Arama

Mide kanseri nedir , belirtileri nelerdir?

Güncelleme: 12 Kasım 2016 Gösterim: 3.622 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Nisan 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Babam mide kanseriydi ,1 ay önce vefat etti. Bu hastalık en erken kaç yaşında görülebilir?
Son düzenleyen perlina; 12 Kasım 2016 20:01
erkin28432 - avatarı
erkin28432
Ziyaretçi
17 Kasım 2012       Mesaj #2
erkin28432 - avatarı
Ziyaretçi
50 yaştan sonra
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen perlina; 12 Kasım 2016 20:01
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
12 Kasım 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

MİDE KANSERİ NEDİR?


Kanser tüm dünyada ölümlerin en sık nededir. Dünya sağlık örgütünün 2007 verilerine göre tüm dünyada 7.9 milyon kişi kanser nedeni ile hayatını kaybetmiştir. Bu rakam tüm ölümlerin yaklaşık %13’ünü oluşturmaktadır. Dünya sağlık örgütünün tahminine göre 2030 yılında kanserden ölecek hasta sayısı 12 milyon olacaktır.
Mide kanseri, kanser ölümlerinde erkeklerde akciğer kanserinden sonra 2. sırada, kadınlarda meme ve akciğer kanserinden sonra 3. sıradadır.
İnsan vücudu mikroskopla görülebilen hücre dediğimiz parçalardan oluşmuştur. Hücreler vücudumuzu oluşturan en küçük yapıtaşlarıdır. Tüm organlar hücrelerden oluşur. Kas ve sinir hücreleri dışında vücudumuzdaki tüm hücrelerin bölünebilme yeteneği vardır. Yaraların iyileşmesi, vücudun büyümesi ve çeşitli sebeplerle ölen hücrelerin yenilenmesi hep hücre bölünmesi ile olur. Ama hiçbir normal hücre sonsuz bölünmez. Sağlıklı bir hücrenin bölünmesi ancak vücudun ihtiyacı kadardır.
Kanser tek bir hücreden başlar. Kanser hücresi kontrolsüz ve hızlı şekilde bölünmeye başlamış anormal hücredir. Normal bir hücrenin tümör hücresine dönüşmesinde birçok ara basamak ve etken vardır. Bu değişim, kişinin genetik faktörleri ile dış etmenlerin (radyasyon, kansorojen maddeler, bazı enfeksiyonlar vb.) etkileşmesinin sonucudur. Böylece kontrolsüz ve hızlı bölünen hücreler ortaya çıkar ki bu aşırı bölünme ile sayıları artan anormal hücreler (kanser) birikerek tümör dediğimiz kitleleri oluştururlar. Bu kontrolsüz bölünen hücreler etraf dokulara ve organlara yayılabilir, onları sıkıştırabilir hatta görevlerini yapamaz hale getirebilirler. Kanserli hücrelerin başka doku ve organa sıçradığı bu olaya metastaz denir. Metastaz kanser ölümlerindeki ana sebeptir. Kanserli hücreler kan dolaşımına ya da lenf dolaşımına girerlerse vücudun içersinde seyahat edebilirler ve bu dolaşım yardımıyla vücutta kanser ile temas etmemiş herhangi bir yerde ortaya çıkabilir. Bu olaya ise uzak metastaz denir.
Kanserler oluşmaya başladıkları organ ve mikroskop altındaki görünüşlerine göre sınıflandırılır ve adlandırılırlar. Farklı tipteki kanserler, farklı hızlarda büyürler, farklı yayılma biçimleri gösterirler ve farklı tedavilere cevap verirler. Bu nedenle kanser hastalarının tedavisinde, var olan kanser türüne göre farklı tedaviler uygulanır.


MİDE KANSERİ İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?


Cinsiyet:Mide kanseri erkeklerde kadınlara oranla iki kat fazla görülür.
Yaş:Mide kanseri gelişen hastaların büyük çoğunluğu 50 yaşın üzerinedir.
Diyet: Aşırı tütsülenmiş, tuzlanmış yada kızartılarak tüketilen yiyecekler mide kanseri riskini artırırlar. Bununla birlikte domuz pastırması, jambon ve işlenmiş etler gibi nitritli ve nitratlı yiyecek tüketilmesi de mide kanseri riskini artırır. Çok miktarda kırmızı et (özellikle ızgara) da mide kanseri riskini artırır. Diğer taraftan bol miktarda meyve ve sebze (domates, havuç, patates) mide kanserine karşı koruyucudur.


DEVAMI >>>> Mide Kanseri

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 12 Kasım 2016 20:02

Benzer Konular

23 Temmuz 2018 / RoSSoRoSe Tıp Bilimleri
10 Nisan 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap
30 Temmuz 2011 / Misafir Soru-Cevap
7 Kasım 2014 / Misafir Soru-Cevap
2 Kasım 2015 / Misafir Soru-Cevap