den Timurlenk’in öldüğü 1405’e kadar geçen süre, Türk müziğinin nazari yönleriyle açıklandığı ve yazıya aktarılmaya başlandığı oluşum dönemini kapsamaktadır. Bu dönemin sonlarına doğru, çok meşhur bir üstad olan Abdülkadir Meragi, bir sonraki evrenin tohumlarını ekmiş, Türk müziğine yeni bir yön vermiştir.
Bunu takiben, 15. yüzyılın başından Yavuz Sultan Selim ’in tahta çıktığı 1512’ye değin; anlatılageldiği şekilde, Türk müziğinin ses perdeleri ve makamları üzerinde birtakım nazari değişilikler yapılmıştır. Bu da, Diyar-ı Rum'un ve Balkanlar’ın dört bir köşesine Mevlevihanelerin yayıldığı, İstanbul’un fethedilip, Bizans İmparatorluğu kalıntıları arasına Enderun Saray Okulunun kurulduğu, kökleştiği ve Orta Asya’dan Ali Şir Nevai, Hüseyin Baykara, Ali Kuşçu, Şadi gibi ilim adamlarının İstanbul’a cezbedildiği bir dönüşüm dönemi, keza bir nevi Rönesans olarak görülmektedir.
Türk Sanat Müziği, ciddi anlamda üzerinde yaşanılan toprakların milletlerinin müziklerinden etkilenmiştir. Özellikle Bizans Kilise Müziği ve diğer milletlerin müziklerinden yararlanmıştır. Türk Sanat Müziğinde yer alan pek çok makam Osmanlı üzerinde hakimiyet süren toplumlardan alınmıştır.
Bunun ardından, 16. yüzyılın başından IV. Murat’ın öldüğü 1640’a dek, Doğuya düzenlenen seferler sayesinde, Osmanlı sarayına Orta Doğu’dan getirilen müzik ve sanat adamlarının faaliyet gösterdiği, Şii-Sünni mezhepleri arasında derin ayrışmaların patlak verdiği şark dönemi yaşanmıştır.
17. yüzyılın ortalarından Lâle Devri'nin sona erdiği 1730’a kadar, Avrupai Barok ve Rokoko etkilerin Osmanlı sarayına nüfuz ederek, zamanının doğu kültürüyle apayrı bir sentez oluşturduğu klâsik dönem süregelmiştir. 1730’dan İsmail Dede Efendi’nin 1836’daki ölümüne dek uzanan dönem ise son klasik dönem olarak adlandırılmaktadır.
Tanzimat Fermanı'nın ilan edildiği yıllardan II. Dünya Savaşı'nın sona erdiği 1945’e kadar süren akım ise romantik dönem olarak anılmaktadır.
20. yüzyılın ortalarından bugüne kadar gelen dönem çağdaş dönemdir. Bu dönemin en son temsilcilerinden biri Münir Nurettin Selçuk'tur.
Sadettin Kaynak, Bimen Şen, Refik Fersan, Yesari Asım Arsoy, Dramalı Hasan Güler en önemli temsilcileridir. Bir esmer dilberin vuruldum hüsnüne” (kürdilihicazkar), “Leyla” (hicazkar), “Enginde yavaş yavaş” (hicaz), “Kalplerden dudaklara” (nihavent) bu dönemin birkaç örneğidir.

Çok geç oldu ama mesajı daha yeni görüyorum Msn Happy)
Son düzenleyen Mira; 1 Nisan 2012 15:36 Sebep: Küfür silindi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Kasım 2012       Mesaj #20
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Lütfen Türk sanat müziği nedir? sadece bunu yazın...

Benzer Konular

18 Ağustos 2009 / Misafir Sanat
5 Aralık 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
8 Ocak 2013 / Misafir Cevaplanmış
6 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap