Arama

Sol bacağımda uyuşma var sebebi ne olabilir?

Güncelleme: 3 Mart 2018 Gösterim: 30.973 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Nisan 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sol bacağımda uyuşma var sebebi ne olabilir?
Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 03:39
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
14 Nisan 2010       Mesaj #2
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
bacaklarda ve ayaklarda uyuşma yapan bir çok hastalık vardır...
bu hastalıklar ile uyuşma nedenlerinn yüzdesine değinecek olursak ;
Sponsorlu Bağlantılar

1- BEL FITIĞI: (%66)
Bel omurları arasında bulunan ve disk adı verilen yapının fıtıklaşarak kalça ve bacağa giden sinir köklerine bası yapmasıdır. Tedavisinde istirahata ve kas gevşetici ilaçlara rağmen hastanın şikayetleri devam ediyorsa fizik tedavi uygulanmalıdır. Fizik tedaviye rağmen hastanın ağrıları devam ediyorsa veya geriletilmeyen bir güç kaybı, bacakta incelme, dayanılmaz ağrılar varsa veya çekilen tomografi veya MR filmlerinde diskten bir parça koptuğu tespit edilirse çözüm cerrahi müdahaledir. Ameliyatla omurilikten çıkan sinirlere olan mekanik bası giderilmelidir. Eğer cerrahi müdahale yapılmaz ve sinire bası devam ederse hastada idrarını tutamama, seksüel gücün kaybı, ayaklarda felç gibi sorunlar gelişebilir. Maalesef halk arasında ameliyat olursam sakat kalırım, uzun süre yataktan kalkamam, korse takmak zorunda kalırım veya fıtığım tekrarlar, tekrar ameliyat olurum gibi inanışlar mevcuttur. Ancak Mikrocerrahi sayesinde bu tip korkulara gerek kalmamıştır.

2- OMURİLİK KANAL DARALMASI: (%10)
Tıpta lomber spinal stenoz denilen kanal darlığı omuriliği çevreleyen kemik ve bağ dokusu kireçlenmesiyle omuriliğe bası oluşması olayıdır. Bu bası sonucu her iki bacakta ağrı yanma karıncalanma ve yürüme güçlüğü gibi belirtiler gözükür. Kişi kısa bir mesafe yürümeye çalışsa bile sık sık durup dinlenme ihtiyacı hisseder.
Otururken vücudunu öne doğru eğer, anacak böyle rahatlar. Hastalık ilerlerse bacaklarındaki uyuşukluk ve yanmalar gece hastayı uyandırır, uyandığında bacaklarını bir kütük gibi hisseder, bacaklarını nereye koyacağını bilemez. Hastalığın ilerlediğini gösteren diğer bir belirti de bacaklara sık sık kramp girmesidir. En ileri safhada ise cinsel güç kaybolur, hasta idrar kaçırmaya başlar. Sadece uyuşmanın veya yanmaların olduğu dönemde hastaya fizik tedavi, yüzme ve eksersizler önerilir. er bu darlık ileri derecedeyse yani hasta yürürken sık sık dinlenmek ihtiyacını duyuyor veya geceleri uyuşukluk nedeniyle uyanıyorsa mutlaka ameliyat gerekir.

3- BEYİN KANAMALARI, DAMAR TIKANMALARI: (%2)
Halk arasında felç de denilen bu rahatsızlığın belirtileri:
Vücudun bir tarafında halsizlik Bu his eldeki bir eşyayı tutamayıp düşürmekten, kolu bacağı kaldıramamaktan tam paralize olmaya kadar türlü türlü biçimlerde olabilir. Diğer belirtiler gibi bu da bazen geçici olur ve birkaç dakika, bir kaç saat, hatta bir kaç gün kadar sürer ve sonra kaybolur. Bu nedenle kişiler olayın üzerinde fazla durmaz ve ihmal ederler. Vücuttaki bu halsizliğin belki yatakta biçimsiz bir pozisyonda uyumuş olmaktan kaynaklandığını sanırlar, Vücudun bir kısmında uyuşma veya hissizlik Ayağın uyuşması gibi, Eşyayı çift görme, Ayak üstünde dururken sendelemek Bazen bununla birlikte bulantı hissi de olabilir, Gözün tamamen veya kısmen görme yeteneğini yitirmesi, Konuşmakta veya konuşulanları anlamakta güçlük çekmek, Şiddetli ve nedeni bilinmeyen başağrısı. Bu ağrı gerginlikten veya migrenden kaynaklanan baş ağrısına benzemez. Ağrı aniden ve gök gürlemesi gibi gelir,oldukça şiddetli ve diğer bütün baş ağrılarından daha kötüdür. Gerek kendinizde gerekse ailenizin bireylerinde bu tür belirtileri gördüğünüz zaman göz ardı etmeyiniz. Belirtiler felcin her an gelebileceğinin habercisi olabilir. En iyisi hemen ya doktora veya bir hastanenin acil servisine gitmektir. Yerinde müdahale ile felç önlenebilir veya etkileri hafifletilebilir.

4- BEYİN VEYA OMURİLİK TÜMÖRLERİ: (%1)
Yukarıda sayılan tüm belirtiler tümörlerde de görülür.

5- BEYİN VEYA OMURİLİĞİ TUTAN ENFEKSİYONLAR: (%1)
Felç belirtilerine yüksek ateş, lökosit sayısında ve sedimantasyon hızında artış da eklenir.

6- ŞEKER HASTALIĞI: (%5)
Şeker hastalığı, kan şekerinin çok yüksek olmasıyla kendini gösteren kronik bir hastalıktır. Dünyadaki en yaygın hastalıklardan biridir. Vücut glikozu enerjiye dönüştüremediği zaman ortaya çıkar. Glikozun enerjiye dönüştürülmesi pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla olur. Eğer pankreastan insülin salınımı azalır veya kaybolursa, glikoz kanda kontrolsüz bir şekilde yükselir ve şeker hastalığına yol açar.

7- HUZURSUZ BACAK SENDROMU: (%2)
Huzursuz bacak sendromu olan kişiler genellikle yatağa girip hareketsiz kaldıklarında bacaklarında fark ettikleri ancak tam olarak da tarif edemedikleri rahatsız edici hislerden yakınırlar. Bu hisler kişiler tarafından "baldırlarım ağrıyor", "bacaklarıma derinden bir şeyler batıyor", "yanıyor", "uyuşuyor", "bacaklarımla böcekler yürüyor", "küçük bıçaklar saplanıyor" gibi çok farklı şekillerde tarif edilirBu hislerin ortak özelliği istirahat halinde ortaya çıkıp, hareket ile kaybolmalarıdır. Bu nedenle bu hisler sadece yatarken değil gün içinde özellikle uzun süre hareketsiz kalındığında da (televizyon, sinema seyrederken, seyahat sırasında) ortaya çıkar ve kişi bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı duyar.Huzursuz bacak sendromu kalıtsal geçişi olan bir durumdur. %95 oranında sebebi belirsiz olarak ortaya çıkar, %5 oranında da demir eksikliği, şeker hastalığı, üremi, vitamin B12 eksikliği, kalsiyum veya magnesium eksikliği, bel fıtığı, bacak varisleri nedeni ile de ortaya çıkabilmektedir.

8- KANSER METASTAZLARI: (%1)

Akciğer kanseri, uzak organlara yayıldığında şu belirtilere sebep olabilir: Kemik ağrısı, Nörolojik belirtiler (bir bacak veya kolun uyuşması, baş dönmesi, göz kararması), Sarılık (deri ve gözlerin sararması).

9- BACAK KIRILMALARI: (%1)
Eğer kırılan kemiklerin arasında sinirler sıkışırsa uyuşma hissedilir.

10- VİTAMİN EKSİKLİKLERİ: (%3)
Özellikle akşam saatlerinde hissedilen bacaklardaki uyuşmaların demir ve folik asit yetersizliğinden kaynaklandığı biliniyor.

11- HEMATOLOJİK HASTALIKLAR: (%1)
Özellikle myelodisplastik sendromda görülür. Myelodisplastik sendromda kemik iliğinde yapılan kan hücrelerinin olgunlaşamaması yanında kemik iliğindeki kan hücrelerinde normal hücrelerden farklı olan gelişim bulunur. MDS’li hastalarda kan yapımında azalmanın sonucu olarak kan hücrelerinde azalma (anemi) ve kan hücrelerinin kalite bozukluğu vardır.

12- DONMA: (%1)
Donma olayında en önemli belirti el ve ayak parmak uçlarının uyuşması ve karıncalanmasıdır. Derhal ayakkabı bağlarını gevşetip sert darbelerle ayaklarınızı yere vurun ve ellerinizi birbirine vurarak uyuşmanın geçmesini sağlayın. Böyle bir durumda aşırı ısı kaynağına uyuşan bölgenizi yaklaştırmayın. Uyuşmadan sonraki en tehlikeli belirti, artık iyice hissizleşen çimdikleme veya sert uçlu darbelere tepki vermeyen organlardır. Böyle bir durumda donan kısım battaniye ile sarılmalı, eller mümkünse koltuk atlarına sokulmalıdır.Büyük donmalarda 37 dereceye ısıtılmış su ile donan bölge ovulmalıdır. Ancak bu şekilde çözünen doku tekrar donma tehlikesi ile karşılaşırsa donan bölgede büyük hücre kayıpları olur ve organ kangren olabilir. O nedenle bu işlem açık arazide yapılmamalıdır.

13- MULTİPL SKLEROZ: (%1)
Nörolojinin en önemli hastalıklarından biri olan ve son yıllarda görülme sıklığı artan MS hastalığı, doktorların tabiriyle sinsi bir hastalık. Daha çok 15-40 yaşlarındaki yetişkinlerde görülen, baş dönmeleri, uyuşmalar ve bacaklarda halsizlik gibi birtakım belirtiler gösteren MS hastalığının ne yazık ki kesin bir tedavisi de yok.

14- DİĞER: (%1)
Tuzak nöropatiler, kronik böbrek yetmezliği, romatizmal hastalıklar, varis gibi hastalıklar da bacaklarda uyuşmaya yol açar.
Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 03:41
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
runeşya - avatarı
runeşya
Ziyaretçi
9 Temmuz 2015       Mesaj #3
runeşya - avatarı
Ziyaretçi
Bacaklarda uyuşma damar sertliği habercisi
Damar sertliği aslında küçük yaşlarda oluşmaya başlayan, yaşlandıkça artan ve zararları ancak yaşlandıkça görülebilen, sinsi gelişen kronik bir problemdir.

DAMAR SERTLİĞİ NEDİR
Halk arasında damar sertliği olarak bilinen “ateroskleroz”, atardamarların esnekliğini kaybedip kalınlaşması ve sertleşmesi ile oluşan bir damar hastalığıdır.Halk arasında damar kireçlenmesi olarak da bilinir.Kan damarlarının iç kısımlardaki hücreler esnekliğini kaybedip, zayıflar veya kandaki yağlı maddeler birikinti yapar ve damar daralır. Damar sertliği en çok kalp ve bacağa giden damarları etkiler. Türkiye’deki tüm ölüm nedenlerinin % 45’i bu hastalık yüzündendir.

DAMAR SERTLİĞİ BELİRTİLERİ;
Belirtiler aterosklerozun tuttuğu damara göre değişir bireylerin yaklaşık olarak yarısında herhangi bir belirti görülmez. Kalbi besleyen koroner damarlar tıkanmaya başladığında göğüs ağrısı, şah damarlar tıkanırken geçici veya kalıcı felç, böbrek damarları tıkanırken yüksek kan basıncı, bacağa giden damarlarda damar sertliği olan bireylerde en sık görülen belirtiler, yürüme ile meydana gelen bacak ağrısı ve ileri vakalarda istirahatte bacak ağrısıdır. En sık görüldüğü yer bacakta baldır kaslarının olduğu diz altında bacağın arka kısmında olan kaslardır. Baldır kaslarındaki bu ağrı yalnızca yürüme veya koşma gibi egzersiz anlarında ortaya çıkar ve yürümeye ya da egzersize devam edildiği sürece ağrı giderek artar. Nihayetinde hasta giderek artan bu ağrıya dayanamayacak duruma gelir ve durmak zorunda kalır. Ardından istirahat ile birlikte ağrı çabucak kaybolur. İstirahat ağrısı, damar tıkanıklığının çok ileri düzeyde olduğu ve istirahatte dahi bacaklara yeterli kan ve oksijenin ulaştırılamadığı durumlarda meydana gelir. Ağrı tipik olarak ayakları etkiler ve genellikle ciddi bir ağrıdır. Bu ağrı özellikle geceleri hasta sırtüstü yattığı zamanlarda daha da artar ve bacak damarları tıkanırken ise yürüme ağrısı yada gangerenler gelişebilir.

Bacaklarda damar sertliği olan hastalarda görülen diğer belirtiler ise şunlardır:
• Bacaklarda uyuşukluk
• Baldır kaslarında güçsüzlük
• Bacaklara ve ayaklara soğukluk, üşüme hissi
• Ayaklarda renk değişikliği (Havaya kaldırıldığı zaman soluklaşma ve indirildiğinde koyu kırmızı renk alması)
• Ayak sırtındaki tüylerin dökülmeye başlaması ve ayak tırnaklarının kalınlaşması
• Ciddi damar tıkanıklığının olduğu ileri vakalarda ağrılı açık yaraların (ülser) oluşması veya özellikle ayak parmaklarından başlayarak ayak ve bacaklarda gangren durumunun meydana gelmesi

DAMAR SERTLİĞİ NEDENLERİ;
Damar sertliği oluşumunda birçok risk faktörleri vardır, eğer bu risk faktörleri kontrol edilebilirse damar sertliği gelişimi geciktirilebilir. Ancak bazı risk faktörleri değiştirilemez.

Ailesinde, birinci dereceden akrabalarında bu hastalık varsa, bu kişilerin daha dikkatli olup; değiştirilebilen faktörler açısından uyanık olmaları gerekir. Bunlar da şeker hastalığı(Diyabet), yüksek kan basıncı(Hipertansiyon), kolesterol yüksekliği, obezite, sigara ve stres’dir. Yani kişinin ailesinde erken yaşta kalp krizi geçiren varsa, kişi erkekse, yaşı ilerlemişse damar sertliği için risk altındadır ama bu riski değiştirmenin bir yolu da yoktur, bu sadece daha dikkatli olunması için uyarıcı bir faktördür. Sigara içenlerin sigarayı bırakması, tansiyon yüksekliği olanların tansiyonlarının tedavi edilmesi, şeker hastalığı olanların ve kolesterol yüksekliği olanların hastalıklarının tedavi edilmesi sayesinde damar sertliği engellenebilir veya geciktirilebilir.

TEDAVİSİ NEDİR ?
Aterosklerozun tedavisinden amaç, hastalığın ilerlemesinin engellenmesi ve geriletilmesidir. Bu amaçla ateroskleroz gelişiminde rol alan risk faktörlerinin engellenmeli veya tedavisi yapılmalıdır. Örneğin kan basıncının düzenlenmesi, gıdalarla alınan yağ ve kolesterolün azaltılması, kilo kaybı, sigarasız bir yaşam, şeker hastalığı var ise kan şekerinin kontrol altına alınması sağlanmalı ve ayrıca daha aktif ve hareketli bir yaşam teşvik edilmelidir.

Erken dönemde başvuran hastalarda, damar tıkanıklığı kontrol altına alacak ve kan dolaşımı destekleyecek ilaç tedavileri verilirken hastalığın ileri aşamaları cerrahi tedavi gerektirir. Genellikle uygulanan ameliyatlar tıkalı damarın aşağısındaki bölgeye kanın taşınmasını sağlayacak yapay damar greftleri ya da hastanın kendi damarı yerleştirilmesi şeklindeki by-pass ameliyatlarıdır.günümüz teknolojisiyle artık çok ince damarlar bile anjiografi ile müdahale edilebilmektedir.
Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 03:42
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Sol Bacak Uyuşması


Sol Bacak Uyuşması damar sertliğinin habercisi olabilir. Bacak uyuşması bacakta herhangi bir bölgede kan akışının düzgün sağlanamaması bacaklarda uyuşma karıncalanma hissi verir. Sol bacakta uyuşma vücudun sol tarafında alınan darbe veya travma gibi bir nedenden dolayı bacağa giden kaslardaki damarlardan kaynaklanabilir. Sol bacakta oluşan bir tümör veya sol bacaktaki kaslara gelen felç gibi olaylardan meydana gelmiş olabilir. Bacak uyuşmasının fazla korkulacak bir durum olmadığı düşünülse de altında yatan nedenleri öğrenmek için mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Bacak uyuşmasının nedenleri: Bacak uyuşmasının birçok nedenleri vardır. Bacaktaki dolaşım sisteminin iyi çalışmaması, bacakta sinir hastalıkları uyuşmaya neden olur. Aşırı sigara tüketen kişilerde damar sertliği, vitamin eksikliği sağlıksız beslenme kan dolaşımının düzenini bozar ve yavaşlatır. Bu durumda damar tıkanıklığına neden olur ve bacaklara giden kan akımı yavaşlar bacaklarda uyuşma meydana gelir.
  • Kalbe giden koroner damarlarda tıkanma başladığında sol bacağa giden damarlarda damar sertliği, bacağa giden damarlarda kan akışının yavaşlaması, yürürken meydana gelen bacak ağrısı, uyuşması en sık görülen belirtilerdir.
  • Bel fıtığında ileri gelen bacak uyuşması %65-70 arasıdır. Bel omurgasındaki disk daralmasıyla meydana gelen fıtıklaşma bacağa ve kalçaya giden sinir köklerine aşırı basınç yapar.
  • Bu durumda baskı yapılan bacakta güç kaybı, uyuşma, bacakta ağrı ve zamanla incelme olur.
  • Kireçlenme omuriliğin çevresindeki kemikler ve bağ dokusunda oluşan kireçlenme omuriliğe basınç oluşturur. Omuriliğe yapılan basınç sonucu tek bacakta veya iki bacakta uyuşma meydana gelir. Yürürken bacaklarda ağrı, uyuşma, karıncalanma, yürüme zorluğu çekilir.
  • Felç geçirme beyin damarlarında tıkanma veya beyin kanamaları sonucu vücudun sağ veya sol bacağına vuran felç sol tarafta ise sol bacağın hissizleşip uyuşmasına hareket zorluğuna neden olur.
DEVAMI Vücutta Uyuşma Nedir?
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

28 Ekim 2015 / ozge Tıp Bilimleri
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
3 Mart 2018 / 33carlo Tıp Bilimleri
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
9 Eylül 2009 / Misafir Soru-Cevap