Arama

Reklamların ve dizilerin toplum üzerindeki etkileri nelerdir?

Güncelleme: 22 Aralık 2011 Gösterim: 25.816 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Reklamların Ve Dizilerin Topluma Olumsuz Etkileri

Sponsorlu Bağlantılar
Cevaplarınızı bekliyorum.Şİmdiden Teşekkürler...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
23 Mart 2010       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Reklamların Ve Dizilerin Topluma Olumsuz Etkileri

Sponsorlu Bağlantılar
Cevaplarınızı bekliyorum.Şİmdiden Teşekkürler...



Ahlaki değerlerle bağdaşmayan diziler aile ve toplum yapısını bozuyor


spacer


Aldatma düşüncesi ve gayri meşru ilişkiler üzerine kurulan dizilerin her yaş grubundaki kişileri farklı şekilde etkileyeceğine dikkat çeken uzmanlar, dizilerin toplum tarafından kabul görmeyen birçok davranışı `normalmiş gibi` yansıttığına dikkat çekti.
İnsanların televizyon dizilerinde izlediği olayları `Demek ki bu tür şeyler olabiliyormuş` düşüncesiyle gerçek hayatta da uygulamaya çalıştığını belirten Psikolog Adem Ocak, `Aldatma ve gayri meşru ilişkilerin yoğun olarak işlendiği dizileri seyreden kişiler buradaki senaryonun etkisi altında kalıyor.Dizlierdeki senaryoların gerçek hayatta uygulanmasının olumsuzluklarıysa ancak olay yaşanıp bittikten sonra anlaşılabiliyor. Kişi `Eyvah` diyor ama iş işten geçmiş oluyor. Türkiye`de 2003 yılında 25 binlerde olan boşanmalar 2009 yılına gelindiğinde yaklaşık 100 bine çıktı. Bunun en önemli nedenleri arasında dizilerin etkileri var.` diye konuştu.
Dizilerdeki senaryoların insanların bilinçaltına yerleştiğini ve algılama kabiliyetinin kaybolmasına nede olduğunu aktaran Ocak, bu durumunda davranışlarda ve düşüncelerde farklılaşma, okul çağındaki çocuklarda uyku düzenin bozulması, derslerinde gerileme gibi sorunların görülebildiğini kaydetti.
Türkiye`de son yıllarda artan boşanma olayları, aile içi şiddet gibi olayların temelinde dizilerin bıraktığı etkinin olduğunu dile getiren Ocak, `Dizilerde yaşanan olaylar insanlarda tatminsizlik duygusu oluşturuyor ve gördüklerini yaşamak istiyor. Bu durum aile içi şiddet, boşanmalar, cinayet ve intihar gibi olumsuzlukları beraberinde getiriyor. İnsanlar arasında uygulanan bu olumsuzluklar zaman içinde gerçek hayatta da kabul görerek sıradan olabilecek şeylermiş gibi yansıyarak toplumun çökmesine neden olacaktır.` şeklinde konuştu.
Ailelerin Türk kültürüne örf ve ananesine uygun olmayan, ahlaki değerleri hiçe sayan dizileri izlememesi ve çocuklarına da izlettirmemesi gerektiğinin altını çizen Ocak, `Aileler kendileri izleyip çocuklarına izleme derse bunun bir anlamı olmaz. Çocuklar bu sefer `sen neden izliyorsun` diyerek karşı çıkar. O nedenle hem anne babaların hem de çocukların bu tür dizileri izlememesi gerekiyor. Bunların yerine ahlak değerlerine, anne babaya veya büyüklere saygı duymayı öğreten, insanları eğitin film ve programların izlenmesi gerekiyor.` şeklinde konuştu.

Ahlaki değerlerle bağdaşmayan diziler aile ve toplum yapısını bozuyor

Sen sadece aynasin...
RivaN - avatarı
RivaN
Ziyaretçi
23 Mart 2010       Mesaj #3
RivaN - avatarı
Ziyaretçi
Son yarım asırda gerçekleşen teknolojik gelişmeler, insanların kullanımına açık olan iletişim araçlarının neredeyse tümünü etkilemiştir. Evrim geçirerek gelişen iletişim araçlarının yanına yenileri de eklenmiş ve bunlar “yaşamımızı kolaylaştırmaları” adına iyiden iyiye hayatımıza yerleşmişlerdir.

Şu sıralar sıkça duyduğumuz bir kelime de : Medya.



DİZİLER:
Maalesef günümüzdeki diziler dikkate alındığında (birkaç dizi dışında) yukarıdaki düşüncelerimizin sadece temenniden ibaret olarak kaldığını ve düşüncelerimizin tam tersine sonuçlarla karşılaştığımızı üzülerek görüyoruz. Konuları dikkate alındığında aile kurumunu temelinden sarsan ve kültürel değerlerimizi ayaklar altına alan dizilerin varlığına şahit oluyoruz. Daha da kötü olanı bu tür dizilerin sayısının hızla artıyor olmasıdır.
Aile dizisi diye insanlara sunulan dizilerin bir çoğunun aile yapımıza uymadığını görüyoruz. Kendi kültürümüzü ve ahlaki değerlerimizi ayaklar altına alan kendi geleneklerimizle dalga geçen , gençlerimize kötü örneklerle dolu dizilerle çok sık karşılaşır olduk. Çeşitli dizileri bilinçli bir şekilde biraz izlediğinizde binbir çeşit rezillikle dolu olduğunu hemen fark ediyorsunuz. Bilindiği üzere bir dizi ahlaksız teklifle gündeme gelmiş ve çocuklara çok kötü örnek olmuştu. Toplumun ahlaki değerlerini yaprak gibi döken bu dizilerin ne amaçla insanlara sunulduğu izaha gerek olmayacak kadar açık.
Örneğin bir yazarın bir romanından esinlenerek çekilen bir dizi tamamen çığırından çıkartılmış durumda.Eminim yazar kendi romanının ne hale getirildiğini görse yazdığı romandan utanırdı.

REKLAMLAR
:
Hayatımızın içinde yer alan bu kavrama daha doğru ve daha dikkatli bir gözle bakmakta yarar var.



  • Reklâm, ikna gücü yoluyla insanı yönetir.

  • Reklâmlar, insanların, imkânlarının ötesinde yaşamalarına neden olur.

  • Reklamda abartma vardır.

  • Yanıltıcıdır.

* Özellikle çocukların psikolojisini kötü yönde etkilemektedir.










1998 yılında Adana'da 4 yaşında erkek çocuk, müzik klibinde gördüğü pop sanatçısına öykünerek balkondan atladı. Tesadüfen yaralanmayan çocuk, çocuk psikiyatristi tarafından takip altına alınmıştır....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Mayıs 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
dizileri daha ciddi bir şekilde anlatım yapsanız çok samimi olduğu için ödeve koyamıyorum.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Aralık 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kardeşim reklamların olumlu yönlerini yazsaydınya. Msn Confused

Benzer Konular

9 Ekim 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
31 Mart 2014 / Misafir Cevaplanmış
25 Kasım 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
29 Mart 2017 / Misafir Cevaplanmış